Dodaj do ulubionych

Kolce agawy- jak zabezpieczyć

12.05.13, 19:18
... przed dziećmi?
Wyniosłam już wieloletni okaz na podwórko, wokół biegają dzieci i ogarniają mnie poważne obawy.
Padła propozycja, żeby oddać roślinę, ale nie mam serca.
Help
Obserwuj wątek
    • dar61 Kolce - kolią 12.05.13, 20:49
      Wykorzystanie mej porady wymaga od {Wiecznej_zuzy} pewnego ... poświęcenia.

Miałem sąsiada.
      Sąsiad miał nawyk - nawyk ustawiania zimą w mym szerokim korytarzu, za pozwoleniem poprzedniczki w mym mieszkaniu - ukochanej agawy o rozmiarach okazałych.
      Kolce agawy nieco mnie ścigały - bo nie chciałem odmieniać nawyku sąsiada.
      Zajechałem do mej Mamy i - agawy gościnę opisując - wyprosiłem od niej koraliki. Z takiej plastikowej wersji naszyjnika, jaką pamiętałem u Mamy, dzieckiem będąc. Mama się uśmiała - i oldskulowaą kolię mi zdekompletować dała.
      Bo walały się te korale w głębinach szuflady, a największe akurat pasowały, by je nadziać agawie.

Sąsiad pozostał syty korytarza, a moje odzienie już agawie nie wadziło.
      Może przy nadziewaniu kolców {Wieczna_zuza} dać dzieciom pole do popisu, jeśli Jej swych kolii byłoby żal.
      :-)

Agawę sąsiadową sąsiad wyekspediował moimi rękami do pewnej szkoły, potem do jej internatu, gdzie jej los był pożałowania godzien - mazaki ją zdobiły, wcięcia nożem [...] kolców już dawno nie miała...

d61
      • yoma Re: Kolce - kolią 13.05.13, 10:14
        Korki po winie :)
    • pinkink3 Meksykanie ich sie boja 13.05.13, 00:32

Mam w ogrodzie kilka agaw, czesc w ziemi (strasznie sie rozlaza i wyskakuja znienacka kilka metrow od macierzystej rosliny), czesc w donicach i wszystkie one wzbudzaja one paniczna niechec u Meksykanow, ktorzy zajmuja sie ogrodem. [ Nazywaja "ogrodnikami" ale w zasadzie tylko chodza z dmuchawa i kosiarkami. Na pielegnowaniu roslin sie nie znaja.:/ ]

Za kazdym razem zachecaja mnie do wyrzucenia agaw z ogrodu czestujac strasznymi historiami jak to komus oko wykluly, albo nawet przekluly serce.

Traktuje te opowieci jako czesc meksykanskiego folkloru, ale majac male dzieci rzeczywiscie lepiej uwazac. Te kolca sa twarde jak z zelaza.
      Pomysl z koralikami fajny:))
    • halina.mart Re: Kolce agawy- jak zabezpieczyć 13.05.13, 10:39
      Mam ten sam problem. Poustawiałam 4 agawy przy wejściu do oczka wodnego ( stawka ) gdzie nie rosną rośliny, żeby wnuki się nie dostały do wody, ale solą w oku mi są te szpikulce na końcach -myślałam żeby je obciąć. czy można bez szkody dla rośliny?
      • wieczna_zuza Re: Kolce agawy- jak zabezpieczyć 13.05.13, 21:23
        -myślałam żeby je obciąć. czy można bez szkody d
        > la rośliny?

Obcięcie/ odłamanie kolca skutkuje śmiercią całego liścia- oszpeca roślinę i zniekształca.
        Jeden z moich znajomych zniszczył w ten sposób całą agawę.
        Odradzam.
    • wieczna_zuza Dziękuję wszystkim za porady 13.05.13, 21:21
      ... pomysł z koralikami i korkiem od wina przedni- na bank wykorzystam.
      Jutro zabieram się za poszukiwanie takowych i roślinę uczynię przyjazną dla gawiedzi ;-)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka