verdun 05.03.05, 16:00 Czy ktos może wie,gzdie mozna takie cudo kupic i jakie są ceny,moze jakies strony w sieci znacie? Dziękuje z gory Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cytryniec Re: Traktorek ogrodowy 05.03.05, 17:11 W każdym markecie typu Obi,Castorama,etc. Najtanszy (właściwie to była kosiarka z dużym koszem i siedzeniem)kosztował powyżej 7000pln. Takie typowe z możliwością podczepienia przyczepki,kosiarki,czy czego tam miały już jedynkę z przodu.Właściwie to bliżej dwójki nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
amfenix Re: Traktorek ogrodowy 05.03.05, 18:20 Taki za 8 tysiaków to padł mi po roku i był używany wyłącznie do koszenia jednej jedynej działki.Wprawdze duża była 1 ha,ale nawet do końca gwarancji nie przetrwał. Ja na wyposażeniu firmowym posiadam natomiast taką glebogryzarkę z dołączaną przyczepką.W zestawie jest również kosiarka,mały pług,mini brona i takie rózne inne akcesoria.KUpiłam na licytacji roczną,za 3.5 tys nowa z takim oprzyrządzeniem wyceniana była na 10 tys.NIestety już zajeździłam ( 4 lata) ale u mnie to chodzi naokragło:)))) Zastanów się czy na pewno potrzebny ci jest traktorek? Odpowiedz Link Zgłoś
gebo13 Re: Traktorek ogrodowy 05.03.05, 18:39 Decyzja należy do Ciebie.Korzystamy właśnie z huqswarny już 4lata(teraz będzie 5 sezon).Mąż co roku wymienia olej(to podstawa)Dwa noże,które również sam ostrzy i wyważa mają powieszchnię cięcia 98 cm.Bez wyważania ulegają uszkodzeniu łożyska napędu noża oraz powstają duże drgania.Teren nie jest mały i dlatego czas koszenia jest długi takim traktorkiem.Dziś już wiemy,że na duży,pusty teren lepiej nadają się traktorki o nożach listwowych,które mają większą powieszchnię cięcia i są szybsze.Nie kupiłabym takiego sprzętu z niewiadomej firmy i z drugiej ręki!!Ludzie nie potrafią dbać i konserwować takiego sprzętu.Jak szwankuje to do sprzedaży.... Odpowiedz Link Zgłoś
amfenix Buble 05.03.05, 18:27 Tak trochę odchodząc od tematu, nie polecam elektrycznego aeratora do trawników firmy Bosch.Kupiłam bo jako jedyny nie miał noży tnacych lecz pazurki i idealnie czyścił wiosną trawniki z obumarłych źdźbeł.NIestety niezbyt długo czyścił.Silnik spalił się po trzech niewielkich trawnikach i nie jest to przypadek bo mojemu klientowi który miał identyczny padł po dwóch aeracjach.Dodam że trawnik miał zadbany i trawa też niezbyt wysoka a i powierzchnia nie powalająca ( 500 m ).NIe wiem do czego je produkują,do czesania kotów? Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Buble 05.03.05, 20:32 Wogóle nie widzę powodu dla którego ktoś miałby korzystać z elektrycznego areatora - toż grabiami mozna zrobić to samo Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Buble 06.03.05, 07:21 Narzędzia mechaniczne są po to żeby ułatwiać pracę. Czy trawnik kosisz kosą? Mam nadzieję że twój post to żart... Traktorek był obiektem dyscyplinującym mojego syna w sklepach ogrodniczych. Piotrek miał wtedy 3-4 lata i wybieranie roślin zupełnie go nie bawiło, ba -uważał to za stratę czasu. W nagrodę za grzeczne dreptanie za rodzicami którzy z amokiem w oczach buszowali wśród roślin, mógł podotykać traktorek, czasem pozwalałam mu nawet usiąść za sterami. Tak więc widzisz że narzędzia mechaniczne są ogrodnikowi bardzo przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Buble 06.03.05, 11:30 basia961 napisała: > Narzędzia mechaniczne są po to żeby ułatwiać pracę. Czy trawnik kosisz kosą? Ma > m > nadzieję że twój post to żart... > Traktorek był obiektem dyscyplinującym mojego syna w sklepach ogrodniczych. > Piotrek miał wtedy 3-4 lata i wybieranie roślin zupełnie go nie bawiło, ba > -uważał to za stratę czasu. W nagrodę za grzeczne dreptanie za rodzicami którzy > z amokiem w oczach buszowali wśród roślin, mógł podotykać traktorek, czasem > pozwalałam mu nawet usiąść za sterami. > Tak więc widzisz że narzędzia mechaniczne są ogrodnikowi bardzo przydatne. Basiu - chodzi dokładnie o to co napisał p. Jerzy elektryczne areatory sa tak skuteczne jak grabie i tylko o te maszyny mi chodziło a nie o wszystkie maszyny ogrodnicze - sam korzystam chętnie z wertykulatorów spalinowych które naprawdę napowitrzają trawnik a nie tylko udają że to robią Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Buble 06.03.05, 10:40 Aerator to urządzenie do nakłuwania powierzchni darni. To co kupiłaś to elektryczne grabie do wyczesywania lub jak można inaczej skaryfikator elektryczny. Dziwne ze producenci - raczej cizie co sprzedają ten sprzęt na polskim rynku - nie znają podstawowych nazw narzędzi ogrodniczych. Oprócz tego każde narzędzie jest projektowane w określonym celu. Jeśli taki sakryfikator ma obsługiwać niewielki, troskliwie pielęgnowany trawniczek i to tylko dwa razy w roku to wytrzyma, jeśli wwalimy go na wielką działkę ze stara trawą musi paść. Dlatego należy przed kupnem zawsze dokładnie przeczytać uwagi zawarte w instrukcji obsługi. Należy tez wziąć pod uwagę ze wiele "narzędzi" ogrodniczych to bardziej zabawki dla dziecięcego ogródka niż prawdziwe narzędzia. Stąd, jak wiele razy tu pisąłem, do kupna narzędzi należy się naprawdę dobrze przymierzyć, a każdy zakup dokładnie przemyśleć! Jurek Odpowiedz Link Zgłoś