helena_50 26.10.06, 20:54 czy to prawda ,ze przy octowcu lubią się gromadzic owady (szerszenie,muszki)i czy jest uczulający. czy mozna go posadzic wsród drzew owocowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatad19 Re: sumak octowiec? 26.10.06, 21:33 Nic takiego nie zauwazylam, ale w okresie kwitnienia jest na nim duzo pszczól, widocznie zbieraja miód albo pylek. Ostroznie z sadzeniem, bo to chwast niemilosierny, strasznie dużo wypuszcza mlodych od korzeni w promieniu kilku metrów, a szczególnie mści się po jego wycięciu, wtedy z pozostawionych korzonków wypuści dwa razy tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.sadowski1974 Re: sumak octowiec? 27.10.06, 09:19 Więcej informacji o sumaku i ładne zdjęcia znajdziesz w tym miejscu: www.drzewapolski.pl/Drzewa/Sumak/Sumak.html Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka_re Re: sumak octowiec? 27.10.06, 09:38 chyba żadne drzewo owocowe nie wytrzyma konkurencji sumaka który jest żarłoczny i t jak już tu napisano, rozmnaza się czy tego chcemy czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: sumak octowiec? 30.10.06, 07:39 Sumak ten został wprowadzony do uprawy jako drzewo parkowo miejskie głównie dlatego, że nic go nie rusza a przy okazji tworzy silne duże kępy drzew ktore wyrastają z układu korzeniowego rośliny macierzystej. Ładne przebarwienia liści jesienią to jego następna zaleta. Ale tak naprawdę nie nadje się do uprawy nawet w parkach, a co dopiero mówiąc w sadach. Tworzy bowiem nieestetyczne pędy często się łamie, i ogólnie przypomina chwast, a nie drzewo ozdobne. Powinniśmy wiec o nim zapomnieć, gdyż jest ogromnie dużo innych bardziej ozdobnych i nie tak upierdliwych drzew niż ten chwast. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
armeria Re: sumak octowiec? 31.10.06, 12:18 Oponowałabym przeciw tak jednoznacznie negatywnej opinii. Sumak wygląda pieknie, kiedy jego korona tworzy szeroki parasol. Często takie widuję (np. piękny parasol nad grobem na wiejskim cmentarzu), ale mi nie udało się takiego wyhodować. Czy można coś zrobić, aby młody sumak rozgałęził się nisko? Odpowiedz Link Zgłoś
gebo13 Re: sumak octowiec? 31.10.06, 22:16 Z wypowiedzią Jerzego róbta co chceta. Mam sumaka. Jest piękny,ale mój sumak ma ogromną przestrzeń.Całe lato wypuszczał młode obok... ale były systematycznie koszone.Gdyby nie ta możliwość miałabym już las sumaków.Rośnie jako soliter. Obok na trawniku posadziłam aralię i też ma duuuużo miejsca pod koszenie. To też ten typ.Do małych ogrodów żaden z nich się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś