Gość: Tomasz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.02, 18:46 Dzień Dobry, Mam pytanie dotyczące odkażania gleby. Jakie preparaty mógłbym wykorzystać w tym celu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: odkażanie gleby 15.01.02, 12:29 Witam na forum Gazety! Od razu zaznaczam, że środki do odkażania gleby są w większości niezwykle trujące zarówno dla nas jak i środowiska. Najlepszą metoda stosowania w szklarniach i w uprawie roślin doniczkowych jest parowanie gleby , w szklarni parownikiem, w domu przez trzymanie ziemi do kwiatów w piekarniku o temp. 120C. UWAGA zarówno po odkażaniu termicznym jak i chemicznym rośliny sadzimy najwcześniej po 2-3 tygodniach! Niestety nie mam informacji czy to dotyczy ziemi do kwiatów doniczkowych czy działki. A środki są tu różne. Po drugie w jakim celu ma być odkażona gleba – szkodniki - wtedy stosujemy preparaty takie jak Basudin lub Diazinon w postaci granulatu który przekopuje się z wierzchnią warstwą gleby lub dodaje do ziemi do kwiatów. Na nicienie i inne pasożyty stosujemy Basamid lub Nemafos. Jeśli ma to być środek ubijający wszystko co żyje łącznie z grzybami to jest nim np. Polyram Combi Bi-58EC Nexion lub inne preparaty do okazania gleby. Niestety większość z nich to trucizny I i II klasy toksyczności i nie można ich kupić bez zezwolenia. Jeśli mam podać dokładniejsze i bardziej wyczerpujące informacje to proszę o więcej szczegółów. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś