Dodaj do ulubionych

czarne ziarenka w miejscu pąka w Million Bells

IP: *.hewitt.com 10.07.12, 08:54
Pomóżcie proszę. Na balkonie pięknie kwitły mi Million Bells. Teraz zauważyłam, że w miejscu kwiatków (w pączku jakby) są małe czarne i brązowe takie jakby ziarenka. Nie widzę żadnych szkodników, ale wygląda to dziwnie i oczywiście zmniejszyło się kwitnienie. Co to może być? Czy to szkodnik? Choraba jakaś? Jak z tym walczyć?
Obserwuj wątek
    • alicja_gawrys_redakcja chore Million Bells 11.07.12, 09:40
      Oj, przydałoby się zdjęcie tych czarnych ziarenek, które pojawiają się zamiast kwiatów. Mając tylko opis, mogę jedynie zgadywać. Stawiam na dwie możliwości. Albo roślinę opanowała zgnilizna twardzikowa i wtedy pomógłby oprysk z Rovralu Flo 255 w stężeniu 0,2%. Opryskać trzeba także podłoże wokół roślin.
      A może pąki zżera jakiś szkodnik, np. opuchlak. Proszę zajrzeć pod liście, może siedzi tam spory chrząszcz, którego trzeba jak najszybciej usunąć ze skrzynki.
      Życzę powodzenia, Alicja Gaawryś, red. Magnolia
      • Gość: olkapps Re: chore Million Bells IP: *.hewitt.com 17.07.12, 17:16
        Dziękuję za odpowiedż. Spróbuję zrobić fotki. Po obejrzeniu roślin raczej nie podejrzewam żadnych szkodników. Może to ziarenka do rozsiania, ale w necie nie mogłam znaleźć zdjęć ziarenek Million Bells. No i dlaczego tak nagle roślina zamiast kwitnąć zacyzna "ziarenkować" :(?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka