Gość: kasa IP: 80.54.122.* 28.07.10, 12:53 Wiem ze był już taki wątek nie raz ale proszę o wasze opinie jaka walutę lepiej zabrać ze sobą - dolar czy euro? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gtw Re: Waluta IP: 204.45.55.* 28.07.10, 13:09 mylisz sie, watkow na ten temat było 8946828485 a poza tym wszystko jedno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max78 Re: Waluta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 14:29 I tak zawsze się znajdzie ktoś kto radzi euro i inny dolar... Na prawdę nie ma to jakiegoś znaczenia.Ja biorę euro, bo za rok chcę jechać do Grecji, wiec jak coś zostanie to nie będzie problemu. Zawsze część waluty można wymienić na liry i płacić w sklepach spożywczych,dolmuszach,knajpkach.Parę groszy można zaoszczędzić, bo ceny w lirach są przeważnie dokładne co to kilku,kilkudziesięciu kuruszy.Za to samo w dolarach i euro płaci się zaokrągloną sumę w górę oczywiście.Nikt przecież podaje cen np. 1,5$. Przy poważnych zakupach (skóry,złoto) trzeba i tak się targować.Wtedy waluta nie ma takiego znaczenia a bardziej nasza umiejętność targowania. Rok temu miałem dolary i euro.Dolary rozmieniłem najdrobniej jak się dało.Niestety był problem bo w kantorach najczęściej mają nowe 50$. Trochę się nachodziłem po kantorach żeby znaleść nominały 1,2,5 i 10$ Przydały się na napiwki i drobne zakupy. Trzeba bardzo uważać przy płaceniu dużymi nominałami.Czasem coś pomylą przy wydawaniu reszty.Czasem niby nie mają wydać, szukają po kieszeniach albo rozmieniają na straganach obok. W awaryjnych sytuacjach można wypłacić gotówkę z bankomatu. Mbank nie pobiera prowizji za wypłaty za granicą. Na liry lepiej zamieniać niewielkie sumy.Najkorzystniej w takich żółtych kantorach. To chyba wszystko co można o walucie napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Waluta IP: *.uwm.edu.pl 28.07.10, 15:02 Czy dolar czy euro nie ma znaczenia. Wymieniają według kursu. A jedyną słuszną opcją jest wymienić na miejscu na lirę turecką i płacić w lokalnej walucie. Odpowiedz Link Zgłoś
paewlek Re: Waluta 28.07.10, 17:11 Jeżeli Turcy będą przeliczać przy płaceniu 1 euro to 2 liry, lepiej placić euro. Mnie tak przeliczali w dolmuszach, na bazarach. Odpowiedz Link Zgłoś
killaa Re: Waluta 28.07.10, 17:25 niewazne co wezmiesz,najlepiej wymieniac na liry i placic lirami bo wtedy ceny sa najnormalniejsze,ale musisz pamietac ze targuje sie na wszystkim poza jedzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: Waluta 29.07.10, 11:24 łatwiej się przelicza na euro niż na dolary :-) Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: Waluta 29.07.10, 12:39 1 euro - 2 liry 1 dolar - 1,5 lira Łatwiej się mnoży/dzieli przez 2 niż 1,5. Chociaż my płaciliśmy w lirach, euro i dolarach. Zdarzało się, że płaciliśmy w dolarach a reszta wydawali w lirach... ale kupowaliśmy drobne rzeczy więc dało się ogarnąć te przeliczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Waluta IP: 204.45.55.* 29.07.10, 14:08 tylko kto przelicza? euro albo dolary się wymienia, placac nim mozna poplynać na ponad 100 zl prze dwa tygodnie przy wcale nie najwiekszych wydatkach życze powodzenia przy traceniu kasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waliza Re: Waluta IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.10, 14:27 nie ma znaczenia bo i tak ceny najczęsciej piszą w euro i jak nie zapłacisz euro to policzą ci taką samą równowartość na liry i tyle-drogo jak skurczybyk wszędzie nawet gdy się potargujesz i tak w kraju kupisz taniej nie wiem jak byś się dobrze targowa l i tak przepłacisz hehe, ceny niższej od 1euro nie widziałem nigdzie na żaden towar bo wszystko przystosowane pod turystę a dla miejscowych mają inne ceny i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: Waluta 29.07.10, 14:35 Bez przesady. Oni wolą euro i dolary (rezydentka wyjaśniła nam, że zimą mają korzystniejszy kurs tych walut). W jednym miejscu sprzedający powiedział cenę: 40 lirów lub 15 euro :-) Inna sprawa, że sprzedał za 10 euro. Chcąc coś kupić wiedziałam ile chcę za to zapłacić w euro czy dolarach i jak się nie udało dogadać na taką cenę to nie kupowałam. Liry miałam przez przypadak - wydali mi w McDonaldzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś