Dodaj do ulubionych

Pomidory moja miłość

05.08.23, 15:39
Pomidory są cudowne, pyszne, są kwintesencją lata. Uwielbiam.

Chętnie poczytam o pomidorowych upodobanich emamy. Są tu wielbicielki pomidorów? Jakie pomidory są najlepsze i do czego?

Ja kocham bawole serca, oczywiście malinowe i dojrzałe żółte pomidory. Kroję na kanapki, robię z mozarellą albo ze szczypiorkiem lub cebulką.
Tych podłużnych używam do sosów, zup lub sałatek, ale też do szakszuki.
Czarne mają za grubą skórkę, więc takie sobie. Nie przepadam za koktajlowymi, kojarzą mi się z zimą (choć miewam krzaki na własnym tarasie).

Czasem jem tak po prostu, a czasem parzę i obieram ze skóry.

Jeszcze niecałe 2 miesiące i będzie adios pomidory....
Obserwuj wątek
    • oczypiwne2 Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 15:50
      super
    • berdebul Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 15:52
      Czarne, zielone w paski, w tym roku również odmiana z Galapagos.
      Mam ponad 20 krzaków, każdy inny, każdy ma inny kolor/paski/kropki.
      • kozaki_za_kolano Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 15:56
        A czy te czarne lub zielone zawsze mają grubą skórkę? Jem tylko kupowane i chyba zawsze taką mają, może w swoich jest inaczej.
        Parzysz czy jesz ze skórką?
        • berdebul Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:02
          Nie, nie zawsze. Wszystko zależy od odmiany i warunków.
          Jem ze skórką jak miękka.
          • melmire Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:43
            jakie sa twoim zdaniem najlesze odmiany? poki co mam co prawda wiecej odmian niz miejsca na nie, ale niektore w przyszlym roku wyleca zeby dac miejsce innym (znalazlam pania co ma chyba 300 odmian i sprzedaje nasiona, wiec ten tego)
        • melmire Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:41
          Moim zdaniem zielone maja grubsza skorke niz czarne, ale niewykluczone ze to zalezy bardziej od odmiany niz koloru. Moje najlepsze to male czarne koktajlowe, mozna je jesc jak landrynki.
    • mallard Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 15:54
      Ja nie ematka, ale odpowiem: też kocham pomidory. Na chlebku i z cebulką, sałatkę z pomidorów i zupę pomidorową itp, itd. Pod jednym wszakże warunkiem - że smakują pomidorem, a teraz niełatwo o takie...
    • mysiulek08 Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 15:55
      bez pomidora dzien stracony 😊

lubie najbardziej wlasnie te czarne ( tzn sie az tak czarne, nazwy nie pamietam), ale sezon jest krotki 😩
      'rozowe' przypominaja malinowki, tez szybko 'przelatuja'
      • berdebul Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:03
        Spróbuj kudłatych jeżeli uda się kupić - odmiana wooly. Wyglada jak brzoskwinia, a to jeden z najlepszych pomidorów.
        • melmire Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:51
          wyguglowalam i wychodzi na to ze jest ich sporo, w roznych kolorach, jaki polecasz?
          • berdebul Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 18:00
            Wooly blue. Ale jestem fanką ciemnych.
            Z innych kolorów to green zebra, Orange orangutan, black from Tula i Dancing with smurfs.
            • melmire Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 18:29
              dzieki! tez wole ciemne, potem zolte, a na samym koncu czerwone smile
              • panna.nasturcja Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 20:02
                To ja je kupuję, nie wiedziałam, że tak się nazywają, ale opis pasuje, bardzo je lubię.
        • mysiulek08 Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:54
          bede sie rozgladac
      • mallard Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 21:25
        mysiulek08 napisała:

> lubie najbardziej wlasnie te czarne ( tzn sie az tak czarne, nazwy nie pamietam

Czekoladowe? 😋
    • szmytka1 Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:03
      Odwrotnie niż Ty, nie lubię malinowych i bawolich serc. Najlepsze są koktajlowe, czarne wlasnieni żółte, słodko kwaskowe, niemączyste. Mam ich wiele odmian, ponad 20.
      • melmire Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:43
        Tez daj liste najlepszych odmian, please!
        • szmytka1 Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:47
          Ale to bez sensu by było, bo smak to jest przecież subiektywna kwestią. Wypróbowując co roku kilka nowych odmian i metoda eliminacji zostawiaj co ci smakuje.
          • melmire Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:53
            nie no, subiektywnosc subiektywnoscia, ale mam kilka odlian ktore juz odstawilam bo byly po prostu "meh" - ani slodkie, ani kwasne, ani bez zadnej specjalnej konsystencji, szkoda na nie miejsca (mam tylko 16 stanowisk niestety)
            • szmytka1 Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 17:21
              No to jakie odstawiłaś, a jakie ci smakują?
        • extereso Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 17:15
          Lima do zapraw
    • malaperspektywa Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:04
      Kocham pomidory miłoscią wielką w każdej postaci.
    • princesswhitewolf Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:35
      Uwielbiam. Hoduje.
    • princesswhitewolf Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:37
      >Jeszcze niecałe 2 miesiące i będzie adios pomidory....

O ogrodowych chyba mówisz
    • kurt.wallander Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:39
      Uwielbiam, jem pod różnymi postaciami. Dzisiaj upiekłam pomidory, papryke i czosnek, póżniej to zmiksowałlam i wyszło coś jak gazpacho, tylko na ciepło (można wystudzić).

Bardzo lubię koktajlowe, mam jedną sprawdzoną odmianę, są pyszne, plenne i dojrzewają u mnie najwcześniej.

Żółte też są super, maja taki wyrazisty słodko-kwaskowaty smak.
      • melmire Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:47
        dawaj odmiane! na cale szczescie jestem dopiero na poczatku robienia listy na przyszly rok smile
        • kurt.wallander Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 20:37
          Zapytam męża i napiszę.
        • kurt.wallander Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 11:32
          Odmiana "Pokusa"
    • hippolina Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:46
      Uwielbiam jeść. Jeszcze dwa lata temu hodowałam, miałam ponad 50 odmian. Teraz już nie, brak sił i czasu, już mi się nie chce pielić, podlewać, podwiązywać, drżeć, że zaraza zeżre. Mam tylko kilka krzaczków koktajlowych "pod chmurką" o które nie dbam specjalnie, coś tam z nich zebrałam.
      • princesswhitewolf Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 18:23
        >już mi się nie chce pielić

?
        • szmytka1 Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 23:27
          Skąd znak zapytania? Oto moje pomidory, patrz ile chwastow , trzeba by opielic, wbijaj 😁
          • kurt.wallander Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 11:33
            My rozkładamy skoszoną trawę pod krzakami. Nie ma chwastów i lepiej zatrzymuje sie wilgoć w ziemi.
          • princesswhitewolf Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 11:44
            No wlasnie. Najpierw piele, potem sadze a pod nie sypie pellet by nie bylo chwastów i nie zarlu ich slimory
    • aniani7 Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:47
      Jestem ogromną fanką pomidorów. Robię z nich coś, co przypomina gazpacho. Dodaję paprykę, cebulę, ostrą świeżą papryczkę, ogórki, cytrynę i suchy chleb oraz sporo oliwy, to wszystko miksuję i podaję z drobno pokrojoną papryką, ogórkiem oraz kolendrą.
    • chococaffe Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:54
      Uwielbiam. Mam tylko trzy letnie przepisy: z dobrym chlebem i oliwą/masłem, ratatouille i podduszone na oliwie z ziołami prowansalskimi (np do makaronu).

Lubię wszystkie dobre i smaczne, bez względu na gatunek, a najbardziej lubię kilka rodzajów i kolorów na talerzu i w garnku( w tym "papuzie", wielokolorowe, nie wiem jak się nazywają)
    • y_y Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 16:59
      O, tak. Uwielbiam. 50 odmian co roku. Jak ktoś się orientuje - to są krzyżowki Kozuli (Anny Jankowskiej).
    • taje Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 17:34
      Uwielbiam pomidory i nigdzie nie ma takich dobrych jak w Polsce w sezonie. A pomidory mojej mamy to mistrzostwo świata - jakaś pododmiana bawolego serca ale jeszcze lepsza. Mogę jeść ze wszystkim. Także na kanapce z plasterkiem cebuli. Z mniej typowych zestawień bardzo lubię pomidor na kanapce z wędzonym łososiem, jak dla mnie kwaskowatość pomidora świetnie się komponuje z maślaną tłustością łososia ale wiem, że wielu ludzi nie lubi tej kombinacji. Jadam często pomidorki cherry (koktajlowe?), u nas to w zasadzie jedyna gwarancja słodkiego pomidora poza sezonem, inne odmiany są często bez smaku. We Francji jadłam rewelacyjne pomidory anciennes, z wyglądu podobne do bawolego serca, tylko różnokolorowe (super do sałatki z mozarella di buffalo). Co ciekawe, w Luksemburgu są one zazwyczaj bez smaku: co rusz próbuję kupować i się rozczarowuję.
      • princesswhitewolf Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 18:25
        > i nigdzie nie ma takich dobrych jak w Polsce w sezonie.

Oczywiscie ze sa. Pomidory zaleza od ilości słońca. Najlepsze sa z Wloch. Wlosi wyspecjalizowali sie w pomidorach i produkcji na cały swiat. W zyciu nie jadalam tak dobrych pomidorow jak na Sycylii. Na poludniu Francji sa tez dobre
        • taje Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 18:52
          A mnie najbardziej smakują te sezonowe z Polski. Pozwól mi zostać ze swoją nostalgią.
          • panna.nasturcja Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 20:09
            Bo jadłaś je zrywane dojrzale. To jest zupełnie inny smak niż pomidor zerwany zielony i dojrzewający w transporcie przez pół świata. Owszem, pomidory dojrzewają, ale smak już nie taki sam.
            #teampolskiepomidory
          • princesswhitewolf Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 11:39
            Pozwalam zostac ci z Twoja nostalgia. Acz jako ze gromadze setki nasion ktore sobie uprawiam stwierdzam ze warunki sloneczne sprawiaja ze to Wlochy sa potentatem pomidorowym
        • pade Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 01:02
          princesswhitewolf napisała:

> > i nigdzie nie ma takich dobrych jak w Polsce w sezonie.
          >
          > Oczywiscie ze sa. Pomidory zaleza od ilości słońca. Najlepsze sa z Wloch. Wlosi
          > wyspecjalizowali sie w pomidorach i produkcji na cały swiat. W zyciu nie jadal
          > am tak dobrych pomidorow jak na Sycylii. Na poludniu Francji sa tez dobre

Ta, jasne. Dawno temu pracowałam dorywczo we Włoszech przy zbiorze pomidorów. W którymś momencie zauważyłam, że jednego dnia na tym samym polu są zielone pomidory, a następnego dnia czerwone. Zaczęłam się zastanawiać jakim cudem. No i okazało się, że są czymś pryskane, żeby szybciej dojrzały. A ja je jadłam z krzakasad
          • kurt.wallander Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 11:35
            Zawsze jest róznica pomiędzy pomidorem ze sklepu a z własnego ogrodu. Przypuszczam, że w ogródkach sobie tym świństwem nie pryskają i takie pomidory z własnej uprawy we Włoszech mogą być jednak lepsze o polskich.
            • princesswhitewolf Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 11:40
              No dokladnie. Malinowy Krol z pod Wroclawia w Polsce tez pryska. Wszystko kwestia tego gdzie kupujesz i od kogo
          • princesswhitewolf Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 11:42
            Ah i nie ma oprysku ktory cudownie przez jedna noc sprawia ze pomidory sie czerwienia. Opryski nie sa na to by pomidory czerwienialy.

Sa gazy stymulujace opoznianie i przyspieszanie dojrzewania ale stosuje sie je w zamknietym pomieszczeniu a nie na polu. I nie, nie dzialaja w jedna noc
    • b.bujak Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 17:34
      dzień bez pomidora to dzień stracony smile
      te letnie to najlepiej w postaci jak najmniej przetworzonej - na kanapkę abo ze śmietaną /i ogórkiem - wiem, ze to ponoć złe połączenie, ale trudno się pozbyć wieloletnich przyzwyczajeń / zamiast tego jadam pomidora w towarzystwie mozzarelli
      jak byłam mała to mama zawsze sadziła parę krzaczków żółtych specjalnie dla mnie i do tej pory mam poczucie wyjątkowości tych odmian i czuję do nich kulinarny sentyment smile

w soboty chodze na ryneczek - dzisiaj kupiłam z lokalnego gospodarstwa, przeklinając nieco wyższe ceny, niż szklarniową masówkę ... no, ale dopóki mogę sobie na to pozwolić to wspieram lokalnych rolników;
      • extereso Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 17:36
        Kupuję z plantacji po, uwaga,3 zł za kg
        • b.bujak Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 18:52
          extereso napisała:

> Kupuję z plantacji po, uwaga,3 zł za kg

no i super;
          jak napisałam powyżej - dopóki mogę staram się WSPIERAĆ lokalnych rolników - rozumiem to jako korzystanie z ich produktów oraz godziwą zapłatę
          • extereso Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 19:30
            Ja nie wiem jaka jest godziwa akurat przy pomidorach. Zakładam że właściciele naprawdę dużej plantacji sami to potrafią oszacować. Potrafię powiedzieć, że 150 zł za farbę i podcięcie to za mało, ale ile za kg surowca, tu pomidora, to nie wiem.
    • taje Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 17:47
      I jeszcze dodam, że uwielbiam zapach ogonków od pomidorów. Kiedyś nawet miałam perfumy o takim zapachu smile Bardziej hobbystycznie niż do noszenia ale napawałam się zapachem.
      • elinborg Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 23:56
        Tak, ogonki pachną obłędnie. Co to za perfumy?
        • taje Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 13:58
          To było 15 lat temu ale wydaje mi się, że to był jeden z zapachów Demeter Fragrance Library
    • nena20 Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 18:33
      Tez mam kilkanaście odmian. Kocham. Dziś zrobię pierwsze słoiki sosu. Wystarczy mi 10 słoików na zimę. Do tego przecier z pomidorów też najlepiej z 10-15 słoiczków. Super sprawa takie swoje pomidorki.
    • siedemkropek82 Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 19:47
      Moje z ogródka.
    • panna.nasturcja Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 20:00
      U mnie na targu jest pan, który tylko teraz w sezonie sprzedaje swoje pomidorki koktailowe. Rety, jakie one są dobre. Nigdy i nigdzie nie kupiłam lepszych, one są słodsze od truskawek.
      Uwielbiam.
      Duże kupuję głównie malinowe, te podrabiane bawole serca też (bo prawdziwe nie nadają się do sprzedaży, sa zbyt delikatne na transport), czasem żółte, ale to bardziej jak mi zalezy na urodzie sałatki.
      Do szakszuki te typu jajko.
      Kocham pomidory, mam w domu zawsze, a zimą przeciery, pomidory krojone i całe w puszkach, koncentrat, soki. Jestem pomidorem 🍅🍅🍅
    • elinborg Re: Pomidory moja miłość 05.08.23, 23:59
      Pomidory kocham i bez nich żyć nie mogę. We wszelkich postaciach. Malinowe, karbowane, czekoladowe, najmniej koktajlowe.
    • yenna_m Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 00:03
      Koktajlowe lub malinowe. Z sałatą i serem (feta, ser typu wloskiego lub mozarella, w zaleznosci od fantazji), same, na kanapce i najczęściej z mozarellą i oliwą z oliwek.
    • mayaalex Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 06:42
      Uwielbiam! najbardziej zolte (dopiero w czasie pandemii jadlam je po raz pierwszy i teraz zawsze je wyszukuje w roznych warzywniakach/na targach) i bawole serca, malinowe tez.
      Ze szczupiorkiem, z koprem, z cebulka, z bazylia i balsamico, z oliwa i cytryna…
      Bardzo lubie wszelkie dania, ktorych podstawa jest sos z pomidorow, czosnku i cebuli (a potem mozna dorzucic cokolwiek innego).
    • piataziuta Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 06:45
      Bawole!
      Ostatnio robiłam z owocami.
      Pomidory, cebula, truskawki albo nektarynki, kolendra + bazylia.
    • tairo Re: Pomidory moja miłość 06.08.23, 07:41
      Do jedzenia na surowo najbardziej lubię duże i mięsiste, befsztykowe: bawole serca (tradycyjne, żółte i pomarańczowe), Brandywine (w każdym kolorze - czerwone, różowe, pomarańczowe, żółte, fioletowe, czarne, białe), Mortgage Lifter, Hawaii Pineapple (niejednolity kolor, w zakresie od żółtego do czerwonego wymieszane) i podobny do niego Mr Stripey. Oprócz tego: Indigo Blue Beauty, Orange Strawberry, Giant Syrian, Purple Cherokee. Z czarnych oprócz wcześniej wymienionych dobre są czarny krymski i Black From Tula.
      Do gotowania i na przetwory San Marzano, ewentualnie Roma.
      Z koktajlowych: Roma, gruszki w różnych kolorach (żółte, czerwone, czekoladowe) i Currant Sweet Pea (maleńkie). Za typowymi okrągłymi nie przepadam.

Nie lubię wodnistych i zbitych typu Moneymaker.
      Rozczarowaniem były wszelkie, które w nazwie mają Zebra, Tiger, Banana i Sausage.

W planie mam wypróbowanie tych z brzoskwiniową skórką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka