21.06.11, 18:49
Mam pytanie ,czy są jakieś rośliny odstraszające mrówki,mieszkam na parterze,balkon obsadzony rdestem alberta,łażą po wszystkich roślinach,srodki chemiczne nie wchodzą w rachubę ze względu na koty.
Obserwuj wątek
    • jestemeco Re: Mrówki 21.06.11, 21:54
      podobno pomaga rozsypanie proszku do pieczenia,

ale ja nie próbowałam.
      • peeska Re: Mrówki 22.06.11, 20:50
        A ja próbowałam proszku do pieczenia i rewelacja!!! Ani jednej mrówki.
        • dorka556 Re: Mrówki 22.06.11, 21:02
          Proszek do pieczenia dobry a cynamon jeszcze lepszy.
    • ekspertleroymerlin Re: Mrówki 21.06.11, 22:03
      Witam,
      Na odstraszenie mrówek warto jest hodować: aksamitki, lawendę, miętę, tymianek, majeranek, wrotycz.
      Pozdrawiam, Wojtek
      Ekspert Leroy Merlin
      • wrexham Re: Mrówki 22.06.11, 10:40
        srodki wystraszajace mrowki do krainy wiecznych łowów nie sa znowu takie kosztowne;
        ale moga byc niezgodne z sumieniem;
        • lancucka_dama Re: Mrówki 22.06.11, 16:47
          Liscie pomidorow sa dobre tylko ze trzeba co kilka dni nowe rozkladac.

W hurtowniach sa duze kilogramowe pojemniki preparatu, pewnie czysta chemia ale skoro
          w restauracjach mozna tym sypac to dlaczego nie w ogrodzie lub na tarasie.
          Mrowki zanosza ten proszek do mrowiska i w ten sposob zatruwaja cale siedzisko.
          Moze masz jakiegos znajomego ktory prowadzi restauracje i zgodzi sie kupic dla ciebie preparat.
          To w koncu drobna przysluga i kosztuje grosze bo po cenach hurtowych.
          • dar61 Zamykajmy miody - nie: mrówki 22.06.11, 19:36
            Ojczulek mój - cóż :/ - zadawał kilka lat mrówkom przyprogowym chemii [świeżutka, prosto ze sklepu], lał godzinami wodę - w końcu zabetonował im wnijścia.
            Efekt?
            Żyją, a norki mają dwa metry dalej.
            Tata mówi, że wygrał (-:

Synowi tegoż kilka ładnych lat temu mrówki ogrodowe [nie-faraonki] wmigrowały do szafki kuchennej.
            Bo on się, ciapa, zgapił i w czas długiej wakacyjnej nieobecności raczył był w tej szafce pozostawić niedokręcony słoiczek z miodem.

Walka powakacyjna o odzyskanie dowodzenia kuchnią trwała długo - mrówki znikły i do dziś się nie pojawiają, mimo otwartych całą dobę okien, jak i wtedy, tak i dziś tą samą siatką* osłoniętych. Mimo baterii słoiczków z miodem, w 5 wyborach. Dobrze dokręconych.

I Tata, i jego syn, mają pod sam parapet okien podchodzące masy zieleni z winorośli.

Mrówkofoby - zamykajcie miody szczelniej [wyjadajcie je szybciej] - wyśpicie się, jako i koty wasze.

Dar61

P.S.
            */ Tego jednego wieczoru [no, może i dwóch], kiedy po poduszce Dara61, i po głowie jego, dość sennej, mrówki chodziły, bo się tego wieczora za oknem w swój czas weselny wyroiły [Dar czasem czyta do poduszki, a światło jego lampki bywa w wakacje jedynym na jego śródleśnej posesji - i bywa wtedy świetnym wabikiem świetlnym dla mrówczych lotników] Dar61 nie opisze - bo już o tym pisał tu, a też i dlatego, że kiedy w ów wieczór Dar61 jak się poszewką poduszki osłonił w półśnie pierwospu i rano obudził, to po mrówkach śladu nie było.

[słów w zdaniu 80, nieźle, choć do rekordu nieco brakuje...]

P.S.2.
            Śp. sąsiad Dara61 trzymał zawsze swą wirówkę do ramek z miodem w przedsionku na nóżkach wirówki wstawionych w naczynia z wodą.
            Bo on długoletnim i doświadczonym pszczelarzem był, i Darowi często pyyyszne miody darowywał był.

d61
      • dar61 Ziela ususzonego wziąć szczyptę, a potem... 22.06.11, 19:44
        {Ekspertleroymerlin}, witając się w cudzym wątku, napisał:

[...] Na odstraszenie mrówek warto jest hodować: aksamitki, lawendę, miętę, tymianek,
        majeranek, wrotycz...

Za parapetem, w ogródku - na parapecie od zewnątrz okna, czy na parapecie w domu?
    • psycek Re: Mrówki 22.06.11, 21:20
      Na mrówki najlepszy jest mrówkojad. Dobrze sprawdza się też np. frynosoma rogata.
    • szadoka Re: Mrówki 23.06.11, 10:05
      a w czym te lazace po rdescie mrowki przeszkadzaja? W ogrodzie to one sa u siebie...
      • bei Re: Mrówki 23.06.11, 23:38
        Cynamon- naparwdę działa, ale drogi, bo z czasem wietzreje i zapach traci, wówczas trzeba nowym pudrować...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka