Dodaj do ulubionych

budleja - przycinac?

02.03.07, 11:24
Witam,
czy mogę przyciąć teraz budleję Dawida, czy już za późno?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: budleja - przycinac? 02.03.07, 11:31
      A dlaczego miałoby być za późno? Przecież budleję tnie się co roku na wiosnę, a
      czasem na początku marca jeszcze leży gruby śnieg. Teraz powinno być w sam raz.
      • susy11 Re: budleja - przycinac? 02.03.07, 11:48
        dzięku za odpowiedź! przeczytałam,że późną zimą, a u nas to ta zima w tym roku
        dziwna - a dzisiaj to właściwie wiosna..
        Moja budlja rośnie u mnie 3 rok, poprzednio przycianałam krótko, tzn. do ok.10
        cm nad ziemią i ładnie odbijała, to chyba dobrze przycinałam?:)
        Mam jeszcze wątpliwości z rozchodnikiem okazałym i lawendą - przycinać? po
        rozchodniku sa suche badyle, a dzisiaj zauważyłam ,że już odbił od dołu.. A
        lawenda wygląda ok, ale też chyba wypuszcza nowe pędy?
        Dzięki!
        • horpyna4 Re: budleja - przycinac? 02.03.07, 13:54
          Rozchodnik, jak każda bylina, powinien mieć obcinane zeszłoroczne suche badyle.
          Wtedy nie będą przeszkadzać tym młodym pędom, co właśnie się pokazują. Netomiast
          lawenda jest krzewem i jej pędy po zimie żyją, a nawet zeszłoroczne listki.
          Jeżeli jednak pozostawi się te stare pędy, szybko zrobi się brzydka. Warto więc
          też ją dość krótko przyciąć, nawet jak nie wydaje się to konieczne. Po prostu
          będzie miała ładny pokrój, świeże listki i obficie zakwitnie. No i nie będzie
          miała łysiejących od dołu zdrewniałych pędów z usychającymi listkami.
          Właśnie przymierzam się do przycięcia lawendy i posłonków. Tylko co chwila kropi
          deszcz, może więc jednak poczekam. Ale nie za długo, bo już zimę odwołano. Idzie
          podobno duże ciepło i chyba wszystkie te roboty zwalą się nam na głowę w jednej
          chwili.
    • zyga5 Re: budleja - przycinac? 02.03.07, 17:23
      Witam,
      czy mogę przyciąć teraz budleję Dawida, czy już za późno?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka