honskoda 03.07.06, 13:40 mam piękno krwisto-czerwony rumian,jak go rozmnożyc,czy nasionka które są na kwiatku zebrac i zasiac czy dopiero w przyszłym roku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
helena_50 Re: rumian 03.07.06, 19:58 kiedyś tak zrobiłam posiałam zebrane nasionkai niestety nic nie zeszło Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: rumian 04.07.06, 06:30 Najlepiej kupić nasiona. Większość roślin uprawianych w ogrodach to nie czyste gatunkowo rośliny lecz ich odmiany , stąd najczęściej z nasion wychodzi coś innego niż to co kwitnie w ogrodzie. Część roślin można też rozmnożyć przez podział kęp. Ponieważ nazwa rumian jest stosowana zarówno dla roślin jednorocznych takich jak jednoroczne złocienie, czy wieloletnie jak jastruń są one często mylone i należy zwracać uwagę na ich łacińską nazwę. Wszystkie „rumiany wieloletnie można rozmnażać przez podział kęp. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: rumian 04.07.06, 12:15 Właśnie, ja zetknęłam się wręcz z zalecaniem wykopywania i podziału kęp co roku, żeby przedłużyć żywot, bo wśród rumianów sporo jest takich, co zdychają po kilku latach. I nie chodziło tu o rozmnażanie, tylko odmładzanie. Odpowiedz Link Zgłoś