Dodaj do ulubionych

Rododendron

IP: 217.153.32.* 10.01.02, 15:35
Od ubiegłrgo roku hoduję w ogrodzie, w ogromnej donicy rododendron. Jest to mój
pierwszy egzemplaż. Jesienią przeniosłam go z ogródka do domu. Przez jeden
miesiąc było wszystko w porządku, ale ostatnio zaczęły dość intensywnie schnąć
niektóre liście. Przyznaję że nie podlewam go zbyt regularnie, ale ze względu
na wielkośc donicy zawsze utrzymywała się wilgotność w ziemi. Stoi on w dosć
ciemnym pokoju, ale tuż przy oknie. Dość niedaleko jest kaloryfer. Który z tych
czynników może być przyczyną schnięcia liści?
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Rododendron 10.01.02, 20:11
      Witam na forum Gazety
      Składa się na to kilka przyczyn: Po pierwsze zimą rośliny musza być również
      podlewane, maja one płytki system korzeniowy, więc ważne jest aby wilgotna była
      również powierzchniowa warstwa gleby. Aby w dolnej części donicy korzenie nie
      gniły od nadmiaru wody, najlepiej górną warstwę ziemi ściółkować mieloną korą.
      Zapobiega to wysychaniu powierzchniowej warstwy gleby i chroni korzenie przed
      gniciem gdyż nie musimy wówczas roślin tak intensywnie podlewać. Różaneczniki
      nie lubią również suchego powietrza i jeśli już trzymamy je zimą w
      pomieszczeniu to musi być ono chłodne 10-12C i wilgotne . W wyższej
      temperaturze rośliny nie dość że mogą schnąc, ale również zaczną rosnąć co przy
      braku światła doprowadzi do wypłonienia pędów. Pamiętajmy również, że donice do
      różaneczników powinny być szerokie i stosunkowo płytkie gdyż korzenie tych
      roślin rozrastają się na boki a nie w głąb podłoża.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • Gość: Ewa Re: Rododendron IP: 217.153.32.* 11.01.02, 10:28
        Szanowny Panie Jurku,

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Juz wiem ,że mogę uratować moją roślinę.
        Przeniosę ją do chłodnego pokoju, a z czasem przesadzę do gruntu.
        Muszę powiedzieć, że informacje od pana są niebywale konkretne i przydatne.
        Nie ma chyba w żadnym medium specjalisty, który nie dość,że dysponuje ogromną
        wiedzą, to dzieli się nią z tak niewiarygodną rzetelnością i skrupulatnością.
        Czy nie zamierza Pan może opublikować tych wiadomości? Takim laikom jak ja i
        pewnie wielu innym przydałyby się zdjęcia roślin o tych tajemnie brzmiących
        nazwach. To byłoby bezcenne dzieło! Taka wiedza i zdjęcia roślin! Proszę nad
        tym pomyśleć. Forma mogłaby być taka dla ludzi. Właśnie pytania, odpowiedzi ,
        problemy.
        Pozdrawiam Ewa
        • jerzy.wozniak Re: Rododendron 11.01.02, 14:37
          Nie wiem dla kogo kultowy, chyba dla koneserów złomu, bo rzadko się zdarza aby
          w samochodzie było tyle błędów konstrukcyjnych i żadnej myśli technicznej. Co
          więcej każdy samochód - od zawsze zawierał w sobie pewne niekonwencjonalne
          rozwiązania które ulepszone stosowane były w innych markach. Syrena jest tym
          wyjątkiem że jej rozwiązania nie były stosowane już nigdzie ze względu na swój
          prymitywizm techniczny i nieuctwo docentów którzy ją tworzyli i tak zostało do
          dziś z polska nauką. Dlatego inni podbijają kosmos a my nie produkujemy nawet
          radia. Jeśli ma Pani inne zdanie, to proszę w ciągu pięciu minut wymienić
          polskie rozwiązania techniczne lub produkty stosowane szeroko na świecie!
          Powodzenia!
          Jerzy Woźniak

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka