umfana 16.04.06, 14:34 Jak pielęgnować kwiat azalii? Pozdrawiam Świątecznie :o) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzymcio Re: Azalia 16.04.06, 14:41 jest dosyć trudna w uprawie (pochodzi z tej samej grupy co różaneczniki). Podstawa to kwaśna ziemia pH 3,5-4,5 !!!! podlewanie deszczówką a nie wodą z sieci, osłanianie na zimę !!! Pytania: krystover@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Azalia 16.04.06, 15:04 Krzymcio, Ja dostałam doniczkowy kwiat azalii i nie wiem jak się nim w domu opiekować? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Azalia 16.04.06, 15:19 Myślę, że przede wszystkim podlewaj wodą możliwie bezwapienną. W warunkach domowych może być to przegotowana i wystudzona kranówa, bo wapń zostaje w czajniku w tzw. kamieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Azalia 16.04.06, 15:22 jeśli kwitnie to podlewać obficie miękką wodą( przegotowaną)i nawozić nawozem bezwapniowym.oczywiście nie można jej zalać. ziemia troszkę przeschnie wierzchnią warstwą i obficie podlać. wszystkie poradniki podają, że po przekwitnięciu należy doniczkę wystawić do ogrodu i wkopać ją w ziemię w miejscu półcienistym. trzymać aż do chłodów.( wrzesień) do mieszkania wstawić jak się zrobi zimno. nie lubią przegrzanych pomieszczeń. jeśli nie uschnie :), to powinna wypuścić pąki. wymaga ziemi kwaśnej jak wrzosy. przekwitłe kwiaty powinno się obcinać. jeśli nie ma się ogrodu to można ją gdzies na balkonie ulokować. w każdym razie azalia potrzebuje takiego przejściowego okresu by móc znów zakwitnąć. Jola Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Azalia 16.04.06, 15:43 Ojeja... muszę ją wyrzucić do ogródka aż do września. Szkoda. Teraz podlałam ją wodą i schowałam na biblioteczkę w cienistym miejscu, przed kotami... Odpowiedz Link Zgłoś