mragin 10.07.06, 22:16 nie wiem co sie dzieje z moimi pomidorami krzaki wyrosły duże kwitną ładnie ,ale owoców nie zawiązują - kwiatostany się łamią i wyglada to jakby ktoś specjalnie pozrywał kwiatki co to moze być ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nnike Re: pomidory 10.07.06, 23:15 Może są głodne i trzeba je nawieźć? Najbardziej lubią obornik. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi9917 Re: pomidory 10.07.06, 23:53 lub gnojówkę z pokrzyw(14 dni moczyć pokrzywy zalane wodą uwaga!aromat powalający z nóg ale skuteczny) Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: pomidory 11.07.06, 15:58 Nawieź i poprześwietlaj - jak mają za dużo bujnych, dużych liści, to gorzej dla owoców. Powycinaj nożyczkami większość liści, pozostaw po parę na krzaku (no i oczywiście pędy kwiatowe :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: pomidory 11.07.06, 22:34 pamietaj o usuwaniu "wilkow". Moze ktos wytlumaczy co to jest? Tzn. ja wiem, ale nie wiem jak wytlumaczyc:)))) U mnie krzaczki uginaja sie od - narazie zielonych, pomidorow. Odpowiedz Link Zgłoś
rakovnik Re: pomidory 12.07.06, 09:35 Tutaj powinieneś co znaleść: www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=243 Odpowiedz Link Zgłoś
wokomex Re: pomidory 14.07.06, 11:42 Witaj nie wiem jakie masz pomidory, nie piszesz też czy w folii czy pod chmurką?. W każdym badz razie, jesli w foli to powinnaś umozliwić swobodne dolatywanie owadów, pszczółki trzmiele, które zapyla Ci kwiatki. Jeśli widzisz, że owady nie interesuja się Twoimi pomidorkami, wybierz się do sklepu ogrodniczego i zakup preparat do opryskiwania albo maczania kwiatków, tenze pteparat spowoduje znaczny wzrost zawiazywanych pąków. Poszukaj tez w necie sposobu "onszczykiwania" lisci a także prowadzenia krzaku, czy jego podwiązywania. Niestety tez bedziesz zmuszona pryskac zapewne fungicydami aby Ci zaraza nie zepsuła uprawy. Pomidory wbrew pozorom, nie sa najprostsze w uprawie i pielegnacji, ale dla tego zapachu swojego pomidorka warto poświęcic się. Teraz nie ma mozliwości ich uprawy, ale liedys wychodowałem Bawole Serce.... to naprawde bylo serce.... jeden pomidor prawie 800 g :). Pozdrawiam Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
do73 Re: pomidory 14.07.06, 13:12 Bawole serca mamy co roku, i co roku są ogromne. Uprawą zajmuje się mój mąż, ja zajmuję się zjadaniem:))) Nie ma chyba pyszniejszych pomidorów niż bawole serca Odpowiedz Link Zgłoś
gabi9917 Re: pomidory 14.07.06, 13:16 potwierdzam jeżeli będziecie kupować sadzonki pytajcie o Bawole Serce bardzo smaczny pomidor o fajnym kształcie.Mnie tę odmianę poleciła panipracująca w szkółce. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: pomidory 14.07.06, 15:42 wokomex napisał: > wychodowałem Bawole Serce.... to naprawde bylo serce.... jeden pomidor prawie > 800 g :). To chyba musiał mieć specjalną popdporę. Odpowiedz Link Zgłoś
do73 Re: pomidory 20.07.06, 07:43 Niepotrzebne są specjalne podpory. Wystarczy prowadzenie na zwykłym sznurku. Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka-91 Re: pomidory 23.07.06, 22:32 Zasychanie tzn.żółkniecie kwiatostanów od ogonka i opadanie ich jest prawdopodobnie objawem niedoboru wapnia.Przerabiałam to kiedyś. Warto wykonać oprysk preparatem:saletra wapniowo magnezowa(w płynie). Ważne tylko żeby się ściśle trzymać proporcji bo można popalić rośliny. Pozdrawiam-Tamara:) Odpowiedz Link Zgłoś