evamarija 05.08.09, 11:38 Dostalam podarek z Turcji i szukam sprawdzonych przepisów. Do czego uzywacie te przyprawe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs Re: Sumak - dajcie fajny przepis 05.08.09, 12:06 evamarija napisała: > Dostalam podarek z Turcji i szukam sprawdzonych przepisów. Do czego uzywacie > te przyprawe? juz kiedys pisalam,polecono mi posypac gotowa potrawe, to owoc z tego krzewa octowego,dekorazyjny sa gatunki trujace,taki mam w ogrodku, Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Sumak - dajcie fajny przepis 07.08.09, 23:05 Poszukaj pod hasłem "Zahtar" albo "Zaathar"; Jacek1f zna dobrze tę przyprawę - mam jej jeszcze troche od niego :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: Sumak - dajcie fajny przepis IP: *.chello.pl 28.08.09, 10:33 Tylko, że sumak i zatar to dwie różne przyprawy. Zatar to zasadniczo tymianek, często z jakimiś dodatkami a sumak, nie wiem co to jest ale to nie jest to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Sumak - dajcie fajny przepis IP: *.chello.pl 28.08.09, 10:41 w Libanie jadlam jajecznice z sumakiem :) na poczatku troche szokujace, ale w sumie ok. a inna potrawa do ktorej dodaja tam sumak to takie "pierozki" - drozdzowe ciasto, a w srodku nadzienie ze szpinaku, orzeszkow pinii, czerwonej cebulu i sumaku wlasnie. Tradycyjnie taki pierozek powinien miec trzy boki, piecze sie je w piekarniku a nie gotuje Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Sumak - dajcie fajny przepis 29.08.09, 02:05 Sumak to to roślina - drzewo - octowiec a zatar to kompozycja różnych roslin i nie chce mi się sprawdzać czy rzeczywiscie "zatar to zasadniczo tymianek" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Sumak - dajcie fajny przepis 29.08.09, 02:55 Imho sumak pasuje do szpinaku. Robiłam takie pierożki i były super: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59684314,67208384.html Tzn. farsz był super, ciasto wyszło twardawe, ale może nie dość cienko je rozwałkowałam. Odpowiedz Link Zgłoś