Dodaj do ulubionych

stara jablon

13.07.03, 12:06
Witam! To znowu ja z problemami dotyczacymi naszego ogrodu, ktory dostalismy wraz z zakupem domu :-)
Tym razem chodzi o jablon, ktora rosnie w ogrodzie. Wydaje mi sie, ze jest to stara jablon, zdziczala. Wydala tego roku sporo owocow, lecz niewielkich. Nie wiem czy bylo to spowodowane jej dzikoscia czy moze tym, ze w kwietniu byly tutaj dwa tygodnie upalow, po ktorych naszly dlugie zimne dni. W zeszlym roku zdaje sie, owoce byly wieksze.

Czy za pomoca jesiennych ciec da sie "odmlodzic" jablon? Czy moze ciac teraz? Po zbiorze? I jak ciac??

Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: stara jablon 19.07.03, 22:09
      Witam na forum Gazety!
      Tak jak pisałem już wiele razy, jeśli ktoś chce ciąć drzewa owocowe to naprawdę
      należy kupić podręcznik. Nie dlatego że mnie się nie chce pisać ale gonie
      dlatego że ciecie nie tylko zależy od odmiany, ale też od kształtu korony itp.
      Jabłka są małe bo po pierwsze korona nie była prześwietlana, a po drugie nie
      przeprowadzano usunięcia nadmiaru owoców. Odmładzanie drzew owocowych to
      jeszcze inna historia i oczywiście inne metody przeprowadzania tego zabiegu niż
      cięcie pielęgnacyjne, prześwietlanie, cięcia na owoc i jeszcze kilka cięć,
      które sadownik ma we krwi jak my klepanie po klawiaturze. Do cięcia są również
      potrzebne rysunki instruktażowe i bez nich ani moje pisanie ani tez książka są
      bezużyteczne.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka