sadida 06.05.08, 13:57 Witam wszystkich. Chciałabym kupic sobie termokompostownik. Proszę o oceny ewentualnie sugestie czy warto a jeżeli tak to jaki. Z góry dziekuje za wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agaelgam Re: Kompostownik - pytanko 06.05.08, 14:10 Mąż kupił mi w tym roku kompostownik o pojemności 400l bo mamy sporo odpadków z kuchni i trawy po koszeniu. Na którymś forum, chyba Ogród, ktoś napisał, że w takim kompostowniku zrobiła sie kiszonka. Faktycznie, kiedyś kompost zakładało się w dołku w ziemi i przesypywało ziemią. Tak też robię u siebie. Wsypałam stary torf, wysypuję tam ziemię z doniczek, a gdy pielę nie wszystko porządnie wytrząsam. dodałam preparat przyspieszający kompostowanie i .... czekam co będzie dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Kompostownik - pytanko 07.05.08, 19:20 Ja mam zbite z desek ażurowe skrzynie, wrzucam do nich odpadki z kuchni(nie gotowane)i wszystkie efekty plewienia poza perzem, skrzypem i podagrycznikiem plus resztki roślin. Od czasu do czasu przesypuję ziemią, jeśli dodaję skoszoną trawę, to już obowiązkowo.Czas zrobienia kompostu- mniej niż rok.Jeśli masz dużo miejsca w ogrodzie nie szarpałabym się na wynalazki, ale to moje zdanie- nie testowałam zdobyczy cywilizacji:)) Odpowiedz Link Zgłoś
agaelgam Re: Kompostownik - pytanko 08.05.08, 08:23 Też myślałam o takim zbijanym, ale mój M nie miał czasu zrobić. Ponieważ odpadków nazbierało sie sporo łatwiej i szybciej było kupić. Zobaczymy jak zadziała. Kupiłam też preparat do przyspieszenia kompostowania, bo ktoś mi bardzo polecał. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8001 Re: Kompostownik - pytanko 11.05.08, 21:45 To ja przy okazji tego watku dodam pytanie: dlasczego nie dodaje sie perzu, skrzypu, podagrycznika i gotowanych resztek? Słyszałam jesacze że nie dodaje się obierków z ziemniaków - może wiecie czy to prawda i dlaczego? Czytałam jakąś mądrą ksiażkę w której na temat kompostu było napisane żeby nie wrzucać: orzechów, cytrusów, popiołu. Moze macie dokładną listę "zakazanych" do kompostu?? Jestem początkująca i trochę zielona w tej dziedzinie:) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna4511 Re: Kompostownik - pytanko 08.05.08, 12:32 Kiszonka się zrobiła, bo zapewne nikt tej trawy nie rozdrobnił i nie mieszał z innymi odpadkami. Jeśli będziesz mieszała ten kompost od czasu do czasu, podlewała wodą, jeśli będzie za suchy, to kiszonka się nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Kompostownik - pytanko 08.05.08, 14:43 Jestem ciekawa, czy ten preparat wyraźnie podziała- napisz, gdy już przeprowadzisz jakieś obserwacje. Z kiszonką nagi fakt- skoszona trawa jest zbita i ma tendencje do kiszenia się, Katarzyna ma rację, żeby mieszać, ale z podlewaniem bym nie przesadzała...Jeśli chodzi o trawę, to akurat dobrze jest ją lekko podsuszyć, przed rzuceniem na kompost, można też przełożyć warstwy grubszymi odpadkami lub nawet cienkimi gałązkami, żeby nie doszło do fermentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agaelgam Re: Kompostownik - pytanko 08.05.08, 15:56 preparatem podsypuję, ale nie wiem czy zauważę, że zadziałał. Musiałbym mieć obok drugi kompostownik i nie podsypywać go preparatem. Sąsiad mówił, że przyspiesza. Mapiszę, kiedy u mnie się zrobi. Co do kiszonki to wydaje mi się, że samo dodawanie innych odpadków i mieszanie to nie wszystko. Trzeba dosypywać ziemi, bo przecież w produkcie końcowym ma powstać ziemia kompostowa czyli trochę ziemi w tej ziemi musi być :)). A może jestem w błędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna4511 Re: Kompostownik - pytanko 13.05.08, 19:08 Kompost jest nawozem powierzchniowym, który mieszamy z górną warstwą gleby. Można go także dodawać do roślin doniczkowych, również mieszając z wierzchnią warstwą ziemi. Natomiast nie ma potrzeby dodawania ziemi do kompostu, chociaż oczywiście zawsze troszeczkę jej sie tam dostanie, np. po plewieniu. Jeszcze raz powtórzę - kompost trzeba mieszać i zadbać, żeby był wilgotny. Preparaty owszem, przyspieszają rozkład materii organicznej. A jeszcze lepiej, jeśli sąsiad da nam na początek trochę swojego dojrzałego kompostu. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna4511 Re: Kompostownik - pytanko 13.05.08, 18:58 Wodą podlewa się kompost, kiedy jest za suchy. Musi być lekko wilgotny, ale nie może ociekać wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
arkac123 Re: Kompostownik - pytanko 08.05.08, 16:52 Nie za bardzo potrafię odpowiedzieć, bo mam termokompostownik (400 l) od października, więc dopiero testuję. Jak na razie najbardziej zauważalna jest obniżka kosztów wywozu śmieci (1/3). Kompost (nie do końca przetworzony) wybierałam już pod koniec marca - gdzieś przeczytałam, że taki kompost jest bogatszy w azot, i można go już dodawać do gleby. Z kompostostownika nie śmierdzi (czego się obawiałam), ale gdybym miała jeszcze raz kupować, kupiłabym większy, 700 l (na drugi już nie mam mam miejsca) - ogródek mam 100 m2, ale w kamienicy mieszka kilkanaście osób, i teraz, kiedy co tydzień koszę trawę, zaczyna brakować w nim miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Kompostownik - pytanko 12.05.08, 15:26 ewcia8001: Perz, skrzyp,podagrycznik- jeśli pochodzą z koszenia a jeszcze nie kwitną, możemy je dodawać do kompostownika. Kwitnące mogą dojrzeć na pryzmie i wtedy zachwaścimy sobie ogród, podobnie, jeśli dodamy rozłogi z plewienia. Czasami w lit. nadmienia się, że wszystko się rozkłada, ale doświadczenie tego nie potwierdza:( Jeśli chodzi o popiół, ja przesypuję nim kompost, oczywiście mówimy o drzewnym; może chodziło ci o taki ze spalenia węgla? Z obierkami ziemniaków biega o zarazę ziemniaczaną- jeśli kartofle chorowały, łęty i obierki trzeba spalić i ewent dopiero wtedy użyć jako składnik kompostu. Cytrusy to syf, spryskany na maksa, zaburza procesy rozkładu, a gotowane resztki mogą po prostu gnić. O orzechach nie słyszałam- ktoś coś wie? A ziemią przesypujemy, jasne. Ufff...Pora przejść do praktyki, troszkę się ochłodziło Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8001 Re: Kompostownik - pytanko 14.05.08, 20:50 dzięki wielkie za odpowiedź:) Odpowiedz Link Zgłoś