Dodaj do ulubionych

brązowe plamy na żurawkach

06.06.14, 13:54
kupiłam 4 żurawki, na dwóch z nich, kolor taki bardzo jasno zielony, limonka, nie wiem co to za odmiana, pojawiły mi się takie duże brązowe suche plamy, jak dotykam to liście się w tych miejscach kruszą, tak jakby usychały, czy za dużo podlewałam,a może poparzyło je słońce ???, posadzone są w miejscu gdzie słońce jest tylko rano ,będę wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • moo-n Re: brązowe plamy na żurawkach 06.06.14, 23:59
      Może to być połączenie nadmiernej wilgoci z nieprzepuszczalnym gruntem.
      • framaga32 Re: brązowe plamy na żurawkach 07.06.14, 08:19
        tylko że dwie zachorowały, a dwie są ok,
    • enith Re: brązowe plamy na żurawkach 07.06.14, 08:50
      Na mojej żurawce Key Lime Pie niedawno pojawiło się coś podobnego i chyba jest to jakaś choroba grzybowa. Na razie zostawiam ją w spokoju i obserwuję. Może spróbuj usunąć najbardziej chore liście, a resztę spryskać jakimś preparatem o szerokim spektrum działania. Unikaj też zlewania liści, podlewaj ostrożnie pod roślinę.
      • 1willa Re: brązowe plamy na żurawkach 24.06.14, 12:52
        U mnie jest to samo!

Obcinam zaatakowane liście.
    • betafor Re: brązowe plamy na żurawkach 02.06.16, 19:40
      ja miałam ten sam problem też zaczęło się na "limonce" potem efekt domina zaraziło się wszystkie 12 szt. Pokropiłam i podlałam preparatem przeciwgrzybiczym. 1 oprysk niewiele dał ale za to 2 po tygodniu już tak -przestały ciemnieć i usychać.
    • betafor Re: brązowe plamy na żurawkach 02.06.16, 19:41
      Ja miałam ten sam problem też zaczęło się na "limonce" potem efekt domina zaraziło się wszystkie 12 szt. Pokropiłam i podlałam preparatem przeciwgrzybiczym. 1 oprysk niewiele dał ale za to 2 po tygodniu już tak -przestały ciemnieć i usychać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka