Dodaj do ulubionych

świerk conica

06.05.13, 14:45
Mam kupiony (z zaufanej szkółki) jesienią ubiegłego roku świerk conica, którego trzymam w donicy na balkonie. Ładnie przezimował, ma nowe przyrosty, ogólnie wygląda zdrowo, igły zielone, nie widać żadnych chorób czy szkodników. Czytałam natomiast, że te świerki należy profilaktycznie opryskiwać przeciwko przędziorkom. Czy faktycznie powinnam zrobić taki oprysk?
Dodam - o ile to istotne - że świerk ma wystawę północną, jest regularnie podlewany i nawożony, osłonięty od wiatru (rośnie poniżej pełnej balustrady).
Z góry dziękuję za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • dzikistaw Re: świerk conica 06.05.13, 19:53
      Posiadam 2 takie świerki.Z jednym walczymy od 5 lat.Drugi był pryskany profilaktycznie(przy okazji starszego).W tym roku zakupilismy dobroczynki na ogród.Roztocze żywiące się przędziorkami (walka z nimi jest syzyfową pracą).Uważam ,ze nie ma sensu pryskać chemią iglaka ,który nie ma przędziorków.Obserwować polecam i jeśli ... to wtedy:).Przędziorki łatwo poznać na tej roślinie.Igliwie miejscami żółknie"robi się rdzawe".Nasz świerk poza przedziorkiem.. nigdy nie miał innych chorób.
      • anaiss Re: świerk conica 06.05.13, 20:14
        Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź :)
        Ten mój maluch to mój ulubieniec, więc wolę na niego chuchać :) Prócz niego - z uwagi na niewielkie rozmiary balkonu - z roślin wieloletnich - mam tylko tuję i bukszpan, który chyba niestety nie przetrwał zimy, nie wygląda na żywego. Mam przy okazji jeszcze jedno pytanie - mam zamiar posadzić jeszcze w donicy funkię - czy przy odpowiednim zabezpieczeniu ma szansę przetrwać zimę?
        A, no i powodzenia w walce z tym cholerstwem, skoro tak uparcie się trzyma.
        • dzikistaw Re: świerk conica 06.05.13, 22:12
          Znalazłam link jak zabezpieczać rośliny balkonowe na zimę. www.zielonyogrodek.pl/rosliny-w-donicach-dodatkowe-ocieplenie .Tam też znajdzie Pani propozycje roślin na balkon.
          Moje funkie zimują od 10 lat w ogrodzie bez żadnego okrycia.Sądzę,że znajdzie pani odpowiedz jak zabezpieczyć donice.Pomysł ze styropianem wydaje się być mądrym.Kupowałam w zeszłym roku ryby do stawu i dostarczono mi je w grubym styropianowym pudle... może takie gotowce;)W wyszukiwarkę: "styropianowe pudła"-może coś takiego....
          • anaiss Re: świerk conica 07.05.13, 08:42
            Dzięki za link. Moje maluchy były akurat opatulone jak bałwany - styropian, folia bąbelkowa, włóknina i jeszcze czapa śniegu, a wielkich mrozów u mnie nie było, stąd też dziwię się, że bukszpan nie przetrwał.
            • dzikistaw Re: świerk conica 07.05.13, 10:45
              To faktycznie jak bałwanki:)....a może postawić na deseczkach..zeby kontaktu z betonem nie miały...Moze to kwestia podlewania.Późną jesienią rosliny (krzewy ,drzewa itp) nalezy dobrze podlać ,zeby korzenie nabrały wody i nie przesuszyły się.No ale teraz zastanawiam się ,że w donicy to moze być problem.Moze ją rozsadzić.Reasumując.. jesienią dobrze podlewać ale przed mrozami lepiej ,zeby ziemia nie była zbyt mokra.
              • anaiss Re: świerk conica 07.05.13, 11:26
                Myślę, że to raczej kwestia podlewania. Podlewałam jesienią i w czasie odwilży, może za dużo podlewałam zimą?

Mam na balkonie, tzn. na płytkach położone deski modrzewiowe na kantówkach, więc w przekroju wyglądało to tak: płytka, przestrzeń powietrzna, deska, styropian, donica :)
    • anaiss Re: świerk conica 06.05.13, 20:20
      Dziękuję za odpowiedź, balkon mam od północy, więc słońca niewiele.
    • dar61 świerk, co znika 06.05.13, 22:53
      Mieliśmy taki świerk, w miejscu osłoniętym [dom, sąsiad cis] - ale po kilku latach zmarniał.
      Podejrzewam, że miał glebę niedostosowaną wokół siebie - kiedy wyrósł z bryły donicowej, to chemia gruntu mu nie pomogła.
      Warto, by dobrze rozplanowała {Anaiss-a} swemu przesadzanemu okolicę i nie żałowała sprzyjajacego podłoża, o jakim my zapomnieliśmy.
      Nasz nie chorował na owadozę, ni na roztoczozę.
      • anaiss Re: świerk, co znika 07.05.13, 08:46
        Dzięki, Dar. Ja nie mam go gdzie przesadzić, mam więc nadzieję, że nie będzie rósł zbyt szybko :) Mogę go jedynie później wydać do adopcji albo posadzić na działce, ale wtedy raczej będzie zdany na siebie, choć działka w lesie i ziemia pewnie kwaśna to może by mu odpowiadało :)
        • dzikistaw Re: świerk, co znika 07.05.13, 10:37
          Moj najstarszy świerk conika rośnie w tarasowej donicy ma 2,30m i 11 lat.Wymiar donicy (trójkąt
          3x90cm...60cm wys.) Donica jest bez dna.2 lata temu postanowiłam go przerzedzić ponieważ zasłaniał mi przestrzeń.Uformowałam 3 jakby bańki do gołego pieńka.Nie wygladało to z bliska dobrze,poniewaz conika w srodku jest łysa.Tego roku wygląda znacznie piekniej bo brzegi w stronę środka się zazieleniły(efekt baniek prawie zanikł).Zanim pocięłam czytałam ,ze ten świerk do formowania się nie nadaje ( ma piękny naturalny pokrój) ale co wiecej...przekonałam się gdy pocięłam...Drzewko od 2 lat "płacze" przy pieńku.To ten świerk (z posiadanych 2),który zmaga się z przędziorkami( placek dół i góra od strony światła).Od marca zamieszkały na nim dobroczynki:).Ciekawostka :nasz znajomy ogrodnik posiada trzech barw coniki: groszkowy,niebieski i złoty ;) Ten ostatni wygląda jak chory hihi
          • irsila Re: świerk, co znika 08.05.13, 08:51
            Uśmiałam się jak przeczytałam:
            świerk conica, co znika.
            kiedyś miałam trzy,
            dwa mi ukradli a ten trzeci "zardzewiał" i też zniknął:)
            tak sam z siebie:)
          • anaiss Re: świerk, co znika 19.06.13, 15:27
            No niestety mojego malucha też zaatakowały przędziorki. Spryskałam raz preparatem Magus 200 SC w stężeniu 0,06% jakieś 200 ml na całe drzewko.

Nie mogę nigdzie doczytać czy trzeba te opryski powtarzać.

Wykorzystałam najniższe stężenie zalecane wg producenta (jak na róże), sprzedawca zalecał stężenie dla tego drzewka jak dla jabłoni, ale miałam obawy opryskiwać silniejszym roztworem.
            • branka8 Re: świerk, co znika 19.06.13, 17:30
              Profilaktycznie owszem należy pryskac ale pamietaj ze przy okazji gina takze inne owady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka