11.03.06, 16:32
Mam problem z wróblami, uwiły sobie gniazda pod krokwiami mojego domu. Jak z
nimi walczyć? Jak przenieść? Co zrobić?
Obserwuj wątek
    • nnike Re: Wróble:/ 11.03.06, 17:23
      W A L C Z Y Ć ??!!!!
      • ble_men Re: Wróble:/ 11.03.06, 18:36
        U mnie w altance /w szczelinie/ na działeczce też były wróbelki ale ubiegłego roku
        przyleciały PLESZKI i wykurzyły wróbelki.One przenosły się o 1 metr obok.Są
        sobie sąsiadami.Ale te pleszki wylęgły małe,wykarmiły i odleciały na zimę do
        ciepłych stron.Czekam na nie.Mam nadzieję,że przylecą bez ptasiej grypy.
        A tak wygląda pleszka samczyk.Cudo.
        www.funka.bydg.org/dydaktyka/sciezki/okol_funki_rys/pleszka.jpg
        To chyba trzeba naprawdę mieć szczęście żeby taki ptaszek się zadomowił na
        działeczce.
        • enlilu Re: Wróble:/ 11.03.06, 19:24
          ble_men napisał:
          >
          > To chyba trzeba naprawdę mieć szczęście żeby taki ptaszek się zadomowił na
          > działeczce.
          >
          W zeszłym roku na naszej działce uwiły w jałowcu gniazdko piegże. Okazało się,
          że w pobliżu wykopała norę i założyła w niej gniazdo łasiczka. Młode łasiczki
          są piękne ale dlaczego musiały rozprawić się z piegżą i jej pisklętami? Tyle
          było gryzoni.
          Enlilu
          • horpyna4 Re: Wróble:/ 11.03.06, 19:32
            Ćwierkanie wróbli za oknem to najprzyjemniejszy budzik.
            • pinkink ranne ptaszki 11.03.06, 21:17
              horpyna4 napisała:

> Ćwierkanie wróbli za oknem to najprzyjemniejszy budzik.

Tylko czemu nastawiony na taka poganska godzine?!
              Moje ptaszki, choc nie wroble, tez maja zegary nastawione tak wczesnie.
              Zadnej litosci...))
              • horpyna4 Re: ranne ptaszki 11.03.06, 21:35
                Właśnie dlatego budzik, he, he...
                • venus22 Re: ranne ptaszki 11.03.06, 22:35
                  zostaw je w spokoju- nie wiesz ze tam gdzie ptaki uwija gniazdo temu przyniosa
                  szczescie ?

Venus
    • samanta19 Re: Wróble:/ 12.03.06, 12:17
      wróbelki trzeba zostawić w spokoju, pięknie śpiewają, chć zaczynają dość wcześnie :)
      • jalis27 Re: Wróble:/ 13.03.06, 21:01
        Może wróble ładnie ćwierkają,ale dla kogoś kto ma świeżo otynkowany dom to
        żadna przyjemność oglądać gustownie obsr.... elewację.Miałem ten sam problem ,
        wiosnę przetrzymałem,ale jesienią musiałem zrobić dokładną podbitkę wystających
        części dachu i teraz nie mają miejsca na założenie gniazda
        • 2030d Re: Wróble:/ 13.03.06, 21:17
          Też myślę o porządnej podbitce bo w zeszłym roku zrobiły sobie gniazda nad oknami co było dalej pewnie się domyślacie {okno zas.. e) A jaskółki chciały zrobić gniazdko na tarasie w pierwszej chwili się ucieszyłam ale gdy na drugi dzień zobaczyłam zas..y taras no to niestety ich miejsce jest może nad stajnią
          • halfoat Re: Wróble:/ 13.03.06, 21:46
            U mnie wróble zrobiły sobie gniazdo dokładnie nad drzwiami wejściowymi i trzeba
            było uważać na "ostrzał". Chociaż mam wysoki poziom tolerancji to niestety
            musiałem to gniazdo zlikwidować, kiedy już wyprowadziły młode.
            A co do śpiewów, to czasami potrafią człowieka z równowagi wyprowadzić, jak
            nadają pod oknem od 5 rano.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka