tak-tak7 11.03.06, 16:32 Mam problem z wróblami, uwiły sobie gniazda pod krokwiami mojego domu. Jak z nimi walczyć? Jak przenieść? Co zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ble_men Re: Wróble:/ 11.03.06, 18:36 U mnie w altance /w szczelinie/ na działeczce też były wróbelki ale ubiegłego roku przyleciały PLESZKI i wykurzyły wróbelki.One przenosły się o 1 metr obok.Są sobie sąsiadami.Ale te pleszki wylęgły małe,wykarmiły i odleciały na zimę do ciepłych stron.Czekam na nie.Mam nadzieję,że przylecą bez ptasiej grypy. A tak wygląda pleszka samczyk.Cudo. www.funka.bydg.org/dydaktyka/sciezki/okol_funki_rys/pleszka.jpg To chyba trzeba naprawdę mieć szczęście żeby taki ptaszek się zadomowił na działeczce. Odpowiedz Link Zgłoś
enlilu Re: Wróble:/ 11.03.06, 19:24 ble_men napisał: > > To chyba trzeba naprawdę mieć szczęście żeby taki ptaszek się zadomowił na > działeczce. > W zeszłym roku na naszej działce uwiły w jałowcu gniazdko piegże. Okazało się, że w pobliżu wykopała norę i założyła w niej gniazdo łasiczka. Młode łasiczki są piękne ale dlaczego musiały rozprawić się z piegżą i jej pisklętami? Tyle było gryzoni. Enlilu Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Wróble:/ 11.03.06, 19:32 Ćwierkanie wróbli za oknem to najprzyjemniejszy budzik. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink ranne ptaszki 11.03.06, 21:17 horpyna4 napisała: > Ćwierkanie wróbli za oknem to najprzyjemniejszy budzik. Tylko czemu nastawiony na taka poganska godzine?! Moje ptaszki, choc nie wroble, tez maja zegary nastawione tak wczesnie. Zadnej litosci...)) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: ranne ptaszki 11.03.06, 22:35 zostaw je w spokoju- nie wiesz ze tam gdzie ptaki uwija gniazdo temu przyniosa szczescie ? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
samanta19 Re: Wróble:/ 12.03.06, 12:17 wróbelki trzeba zostawić w spokoju, pięknie śpiewają, chć zaczynają dość wcześnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jalis27 Re: Wróble:/ 13.03.06, 21:01 Może wróble ładnie ćwierkają,ale dla kogoś kto ma świeżo otynkowany dom to żadna przyjemność oglądać gustownie obsr.... elewację.Miałem ten sam problem , wiosnę przetrzymałem,ale jesienią musiałem zrobić dokładną podbitkę wystających części dachu i teraz nie mają miejsca na założenie gniazda Odpowiedz Link Zgłoś
2030d Re: Wróble:/ 13.03.06, 21:17 Też myślę o porządnej podbitce bo w zeszłym roku zrobiły sobie gniazda nad oknami co było dalej pewnie się domyślacie {okno zas.. e) A jaskółki chciały zrobić gniazdko na tarasie w pierwszej chwili się ucieszyłam ale gdy na drugi dzień zobaczyłam zas..y taras no to niestety ich miejsce jest może nad stajnią Odpowiedz Link Zgłoś
halfoat Re: Wróble:/ 13.03.06, 21:46 U mnie wróble zrobiły sobie gniazdo dokładnie nad drzwiami wejściowymi i trzeba było uważać na "ostrzał". Chociaż mam wysoki poziom tolerancji to niestety musiałem to gniazdo zlikwidować, kiedy już wyprowadziły młode. A co do śpiewów, to czasami potrafią człowieka z równowagi wyprowadzić, jak nadają pod oknem od 5 rano. Odpowiedz Link Zgłoś