Dodaj do ulubionych

Odnozki drzew owocowych

12.09.06, 09:11
Witam, poniewaz nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie w archiwum, a takze
zupelnie nie znam sie na ogrodnictwie, chcialam do Was zwrocic sie z
pytaniem. otoz w poblizu sliwy i jabloni pojawily sie mnlode drzewka. maja
juz ok 30-50 cm. sadze ze sa to odnozki wlasnie sliwy i jabloni (moze z
korzenia, nie mam pojecia). chcialam zaytac, czy jesli je przesadze maja
szanse przezyc i owocowac? w obecnym miejscu nie maja za duzo przestrzeni, no
i moga byc stratowane przez psy. chcialam je przeniesc do "nowego" sadu-
ogrodu. zalezy mi na tym tym bardziej ze sa to odnozki odmian juz nie
wystepujacych, ale baardzo smacznych. mozecie mi cos poradzic?sprobowac je
przesadzic? kiedy i na co zwrocic uwage. z gory dziekuje za pomoc.
pozdrawiam
N
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Odnozki drzew owocowych 12.09.06, 09:32
      Nie są to chyba odnóżki, tylko siewki. Najprawdopodobniej wyrosną z nich
      dziczki, ale może zdarzyć się coś dobrego, tak jak (rzadko) trafiają się smaczne
      owoce na samosiejkach w lasach (ktoś kiedyś rzucił ogryzek). Jak masz dużo
      miejsca, możesz podhodować. A potem ewentualnie meble ogrodowe. Czy inna "mała
      architektura drewniana".
      • noether Re: Odnozki drzew owocowych 12.09.06, 09:45
        dzieki za odzew;-)

no to juz nie wiem, czy zaryzykowac i przesadzic, mam niezagospodarowana, spora
        dzialke (te stare drzewka znajduja sie obecnie na ziemi tesciow, mieszkaja tam
        od ponad 40 lat,kiedy sie przeprowadzili drzewa juz tam byly- "dorosle".
        dlatego pomyslalam ze warto bylo zadbac o stara odmiane )slyszalam, ze sliwy
        sadzi sie parami (musi byc zenska i meska roslinka, zeby owocowalo, prawda to?)
        w takim ukladzie mam problem z "mloda sliwa", nie mam pojecia jak okreslic
        rodzaj i czy z inna odmiana sliwy bedzie jej dobrze...i oco chodzilo z
        meblami...?
        usmiechy
        N
        • 33qq Re: Odnozki drzew owocowych 12.09.06, 12:13
          Nie żeńska i męska tylko określone gatunki śliw do owocowania potrzebują
          zapylacza, czyli odmiany która zapją zapyli. Niestety jakie odmiany są przez
          jakie zapylane trzeba się dowiedzieć u fachowców, często drzewko pięknie
          kwitnie, w pobliżu jest kilka innuych śliw, pszczoły bzyczą a owoców ni ma.
    • ewa553 Re: Odnozki drzew owocowych 12.09.06, 13:48
      u mnie wokol sliwy pelno wychodzi takich "siewek" i sasiedzi-ogrodnicy
      powiedzieli, ze koniecznie musze je wykopac jak najglebiej, bo one wyrastaja z
      korzenia tej duzej sliwy i oslabiaja drzewo. Ja je narazie obcinak i obcinam i
      szlaczek mnie trafia, bo toto wyrasta wsrod kwiatow, ktore rosna w tej czesci
      ogrodu. No wiec jak: samosiejki czy z korzenia? Za tym drugim przemawia fakt,
      ze trudno je wykopac, tak gleboko siegaja....
    • noether Re: Odnozki drzew owocowych 12.09.06, 14:31
      ...czyli tak i tak owocow nie bedzie....?
    • tram_ktos Re: Odnozki drzew owocowych 12.09.06, 20:28
      >otoz w poblizu sliwy i jabloni pojawily sie mnlode drzewka. maja
      > juz ok 30-50 cm. sadze ze sa to odnozki wlasnie sliwy i jabloni (moze z
      > korzenia, nie mam pojecia).

Najprawdopodobniej to odrosty korzeniowe.

>chcialam zaytac, czy jesli je przesadze maja
      > szanse przezyc i owocowac?

Jeżeli odetniesz je z pewną ilością cienkich korzeni, to mają szansę przeżyć i
      w przyszłości owocować. Jednakże jeśli są to odrosty, wówczas wydadzą takie
      same owoce jak podkładka (a nie odmiana szlachetna), na której zaszczepione są
      drzewa. A podkładka ma to do siebie, że owoce ma z reguły małe, niesmaczne,
      miernej jakości. Szlachetne odmiany śliw szczepi się najczęściej na ałyczy
      (owoce podobne do mirabelek - żółte małe śliweczki), zaś jabłonie przed laty
      szczepiło się na siewce Antonówki (małe, kwaśne jabłuszka).
      Dla wyjaśnienia: podkładka to drzewko, które w młodym wieku ucina się nad
      ziemią po to, by przyłożyć do niego gałązkę lub oczko (pąk) szlachetnej
      odmiany. Gałązkę tę mocuje się trwale tak, by zrosła się z podkładką. Opisany
      zabieg to szczepienie.
      Jeżeli Twoje drzewka to siewki (wyrosły z nasion, a nie z korzenia), to
      najprawdopodbniej owoce również nie będą takie same jak odmiany szlachetnej.
      Nie jest to jednak wykluczone (tak jak przy odrostach podkładki). I dlatego
      właśnie odmian szlachetnych nie rozmnaża się z nasion. W zamian stosuje się
      rozmnażanie wegetatywne (szczepienie), które gwarantuje zachowanie wszystkich
      cech.
      Jeżeli chcesz zachować te stare odmiany, to najlepiej kup podkładki (Ałyczę dla
      śliwy, siewkę Antonówki dla jabłoni, posadź w ogrodzie, a następnie poproś
      kogoś o zaszczepienie zrazów z Twoich drzew - ewentualnie poczytaj o sztuce
      szczepienia i zrób to sama).
      Jest jeszcze inna możliwość: są w Polsce już szkółki, które mają stare odmiany
      drzew owocowych. Pisałem o nich niedawno.

Podsumowując, chyba nie warto przesadzać tych odrostów/siewek(?). Lepiej
      przeszczepić gałązki na nowe podkładki.
      • 33qq Re: Odnozki drzew owocowych 12.09.06, 21:00
        A w jaki sposób zlikwidować takie odrosty korzeniowe pojawiające się
        systematycznie, czy tylko przez likwidację drzewka?
        • tram_ktos Re: Odnozki drzew owocowych 12.09.06, 22:16
          2 razy w roku przejechać po nich kosiarką (póki nie zdrewnieją)
          lub
          wziąć do ręki sekator i uciąć
          • pomolog Re: Odnozki drzew owocowych 12.09.06, 22:52
            Odrosty korzeniowe najlepiej usuwać systematycznie - raz w miesiącu, a latem
            nawet co 2 tygodnie ponieważ są siedliskiem mszyc, które z kolei przenoszą
            groźne choroby m.in. szarkę śliw. Ucinać je należy jak najniżej - tuż przy
            ziemi. Niedokładne lub zbyt wysokie przycięcie powoduje jeszcze szybszy wzrost
            odrostów. Najlepiej je wycinać gdy mają ok.5 cm.
            • 33qq Re: Odnozki drzew owocowych 13.09.06, 07:43
              czyli zajęcie na całe życie mam, też pięknie :)
              A nie można jakoś bardziej skutecznie i radykalnie, jestem nawet gotów poświęcić
              kawałek trawnika, tylko czy to coś da, czy nie wyrosną z innego korzenia
              • pomolog Re: Odnozki drzew owocowych 13.09.06, 08:55
                Niestety, taka już natura drzew... Ale nie załamuj się, jak trochę urosną to
                się nic nie stanie. Poza tym jeżeli odrosty wyrosły dalej od drzewa, możesz
                próbować je odkopać i wyciąć bardzo nisko (trudne zadanie).
                Pozdrawiam
      • noether Re: Odnozki drzew owocowych 13.09.06, 10:06
        Dziekuje sporo sie dowiedzialam....szczerze piszac, nie sadzilam ze wszystkie
        drzewka owocowe sa szczepione, myslalam ze to po to by przedluzyc istnienie
        jakies odmiany. sadzilam ze tak stare drzewa, sa szlachetne same w sobie, i
        idac dalej moim tokiem rozumowania dadza rowniez szlachetna, jak to nazywasz,
        odmiane (a nie podkladke...) w kazdym razie wielkie dzieki. zdecydowany krok do
        przodu w mojej wiedzy;-)

Pozdrawiam

N
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka