Dodaj do ulubionych

Pytanie o lubczyk.

19.04.13, 18:47
Na mojej działce magi rośnie bardzo licho i nie wiem z jakiej przyczyny. Wyhodowałam taką z nasion, lichutką ale jednak i jesienią przesadziłam te lichutki w inne miejsce. Właśnie się pokazały że rosną i mam nadzieję że się rozrosną, ale zapytam o inną sadzonkę. W zeszłym roku kupiłam na targu dość okazałą magi w doniczce, wysoką na jakieś 30 cm. i dorodną. Posadziłam ją w kącie koło borówek. Rosła zdrowo i wypuściła gruby wysoki pęd z kwiatostanem. Obcięłam go jesienią, listki zeschły i zapadła w sen zimowy, ale dziwi mnie że obecnie nie wschodzi. Pogrzebałam w ściółce z nadzieją że znajdę jakieś oznaki jej pobudki, ale nie, ani śladu.
Pytam zatem czy i co zrobiłam źle. Miałam nadzieję że właśnie ta na dobre sie rozgości i zasili moją kuchnię. Czy dlatego że zakwitła? Jak postępować z magi?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Pytanie o lubczyk. 19.04.13, 19:12
      w ogrodzie mojej babci rosl ponad dekade, kwitl co roku, scinany bez litosci pokazywal sie znow
      rosl sobie w cieniu topoli, w dosc piaszczystej ziemii

moj byl posadzony w polcieniu, niestety, nie wiedzialam, ze w tym konkretnym kacie zbierala sie woda z wiosennych roztopow i padl
      tak, ze to loteria :-)
      • amityr Re: Pytanie o lubczyk. 19.04.13, 21:14
        Mój lubczyk odziedziczyłem po poprzednim właścicielu.Ma ze 20 lat.Rośnie sobie razem w parze z pokrzywą.DOBRANA PARA.
    • solejrolia Re: Pytanie o lubczyk. 19.04.13, 22:36
      dziś wysiałam lubczyk (i inne zioła też) i muszę przyznać, że dopiero rozpocznę przygodę z tą rośliną- w moim rejonie lubczyk jest kompletnie nie znany, i nikt ze znanych mi osób nie uprawiał go (żadne babcie, ciotki, kuzynki, sąsiadki itd)
      z kolei w stronach, skąd pochodzi mój mąż, lubczyk był po prostu na każdej jednej działeczce. i podobno rósł jak chwast- wiele lat w tym samym miejscu, niespecjelnie dbany. coś jak pokrzywa- jak ma wyrosnąć, to wyrośnie.
      • marbor1 Re: Pytanie o lubczyk. 19.04.13, 22:46
        Potwierdzam, to jest roślina [zioło] nie do zdarcia. U mnie rósł na działce kilka lat, dopóki go woda nie zalała. Muszę znów wysiać, lub znaleźć sadzonkę. Bardzo lubię świeży lubczyk używać do zup zamiast zielonej pietruszki.
    • horpyna4 Re: Pytanie o lubczyk. 20.04.13, 08:47
      No, jak posadziłaś koło borówek, to pewnie miał kwaśną ziemię. A lubczyk wymaga zasadowej i jeżeli rośnie kiepsko, to widocznie odczyn gleby mu nie pasuje. W zasadowej rośnie jak głupi.

Posadź dalej od borówek, a przedtem zwapnuj mu glebę.
      • mamap Re: Pytanie o lubczyk. 20.04.13, 09:04
        Lubczyk kupiony w markecie kiepsko rosl w doniczce na balkonbie wiec wsadzilam do ogrodka (ursynowska glina) i mam od 10 lat duzy ladny krzak. Ilosc ziola nie do przerobienia wiec susze. Obok rosnie ladnie cyprys i funkie coraz wieksze. Ziemia niezbadana.
        • horpyna4 Re: Pytanie o lubczyk. 20.04.13, 11:20
          Ursynowska glina miewa różny odczyn, w zależności od miejsca. Bywają fragmenty dość kwaśne, ale tuż koło nich może być też sporo zakopanego gruzu i wtedy takie miejsce jest bardziej zasadowe. Tak więc nawet w obrębie jednego ogródka może być różnie.

Widocznie Twój lubczyk przypadkowo trafił na to, co lubi.
          • tamaryszek44 Re: Pytanie o lubczyk. 20.04.13, 20:37
            To może ja posypię dolomitem wokół magi i ta wtedy odżyje. Fakt że ziemi nie badałam ale skoro rosną u mnie mchy to jest bardziej kwaśna. Dziwne że ta koło borówek była taka okazała a tam zawsze nawoziłam 2 razy w roku, ale nawozem dla borówek., czyli na kwaśno;)
            • horpyna4 Re: Pytanie o lubczyk. 20.04.13, 20:54
              Jeżeli wsadziłaś tam razem z ziemią, to początkowo sadzonka miała odpowiednią, tę z doniczki. Ale widocznie już i ta ziemia została zakwaszona i dlatego lubczyk zmarniał.
              • tamaryszek44 Re: Pytanie o lubczyk. 20.04.13, 21:22
                No ja gapa to zawsze coś nawywijam. Teraz to ja poczytałam i wiem, Dziękuję:)
              • amityr Re: Pytanie o lubczyk. 20.04.13, 21:25
                U mnie ziemia kwaśna jak ocet i rośnie jak na drożdżach.
                • tamaryszek44 Re: Pytanie o lubczyk. 20.04.13, 21:36
                  Bo ty przecież jesteś wyjątkowy;) wcale w to nie wątpię. U mojej znajomej, która ma swój lubczyk w totalnym poważaniu, ten rośnie jak chwast. Mój wychuchany i głaskany umiera i już.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka