krychas2 13.06.08, 23:03 Witam,mam problem z odrostami sumaka.Jak je wytępić ?Miałam 2 drzewa które wycięłam w jesieni ,a teraz mam las odrostów .Próbowałam Randapem ,ale nie pomogło.Pomocy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: Sumak! 14.06.08, 00:16 jedyny, znany mi sposob - LOPATA I CIERPLIWOSC:( sprawdzone, dziala :) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Sumak! 14.06.08, 14:38 Przykro mi, ale potwierdzam słowa leloop... Sumak to bestia i trzeba z nim bestialsko. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Sumak! 15.06.08, 10:35 Bo też to bestia i piękna w jednym... U mnie szczęśliwy rodzic odrostów na honorowym miejscu cały i zdrowy ale jednak jego ambicje znacznie przerastają moje plany zagospodarowania. Ostatni dzidziuś wykluł się na szczycie skalniaka piętnaście metrów dalej.Służę sadzonkami:)) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Sumak! 15.06.08, 21:47 A gdzieżeś? Poważnie, chętnie wezmę. Mam dwa dzidziusie cudem odratowane i one wcale nie mają dzidziusiów :( Odpowiedz Link Zgłoś
bamboo Re: Sumak! 15.06.08, 16:24 nie znam sie z sumakami, ale jak przeczytalam na forum ogrod forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=80897051 to jakies straszne drzewa! a wygladaja tak uroczo... :) Odpowiedz Link Zgłoś
a_gnieszka0 Re: Sumak! 15.06.08, 18:14 może uszczęśliw sąsiadów?(pamiętaj sprzedaj za 1 grosz nie oddawaj bo nie będą tak ładnie rosły) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Sumak! 16.06.08, 10:46 Jam z Pomorza. Byłam patrzeć i z tymi dzidziusiami jest tak: zieloni na wierzchu prawie nie mają korzeni, wyrastają prosto z grubego, zdrewniałego kłącza(pociągnęłam, coś mi strzyknęło i wyjęłam ogromne korzenisko coś a la wąż boa z anakondą w jednym:)Myślę, że w ciągu miesiąca, półtora można byłoby wyhodować osobniki, które przetrwałyby wysyłkę, np. kopercie z bąblami, otulone czymś wilgotnym. Rozważ więc swe pożądania i obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Sumak! 19.06.08, 09:48 Wstrzymajmy się do czasu, gdy sadzonki będą gotowe- węża pocięłam na fragmenty i zakopałam w inspekcie, zielone się ukorzeniają. Mrugnę okiem, gdy będą wyglądać na takie, które przetrwają kontakt z Pocztą Polską:)) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Sumak! 24.06.08, 14:53 Nacudowawszy jak koń pod górkę, znalazłam dwa ukryte od jałowcem, jak najbardziej z korzeniami. Jak reflektujesz, ślij adres na gazetową pocztę. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
attarrax Re: Sumak! 27.06.08, 21:40 a mój tata przypadkiem skosił sadzonki a po trzech latach wyszedł cały gaj - chyba z 15 sztuk. tylko systemetyczne wyrywanie, wycinanie, wyszarpywanie daje jakiś efekt :) Odpowiedz Link Zgłoś