Dodaj do ulubionych

tuja szmaragdowa - przycinanie

16.07.07, 00:28
witam,
Przeczytałam dokładnie rozpiskę na górze i wygląda na to,że tuje przycinamy!
Doszukałam się w necie info dosyć rozbieżnych jeśli chodzi o
szmaragd....niektóre artykuły zalecają przycinanie, ale dokładne i
"umiejętne", inne odradzają bo podobno ten gatunek po przycięciu straci swój
stożkowy kształt.... Czy ktoś może ma doświadczenie na tym polu?? Przycinacie
tuje szmaragdowe czy odpuszczacie sobie. Moje mają już 3 latka więc zgodnie z
info z rozpiski można by już coś przyciąć....

Ania
Obserwuj wątek
    • julia3 Re: tuja szmaragdowa - przycinanie 16.07.07, 10:01
      anikwaw napisała:

Moje mają już 3 latka więc zgodnie z
      > info z rozpiski można by już coś przyciąć....
      >
      > Ania

A w jakim celu? Czego oczekujesz po przycięciu?

Moje szmaragdy tez mają 3 lata,
      i nie mam zamiaru ich przycinać.
      • anikwaw Re: tuja szmaragdowa - przycinanie 16.07.07, 23:34
        wiesz, generalnie nie oczekuję jakiegoś cudu....
        miałam nadzieję, ze takim przycięciem zrobię moim tujom przysługę i spowoduję
        ich szybszy wzrost ewentualnie zagęszczenie.
        • qubraq Re: tuja szmaragdowa - przycinanie 17.07.07, 23:53
          anikwaw napisała:

> wiesz, generalnie nie oczekuję jakiegoś cudu....
          > miałam nadzieję, ze takim przycięciem zrobię moim tujom przysługę i spowoduję
          > ich szybszy wzrost ewentualnie zagęszczenie.

Nie ruszałbym szmaragda; szczerze! jest calkowicie przez Francuzów uprofilowaną
          odmianą T.occ; rosnie pieknie, wąskostozkowo, gęsto i bardzo symetrycznie;
          moj 15-letni ma okolo 6 metrów i smukłość rzedu 4-5:1; jest przecież tyle
          innych juz genetycznie uprofilowanych tuj zachodnich ze nie ma żadnego sensu
          interweniowac sekatorem w pokrój szmaragda czy w jego naturalne zagęszczanie
          się; sam mam ponad 20 odmian T.occ, orientalis, plicata i plicatoides oraz jedną
          koreańską i nie probuje ichstraszyć sekatorem z wyjatkiem oczyszczania spodów
          pni z suszu i nekrozy. Doradzałbym pozostawienie szmaragda w spokoju - co
          najwyżej dokarmianie go jakims dobrym nawozem od Scottsa albo nawet tym slynnym
          fińskim (nie pamietam nazwy ale Radek z OBOTu w Powsinie go zna) i poszukanie w
          ofertach centrow ogrodniczych lub poszczególnych szkółkarzy takiej tui jaka sie
          Tobie tylko zamarzy, czy tak smukła jak 'Malonyana' (12,5:1!) czy 'Rosenthalii',
          może kulistą Woodwardii, Globosę, moze Spiralis albo najpiękniejsza ze zlotych
          'Kordusową' a moze w ogole jakąś plikatę - po latach 35 metrową! Jest tyle tuj
          ile tylko dusza zamarzy! :-))
          ...i jeszcze jedno: - warto sie potrudzić i dotrzec do hodowców szkółkarzy! Za
          miesiąc jest w W-wie miedzynarodowa wystawa "Zieleń to życie" warto pojsc i
          popatrzec na okazy!
          • anikwaw Re: tuja szmaragdowa - przycinanie 18.07.07, 00:24
            Dzięki serdeczne za konkretną radę:-) Ja ogólnie bardzo lubię ten ich kształt i
            absolutnie nie chcę go zmieniać.....ale jako amator-działkowiec myślałam,że
            powinnam je jakoś poprzycinać żeby im było lepiej!

Dzięki,
            A
            • qubraq Re: tuja szmaragdowa - przycinanie 18.07.07, 10:41
              anikwaw napisała:

> Dzięki serdeczne za konkretną radę:-) Ja ogólnie bardzo lubię ten ich kształt
              > i absolutnie nie chcę go zmieniać.....ale jako amator-działkowiec myślałam,że
              > powinnam je jakoś poprzycinać żeby im było lepiej!
              > Dzięki,
              > A

Ja w ogole kocham bardzo tuje, lubie ten ich taki wrotyczowy zapach, od wielu
              lat przynosze od znajomego pszczelarza z moich podwilanowskich łąk jesienne
              miody pachnace zlocistymi wrotyczami, nawłociami i blekitnymi bodziszkami,
              miliardami porastajacymi okoliczne łąki...Tuje sa bardzo wdzięcznym stworzeniem
              w uprawie i pieknie harmonizuja z wysokimi drzewiastymi jałowcami. Sosny tez są
              piękne i warte prawdziwej miłości a jodly jeszcze bardziej ... Trzeba by mieć
              ogrod na kilometry...i mase forsy na sadzonki! Czemu jestem tylko biednym
              kubrakiem a nie np bogatym Adrianem Bloomem skupującym co piękniejsze ogrody na
              Wyspach i w Toskanii...co prawda P. Bloom zdaje się juz jest za Tęczowym Mostem
              a jeszcze walczę...ech zycie zycie psia mać!
    • jokaer Re: link- dobry opis 16.07.07, 10:20
      www.e-ogrody.com/tygodnik/tuja_szmaragdowa,169,246.html
      • julia3 Re: link- dobry opis 16.07.07, 16:36
        jokaer...:)rzeczywiście super opis
        bardzo mi się przyda...dziękuję bardzo :)

pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka