super-kinia 21.06.11, 18:49 Mam pytanie ,czy są jakieś rośliny odstraszające mrówki,mieszkam na parterze,balkon obsadzony rdestem alberta,łażą po wszystkich roślinach,srodki chemiczne nie wchodzą w rachubę ze względu na koty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jestemeco Re: Mrówki 21.06.11, 21:54 podobno pomaga rozsypanie proszku do pieczenia, ale ja nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
peeska Re: Mrówki 22.06.11, 20:50 A ja próbowałam proszku do pieczenia i rewelacja!!! Ani jednej mrówki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka556 Re: Mrówki 22.06.11, 21:02 Proszek do pieczenia dobry a cynamon jeszcze lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspertleroymerlin Re: Mrówki 21.06.11, 22:03 Witam, Na odstraszenie mrówek warto jest hodować: aksamitki, lawendę, miętę, tymianek, majeranek, wrotycz. Pozdrawiam, Wojtek Ekspert Leroy Merlin Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Mrówki 22.06.11, 10:40 srodki wystraszajace mrowki do krainy wiecznych łowów nie sa znowu takie kosztowne; ale moga byc niezgodne z sumieniem; Odpowiedz Link Zgłoś
lancucka_dama Re: Mrówki 22.06.11, 16:47 Liscie pomidorow sa dobre tylko ze trzeba co kilka dni nowe rozkladac. W hurtowniach sa duze kilogramowe pojemniki preparatu, pewnie czysta chemia ale skoro w restauracjach mozna tym sypac to dlaczego nie w ogrodzie lub na tarasie. Mrowki zanosza ten proszek do mrowiska i w ten sposob zatruwaja cale siedzisko. Moze masz jakiegos znajomego ktory prowadzi restauracje i zgodzi sie kupic dla ciebie preparat. To w koncu drobna przysluga i kosztuje grosze bo po cenach hurtowych. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Zamykajmy miody - nie: mrówki 22.06.11, 19:36 Ojczulek mój - cóż :/ - zadawał kilka lat mrówkom przyprogowym chemii [świeżutka, prosto ze sklepu], lał godzinami wodę - w końcu zabetonował im wnijścia. Efekt? Żyją, a norki mają dwa metry dalej. Tata mówi, że wygrał (-: Synowi tegoż kilka ładnych lat temu mrówki ogrodowe [nie-faraonki] wmigrowały do szafki kuchennej. Bo on się, ciapa, zgapił i w czas długiej wakacyjnej nieobecności raczył był w tej szafce pozostawić niedokręcony słoiczek z miodem. Walka powakacyjna o odzyskanie dowodzenia kuchnią trwała długo - mrówki znikły i do dziś się nie pojawiają, mimo otwartych całą dobę okien, jak i wtedy, tak i dziś tą samą siatką* osłoniętych. Mimo baterii słoiczków z miodem, w 5 wyborach. Dobrze dokręconych. I Tata, i jego syn, mają pod sam parapet okien podchodzące masy zieleni z winorośli. Mrówkofoby - zamykajcie miody szczelniej [wyjadajcie je szybciej] - wyśpicie się, jako i koty wasze. Dar61 P.S. */ Tego jednego wieczoru [no, może i dwóch], kiedy po poduszce Dara61, i po głowie jego, dość sennej, mrówki chodziły, bo się tego wieczora za oknem w swój czas weselny wyroiły [Dar czasem czyta do poduszki, a światło jego lampki bywa w wakacje jedynym na jego śródleśnej posesji - i bywa wtedy świetnym wabikiem świetlnym dla mrówczych lotników] Dar61 nie opisze - bo już o tym pisał tu, a też i dlatego, że kiedy w ów wieczór Dar61 jak się poszewką poduszki osłonił w półśnie pierwospu i rano obudził, to po mrówkach śladu nie było. [słów w zdaniu 80, nieźle, choć do rekordu nieco brakuje...] P.S.2. Śp. sąsiad Dara61 trzymał zawsze swą wirówkę do ramek z miodem w przedsionku na nóżkach wirówki wstawionych w naczynia z wodą. Bo on długoletnim i doświadczonym pszczelarzem był, i Darowi często pyyyszne miody darowywał był. d61 Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ziela ususzonego wziąć szczyptę, a potem... 22.06.11, 19:44 {Ekspertleroymerlin}, witając się w cudzym wątku, napisał: [...] Na odstraszenie mrówek warto jest hodować: aksamitki, lawendę, miętę, tymianek, majeranek, wrotycz... Za parapetem, w ogródku - na parapecie od zewnątrz okna, czy na parapecie w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
psycek Re: Mrówki 22.06.11, 21:20 Na mrówki najlepszy jest mrówkojad. Dobrze sprawdza się też np. frynosoma rogata. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Mrówki 23.06.11, 10:05 a w czym te lazace po rdescie mrowki przeszkadzaja? W ogrodzie to one sa u siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Mrówki 23.06.11, 23:38 Cynamon- naparwdę działa, ale drogi, bo z czasem wietzreje i zapach traci, wówczas trzeba nowym pudrować... Odpowiedz Link Zgłoś