gaga171 19.09.07, 08:47 Witam Czy teraz, po deszczu można sadzic cebulki kwiatowe, czy lepiej zaczekac aż ziemia wyschnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.2007 Re: cebulki krokusów 19.09.07, 08:55 To zależy jaką masz glebę. Do kałuży bym nie wkładała, ale do mokrej ziemi jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: cebulki krokusów 19.09.07, 09:36 Jak masz wilgotną, bardziej zlewną glebę to spulchnij trochę łopatką i domieszaj piasku. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: cebulki krokusów 20.09.07, 11:38 A ja posadziłam 150 cebulek właśnie po deszczach ( lepsze sadzenie !) bezpośrednio w trawnik. Nie chce mi się bowie co roku ich wykopywać. Niech sobie rosną - widziałam u kogoś taki"dziki" trawnik a w nim mnóstwo krokusów. Wyglądało to super! Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: cebulki krokusów 20.09.07, 12:45 Tyle, że po kilku latach w takim trawniku krokusy giną, chyba że zastosowano jakiś gatunek trawy o luźnych kępkach, a nie ciasno zbitą rozłogową trawę tworzącą darń. No i trawnik można kosić dopiero, jak krokusom zżółkną liście, a jest to dość późno. Trochę może pomóc wyskubywanie trawy (z korzeniami oczywiście) w pobliżu cebulek, bo i luźniej wtedy mają, i lepiej widać liście przy koszeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
florian05 Re: cebulki krokusów 20.09.07, 13:31 horpyna4 napisała: > Tyle, że po kilku latach w takim trawniku krokusy giną, > chyba że zastosowano jakiś gatunek trawy o luźnych kępkach, > a nie ciasno zbitą rozłogową trawę tworzącą darń. > No i trawnik można kosić dopiero, > jak krokusom zżółkną liście, a jest to dość późno. Wszyscy ogrodnicy mają to do siebie, że pragną wyhodować jak najpiękniejsze rośliny. Horpyno, jesteś świetną specjalistką ogrodową. :-) Ale ogród, to nie tylko uprawa roślin, to również frajda z ich podziwiania. Nie ma się co łudzić, że w trawniku cebulki będą tak dobrze się odtwarzały jak na plantacji holenderskiej. Przy relatywnie niewysokiej cenie krokusów można sobie też pozwolić na traktowanie ich jako "jednorazówki". Tak jak kwiaty cięte kupowane na niedzielę. Ogrodnicy produkują co roku następne tony cebulek... Brzmi to jak barbarzyństwo, ale ile to może dać satysfakcji. :-) Ogród to też klimat, poezja, a nie tylko zbiór ładnych roślin. Kupując kwitnący cyklamen lub begonię też zazwyczaj godzimy się na to, że po kwitnieniu zasilą kompost. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: cebulki krokusów 20.09.07, 19:17 Akurat w Holandii krokusy (i różne inne cebulkowe) traktuje się jak jednoroczne i po przekwitnięciu po prostu wyrywa, żeby nie mieć problemów z żółknącymi liśćmi. W tym wątku został jednak poruszony problem uprawy wieloletniej bez wykopywania cebul, co w przypadku krokusów może być stosowane. Napisałam więc o trudnościach, jakie mogą się pojawić po posadzeniu cebulek w trawniku, no i jak sobie z tym radzić. Widzisz, ja to dobrze rozumiem, bo sama jestem leniwa i lubię, jak wszystko rośnie bez żadnych wykopywań. Na szczęście istnieją również cyklameny dobrze zimujące w gruncie w środkowej Polsce. Właśnie kwitną i puszczają liście. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: cebulki krokusów 21.09.07, 10:59 Horpyno - ja te cebulki posadziłam w "łysych" miejscach i tam gdzie rośnie mech. Nie wiem czy się udadzą ale ze 150 powinno coś nie coś się przyjąć.Co do koszenie trawy, to nie koszę jej co dwa dni tylko raz na miesiąc więc spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: cebulki krokusów 21.09.07, 11:03 Powinno się udać. A kosić można często, tylko trzeba uważać przy pierwszych koszeniach na wiosnę, kiedy krokusy mają jeszcze zielone liście. Ale skoro tam masz łysiny i mech, to nie ma obawy, że skosisz krokusy przez nieuwagę. Odpowiedz Link Zgłoś