mraw 12.04.02, 12:51 W zeszłym roku wiosną posadziłam jaśmin w dużej donicy na balkonie. Rośnie dobrze, tę wiosnę już powitał zielonymi listkami. Czy w tym roku już mi zakwitnie? Czy ktoś już hodował(?) jaśmin na balkonie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: jaśmin na balkonie 13.04.02, 19:42 Witam na forum Gazety! Jaśmin to nie jaśminowiec! Ponieważ nie wiem co pani posadziła opisze pokrótce obydwa krzewy. Najprawdopodobniej to jaśminowiec), błędnie nazywany jaśminem. To popularny krzew o wysokości od 1 do 5 m kwitnący na biało w czerwcu. Wymaga dużej ilości ziemi i dobrze jest go przycinać po kwitnieniu. Puszczony na dziko rozrasta się bardzo szybko i przerasta nawet największe donice. Jak większość szybkorosnących roślin posadzony w ciasnej donicy wymaga częstego nawożenia nawozami wieloskładnikowymi. Teraz o jaśminie prawdziwym czy tez jak niektórzy piszą jaśminku. W Polsce w gruncie uprawia się najczęściej pochodzący z Chin jaśmin nagokwiatowy. Ma on szeroko przewieszające się, kanciaste zielone pędy. W Polsce dorasta najwyżej do 3 metrów wysokości kwiaty ma w kolorze żółtym. Roślina ta kwitnie wczesna wiosną. Czasem w Polsce zachodniej bywa uprawiany w gruncie, jednak w naszej kapryśnej pogodzie często przemarza. W pojemnikach chowa się dobrze, zimujemy go tak jak np. oleandry czy datury w chłodnych widnych miejscach np. na klatkach schodowych czy chłodnej sieni. Ponieważ kwitnie bardzo wcześnie należy wystawić go na balkon czy do oranżerii już w lutym. Jest jeszcze jaśmin doniczkowy, a właściwie dwa jego gatunki, są one pnączami i należą do tej samej rodziny co jaśmin nagokwiatowy. Podobnie jak wszystkie jaśminowce jaśminy czy jaśminki ich kwiaty pięknie pachną. Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
mraw Re: jaśmin na balkonie 14.04.02, 10:55 jerzy.wozniak napisał(a): > Witam na forum Gazety! > Jaśmin to nie jaśminowiec! Ponieważ nie wiem co pani posadziła opisze pokrótce > obydwa krzewy. > Najprawdopodobniej to jaśminowiec), błędnie nazywany jaśminem. To popularny > krzew o wysokości od 1 do 5 m kwitnący na biało w czerwcu. Wymaga dużej ilości > ziemi i dobrze jest go przycinać po kwitnieniu. Puszczony na dziko rozrasta się > > bardzo szybko i przerasta nawet największe donice. Jak większość > szybkorosnących roślin posadzony w ciasnej donicy wymaga częstego nawożenia > nawozami wieloskładnikowymi. tak, najprawdopodobniej TO właśnie kupiłam :-) Tak był opisany na metce (jaśmin), ale wygląda wypisz-wymaluj jak nasz popularny, upojnie pachnący jaśminowiec :-) Kupiłam go ze względu na ten zapach. Tylko dalej nie wiem, czy w tym roku już mi zakwitnie??? Chociaż odróżniam kasztan od kasztanowca, to w temacie "botanika" jestem lajkonikiem:-))))))) Przychodzi blondynka do sklepu: - Poproszę o telewizor z lotnikiem. - Chyba z pilotem??? - Możliwe, jestem w tym temacie lajkonikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: jaśmin na balkonie 14.04.02, 19:08 Witam ponownie! Jeśli był wystarczajaco duży to tak. Krzewy te kwitna tym obficiej imm sa starsze i w miare rozrastania się. Byc może jest to jakaś odmiana ogrodowa kwitnaca obficiej i w młodym wieku. Jaśminowce, a szczegolnie ich odmiany ogrodowe, kwitną dośc łatwo już młode rośliny. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś