adavin 11.10.05, 18:19 Witam, mam pytanie, czy pigwa i pigwowiec to to samo? Z owocow ktorej rosliny robi sie nalewki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arenaria Re: PIGWA a PIGWOWIEC 11.10.05, 19:42 Nalewki to pewnie można robić i z pigwy i z pigwowca ,a rożnica jest taka ,że pigwa jest drzewem a owoce kształtem przypominają gruszki,a pigwowiec jest krzewem a owoce ma kuliste w kształcie małych jabłuszek Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: PIGWA a PIGWOWIEC 12.10.05, 18:48 Ponieważ staram się kupić pigwę pospolitą (szczepka, którą dostałam pocztą od Kochanej Lucyjki, aż boję się napisać... niestety nie przyjęła się :((( ), wiem że występuje w formie krzaczastej i drzewiastej. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa_smieszka Re: PIGWA a PIGWOWIEC 17.10.05, 22:13 > Ponieważ staram się kupić pigwę pospolitą No proszę, a moim rodzicom ogrodnik wcisnął pigwę jako późną jabłoń. Ale i tak się cieszę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re: PIGWA a PIGWOWIEC 12.10.05, 16:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=28976625&a=28976625 na nalewkach nie znam sie, ale Seledynowa b. chwali konfitury i sok z owocow pigwowca. a konfitury z pigwy jadlam - pychotka! pozdrawiam wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
zbanet Re: PIGWA a PIGWOWIEC 12.10.05, 19:25 Witaj! Nalewki i z pigwy i pigwowca są znakomite. Wiem , bo próbowałam. Mój mąż jest mistrzem w robieniu nalewek. Słyszałam też, że wino z pigwy jest pyszne. Sama natomiast robiłam dżem z pigwowca. Wyszedł bardzo smaczny. Zarówno pigwa jak i pigwowiec jest doskonałym dodatkiem do wielu dżemówi i konfitur, poniewaz zawiera duzo pektyn, które "wiażą" przetwory(nie musisz dodawać cukru żelującego, itp). Jeśli nie zdecydujesz sie na przetwarzanie tych owoców, to mozesz połozyć je w sypialni na szafie. Zapach , który wydzielają odstrasza mole a jest bardzo przyjemny dla człowieka:-) Pozdrawiam zbanet Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re:Do Zbanet 18.10.05, 12:08 a czy bylabys taka dobra i przeslala przepis na nalewke? wiem, ze mozna znalezc w internecie, ale skoro macie swoj sprawdzone... :) pozdrawiam wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
elaos Re: PIGWA a PIGWOWIEC 18.10.05, 12:48 Napisz na forum to więcej ludzi skorzysta. Moja pigwa leży i czeka na jakiś dobry, sprawdzony przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
zbanet Re: Do Wiosna 20051 20.10.05, 14:20 Z wielką przyjemnością:-) Musicie jednak poczekać do sobo-niedzieli. Ja z nalewkami mam niewiele do czynienia (poza degustacją oczywiście). To mąż zna wszystkie receptury, ale z niego bardzo zapracowany człowiek i wolną chwilę znajdzie dopiero w łykend;-) Pozdrawiam zbanet Odpowiedz Link Zgłoś
zbanet Przepis na nalewkę z pigwy 21.10.05, 15:45 Owoce pokroić usunąć gniazda nasienne (gniazdo jest twarde i nie zawsze jest to łatwe, kroję pigwe na 8 części aby łatwiej było te gniazda wyciąć). Po usunięciu gniazd pokroić w kostkę i wrzucić do słoja/słoika (uzywam 3 litrowych oraz 3,7 litrowych słoików) tak aby zajmowały ok 2/3, 3/4 objętości. Do pełna zalewam wódką 65-70%. Po 3 miesiącach zlewam nalew z owoców i filtruję. Owoce zasypuję cukrem. to musi postać w cieple ok 1 miesiąca tak aby cukier się rozpuścił. Dobrze jest tym od czasu do czasu wstrząsać (nie wiem ile cukru sypać robię to na oko i czasmi dosypuję w trakcie jak się rozpuszcza). Jak już się rozpuści co się ma rozpuścić to zlewam ten cukrowy nalew filtruję i mam likier pigwowy :) Teraz trzeba dolać część lub całość likieru do nalewu pierwszego. To zalęzy od upodobań czy nalewka ma być słodka czy mało słodka itp. Osobiście dolewam mało, a część nalewu pierwszego odlewam aby mieć nalewkę całkiem wytrawną (czyli kwaśną). Jak juz pomieszasz to zostaw na 3 miesiące albo i dlużej, ale jeśli jest potrzeba to próbuj wcześniej :) Zobaczysz jak z czasem ciemnieje. Po kilku miesiącach z żółtej zrobi się herbaciana i oczywiście bardzo smaczna :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re: Przepis na nalewkę z pigwy 24.10.05, 20:37 serdeczne dzieki. bede probowac, chociaz nie taki prosty ten przepis :) pozdrawia wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
freo Re: Przepis na nalewkę z pigwy 05.11.05, 10:49 Wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem i po więcej niż tygodniu mam coś w formie zawiesiny. Miąższ jakby rozpuszczał się w zalewie (65%), zaś kostka owocowa nabrała apetycznego, żółtego zabarwienia. Czy nie powinno stać to gdzieś w chłodzie, a nie w temperaturze pokojowej ? Oczekując na wskazówki, serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qriss Re: Przepis na nalewkę z pigwy 06.11.05, 22:44 Niech sobie stoi jasnym miejscu a temp. pokojowej. Po miesiącu możesz postawić w ciemnym miejscu ale tez w temp. pokojowej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kupagnoju Re: Przepis na nalewkę z pigwy 07.11.05, 14:32 jedna ważna sprawa owoce trzeba przed przeróbką przemrozić ze dwa dni w zamrażalniku, dopiero wtedy miękną, puszczają sok i mają właściwy aromat mam pigwę i 4 pigowce, pośredniem, japońskie i od teściów ;) za pigwą się nalatałem ale wreszcie udało mi się kupić Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Przepis na nalewkę z pigwy 07.11.05, 15:01 Nie obrazisz się, gdy zwrócę się do Ciebie per "kupo gnoju"? ;) Gdzie kupiłeś pigwę? Mam na myśli tę pospolitą, cydonia oblonga. Odpowiedz Link Zgłoś
wandap1 Re: Przepis na nalewkę z pigwy 15.11.05, 00:31 Na krakowskiej w hurtowni,bodajże skrzyżowanie z krakowiaków.hurtownia po lewej stronie krakowiakow/Warszawa/ W Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Przepis na nalewkę z pigwy 15.11.05, 01:06 A jakbyś napisała jeszcze raz, powoli i spokojnie? ;) "Krakowiaków" to ma być osiedle? Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: PIGWA a PIGWOWIEC 15.11.05, 17:44 Pigwa - krzew lub drzewo - od 1.5 m do 7 m. Można ją znaleźć w każdej lepszej Pomologii. Owoc w kształcie gruszki lub jabłka, twardy, słodki. Pigwowiec krzew (ok. 2m) ozdobny kwitnący kwatem czerwonym, różowym, zawiązuje niewielkie owoce koloru czerwono-pomarańczowego. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re: PIGWA a PIGWOWIEC 16.11.05, 09:26 > Owoc w kształcie gruszki lub jabłka, twardy, słodki slodki? toz to czysty "kwas pruski". chyba, ze mowa o przetworzonej pigwie w postaci konfitur :) pozdrawiam wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
klayd Re: PIGWA a PIGWOWIEC 13.01.06, 20:51 Zapraszam na nowe forum - www.forumer.go.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: PIGWA a PIGWOWIEC 13.01.06, 21:20 Mam sadzonek pigwowca pod dostatkiem ,obdzielilem juz wszystkich sasiadow,sporo wsadzilem przy posesji,ladnie i dlugo kwitnie,a i tak ze 100 szt bede musial wyrzucic:( bo nikt juz nie chce. Moim zdaniem nalewka nalewką ale syrop jest Ok.Ewentualnie jabluszko zcieram na tarce i do suroweczki:) Odpowiedz Link Zgłoś