Dodaj do ulubionych

ogrod na balkonie

26.12.06, 10:30
co Panstwo by radzili posiac na balkonie. Dodam, ze nie mieszkam w Polsce,
pogoda wiosna to tak jak u nas lato, a lato jest bezdeszczowe, upalne, ale
wilgotne, czy ma to jakies znaczenie dla naszych "polskich" roslinek? Zalezy
mi przede wszystkim na warzywach, ktorych tu nie ma: pietruszki (nac jest,
ale bulwy nie mozna dostac) oraz fasolka szparagowa (zolta i zielona). Czy
klimat ma tu jakies znaczenie? Co jeszcze ladnie by u mnie roslo? Za 2
tygodnie lece do Polski i w drodze powrotnej chcialabym sie zaopatrzyc w
nasionka. Czy mogliby Panstwo mi powiedziec kiedy najlepiej posadzic nasionka
przy takiej pogodzie?
Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: ogrod na balkonie 28.12.06, 07:58
      Nie napisałaś czy balkon jest południowy, czyli słoneczny, czy ma też jakąś
      inną wystawę. Napisz też coś więcej o jego wielkości. Kilka lat temu często
      zamieszczałem tu artykuły o tym jak i czym ozdobić balkon. warto więc poszukać
      przez wyszukiwarkę. Zima niestety większość centrów ogrodniczych w Polsce jest
      zamknięta, a te które są otwarte maja bardzo niewielki wybór nasion. Dlatego
      najlepiej kupować tu nasiona i roślinki (sadzonki) w końcu lutego i na początku
      marca.
      Jurek
      • alexa195 Re: ogrod na balkonie 28.12.06, 09:16
        Bardzo dziekuje za odpowiedz. Mam dwa balkony: jeden zakryty (latem goraco jak
        w szklarni), drugi "normalny": jest to balkon polnocny... dlugosc to 460 cm,
        szerokosc 1,15. chodzi mi przede wszystkim o posadzenie pietruszki i fasolki
        szparagowej. Na poczatku marca (przy tutejszej temperaturze) mysle, ze juz
        spokojnie moglabym zaczac siac...
        --
        Pozdrawiam serdecznie
        • jerzy.wozniak Re: ogrod na balkonie 29.12.06, 21:58
          To zawsze możesz zrobić, większość warzyw szczególnie takich jak pietruszka,
          kapustne itd. najlepiej rosną gdy jest chłodno. Co do fasolki to jeśli nie ma
          mrozu to możesz wysiać właściwie każdą jej odmianę. Jednak pamiętaj, że pnącza
          rosną bardzo szybko i nie tylko wymagają solidnych podpór, ale też dużej ilości
          żyznej ziemi. Co zaś do reszty roślin to napisz co lubisz, a cos konkretnego
          zaproponuję.
          Jurek
          • alexa195 Re: ogrod na balkonie 30.12.06, 09:28
            bardzo dziekuje za odpowiedz,
            ogrodu niestety nie mam wiec z sadzeniem roslin tez nie zaszalec nie moge :(
            chodzi mi przede wszystkim o warzywa, ktorych tu nie ma (czyli bulwe pietruszki
            i fasolke szparagowa), reszte przyniesie sie z bazaru :)
            czy dla fasolki wystarcza podluzne glebokie skrzynki?
            --
            Pozdrawiam,
            Alexa
            • horpyna4 Re: ogrod na balkonie 30.12.06, 09:39
              Powinny wystarczyć, przecież na balkonach sieje się czasem pnącą fasolkę
              ozdobną o białych i czerwonych kwiatach. Nawet w niezbyt głębokich skrzynkach,
              myślę więc, że Twoje będą całkiem dobre.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka