07.06.05, 10:00
Proszę poradźcie mi , co posadzić w donicy na grobie. Nie bywam tam zbyt
często, inne miasto/ raz na miesiąc/. Chciałabym ,zeby była to roslina
wieloletnia która godzi się na różne warunki. która się rozrasta i długo jest
zielona.Ktoś mówił mi o roślinie "rozchodnik" Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • onnanoko Re: cmentarz 07.06.05, 11:48
      Jeżeli miejsce jest słoneczne, można w płaskiej misie zrobić ładną kompozycję z
      rojników i rozchodników właśnie, nie tylko są wytrzymałe, ale i pięknie kwitną.
      Pozdrowionka
      • tangel Re: cmentarz 07.06.05, 12:12
        Dziękuję. A co zrobić z tymi roślinkami na zimę. I czy teraz można je posadzić??
        • onnanoko Re: cmentarz 07.06.05, 14:40
          Można, zasadniczo ładnie się przyjmują. Zimę też powinny przetrwać, dla
          pewności można je obłożyć stroiszem, żeby nie wymarzły. Kiedyś widziałam tu
          wątek o rozchodniku olbrzymim, spróbuj poszukać, może będzie coś więcej.
          Pozdrowionka!
          • utalia Re: cmentarz 08.06.05, 00:33
            A moze po prostu barwinek albo bluszcz-hedera helix. Albo bardzo ladna okrywowa
            roslinka runianka? Sa to wszystko ozdobne gatunki z lisci. Napisz czy tam jest
            slonce czy cien? I jak duza i wysoka jest to misa. Bo moze jakigos jalowca? One
            sa wytrzymale na brak wody i lubia slonce. Utalia
            • tangel Re: cmentarz 08.06.05, 07:03
              Misa jest wysoko na ok. 12 cm i jej średnica ok. 27 cm. Jest to miejsce nie
              bardzo nasłonecznione, ale też nie całkiem pozbawione słońca. Jołowiec który
              jest śliczny nie bardzo tam pasuje , potrzebne są roślinki niskie, ponieważ
              misa stoi na głownej płycie.
              • utalia Re: cmentarz 10.06.05, 00:44
                To skoro jest tam troche cienia i chcialabys roslinki niskie i nie jest to zbyt
                duza misa to polecam kompozycje z samych Host lub inaczej Funkii. Sa to rosliny
                rowniez ozdobne z lisci, wsrod nich w kazdym sklepie ogrodniczym znajdziesz
                przerozne ich gatunki i odmiany o lisciach wiekszych, mniejszych, z lekkao
                srebrnawym nalotem albo z bialym obzezeniam itd. Do misy o takiej wielkosci
                wystarcza 3 sadzonki ale dorodne. Kwiaty maja raczej niepozorne w porownaniu z
                liscmi: ponad liscmy wyrastaja dlugie cienkie lodyzki a na nich liliowe, blade
                dzwoneczki. Utalia
                • halszka2 Cmentarz słoneczny 10.06.05, 12:07
                  Nie bywam tam zbyt często, inne miasto/ raz na miesiąc/. Chciałabym ,zeby była
                  to roslina wieloletnia która godzi się na różne warunki. która się rozrasta i
                  długo jest zielona.Ktoś mówił mi o roślinie "rozchodnik" Proszę o pomoc.
                  ---------
                  Bardzo mnie zainteresował ten wątek. A co można posadzić w miejscu o podobnych
                  warunkach i możliwościach doglądania, jedyna rożnica , to duże naslonecznienie.
                  Także prosze o pomoc. Halszka
                  • onnanoko Re: Cmentarz słoneczny 10.06.05, 14:58
                    Hmm, to przeczytaj dokładniej początek ;) Ten kawałek o rojnikach i
                    rozchodnikach... Nawiasem mówiąc nie wyobrażam sobie funkii w misie nie
                    podlewanej przez miesiąc i nadal żywej...
                    Pozdrowienia
                    • utalia Re: Cmentarz słoneczny 10.06.05, 20:21
                      Z tego co sie orientuje misa stoi pod gloym niebem a z nieba czasem pada
                      deszcz, wiec trudno zalozyc, ze nie bedzie podlewana. Poza tym jak pisala
                      autorka watku nie jest to zbyt naslonecznione miejsce, wiec nie przesadzajmy ze
                      tylko rojniki, ktore dobrze wygl;adaja na skalniaku. Poza tym mozna mise zakryc
                      agrowloknina wysypac kora i bedzie lepiej trzymala wilgoc.
                      • utalia Re: Cmentarz słoneczny 10.06.05, 23:03
                        Acha i wracajac do proponowaneggo przeze mnie jalowca to przeciez jest cala
                        masa jalowcocw plozacych, niskich o roznych barwach: srebrzyste, zolte, jasno
                        zielone, ciemna zielen itp.Utalia
                        • przemyslaw_b1 Re: Cmentarz słoneczny 11.06.05, 00:39
                          Jestem fanem Funkii. Także powiem tyle, jeżeli tam jest trochę więcej słońca i
                          do tego wieje wiatr to Funkie odpadają. Deszcz nie wystarczy do zasilenia
                          Funkii w donicach. Ładna kompozycja jaką mogę zaproponować na słoneczne miejsce
                          to Jałowiec 'Old Gold' plus niebieskawa odmiana Kostrzewy (np. 'Elijah blue').
                          NIestety nie radzę sadzić na cmentarzac, gdzie kradną, ponieważ zapewniam, że
                          nikt obojętny (a zwłaszcza złodziej) nie przejdzie obok tej kompozycji.
                          Inna moja propozycja to Czyściec (Stachys byzantina) z Aksamitkami. Obie te
                          rośliny nie potrzebują praktycznie wody. Ta pierwsza to bylina, druga natomiast
                          to kwiaty jednoroczne zwane inaczej Turkami. Wszystkie rozchodniki także się
                          nadają.
                          • utalia Re: Cmentarz słoneczny 11.06.05, 01:04
                            Ale ten Old Gold to za duzy do donicy 27 cm
                            • utalia Re: Cmentarz słoneczny 11.06.05, 18:19
                              Mysle, ze znalazlam cos ciekawego do tej misy: wytrzymale i na susze i na
                              mrozy, nie takie znowu dekoracyjne zeby zaraz ktos kradl ale misa bedzie
                              zadbana i kwitnaca. Wiec pierwsza propozycja to Cytisus czyli szczodrzeniec
                              polozony (plozacy) dorasta do 20 cm wysokosci, kwitnie na zolto w maju. A drugi
                              pomysl to Janowiec barwierski odm. Royal Gold. Rowniez wytrzymaly i na brak
                              wody, mroz itp. Kwitnie od czerwca dio sierpnia, kolor zolty. Dorosta gora do
                              50cm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka