Dodaj do ulubionych

Trwałe zapachy

15.03.25, 10:17

Jakie polecacie? Żeby wytrzymały przez dzień w pracy.
Może nie za miliony monet, tylko w cenie standardowych perfum/wody.
Lubię nuty "zielone", podbite bergamotką, jaśminem, ale mogę spróbować też innych, byle nie słodkich - owocowych ani mocno orientalnych (kupiłam córce takie różowe Lataffah i, no, ratunku!)
Nie znam się na perfumach, mam mgiełkę Eau Vitaminee z Biotherm i Sunflowers od Elizabeth Arden,. ale to nie są zapachy, które się utrzymają przez dobre kilka godzin.
Chloe też mi się podoba, ale to chyba zapach, który jest aż za bardzo popularny, no i nie wiem, jak z trwałością.
Perfumiary, wprowadźcie mnie w tajniki zapachów smile.
Obserwuj wątek
    • koko8 Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 10:31
      Escentric nr 5, trzyma się do kolejnego mycia.
      To zielony zapach z dominującą bergamotką.
      Z tej gamy zpachowej Maison Margiela, Untitled, też b. trwały
    • magdulecp Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 10:50
      Zobacz Zara. Nie polecę konkretnego zapachu, ale to fajne perfumy na codzień i trwałe.
      • chicarica Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 10:58
        Perfumy z Zary bywają różne, powiedziałabym że są to pojedyncze perełki (trwałe i pięknie pachnące) w całym morzu bardzo przeciętnych i nietrwałych zapachów. Na pewno nie kupowałabym w ciemno bez sprawdzenia referencji.
        • chicarica Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 10:58
          Recenzji, dżizas.
        • magdulecp Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 11:00
          80 zł za 100 ml można spokojnie wydać, żeby sobie przetestować. No i za tą cenę wystarczy, że będą trwałe kilka godzin, a nie dni.
          • chicarica Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 11:10
            Szkoda mi wywalać kasę na kiepskie rzeczy, nawet jak to mało kasy. Tu 80, tam 80 i uzbiera się 800 a poza tym w mojej kolekcji lekko licząc kilkudziesięciu butelek brak już miejsca na szpargały, więc jestem wybiórcza.
            Z Zary mam Golden Decade i Red Temptation, są to zapachy bardzo podobne do odpowiednio YSL Libre Intense oraz BR 540, oba mam też w oryginale i uwielbiam zarówno oryginały jak i te dupes z Zary bo uważam że akurat te dwa z Zary są wybitne. Ale miałam też kilka z Zary które w ogóle nie były fajne ani trwałe i zostały rozdane jakimś randomom typu córka kolegi z pracy albo na marketplace. Od długiego czasu nie kupuję perfum żeby spróbować, bo naprawdę już nie mam tego gdzie stawiać i innym też odradzam.
            • magdulecp Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 12:22
              Aha, czyli ty już przetestowałaś i masz kilkadziesiąt butelek, więc Alex ma tak samo? Nie ma. Skoro poszukuje to niestety, ale musi swoim własnym nosem poszukać i później przetestować. A lepiej testować tanim kosztem niż wydać trzy razy tyle, a rezultat podobny.
              • chatgris01 Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 12:45
                Nie musi od razu wydawać 3 razy tyle, przecież w perfumeriach są testery.
                • magdulecp Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 12:54
                  Testery zwykle są bardziej skoncentrowane i mniej ulotne. Tester służy do tego żeby wybrać sobie zapach, a tu już potrzebny nos uzytkowniczki. Trwałość testera nijak mówi o trwałości butelki.
                  • mdro Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 13:03
                    Oszywiście. Jak stoi w perfumerii butelka do testowania, to jest zupełnie inny produkt niż w pozostałych butelkach.
                  • chicarica Re: Trwałe zapachy 16.03.25, 00:15
                    Mity z d. wyciągnięte. Tester to dokładnie ten sam produkt. Jedyna różnica to że jak się kupi nowe perfumy to czasem one muszą troszkę odstać po pierwszym psiknięciu żeby "dojrzeć".
              • chicarica Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 12:47
                Nie, nie lepiej. Testować sobie można na testerach, a cała reszta uzasadnień to po prostu twój kiepski gust i nieumiejętność wyboru.
                • magdulecp Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 12:52
                  😀 Nie zawiodłaś 😀 Od lat jestem ciekawa i żałuję, że nie można tego super gustu ematek zobaczyć osobiście byśmy się wtedy pośmiały 😀
                  • chicarica Re: Trwałe zapachy 16.03.25, 00:14
                    Ty również. Przyglądam się twoim występom na forum od pewnego czasu i wyryłaś mi się w pamięci jako wyjątkowo wredna buła, która chyba na forum przychodzi po to, żeby się wyżyć i poprawić sobie poczucie własnej wartości. Idź się psiknij jakąś tandetą.
    • chicarica Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 11:05
      Nie wiem co to znaczy w cenie standardowych perfum. Standardy są różne.

Zapachy świeższe, lżejsze będą z natury mniej trwałe i to jest normalne. Cięższe i słodsze są bardziej trwałe.
      W Twoim przypadku postawiłabym bardziej na cenę i dokupiła mały atomizerek żeby sobie psiknąć w ciągu dnia.

Mój signature zapach do roboty to Chloe Nomade, używam czasem i na wyjścia, ale one nie są specjalnie kobiece (w sensie takiej flirty, girly czy sexy) ani kwiatowe. Są natomiast lekkie, wiatrowe i jednocześnie zaskakująco trwałe, niemęczące dla otoczenia (tak twierdzi otoczenie, bo pytałam) i zupełnie nie są słodkie. Przeciwnie wręcz, określiłabym je jako wytrawne. Zobacz sobie, te moje to EdP (klasyczne, nie żadne tam wersje naturelle czy jaśminowe czy inne flankery, i właśnie ta klasyczna EdP jest moim zdaniem najpiękniejsza), używam też EdT i jest trochę inna, oraz mam Absolu i ta z kolei jest mocniejsza, trwalsza, ale czegoś mi w niej brakuje.
    • chicarica Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 11:17
      A jeszcze dodam o tych wszystkich Lattafa i innych. Chyba wiem o których mówisz, są różowe, czarne, żółte i chyba białe. Testowałam, błe, strasznie syntetyczne, duszące i walące po ryju zapachy, pasują może jakimś tandeciarom ale na pewno ani nie nastolatce, ani nie dorosłej kobiecie, w sumie nie wiem komu miałyby pasować. W ogóle mam pewne wątpliwości co do tej mody na arabskie perfumy panującej ostatnio, jakoś mi się nie wydaje żeby producenci tych perfum troszczyli się zbytnio o to żeby tam nie było jakichś toksycznych składników. Skusiłam się kiedyś na jakieś będące niby odpowiednikiem Xerjoffa, no niestety do Xerjoffa to im daleko. I dodam, że ja kompletnie nie mam problemu z użyciem tańszych perfum, jedne z moich absolutnych hitów od lat to Lanvin za niewiele ponad stówkę polskich zł. Też w sumie możesz spróbować, Lanvin Eclat d'Arpege. Ja sama prawie ich nie czuję ale inni twierdzą że czują je ode mnie przez wiele godzin.
      • mdro Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 13:01
        Ja nie jestem jakąś znawczynią, ale też miała polecać do przetestowania Lanvin Eclat d'Arpege - na mnie trzymają się zaskakująco długo, a są niedrogie, nieinwazyjne dla otoczenia i przynajmniej częściowo spełniają założenia zapachowe wink.
        • chicarica Re: Trwałe zapachy 16.03.25, 00:12
          One są bardzo trwałe i potrafią powracać przez cały dzień. Ciekawy zapach, niby nic a coś w sobie ma.
    • bmtm Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 17:31
      "Być może" najlepsze perfumy dla kobiet i po 6 zl bodaj.
    • bene_gesserit Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 17:48
      Słynne "kocie siki", czyli Aqua Allegoria Pampelune Gurelaina. Inne Aquy też są bardzo trwałe, sale już nie taka wyjątkowe. Tylko koniecznie trzeba spróbować na swojej skórze .
      Inne super trwałe to seria Karsin Hermesa. Cały dzień, mocno i bardzo świeżo.

Tak całkiem poza tym, jeśli decydujesz się na używanie perfum, musisz liczyć się z tym, że przestaniesz czuć ich zapach, bo się na niego uniewrazliwisz. Najlepiej mieć kilka różnych i żonglować nimi na zmianę, inaczej albo będziesz się psikac czymś, co będziesz czuć tylko trochę i tylko przez godzinę albo zlewac się hektolitrami, żeby je czuć nadal i dłużej, i staniesz się utrapieniem dla współpracowników albo współpasażerów.
      • bene_gesserit Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 17:49
        *Jardin Hermesa, głupi telefon
        • chatgris01 Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 17:53
          Ja pomyślałam o ogródkach Hermesa, ale miały nie być za miliony.

A Allegorie trwałe nie są.
          • bene_gesserit Re: Trwałe zapachy 15.03.25, 17:54
            Na mnie Pampeluna jest trwała, ale stosuje płodozmian.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka