Dodaj do ulubionych

Jeż w ogrodzie :)

08.08.04, 11:02
Witam !
Mam lokatora, w moim ogrodzie zamieszkał jeż. Chciałabym mu trochę pomóc.
Proszę o radę jak przygotować mu miejsce gdzie mógłby sie schować (jestem na
etapie "odchaszczania" :) mojego ogrodu), może czymś go można dokarmiać?

Pozdrawiam

Ola
Obserwuj wątek
    • freo Re: Jeż w ogrodzie :) 08.08.04, 15:23
      Ja mam 3-4 jeże od kilku lat. Jeżdżę na działkę sporadycznie (1 x na m-c), ale
      koszę trawę kosiarką spalinową. Jeże nie boją się takiego hałasu. Nic im jeść
      nie daję, a na działce jest tylko trawa i zielsko. Mieszkają pod folią, pod
      którą też trzymam drewno do komika, gałęzie. Kiedyś znalazłem kilka zdechłych
      małych. Chodzą i w dzień. Kilka razy je łapałem. Za bardzo człowieka się nie
      boją.

Dlaczego wybrały moją działkę - w okolicy wszędzie jest gwarno, a u mnie spokój.

Pozdrawiam i życzę małych jeży.
      • oltynka1 Re: Jeż w ogrodzie :) 08.08.04, 20:49
        Dziękuję :). Jeszcze nie zlokalizowałam miejsca gdzie mieszka mój jeż, ale
        obawiam sie, że wkrótce będę mu musiała wygospodarować jakieś miejsce.
        Chaszcze, w których prawdopodobnie mieszka musza zostac usunięte.
        Pozdrawiam
        Ola
      • piasia Re: Jeż w ogrodzie :) 08.08.04, 20:55
        Sterta gałęzi gdzies w kącie, trochę suchych liści, odrobina zarośli - jeż
        będzie się czul jak w niebie. Możesz od niechcenia wykładać kawałki białego
        serka, surowe mięso, psią karmę z puszki, rozłupane orzechy, miękkie owoce.
        Możesz postawić wodę w miseczce. Gratuluję lokatora - wyłapie norniki, myszy,
        ślimaki, zeżre pędraki. Jeże miewają pchły - Kropka kiedys opisała jak
        odpchliwuje się (cholera, jak się to odmienia???) jeże u niej w ogrodzie.
        Pozdrawiam
        Pi - posiadaczka wielu jeży - niepoliczalnych ilości. Ostatnio przyuważyłam dwa
        naraz.
    • etbl Re: Jeż w ogrodzie :) 08.08.04, 20:57
      Oltynko, wspaniale, ze masz jeza w ogrodzie. Tez mam cicha nadzieje, ze u nas
      w ogrodzie mieszkaja jeze, ale nigdy nie udalo mi sie ich zobaczyc.

Nie wiem jak z dokarmianiem, ale zwierzeta w naszych ogrodach czesto maja
      pragnienie, a nawet umieraja z braku wody, jesli nie ma jakiegos wodopoju w
      najblizszym sasiedztwie.

Najlepsze, co mozesz dla nich zrobic, to zapewnic im staly dostep do plytkiej
      miski czystej wody, ktora to wode nalezy regularnie zmieniac.

Jeze zjadaja slimaki, jeden z najbardziej uprzykrzonych szkodnikow ogrodowych.
      Pomagajac jezom bronisz ladnego wygladu swoich roslin, wiec.

Jeze lubia rowniez jesli zapewni sie im "dach nad glowa". Mozna to zrobic
      opierajac kawalek szerokiej deski lub kawalek dykty o ogrodowa szope badz duzy
      krzak.

Co do dokarmiania, to slyszalem, ze jeze lubia mleko!

Powodzenia, Olu, nie zapomnij napisac jak dalej sprawy tocza sie z Twoim jezem

etbl
      • oltynka1 Re: Jeż w ogrodzie :) 09.08.04, 13:30
        Dziekuję za rady. Wczoraj znalazłam ciekawe strony na temat jeży. Wystawiłam mu
        jedzonko (jabłuszko pokrojone, suchą karmę i płatki owsiane - jak radzono na
        tych mądrych stronach) i wodę rzecz jasna. Hmm i nie wiem chyba troche tego
        mniej, czatowałam do późnej nocy :0 i nie widziałam go :(. Mam nadzieję, że się
        nie wyprowadził.

Pozdrawiam :)

Ola
        • lucyjka Re: Jeż w ogrodzie :) 09.08.04, 19:29
          witam

nie wyprowadzil sie badz spokojna
          gdzie znajdzie lepsze smakolyki ???

przy okazji pochwale sie i ja swoim jezem :)))

scenka jest zawsze podobna:
          ...siedzimy wieczorem przy ognisku , suka najblizej ognia wygrzewa swoje
          kosci, nagle podnosi nos,poweszy pare razy, spokonie wstaje i odchodzi...
          po ok 5 minutach wraca z przyjacielem /lub przyjaciolka / on bez przerwy
          parska, prycha, sapie a ona obok niego milczaco czlapie...od drzewka do
          drzewka ...i tak w kolko ...

Trudno zrozumiec ich wyznania... opowiesci...
          sama nie wiem czy mozliwa jest milosc psa i jeza ???

Dodam tylko ze moj jez spi w starym lesie za plotem a do ogrodu przychodzi na
          wyzerke na slimaczki, podgnite brzoskwinie, jabluszka, sliwki mam tylko
          nadzieje, ze nie jest jaszczurkolubny bo mialabym problem oj mialabym :)))

pozdrawiam Łucja
          • piasia TYLKO NIE MLEKO!!! 11.08.04, 19:10
            Jeże bardzo lubią mleko, tyle że dostają po nim strasznej biegunki. A przy
            biegunce łatwo o odwodnienie. Nie dawaj mleka! Natomiast woda w miseczce jak
            najbardziej pożądana.
            Jeże górą!
            • oltynka1 Re: TYLKO NIE MLEKO!!! 13.08.04, 19:59
              Witam!
              Tak, jeśli chodzi o mleko to już wiem :). Ale i tak dziękuję za radę.

Pozdrawiam
              Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka