gospuc 03.03.05, 17:28 posiadam 3 cebulki begoni wiszacej,ale niestety nie wiem kiedy moge je posadzic i jak ja pielegnowac,jakie miejsce dla niej wybrac jak zrobi sie cieplo,co lubi czego..prosze o porady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajkaaa Re: begonia wiszaca 04.03.05, 10:09 Ja swoją begonię w połowie marca sadzę do doniczki, tak aby bulwy były przykryte 2-3 cm warstwą ziemi. Podlewam i ustawiam w jasnym miejscu w temp. pokojowej. Po pewnym czasie wypuszczają pędy i w maju roślinka jest już całkiem spora. Gdy robi się ciepło, wynoszę ją w ciągu dnia na dwór, a gdy kończą się nocne przymrozki, zamieszkuje już na dobre półcienisty, osłonięty od wiatru zakątek. Cień też może być. Od czasu do czasu nawożę nawozem do roślin kwitnących. Ziemia nie może przeschnąć, trzeba pamiętać o podlewaniu. Dobrze robi dodatek do gleby Aqua żelu. Kwitnie jak szalona do pierwszych przymrozków, po nich wykopuję bulwy i przechowuję w piwnicy, w torfie aż do następnego marca. Życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
melsted Re: begonia wiszaca 24.04.05, 16:40 Czy begonię zwisającą należy przycinać, uszczykiwać? Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaaa Re: begonia wiszaca 25.04.05, 08:50 Nigdy nie słyszałam o takiej metodzie. Sama też tego nie robię, a moje begonie wyglądają dobrze. Mam wrażenie, że uszczykując mogłabyś pozbawić roślinę pąków kwiatowych, no i tego charakterystycznego "zwisania". Odpowiedz Link Zgłoś