yoma 18.04.08, 15:29 znowu mnie wkurza. Uspokoili się trochę z roundupem, pewnie jeszcze nie sezon, to teraz tną wszystko do ziemi. Perukowce, jaśminowce, świerki... co za mania? Powiecie, że rada jest prosta, wystarczy nie zaglądać. I racja :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arkac123 Re: Forum Ogród 19.04.08, 09:18 > Uspokoili się trochę z roundupem, pewnie jeszcze nie sezon, to teraz tną > wszystko do ziemi. Perukowce, jaśminowce, świerki... co za mania? Yoma, mojemy mężowi wystarczyło dać piłę elektryczną do ręki;)). Goniłam potem za nim po całym ogrodzie, i prawie siłą odciągałam od drzew. Poprosiłam go, aby różę przyciął równo na wysokości 1,5 metra. Oczywiście zaczął ciąć 0,5 od ziemi (róża została na szczęście uratowana, pięknie puszcza;). Może piła elektryczna czy spalinowa wzbudza w mężczyznach jakąś nieprzepartą chęć cięcia???? Kiedy jest schowana w piwnicy, mąż normalnie się zachowuje;). Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Forum Ogród 19.04.08, 12:08 Ty wiesz, że coś w tym jest? Mój chop chodzi po ogrodzie z głową zadartą do góry - a ogród się składa w sporej części ze starodrzewu sosnowego - i powtarza: jakby wyciąć te suche chabazie, jak od razu by się tu przejaśniło! No, z tym akurat to rację ma :) W każdym razie na imieniny zażądał pilarki elektrycznej i drabiny, niepomny, że ma lęk gruntu :) No to dostanie. Mówisz, że potem trzeba za nimi latać? Aha, i jeszcze chop popatruje to na rachityczną trawkę, to na kosiarkę, pogwizdując przy tym cicho z tęsknoty. Hm. To mnie zawsze fascynuje: jak to jest, że faceci przejawiają takie zauroczenie urządzeniami mechanicznymi, ale uruchomienie pralki, która wszak urządzeniem mechanicznym jest, przekracza ich możliwości? :) Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Forum Ogród 20.04.08, 09:07 macie racje z tymi piłami, ale ja mam jakąś intuicyjną niechęć do zakupu piły, bo własnie mam nieodparte wrażenie, że natychmiast nam sie 'przejaśni' zanadto. A tak piłka ręczna nie jest wystarczająco pociagajaca. Mój akurat nie ma niechęci do pralki - tez chętnie uruchamia. Syn również przyuczony :) Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Forum Ogród 22.04.08, 14:01 no to przyslijcie ich do mnie z tymi pilami ;) moj jest zmuszony do ciecia bo drewnem czesciowo ogrzewamy sie w zimie i oczywiscie nie znosi tego robic :( a tak na powaznie wieksze drzwostany nalezy przeswietlac, z zachowaniem umiaru ofkorsik; drzewa lepiej rosna i sa mniej narazone na choroby Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Forum Ogród 22.04.08, 14:39 Tego nikt nie neguje. Mnie chodziło o to, że niektórzy uważają za zabieg niezbędny cięcie wszystkiego równo z ziemią... Odpowiedz Link Zgłoś
arkac123 Re: Forum Ogród 22.04.08, 17:27 eloop napisała: > no to przyslijcie ich do mnie z tymi pilami ;) moj jest zmuszony do > ciecia bo drewnem czesciowo ogrzewamy sie w zimie i oczywiscie nie > znosi tego robic :( Mnie sie trafił wyjątkowy egzemplarz: kiedy byłam samodzielną mamą na włościach, kupowałam drewno do kominka pocięte, jeszcze mi do piwnicy wrzucali. To samo miałam zamiar zrobić będąc szczęśliwą mężatką: ale mój mąż (co dziwne osobnik z bloków) uparł się na zakup piły. Wyliczył, że wydatek na piłę zwróci mu się po 5-ciu latach;). No i tnie bale samodzielnie na podwórku, i jeszcze jest z tego powody szczęśliwy....;). Ale jeszcze raz uprzedzam: trzeba pilnować, jeśli chcemy mieć cokolwiek w ogrodzie;). Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Forum Ogród 22.04.08, 19:38 Leloop, a nie masz ochoty na suche liście? Mówię poważnie. Silnik Stirlitza, tfu! Stirlinga bardzo dobrze chodzi na takie coś, a u nas tego mnogo. Chyba sobie zainstalujemy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Forum Ogród 23.04.08, 14:00 w jakim sensie ten silnik chodzi i na co? bo zrozumialam, ze na suche liscie. jezeli chodzi o ogrzewanie to zainwestowalismy kilka lat temu w malutki piec JOTULa i kochamy go miloscia czysta, malo je a duzo ciepla daje. no tylko trzeba sie troche latem pomeczyc, zeby mu przygotowac "pasze" :} Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Forum Ogród 23.04.08, 17:56 Może chodzić na cokolwiek, nawet na ciepło dłoni. A o pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_Stirlinga Żartowałam oczywiście, nie mam zamiaru nikogo zasypywać suchymi liśćmi :) Ale przyznacie, że one są nie do przetworzenia... Jotul powiadasz? Dzięki, przyda się :) Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Forum Ogród 23.04.08, 21:17 glupi sie czlowiek rodzi i glupi umiera, nie mialam pojecia, ze istnieje takie CUS. dziekuje za sciage Odpowiedz Link Zgłoś