Dodaj do ulubionych

a'propos ptaków w ogrodzie

02.07.12, 12:23
opiekowałam sie kiedys działka uprawiana przez tesciów i ptaki robiły sporo szkód w owocach. Widząc na działce jednej z ogródkowych sąsiadek drzewa nie niepokojone przez w/w spytałam jak to robi..i ta podała mi prosty przepis..wystarczy załozyć budke legowa dla szpaków!!! jedna para+ potomstwo wielkich szkód nie zrobi..za to rodzice beda "gonić" kazdego lotniczego szkodnika, z pobratymcami włacznie, bo to ich teren lęgowy;))
Obserwuj wątek
    • kanga_roo Re: a'propos ptaków w ogrodzie 02.07.12, 12:52
      świetne! naprawdę. i stuprocentowo ekologiczne :-)
      • babcia47 Re: a'propos ptaków w ogrodzie 02.07.12, 13:27
        a co najwazniejsze skuteczne!! sama widziałam jak mamusia z tatusiem pogonili inszym szpakom kota...
    • dar61 Do czasu 02.07.12, 16:10
      Dzisiaj od 5.30 - bo egoizm prowiśniowy antyptasi [a-szpaczy*] nie dał mi spać - dowiesiłem na wiśniach** dodatkowe 2+1 siatki, obok 2 zszytych, ale za małych.
      I uznaję to za jedyny skuteczny sposób na zniechęcenie szpaków do smakowania cudzesów - a trenowaliśwa ongi sposobów multum [pomijając sposób na kota w klatce].

Szpacza rodzina, kiedy karmi młode [kwiecień-czerwiec], karmi je białkiem owadzim etc.
      Jak szpaczęta podrosną, przechodzą na dietę owocową.
      Wówczas [lipiec-wresień] w ich sadzie rodzinnym już nie siedzą i nie będą gonic swych konkurentów]. Latają szpacze rodziny z podrostkami wszędzie, gdzie mogą/ nie sa odganiane/ ..../ gdzie nie ma siatek.
      Ileż razy widać mniejsze, różniące się nieco dziobem i upierzeniem głupawe [nie boją się odganiania] jeszcze młode, którymi kieruje jakiś starszy szpak/ starsza szpaczyna. Uczone są, jak żerować [kraść cudzesy].

Wersja krótka:
      - komu potrzebne stróżowania szpacze od lipca?
      Te ptaki nie mają powtórzonego sezonu lęgowego wtedy - mają od chol*ry roboty z pierworodnymi...

* *

Parkę grzywaczy ze swych truskawek i wiśni nie płoszymy.
      Smacznego im!

* * *

Siatka trafi jesienią na scukrzające się winogrona, bo szpaki nie znają umiaru.

* * * *

Na tym Dar61 skończył, choć z trudem, boć sąsiad ojcowy zamówił się na zakup mu siatki ma wiś... [klik]................

* * * *

Dodałbym jeszcze VIVA ESPAÑA, ale...[KLIK] ... bo [KLIK-KLIK-KLIK]
      • kocia_noga Re: Do czasu 02.07.12, 19:24
        Właśnie napisałam o drożdżach, a teraz przeczytałam powyższe. U mnie drożdże podzieliły się ze ćpokami terenami i ja należę do drożdżowego rewiru. To cholerstwo jeszcze gorsze. Ćpok żaden nie zajrzy, nawet srokę potrafią pogonić, dużo ich, regularnie urządzają bójki i kłótnie pomiędzy sobą, bo jest ich zwyczajnie za dużo. Myślę o introdukowaniu kota. Ale tylko myślę, bo są zarazy dobrze zorganizowane i musiałby to być duży kot, np tygrys.
    • mjot1 a'propos 02.07.12, 22:08
      I w świętojańskie latoś obrodziło…
      tak ni w pięć ni w dziesięć ;-)
      • kocia_noga Re: a'propos 02.07.12, 22:51
        Muszę się wybrać w plener nocą, świętojańskich nie widziałam - rany, chyba od czterdziestu lat.
    • komanchu Ktoś pomoże nieborakom 03.07.12, 21:33
      a propos szpaków - ktoś przygarnie nieboraków ewentualnie zasili pana, który podjął się trudu odchowania maleństw, cennymi wskazówkami?
      • felisdomestica Re: Ktoś pomoże nieborakom 04.07.12, 01:19
        Trzeba zadzwonić do warszawskiego ptasiego azylu przy zoo.
        (22) 670 22 07 lub (22) 619 40 41 wewn. 120
        e-mail: azyl@zoo.waw.pl

lub pod informacyjny numer kom. 606 571 206

Można tu też przywieźć ptaki, po uprzednim skontaktowaniu się z azylem.
        • kocia_noga Re: Ktoś pomoże nieborakom 04.07.12, 08:08
          "Niestety
          Ostatni, z ptaszków też zdechł. :(
          Do Anonim2: ja wiem, ale z tego, co się dowiedziałem, to były one zabrane już kilka dni wcześniej, nie wiem nawet, z jakiego miejsca, więc nie miałem wyjścia. :(
          marcin8 (2012-07-02 22:03:53) "
          czyli przedwczoraj.
          • felisdomestica Re: Ktoś pomoże nieborakom 04.07.12, 10:20
            Szkoda stworzeń...warto rozpowszechniać ten adres:

www.stop.eko.org.pl/portal/index.php?module=article&id=18
            w sezonie może się przydac wielu osobom
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka