14.04.06, 07:34
Witam wszystkich serdecznie.
Jeestem baaaardzo początkującym "ogrodnikiem" i mam pytanie do Was. Pewnie
pospieszyłam się i zbyt wcześnie wysiałam słonecznik i groszek pachnący -
urosły mi na jakieś 3 cm w skrzynkach w mieszkaniu i obawiam się, że jak
dłużej tu pobędą - wyciągną się i nic z nich nie będzie :( Mogę wsadzić je już
do gruntu? Nie zmarzną podczas zimnej Zośki lub w innych okolicznościach?
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam. Aha, ten sam kłopot mam z rącznikiem - wylazł
z ziemi i prezentuje się dość okazale (grube, mocne siewki i okazałe dwa
pierwsze listki). Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Siewki 14.04.06, 09:30
      W ogrodnictwie jak pisałem tu wiele razy jest cierpliwość i naturalny, spokojny
      bieg rzeczy. Postępowanie Pana Pospieszalskiego przynosi więcej szkody niż
      pożytku. Rośliny te zmarnują się na parapecie, zaś szczególnie rącznik bardzo
      boi się mrozu więc posadzenie go do gruntu teraz odpada.. Jedyne co możesz więc
      zrobić to gdy jest ciepło wystawiać je do ogrodu zaś gdy zapowiadają przymrozki
      chować pod dach. Pamiętaj też że roślin uprawianych na parapecie nie wolno od
      razu wystawiać na ostre, kwietniowe słońce, trzeba je jak mówią ogrodnicy
      zahartować, czyli stopniowo przyzwyczjać zarówno do intensywniejszego
      oświetlenia jak i do zmian temperatury pomiędzy dniem i nocą które na zewnątrz
      są o wiele wiesze niż w mieszkaniu. Rośliny należy wiec cieniować, a na noc (o
      ile ma być więcej niż +5) okrywać folią. Jeśli ma być mniej niż +5 chowamy je
      pod dach.
      Na drugi raz, zawsze poczytaj jak długo kiełkują nasiona i ile czasu trwa
      orientacyjny wzrost roślin. Na opakowaniach zawsze podawany jest czas siewu tak
      dobrany aby w naszych warunkach rośliny można było, gdy osiągną już jako takie
      rozmiary, spokojnie posadzić do gruntu. Wysiew wcześniejszy jest polecany
      jedynie wówczas, gdy mamy ciepły inspekt lub szklarnię wówczas ma on sens gdyż
      szybkiej zapełnimy ogród kwitnącymi roślinami. Inaczej należy trzymać się
      instrukcji na opakowaniu. Większość roślin jednorocznych to gatunki nie
      znoszące spadków temperatury poniżej –1C i szybko niszczy je pierwszy większy
      przymrozek.
      Jurek
      • owieczka_hesia1 Re: Siewki 14.04.06, 17:57
        Pan Pospieszalski ze spuszczoną głową idzie się pociąć szarym mydłem ze wstydu.
        Dzięki serdeczne za porady i połajanki :) Pozdrawiam wiosennie.
        • agusia9917 Re: Siewki 14.04.06, 19:45
          Ja kupuję zawsze garstkę slonecznika w sklepie spozywczym :) oczywiscie nie
          prażony. Własnie go wysiałam, teraz jest najlepsza pora posiac wprost do gruntu
          bo slonecznik nie boi sie mrozu. Podczas majowych przymrozków zmarzlo mi wiele
          roślin , a słonecznika nie ruszyło nic, bylo -7. To samo z groszkiem . Są to
          pierwsze rosliny które mozna bezposrednio do gruntu siac , szkoda dla nich
          miejsca na parapecie. Proponuje wyniesc na dwór i posadzic , nic nie powinno im
          sie stać. Choc po takich cieplarnianych warunkach w domu gwaracji dać nie mogę.
          • owieczka_hesia1 Re: Siewki 14.04.06, 19:49
            Dzięki Agusia, właściwie co mam do stracenia? Po świętach wsadzę te przedwczesne
            niewypały do gruntu - reszta należy do natury :)
            • agusia9917 Re: Siewki 14.04.06, 21:58
              Powodzenia, tylko rącznika nie wysadzaj :) Musi przeczekać przymrozki w domu.
              • foxtrot3 Re: Siewki 14.04.06, 23:19
                ja slonecznika zawsze sadze bezposrednio do gruntu, a i sadzonki racznika juz wsadzilem ryzyk-fizyk moze nie trafi go szlak:)U mnie jest taka boska ziemia ze musze juz podlewac bo kurzy sie podczas kopania:(
            • nnike Re: Siewki 15.04.06, 01:22
              owieczka_hesia1 napisała:

> Dzięki Agusia, właściwie co mam do stracenia? Po świętach wsadzę te
              przedwczesne niewypały do gruntu - reszta należy do natury :)

A obok posiej nowego słonecznika. Może się dogadają? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka