basik212
31.01.09, 15:25
Witam
mam dwa focusy benjamin-jeden 180 cm, drugi ok 100 cm. Mam tez w domu dwa koty. jakies dwa mieisiace temu ten wiekszy zaczal gubic liscie jednakze myslalam ze jest to kwestia tego iz mala kotka probowala sie po nim wspinac a slyszalam ze ficusy nie lubia jak sie je dotyka. Gubil liscie jednakze jednoczesnie puszczal nowe pedki i liscie, ale one szybko sie zasuszaly i teraz mam kwiatek zupelnie bez lisci a jak sie przyjrze to widze jakby chcial puscic nowe liscie ale te uschnely po wyrosnieciu ok 5 mm. Czekalam myslac ze to moze jednak kwestia zimy. Mniej wiecej miesiac temu mniejszy ficus zaczal gubic liscie- zima, pomyslalam. Jednakze historia sie powtarza- wypuscil nowe pedki ktore niestety zauwazylam wczoraj ze uschly... bardzo nie chcialabym wyrzucac ktoregokolwiek z kwiatkow. Nie zauwazylam zeby teraz koty interesowaly sie kwiatami, zasilam je regularnie, moglabym ew zmienic doniczke na wieksza, ale te ktore maja nie sa jakies mocno male.... Czy ktos ma pomysl co moglo sie stac? Z gory dziekuje.
Basia