Dodaj do ulubionych

uprawa tulipanów

24.08.06, 12:37
Witam. W tym roku planuję posadzić tulipany (chcę obsadzić kilka m2). Ile
cebulek, tak mniej więcej sadzi się na 1 m2? Z jakimi roślinami tulipany
dobrze się prezentują? Chodzi mi o to żeby po wykopaniu cebulek nie było tam
zbyt pusto.. Czy czosnek ozdobny też należy wykopywać i co roku sadzić na
nowo?Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • q.bek Re: uprawa tulipanów 24.08.06, 14:17
      Na Forum Ogrody podbilem temat*tulipany u kogo juz kwitna*.
      Jesli obejrzysz calosc to z pewnoscia znajdziesz cos dla siebie.
      W wyszukiwarce znajdziesz sporo ciekawostek pod haslem *tulipany*.
      Cebulki tulipanow najlepiej posadzic w odleglosci 5 do 7 cm.
      • m0711 Re: uprawa tulipanów 24.08.06, 14:51
        Dziękuję, rzeczywiście już mam pewną koncepcję po obejrzeniu tych fotek.. Wiesz
        może co to za roślinka taka niska z żółtymi malutkimi kwiatkami, posadzona
        razem z tulipanami? Bo szukam czegoś do posadzenia razem z tulipanami żeby nie
        było zbut pusto..
        • horpyna4 Re: uprawa tulipanów 24.08.06, 15:30
          Tulipany po przekwitnieniu powinny być jeszcze długo trzymane na rabacie, bo
          łodyga i liście póki są zielone, to karmią cebulę. A wygląda to brzydko. Dlatego
          dobrze, jak są w pobliżu jakieś szybko rosnące kwiaty, które trochę to
          zasłonią.
          A jeżeli chodzi o porę kwitnienia tulipanów, to byliny wczesnowiosenne, jak
          smagliczka, żagwin, ubiorek, itp. ładnie się z nimi komponują. No i jak lubisz
          zdecydowane kontrasty kolorów, to wsadź w pobliżu cebulicę. Jej intensywnie
          niebieski kolor nie zdarza się u tulipanów, więc je dobrze uzupełnia. Jeżeli
          masz na to miejsce, to cebulicę możesz puścić na żywioł. Rozsiewa się bardzo
          obficie, nic z nią nie trzeba robić, a po kilku latach masz długo kwitnącą
          niebieską łączkę.
          • m0711 Re: uprawa tulipanów 24.08.06, 19:40
            Serdecznie dziękuję za wskazówki... A jeśli chodzi o tą cebulicę, czy cebulki
            też wykopuje się po kwitnieniu? tak mnie to zastanowiło bo napisałaś że dobrze
            się rozsiewa..
            Pozdrawiam

PS: Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy Horpyno !!
            • horpyna4 Re: uprawa tulipanów 24.08.06, 19:59
              Toż przecie napisałam, że z cebulicą NIC NIE TRZEBA ROBIĆ, żadnego wykopywania.
              Nawiasem mówiąc, u wielu innych cebulowych, w tym również wielu tulipanów jest
              ono zbędne. Ale jeszcze do tego dojdziesz, nie ma obawy.
              U mnie przez kilka lat ogródek był bardzo zaniedbany. Niczego nie wykopywałam i
              rośliny jakoś sobie radzą. Cebulowe takie, jak szafirki, puszkinia, wiosnówki i
              inna drobnica, w różnych kolorach zresztą (znasz białe szafirki?), porozsiewały
              się obficie. A ta cholerna cebulica zachwaściła mi cały skalniak. W tym roku
              przynajmniej nie dopuściłam do samosiewu, owocki są spore i łatwo je obrywać,
              chociaż leżą na ziemi.
        • q.bek Re: uprawa tulipanów 24.08.06, 15:43
          Te biale to stokrotki.
          Wysadza sie je do ziemi dopiero gdy tulipany wystawia nosy.
        • wami41 Re: a ja mysle o niezapominajkach 24.08.06, 20:26
          W tym roku wiosna mialam tulipany w towarzystwie niebieskich i rozowych
          niezpominajek. Wygladalo to przepieknie.
          • horpyna4 Re: a ja mysle o niezapominajkach 24.08.06, 20:43
            Też dobrze. Tylko w trakcie przekwitania niezapominajki robią się brzydkie i
            najlepiej po prostu je wtedy wyrywać. Bo kwiaty rozwijają się stopniowo na
            jednej roślinie i zanim skończy kwitnąć, pierwsze nasiona już są w ziemi. I
            potem wyrastają nowe i ładne.
            • m0711 Re: a ja mysle o niezapominajkach 27.08.06, 13:30
              Horpyno, a pisząc o cebulicy, miałaś na mysli tą kwitnącą w marcu-kwietniu, czy
              lipcu-sierpniu?
              • horpyna4 Re: a ja mysle o niezapominajkach 27.08.06, 15:36
                Miałam na myśli tę najbardziej pospolitą, powszechnie uprawianą cebulicę
                syberyjską, kwitnącą wczesną wiosną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka