07.05.25, 23:30
myslpolska.info/2025/05/07/o-nieprzydatnosci-konserwatyzmu/
Moim zdaniem rozróżnienia jest takie. Czy kultura ma być wyrafinowana czy subtelna? Związana z życiem czy wyobraźnia?

Paradoksalnie tu przedstawione barbarzyństwo może mieć potencjał subtelności. Być gleba z korzeniami dla drzewa sięgającego drzewa. Zaś wyrafinowany konserwator żyje w fikcji swojego wyobrażenia i tak naprawdę jest takim kalekim barbarzyńcą. Skłonność elit do sadystycznych rozrywek i gonienie za prymitywną rozpusta
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Kultura 07.05.25, 23:36
      Lubię kulturę jako wyraz subtelności nie podoba mi się jako wyraz wyrafinowania.

Podoba mi się romantyzm z chęcią powrotu do natury ale żyjący w subtelnej sferze. Nie specjalnie zachwyca mnie wersal
    • dotera Re: Kultura 08.05.25, 05:22
      Swoją siłę życiową należy budować, po to żeby się od niej uwolnić , a nie nie w nieskończoność powiększać będąc jej niewolnikiem wtedy doszyukowujesz, a więc jesteś bez niej kaleki .
      • dotera Re: Kultura 08.05.25, 05:36
        Problemem dziś jednak jest to że buduje się jej iluzje przez przystosowanie. Dlatego jest coraz częstsze poczucie kryzysu . Brakuje dziś związku z ziemią. Zmierzch jest wtedy gdy największe budynki stają się tylko dekoracja , a nie schronieniem z fundamentami. Przy czym istotniejsze jest to żeby iść dalej . Mi podoba się idea barbarzyńcy który ma swoją poezję i duchowość. Przypomina mi się Nad Niemnem. Zaścianek ma swoje tańce śpiewy wartości moralne. A im wyżej tym bardziej chodzi o przystosowanie i dekadenxje
        • dotera Re: Kultura 08.05.25, 05:47
          Lewicowość zaś ze swoją dialektyką od początku jest dekadencka.Odróżnia się ta stara twardogłowa od poważnych spraw bytowych materialistyczna od nowej postmodernistycznej. One nie są innego rodzaju. Nowa jest tylko ujawnieniem istoty starej.
          • dotera Re: Kultura 08.05.25, 06:02
            Lewicowość od początku była zbudowana na dekadencji tubylców powiększana przez projektowana na nich dekadencje zachodnich mocodawców . Postęp do samozaglady, żeby dekadencka cywilizacja wampirów mogła jeszcze wyzlopac trochę krwi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka