Dodaj do ulubionych

Wakacje 2024

17.05.24, 21:25
Dokąd ematka z bombelkami wybiera się na letnie wakacje?
U mnie miały być wakacje w wielkim mieście, raczej zwiedzanie plus kilka dni na azjatyckiej plaży. Po majówce w stolicy europejskiej z 2 meczybułami, we 4 stwierdziliśmy że chcemy zwykłe wakacje 🤷‍♀️
Zaczęłam szukać na TUI, młodsza córka chce zjeżdżalnie, więc zawężone szukanie. Po eliminacji kierunków najpopularniejszych, dla nas niekoniecznie, zostaje Grecja lub egzotyka.
Podpowiedzcie co u Was poszło na tapet.
Thx
Obserwuj wątek
    • astomi25 Re: Wakacje 2024 17.05.24, 21:31
      Austria i Slowenia .
      • ichi51e Re: Wakacje 2024 17.05.24, 21:34
        Austria w wakacje jest najlepsza!
        • astomi25 Re: Wakacje 2024 17.05.24, 21:54
          Tak wlasnie.
          Poza sezonem to Kanary, Turcja czy cos tam innego...
      • mayaalex Re: Wakacje 2024 18.05.24, 09:19
        Lata temu jezdzilam jako starszy bombelek z rodzicami przez Austrie do Wloch - bardzo mi sie podobalo. Te wszystkie male alpejskie wioski z ukwieconymi domami, wszedzie zielono - naprawde pieknie. I Salzburg tez mnie zachwycil.
    • biala_ladecka Re: Wakacje 2024 17.05.24, 21:41
      Rozważam któryś z winiarskich regionów Węgier + 3 dni na Budapeszt.
      Ale u mnie dziecko w wieku postbombelkowym.
      Inne możliwe scenariusze to Gotlandia + Olandia lub Łotwa.
      Zasadniczo celuję w naturę i powolne snucie się od drzewa do drzewa.
    • miki.20105 Re: Wakacje 2024 17.05.24, 21:46
      My zarezerwowaliśmy Minorkę bo Majorka zbyt tłoczna. Poza tym mamy darmowy wstęp do aquaparku który jest obok. Dzieci nie mogą się doczekać
    • sandy_cheeks Re: Wakacje 2024 17.05.24, 21:56
      Zarezerwowalam Lanzarote z TUI, dodatkowo w planie Zator i Energylandia (to na wyraźne życzenie bOMbelków). Chciałabym jeszcze na 3-4 dni wpaść do jakiegoś polskiego miasta, być może do Wrocławia, ale nie robiłam jeszcze żadnych rezerwacji…
      • mayaalex Re: Wakacje 2024 18.05.24, 09:16
        Moim dzieciom Wroclaw bardzo sie spodobal - mnostwo swietnych restauracji, wszedzie krasnale (sa nawet mapki z trasa i nalepkami, bardzo fajne dla mlodszych), bardzo ladne miasto.
    • cranberries1983 Re: Wakacje 2024 17.05.24, 21:59
      Singapur oraz Malezja
    • kaki11 Re: Wakacje 2024 17.05.24, 22:57
      Na przełomie maja i czerwca lecimy do Tunezji allin z rainbow. Zarezerwowaliśmy kilka miesięcy temu, bo po zeszłorocznych wakacjach stwierdziliśmy, że fajny ośrodek z atrakcjami dla dzieci będzie najlepszą opcją wypoczynku z naszą córką. Na jesień jeszcze planowaliśmy jakiś bardziej wycieczkowy niż plażowy urlop, ale że wtedy będziemy jednak przywiązani w domu, a przynajmniej ja, to jakiś 1-2 krótkie wyjazdy w lecie może się uda zorganizować smile
    • fibi00 Re: Wakacje 2024 17.05.24, 23:02
      Egzotyka latem? Takie kierunki to chyba lepiej zostawić na ferie🤔
      My lecimy do Turcji.
    • heca7 Re: Wakacje 2024 17.05.24, 23:19
      My z bombelkami nigdzie już nie wyjeżdżamy wink Bo duże i nie chcą. One mają swoje wyjazdy, my swoje. My w lipcu i sierpniu to chyba jesteśmy w Polsce. Wszystko przez córkę i budowę domu. Córka ma praktyki, 5 tygodni w Plastinarium w Gubinie. W tym czasie ale nie wiemy dokładnie kiedy przyjedzie do Polski. Może ja pojadę też (do Gubina) do niej. W międzyczasie mąż wyjeżdża na budowę, na Warmię. I w końcu urlop dopiero pod koniec września- Egipt ze znajomymi. A potem mój wymarzony Tajwan w październiku smile
      • mysiulek08 Re: Wakacje 2024 17.05.24, 23:39
        w czerwcu park Pumalin, zawsze nam bylo 'nie po drodze' a na listopad/grudzien szukam czegos z przyladkiem Horn, mam nadzieje, ze ogarne 😎
        • andace Re: Wakacje 2024 18.05.24, 00:47
          Wygoglalam ten park, wyglada niesamowicie! Czy można prosić o mini relację po powrocie? Marzę o takich widokach, bo mieszkanie w płaskiej Krainie Deszczowców krajobrazowo nudzi.
          Mąż jest niechętny podróżom międzykontynentalnym, ale wychowywał się w Ameryce Południowej i myślę że Chile by go skusiło bo Peru i Argentyna odpada.
          • mysiulek08 Re: Wakacje 2024 18.05.24, 01:02
            dla takich widokow przeprowadzilismy sie do patagonii, tylko tej bardziej cywilizowanej czyli polnocne rubieze 😎

do argentyny mamy sentyment z dawnych lat i nie chcemy sobie tego psuc

peru, nie, podobnie jak kolumbia, urugwaj nudny
            • andace Re: Wakacje 2024 18.05.24, 03:04
              W Argentynie byłam na północy (Mendoza, Salta, prowincja Misiones) i oczywiście BA i chętnie bym wróciła zobaczyć resztę ale mąż już wszystko widział 🙄 więc Chile byłoby idealnym kompromisem.
              A czemu Peru i Kolumbia nie? Mąż Peru też zwiedził i nie chce wracać ale ja mam Machu Picchu od nastoletnich lat na bucket list.
              Miałam kiedyś bilety do Kolumbii za jakieś “grosze”, błąd taryfy ale niestety linie lotnicze je anulowały.
              • mysiulek08 Re: Wakacje 2024 18.05.24, 05:27
                w emblematycznych miejsca w Peru i Kolumbii jestes dojna krowa turystyczna, tlumy, z czystoscia i higiena i robalami roznie bywa tongue_out no jednak nie

jakby nie patrzec to w czile jestesmy u siebie wink i lokalny dowod wiele zmienia i wole jednak chlorowane lazienki tongue_out

my najlepsze wspomnienia mamy z poludnia argentyny, super ludzie po prostu (bo lokalsi na glebokim poludniu bywaja gburwaci tongue_out) polnoc argentyny tez byla ok

teraz rzut beretem mamy do Bariloche (ach tamtejsze tiramisu i pizza) ale od dawna zeby wjechac autem trzeba wykupic nie takie tanie ubezpieczenie i wyjazd na ciacho sie nie oplaca tongue_out
                zakupow spozywki nie zrobie, bo SAG na granicy zarekwiruje a widoki w sumie podobne
      • alfa36 Re: Wakacje 2024 18.05.24, 08:41
        Tajwan z biura? Czy sami organizujecie?
        • heca7 Re: Wakacje 2024 18.05.24, 08:54
          Sami organizujemy smile Bilety lotnicze i hotele już mamy zarezerwowane/ kupione. Plan ogólny też jest. 12 dni na miejscu.
          • krwawy.lolo Re: Wakacje 2024 18.05.24, 09:24
            Tajwan jest też rodzajem wyspy we Wrzeszczu, między nitkami Grunwaldzkiej. Ale Ty chyba nie tam jedziesz. Aczkolwiek do Gdańska też dolecisz samolotem. smile
            • heca7 Re: Wakacje 2024 18.05.24, 19:36
              big_grin No nie ten.
    • sueellen Re: Wakacje 2024 17.05.24, 23:22
      Z bombelkami? Chyba tylko takimi w butelce.
      • heca7 Re: Wakacje 2024 17.05.24, 23:28
        big_grin No my tylko z takimi wink

Choć syn najmłodszy coś przebąkiwał więc pewnie trzeba będzie coś zaplanować np na ferie zimowe. Jakiś wyjazd rodzinny.
    • jkl13 Re: Wakacje 2024 17.05.24, 23:38
      Rumunia bez bombelków smile
      • mayaalex Re: Wakacje 2024 18.05.24, 09:14
        o, wiele dobrego slyszalam o Rumunii, podobno przyrodniczo jest przepieknie
    • 18lipcowa3 Re: Wakacje 2024 17.05.24, 23:39
      Balaton plus Budapeszt
      Nie wyszło nam 2 lata temu ,teraz musi
    • gulcia77 Re: Wakacje 2024 18.05.24, 00:16
      Młody już nie bombek i własną kasę zarabia, ale w tym roku leci z nami. Potężna imprezowania w Turcji. Metodą negocjacyjną apartament mamy w cichej stronie hotelu, z własnym dostępem do basenu, a młody może sobie szaleć na "Island".
    • pyza-wedrowniczka Re: Wakacje 2024 18.05.24, 00:56
      My mamy w planie objazdówkę po Szwecji. Bilety na prom już kupione, bo to jedyne, co musieliśmy zarezerwować wcześniej. Reszta jak zawsze wyjdzie w trakcie, ale już nie mogę się doczekać
    • berber_rock Re: Wakacje 2024 18.05.24, 08:20
      Ja chyba średnio przycelowalam w tym roku - mam bilety do Gruzji. Jakoś da radę smile
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wakacje 2024 18.05.24, 09:00
      W tym tygodniu zarezerwowałam hiszpanie, ale się ciesze, lecimy końcem czerwca do Tossa de Mar na 8 dni.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Wakacje 2024 18.05.24, 09:02
        A później w domu, lokalne wycieczki jednodniowe i na pewno w góry do babci, zresztą teraz na weekend majowo- czerwcowy też jedziemy do rodziny przez kopalnie w wieliczce i planetarium w chorzowie.
    • mayaalex Re: Wakacje 2024 18.05.24, 09:12
      Londyn, byc moze z jakims malym wyjazdem gdzies poza (Lincoln? Nottingham? syn by chcial jakies duze miasto wiec moze Liverpool albo Manchester), ale to wakacje dla mnie i dzieci bardziej, maz bedzie pracowal, my bedziemy zwiedzac i jesc.
      Potem Turcja i Grecja, jak zwykle w sumie.
      Jak zyli tesciowie to zawsze latem lecielismy do Turcji zeby sie z nimi zobaczyc (troche z nimi, troche w hotelu), w tym roku jakos tak sila rozpedu tez lecimy (i maz pewnie bedzie musial troche spraw na miejscu pozalatwiac) ale wlasnie pomyslalam, ze lato moze byc fajnym momentem na rozne bardziej egzotyczne kierunki. Bilety latem sa tansze niz na BN czy Wielkanoc (ze wzgledu na szkole nie mozemy leciec w innych terminach na razie), a w wielu miejscach pogoda jest nadal swietna. Czesc znajomych tak robi i sa zadowoleni. A Grecje czy Hiszpanie mozna zwiedzac bardzo przyjemnie w nasze ferie majowe czy pazdziernikowe, nawet jesli trwaja tylko tydzien.
    • feniks_z_popiolu Re: Wakacje 2024 18.05.24, 09:12
      Nasza bombelka już nie wakacjuje z nami. Mąż w wakacje nie lubi wyjeżdżać a i ja niekoniecznie. Właśnie byliśmy na przedłużonym długim weekendzie w Salzburgu i okolicach. Drugi wyjazd szykujemy na wrzesień do Danii. Trochę morza, trochę city breaków. Niedługo wezmę się za planowanie co i jak.
    • chococaffe Re: Wakacje 2024 18.05.24, 11:50
      U mnie dzieci odchowane i na swoim, mam więc wiecej wolności w planowaniu. I najeździłam się w piewrszej połowie roku. A lipiec, sierpień (poza jednym krótkim wyjazdem) - praca (w klimatyzacji! smile ), bawienie się w gotowanie, przetwory itp. Chciałabym napisać, że to wszystko ale niestety wchodzi na tapetę remont (ktory potrwa dłużej niż wakacje)
    • atoness Re: Wakacje 2024 18.05.24, 12:47
      Z dwudziestoletnim bombelkiem jadę na rowerze zupełnie nie do byle gdzie: z Rzeszowa, a może nawet z Wołosatego, do Białegostoku. Chyba że po drodze plan się zmieni.
    • arthwen Re: Wakacje 2024 18.05.24, 16:06
      Plan jest na Bretanię, ale jeszcze nic nie zaczęłam załatwiać, więc nie wiem co będzie wink
      I trochę po Polsce, tu już w ogóle objazdowo, bo chcę połączyć wyjazd z pojechaniem w miejsca związane z "genealogią" rodzinną, poszperać jeszcze w źródłach, które przez net są niedostępne, porobić zdjęcia i takie tam.
    • przepio Re: Wakacje 2024 18.05.24, 19:43
      My już nasze bombelki mamy dorosłe, więc robimy to co kochamy - objazdówki, które nasze dzieciątka odrzucaly od razu. Rok temu zachwyciła mnie Bośnia, więc do niej wracamy, dodatkowo Czarnogóra, Albania i Peljesac, bo mąż podąża śladami Makłowicza.
    • pkt4a Re: Wakacje 2024 18.05.24, 20:18
      Domek campingowy na Lazurowym Wybrzeżu k.Saint Tropez z www.eurocamp.pl/
    • igge Re: Wakacje 2024 18.05.24, 22:33
      Nic nie wiem na razie.
      Trza będzie w ostatniej chwili tradycyjnie podejmować decyzje.
      Możliwe, że będziemy ogarniać sprawy zdrowotne niestety. W sumie wakacje to najlepszy termin bo w pozostałe miesiące za dużo się dzieje i zbyt wiele rzeczy trzeba odwoływać, rezygnować itp.
      • dominika9933 Re: Wakacje 2024 18.05.24, 23:00
        Właśnie wracam z Turcji. W październiku lecę znowu. Sama, tzn. ze znajomymi, ale bez dorosłego syna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka