basia553 22.09.05, 09:36 czy krzaczki agrestu i porzeczek sadzi sie jesienia czy na wiosne? a co z malinami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malaga1234 Re: krzaczki owocowe 22.09.05, 16:51 Właśnie kupiłam czarne porzeczki.W sklepie powiedziano, że bez obaw mogę sadzić teraz.Ale nie wiem czy mam przyciąć zaraz po posadzeniu czy na wiosnę.Może ty wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: krzaczki owocowe 22.09.05, 20:33 Agrest lepiej teraz, bo wiosną bardzo wcześnie rozpoczyna wegetację. Porzeczki i maliny można tak i tak. Jesienią rośliny mają więcej czasu na regenerację korzeni, ale silny mróz może je uszkodzić. Przy sadzeniu wiosennym głównym zagrożeniem jest szybki "wybuch" wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: krzaczki owocowe 22.09.05, 21:22 to te krzaczki trzeba przycinac????? Znowu mam sie czegos uczyc????? Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: krzaczki owocowe 23.09.05, 20:46 No raczej tak, bo zapewne mają uszkodzone korzenie. Redukcja części naziemnej przywraca równowagę pomiędzy systemem korzeniowym a górą. Roślina lepiej się przyjmuje. Jeżeli roślina jest z pojemnika z całą bryłą, to nie trzeba przycinać. Odpowiedz Link Zgłoś