24.03.13, 14:29
czy Ty siałaś w tym roku 'Opalkę'?
Właśnie je pikuję i są wyraźnie różne, już w tamtym roku siewki nie były wyrównane ale teraz mam wręcz dwie różne odmiany: jedna opalkowata a druga, jakby zapylona przez Black Trifele, którego geny wygrały;)
Obserwuj wątek
    • newill6 Re: Dorkasz 24.03.13, 15:27
      ha..mamy te same pomidory...Opalka nawiasem mówiąc jest świetna.
    • dorkasz1 Re: Dorkasz 24.03.13, 19:12
      Lella, Opalka u mnie też była różna. Jeden krzak na przykład miał dużo grubsze owoce. Jednak był bardziej podobny do Bawolego Serca niż Black Trifele.
      Newill, zarówno Opalkę jak i Black Trifele mam od Lelli, więc pośrednio Ty też masz od niej :) A pośrednio też od Leloop, bo coś z tego było też od niej :)
      Jak widać, pomidory pokrętnymi ścieżkami chodzą :)
      • lellapolella Re: Dorkasz 24.03.13, 19:23
        No właśnie:) Z powodu pogody robię tylko tyle rozsad, ile mi potrzeba i wybieram te najładniejsze siewki. Po trzech doniczkach zorientowałam się, że te ładne są kartoflaste jak BT i przypomniało mi się, że Opalka ma zawsze takie wiotkie i paprociaste szczyty. Oznaczyłam wszystko, bardzo jestem ciekawa, jakie wyjdą owoce.
        Newill, ja też ją lubię, świetnie się suszy. A dla mojego chłopa w ogóle jest the best.
        • dorkasz1 Re: Dorkasz 24.03.13, 20:03
          No ale musi być dojrzała. Ja jej w pierwszym roku nie doceniłam, bo zrywałam takie "na pół". A następnego roku wyjechałam na wakacje i jak wróciłam, to część była dużo bardziej niż pół ;) I dopiero wtedy doceniłam jej smak oraz urok i wdzięk. No i to, że późno dojrzewa, też jest fajne, bo prawie nic już wtedy nie ma :)
          A co do krzaczorów, to rzeczywiście są takie rachityczne, jakby się miały przewrócić. Ponoć tego typu krzaki należy wysadzać jak najwcześniej, to znaczy nie przetrzymywać rozsady w doniczkach. Lepiej wysadzić za małą niż przerośniętą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka