Dodaj do ulubionych

ogród w lesie

25.10.16, 11:34
nakreślam: dom w sosnowym lesie, między domem a chodniczkiem dookoła mała rabatka ok 40cm szerokości. Co się nada oprócz funkii, barwinka, azalii, tawułki, bergenii, rozplenicy. Krzewy jakieś? Kurde, porządzili się z tymi ściezkami i nie mogę posadzić nic ciekawego bo miejsca brakuje....
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: ogród w lesie 26.10.16, 13:51
      Ja postawiłabym na dziko rosnące u nas krzewy i byliny borów sosnowych, ale mało kto doceni taki ogród.

Z niedużych krzewinek w miejscach słonecznych - wrzosy i mącznica lekarska, którą czasem można kupić, chociaż rzadko. Może też być borówka brusznica, ta w sprzedaży jest częściej.

Paprotka zwyczajna - jest po prostu świetna, u mnie żyje od kilkudziesięciu lat. Dobrze znosi silne nasłonecznienie i suszę, w dodatku jest zimozielona.

Macierzanka piaskowa - jest sporo odmian o różnych odcieniach kwiatów i listków, podobna paleta barw jak u wcześniej wspomnianych wrzosów.

W sosnowych lasach rośnie kilka gatunków sasanki: zwyczajna, wiosenna, ciemna, łąkowa, otwarta. Można zaszaleć, bo nawet gatunki typowe różnią się barwą kwiatów, a istnieją jeszcze odmiany.

Miejsca zacienione - kokoryczka wonna. U mnie rośnie od lat pod dachem z jakiegoś jałowca (chyba chińskiego) i rozrasta się pieruńsko. Mam zresztą odmianę o liściach białoobrzeżonych, więc jest dekoracyjna również z liści.

Może jeszcze być bodziszek czerwony, pajęcznica gałęzista, no i dzwonek brzoskwiniolistny.

Krzewy - jałowce pospolite, ale tylko w słonecznych miejscach. W cieniu robią się brzydkie - tracą igły i marnie rosną.

Ale nie sądzę, żebym pomogła. Znając gust przeciętnego właściciela działki...
      • edziakrys Re: ogród w lesie 26.10.16, 22:48
        Dziękuję Horpyno, przygotuje im obrazki, może cos wpadnie w oko. Problemem jest to, że jest mało miejsca, kurde blacha! A budowlańcy, jak zwykle zaszaleli z ławą betonową pod chodnikiem... Dobrze, że nawadnianie będzie ;)
        • horpyna4 Re: ogród w lesie 27.10.16, 08:01
          Edzia, spróbuj im wytłumaczyć, że najlepiej i najzdrowiej wyglądają rośliny odpowiednie do miejscowych warunków. Bo jak nasadzą czegoś efektownego z katalogu, to wkrótce przestanie być to efektowne, a może i zdechnie.

No i oczywiście rabata z właściwych roślin może być niemal samoobsługowa, nie wymaga tylu zachodów. Może to ich przekona? Wytłumacz, że działka powinna być rekreacyjna, a nie katorżnicza.

Beton w lesie... fuj.
          • lellapolella Re: ogród w lesie 28.10.16, 15:21
            I lelije, Edzia, im nadzwyczajnie pasuje takie towarzystwo, szczególnie, gdy będzie nawadnianie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka