Dodaj do ulubionych

Pytanie do wielbicieli storczyków

12.01.12, 19:29
Witam,
Dostałam storczyka 3 lata temu na urodziny, potem stracił kwiecie, "umarł". Podlewałam, doglądałam etc. i nic. Teraz wypuścił jedną gałązkę, a na jej szczycie jest coś jakby zawiązek listka. Czy z tego będzie kwiat....może?;-D Czy tylko liść? I dlaczego on tak długo nic nie wypuszczał? Stoi na oknie, ma dużo światła, ale nie stoi na południu. Podlewam go wodą deszczową (tak, tak, do tego doszło;-P), nie przelewam, nie przesuszam, a on tylko macki wypuszczał do tej pory i nic. Czy mam coś teraz zrobić, czy nic nie robić i czekać? Pytam, bo ma sucho. Polać go wodą, czy nie dotykać go w ogóle? Boję się, że się obrazi i będą nici z kwiatków.
Pzdr.
Inguszetia
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 12.01.12, 21:51
      mój storczyk nie kwitł przez 4 lata.

storczyki trzeba podlewać raz na dwa tygodnie.
      to znaczy nie tyle podlewać, co wstawić w wiaderko z wodą na godzinkę, by podłoże porządnie nasiąkło.
      storczyk by zakwitnąć musi być nieco przesuszony, więc nie zamaczaj go częściej niż co dwa tygodnie, w gorące lato może być co tydzień.
      jak już ma gałązkę i zawiązek kwiatu, to nie przesuszaj, bo zrzuci pąki.
      i nie przesadzaj teraz, broń boże.
      w ogóle storczyki przesadza się, jak już doniczkę rozsadza.
      i nie do ziemi.
      latem co tydzień nawozić, zimą raz na 1-2 miesiące
    • wanda43 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 13.01.12, 17:46
      Jesli mieszkasz w rejonie nie uprzemyslowionym, to moze byc deszczowka, ale jesli w miescie, to odradzam. Lepsza destylowana z dodatkiem nawozu albo przegotowana i odstana choc dobę.
      Co do pędu kwiatowego z listkiem, to tak sie zdarza. To sie nazywa chorągiewka. Czasem na pedzie kwiatowym wyrastają pojedyncze liscie. U mnie teraz wlasnie taki cudaczek na przycietym starym pedzie kwiatowym wypuscil kolejną chorągiewkę, listek juz jeden jest i pęd dalej rosnie. U nasady zaczyna wypuszczac cos jakby korzonek. Moze bedzie keiki? U ciebie pewnie jest to samo, choc bez fotki trudno ocenic.
    • mirszy Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 13.01.12, 20:07
      Jak z nim dobrze i często pogadasz to się nie obrazi ;) A tak na serio, to ja moje moczę raz na 7-10 dni na 45 min . Do każdego moczenia dodaję nawóz. Wodę leję zwykła z kranu, ale mam zmiękczacz,. Nie wiem czy to ma wpływ. Myślałam, że już nic z nich nie będzie, jak wróciłam z wakacji po prawie 2 miesiącach bez podlewania (no przecież lubią sucho :) ). Były całe wiotkie. Przesadziłam w nowe podłoże do storczyków i teraz wszystkie mają nowe pędy z kwiatami.
      Będzie dobrze.
      Pozdrawiam
      • inguszetia_2006 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 13.01.12, 21:32
        mirszy napisała:

> Jak z nim dobrze i często pogadasz to się nie obrazi ;)
        Witam,
        Gadam do niego ciągle, ale chyba zbyt przymilnie;-P Czas zacząć pogróżki. To działa na pewno. Sprawdzone, ale nie na storczykach, bo mi się wydawało, że one takie delikatne i jak się obrażą, to na amen. Podlewam oczywiście "kąpielowo", tzn. zanurzam raz w miesiacu w deszczówce. Taaa... jestem wyedukowana stroczykowo, ale to małe bydlę nie chce kwitnąć.
        Pzdr.
        Inguszetia
        • wanda43 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 14.01.12, 13:24
          A sprawdzalas mu korzenie? Korzenie u nich najwazniejsze, a jak zbyt czesto namaczane, to gniją. Wywal go z tej oslonki i zobacz czy w srodku nie ma korzeni miekkich, brązowych i takich rozdziabdzianych. Jesli sa, to powycinaj, a miejsce po cieciu posyp dla dezynfekcji cynamonem w proszku. Liscie mozesz mu co pare dni przetrzec wacikiem zwilzonym w przegotowanej wodzie z dodatkiem paru kropel soku z cytruny. Nabiorą jedrnosci i połysku.
          • tamaryszek44 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 17.01.12, 20:09
            A moje storczyki też nie kwitną już od sierpnia, a sąsiadki owszem i to bujnie. Ona jednak nie robi z nimi nic co książka pisze. Podlewa co drugi dzień, w posłankach woda stoi a one w najlepsze odwdzięczają sie pięknym kwieciem. Kapryśne te kwiaty.
            • wanda43 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 17.01.12, 21:58
              dlugo tak nie pociągną. Szkoda, bo mozna je miec latami.
              • tamaryszek44 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 18.01.12, 13:43
                A jak myślisz? czy moje zakwitną? kiedy? Ich stare pędy są zielone i tylko na wierzchołkach przyschnięte. Czytałam gdzieś że mogą zakwitnąć na tych samych jeśli nie uschną, a jak uschną to trzeba je wyciąć. Moje uschły tylko na wierzchołkach i co robić?
                • wanda43 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 18.01.12, 16:05
                  Suche odciąć tak z 1 cm nad zieloną czescią pędu, reszte zostawic i czekac. Powinien wypuscic pedy boczne z oczek na pedzie glownym. Czasem zamiast pędu wyrastają keiki, czyli mlode roslinki.
                  • tamaryszek44 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 18.01.12, 22:03
                    To będę czekać bo był piękny. To jego zdjęcie z sierpnia.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/jf/ie/9lmq/F0u2kViiopDsQRxAxB.jpg
                    • wanda43 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 20.01.12, 15:07
                      Cudo!!!!!
          • inguszetia_2006 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 19.01.12, 20:37
            wanda43 napisała:

> A sprawdzalas mu korzenie?
            Witam,
            No ba! Sprawdzałam. Korzenie nie gniją. Nie mają powodu, podlewam storczyka raz w miesiącu i odsączam nad zlewem doniczkę. No nic. Poczekam. Listek coraz większy, coś sie obudziło w moim storczyku. Może to wola życia?;-D
            Pzdr.
            Inguszetia
            • wanda43 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 20.01.12, 15:06
              Raz w miesiącu przelewanie, to za malo troche. Lepiej namaczaj ze 30 min z doniczką co 3 tygodnie, latem co 2 mniej wiecej. No i nawoz do storczykow by sie zdal, niech sie posili czasem :)
              • beatazorba Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 02.02.12, 11:29
                Czasem to znaczy co ile?
                • wanda43 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 02.02.12, 21:01
                  Zasada jest taka, ze albo nawoz sie stosuje wg wskazan producenta, albo 1/4 zalecanej dawki do kazdego namaczania. Raz na jakis czas jedno namaczanie bez nawozu w samej wodzie.
    • inguszetia_2006 Re: Pytanie do wielbicieli storczyków 03.02.12, 21:22
      Witam,
      Mam już trzy pączki;-D Chyba będzie coś z mojego storczyka. Odpukuję;-P
      Pzdr.
      Inguszetia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka