citisus 29.05.06, 13:43 Obżerają mi czereśnie. Jeszcze nie dojrzały a te zrobiły sobie stołówkę. Powiesiłem folię, ale niewiele to daje. Nic się nie boją. Chyba kupię wiatrówkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halfoat Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 14:04 W mojej okolicy sporo szpaków się kręci, a czereśnie już się zaczynają. Na całe szczęście na razie się nimi nie interesują. W zeszłym roku największe szkody poczyniły gawrony. Po ich wizycie to nawet pestki nie zostały... Jedną z możliwości jest siatka, którą można przykryć drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
halfoat Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 14:33 właśnie znalazłem taką siatkę lenora.com.pl/siatki/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 To na pewno szpaki nie kosy!!!!! 29.05.06, 14:39 A z tą dubeltówką to nie powiem co sobie zrób! Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: To na pewno szpaki nie kosy!!!!! 29.05.06, 22:40 jolantas1955 napisała: > A z tą dubeltówką to nie powiem co sobie zrób! Ano będzie musiał najpierw ustrzelić jastrzębia... A swoją drogą, ciekawe ileż to kosztuje kg czereśni na placu. Może warto kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: To na pewno szpaki nie kosy!!!!! 03.06.06, 11:24 nnike napisała: > A swoją drogą, ciekawe ileż to kosztuje kg czereśni na placu. Może warto kupić? I wystawić ptaszkom do jedzenia ?? :-))) Tu nie o to chodzi, moje czereśnie to bardzo wczesna odmiana. Pierwsze owoce. A do tego super smaczne. Takich się na placu nie dostanie, są zwykle później i do tego pogniecione, zmarnowane. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Kosy, szpaki były w zeszłym roku. 03.06.06, 11:16 jolantas1955 napisała: > A z tą dubeltówką to nie powiem co sobie zrób! A co mam sobie zrobić ??? PS. Radzę odróżnić wiatrówkę od dubeltówki. Bo można czasem pomylić nóż z łyżeczką :-) Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 03.06.06, 11:19 halfoat napisał: > właśnie znalazłem taką siatkę > lenora.com.pl/siatki/index.html Wielkie dzięki, czegoś takiego szukałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa733 Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 14:18 Gdzieś czytałam, że wieszają na drzewach płyty cd, dvd. Może odblasku się przestraszą :) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 14:32 ewa733 napisała: > Gdzieś czytałam, że wieszają na drzewach płyty cd, dvd. > Może odblasku się przestraszą :) O ile dobrze pamietam, to tak właśnie Zyga5 ozdobił swoje borówki amerykańskie. On na pewno wie coś na ten temat :-) Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 23:20 szczególnie skuteczne sa płyty Mandaryny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 14:39 Brawo ptaszki - nie dajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 03.06.06, 11:28 cereusfoto napisała: > Brawo ptaszki - nie dajcie się! A dalel będzie : - brawo robaczki - brawo mszyce - brawo inne szkodniki ... ..... nie dajcie się ! Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 15:39 ha! mnie tak w zeszlym roku szerszenie zalatwily sliwki. Sprobuj takiego ustrzelic z wiatrowki. A tak powaznie moze ktos ma pomysl na te przerosniete stwory? Zniszczenie gniazda nie wchodzi w gre, nie wiem gdzie jest . Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 17:05 Tzw. krzyk strachu, lapiesz ptaka i mu *dokuczasz * on drze sie a ty to rejestrujesz na kasecie i pozniej to odtwarzasz ,ale z kolei nie wiem czy sasiedzi to wytrzymaja bo jesli zadzwonia to pewnie i TV zjedzie, bylo juz cos takiego. Ja wyciolem drzewo i mam spokoj:) Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 19:43 Ja muszę dzielić się owocami czereśni z larwą nasionnicy, czyli biała ruszająca się wkładka mięsna tuz koło pestki:) U Ciebie chociaż ptaszki śpiewają, moja nasionnica nic. Tak na poważnie to próbuj wszystkiego siatki bezwęzłowe, sylwetki drapierzników, plastikowe butelki na czubku kija przywiązanego do pnia albo jakiś emeryt pilujący i pokrzykujący a sio... Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 22:52 Coś takiego jak drapieRZnik nie istnieje:) Oczywiście miało być drapieŻnik. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 20:38 widziałam kiedyś taka metalową konstrukcję na drzewie, a na niej rozpiętą firankę. Wyglądało idiotycznie, ale podobno było skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 29.05.06, 21:54 Uważaj, bo szpaka można nauczyć mówić. Jak tak zacznie latać po okolicy i gadać "citisus sqrw..."? A poza tym, pewnie masz robaczywe te czereśnie i dlatego chcą je zjeść, by Ci pomóc, hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 03.06.06, 11:33 nnike napisała: > Uważaj, bo szpaka można nauczyć mówić. > Jak tak zacznie latać po okolicy i gadać "citisus sqrw..."? To mu obetnę zimowe racje żywnościowe, zobaczymy co wtedy będzie mówił ... > A poza tym, pewnie masz robaczywe te czereśnie i dlatego chcą je zjeść, by Ci > pomóc, hahaha. Hahaha one są wybredne, robaczywych nie jedzą, zostawiają dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 03.06.06, 21:07 Ta wczesna odmiana czereśni zazwyczaj nie jest robaczywa. Dzisiaj obrywaliśmy juz dojrzałe owoce a nasionnica dopiero zaczęła obloty. Do dojrzałych owoców nie składa jaj bo wie, że larwa nie zdarzyłaby dorosnąć. Za to przymierza się do odmiany dojrzewającej w sierpniu:( Odpowiedz Link Zgłoś
aix.sponsa Re: Kosy kochane.... :-))))))))))))) 04.06.06, 17:34 Ludzie, bądźcie ludźmi! Podzielcie się ze skrzydlatymi przyjaciółmi! Szpakowi nikt za śpiew nie płaci, nie pójdzie na bazar i nie kupi sobie czereśni. Musi zjeść prosto z drzewa Odpowiedz Link Zgłoś
aix.sponsa Re: Kosy kochane.... :-))))))))))))) 04.06.06, 17:37 Ups, wysłało się samo, niedokończone. C.D.: . Nie zawsze musisz się objeść czereśni, żeby cię brzuch bolał. Ptaki tez chcą coś jeść! Poza tym, jak troche im pomóc, to pięknie śpiewają i ZJADAJĄ SZKODNIKI Z WASZYCH OGRODÓW :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Oto sposób skuteczny 29.05.06, 22:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=14544775&a=14699076 Za skuteczność ręczę bom sam świadkiem był naocznym. Najniższe ukłony! Z pomocą nadciągający M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Oto sposób skuteczny 30.05.06, 02:29 zapomniałeś dodać, że najpierw trzeba bielika upolować i wypchać. A że bielik jest pod ochroną, to mysliwego i wypychacza wsadzą do pierdla. Wypuszczą za poręczeniem, ale wypchany bielik zostanie zarekwirowany jako dowód rzeczowy. Przy procedurach naszych sądów na rozprawę trzeba poczekać ze 2-3 lata. Pewnie wyrok w zawieszeniu będzie, bo niska szkodliwość, ale przez ten czas bielika mole zeżrą, albo kto ukradnie i u siebie bedzie ptaki płoszyć. Czyli za 2-3 lata trzeba zaczynać zabawę od poczatku, ale tu wieksze ryzyko, bo przy wpadce grozi recydywa. Jednak patrzmy optymistycznie: przy dobrych układach mniej więcej za 10 lat mamy szansę na własnego bielika-straszaka :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
klarek Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 30.05.06, 17:54 Możecie się śmiać, ale ten sposób jest sprawdzony i działa. Mój teść-inżynier powiesił na czereśni stary radioodbiornik, który o określonych porach włącza się. Szpaki uciekając ze strachu pióra gubią. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xyz777 Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 30.05.06, 18:59 Nie znam metody odstraszania konkurencji z czereśni. Natomiast znam, wypróbowany zresztą przeze mnie sposób na zachowanie owoców ze wszelkich krzewów owocowych. Otóż zużyte rolki papieru toaletowego, zawijam w folię aluminiową (taką do pieczenia). Wieszam je na sznurku, i, odpowiednio układam na krzaczku. Metodę tę lansował amerykański kanał telewizyjny Club. Rzeczywiście, fantastycznie odstrasza ptaki wszelkiego rodzaju, i mogłam po raz pierwszy od kilku lat rozkoszować się smakiem moich borówek amerykańskich, agrestów, agresto-porzeczek, jagód kaukaskich, i wielu, wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 03.06.06, 12:41 mogłam po raz pierwszy od > kilku lat rozkoszować się smakiem moich borówek amerykańskich, agrestów, > agresto-porzeczek, jagód kaukaskich, i wielu, wielu innych. Co to jest jagody kaukaskie?Czy to samo co kamczackie? Odpowiedz Link Zgłoś
xyz777 Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 08.06.06, 23:49 Szczerze mówiąc nie wiem. Handlowiec polecał mi je jako absolutną nowość, nadzwyczajny smak i aromat. Określał je mianem jagód kaukaskich, zresztą taka nazwa widniała też na dołączonych do krzaczków etykietach. A jak one się tak naprawdę nazywają, to nie mam pojęcia. Najważniejsze, że dosyć szybko rosną, pięknie owocują i są rzeczywiście dorodne i b. smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Ludzie sqrw ...... :-((((( ......n/t 03.06.06, 11:12 Informacje o niezwykłym smaku czy pożywności gąsienic i robali są znacznie przesadzone. Osobiście odradzam podżeranie ptasich przysmaków...... Odpowiedz Link Zgłoś
stachon000 Re: Ludzie sqrw ...... :-((((( ......n/t 05.06.06, 18:34 a ja szpakom wieszam budki na drzewach żeby miały się gdzie gnieżdzic i niech sobie jedzą co chcą.jak można byc miłośnikiem roślin a nie kochac ptaków i całej przyrody,no i jeszcze ludzi[co przychodzi najtrudniej] żyj i daj życ innym. a przedewszystkim luuuuziiiik. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1111 Re: Ludzie sqrw ...... :-((((( ......n/t 05.06.06, 20:28 ach , no przecież mogą kosy se na targu kupić owoce jak są głodne... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 07.06.06, 07:48 Po pierwsze to zmieńcie tytuł wątku! To nie kosy lecz szpaki. Kos to ptak trzymający się pojedynczo i ma gdzieś nawet najbardziej dorodne czereśnie bo żywi się głownie owadami.. A szpaki stały się chwastem i należy jak najszybciej ograniczyć ich populację! Zacznijmy więc hodować ptaki drapieżne - to jedyna rada. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 07.06.06, 07:50 jerzy.wozniak napisał: > Po pierwsze to zmieńcie tytuł wątku! To nie kosy lecz szpaki. Tylko kto to ma zrobić?? No i szpaki nie są też "sqrw"... Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Kosy sqrw ...... :-((((( 07.06.06, 11:29 może szpaki to chwasty, ale jakie sympatyczne i śmieszne, gdy tuptają po trawniku :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re: szpaki 07.06.06, 12:27 zmieniam tytul, bo jest paskudny. fuj. a szpaki nie dosc, ze sa ladne i sympatyczne, sa tez b. inteligentne. pozdrawiam wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: kosy 07.06.06, 18:28 Naprawdę nie wiem, jak można mówić o szpakach, że to "chwasty". To się nawet nie nadaje do skomentowania. Natomiast jeśli chodzi o kosy, to nie wierzę, że odżywiają się latem jedynie owadami. Ptaki te ogromnie lubią owoce. Wiem o tym, bo dokarmiałam je całą zimę. Codziennie dostawały jabłko pokrojone w kostkę, rodzynki, płatki owsiane, czasem suszone morele a największym hitem okazały się banany, które dostały "do spróbowania" i które wymiatały do czysta. Nie odważę się stwierdzić, by latem całkowicie zanikało to upodobanie do owoców i kos nie dałby się skusić na pyszną czereśnię. Moich im nie żałuję. Ani szpakom. pieskuba Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 O przepraszam! 07.06.06, 20:33 Oświadczam, że kos zajada i czereśnie i wiśnie! I to z apetytem lecz czyni to w sposób bardzo nieelegancki marnując przy tym ok. 80% owoców. W odróżnieniu od takiego dzięcioła dużego, który to długo i z uwagą wybiera najdojrzalszy owoc i zdejmuje delikatnie, po czym w wybranym i stałym miejscu zajada go z wielkim smakiem. Najniższe ukłony! Twierdzący, że natury nie należy krępować w karbach naszych o niej wyobrażeń M.J. Odpowiedz Link Zgłoś