berita 08.03.09, 21:57 Czy ktoś wysiewał ligustr z nasion? Mam takowe i zastanawiam się co z nimi zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: ligustr z nasion 09.03.09, 09:53 Ja nie wysiewałam, ale chyba robią to ptaki, bo pojawia się toto w różnych miejscach. A najbliższy żywopłot z ligustru jest w sporej odległości i w dodatku niżej, nie jest więc możliwe, żeby owocki się same doturlały. Jeżeli robią to ptaki, to znaczy, że nasiona powinny być oczyszczone z owocków i wysiane do gruntu. Ewentualnie jeszcze trochę potrzymane w wilgotnym piasku, a wysiane za miesiąc. Bo chyba nie powinny być wysuszone, skoro w naturze mają cały czas mokro przed siewem. W praktyce ligustr jest rozmnażany wyłącznie z sadzonek, żeby otrzymać jednorodny materiał. Bo siewki mogą się nieco różnić, np. wielkością liści, a z ligustru robi się zwykle żywopłoty, na które pożądany jest jednorodny materiał. Młode sadzonki ligustru należy krótko przyciąć, żeby się nisko rozkrzewiły. No, chyba że chcesz uzyskać drzewko na pniu (też można, a co...), bo ligustr może być dowolnie cięty i formowany. To trochę taki "bukszpan dla ubogich". Odpowiedz Link Zgłoś
berita Re: ligustr z nasion 09.03.09, 12:45 Dziękuję za odpowiedź :) No i teraz to już nie wiem co zrobić :P Bo mam te nasiona niewiadomo skąd (pewnie jak to ja - gdzieś uskubałam). Ale mam też ligustr pod blokiem to mogę uciąć zrazy, bo jeszcze chyba można? A z czego będzie szybciej? Moja działka jest pierwsza z brzegu i latem buzia mnie boli od mówienia "dzień dobry" wszystkim wchodzącym na działki :D No i chciałam się trochę zasłonić. Podoba mi się określenie "bukszpan dla ubogich" hahaha! Jak pomyślę, ze na działkach wszystko kradną to mam nadzieję, ze takiego "bukszpanu" nikt nie ruszy ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiekz22 Re: ligustr z nasion 09.03.09, 21:47 jeśli chcesz zrobić sobie własne sadzonki z ligistru, to teraz jak najbardziej sztobry najlepiej długości ok 10 cm zanurzyć w ukorzeniacz AB do sadzonek zdrewniałych i do doniczki ziemi z piaskiem i masz własny. Ale czy to warto naprawdę za niewielki pieniądze w szkółkach można kupić kilkuletnie krzewy ładnie rozkrzewione. Jeżeli zależy ci na czasie gra nie warta świeczki jeśli chodzi o własną produkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
berita Re: ligustr z nasion 11.03.09, 08:19 Grzesiekz22, u nas ligustr kosztuje 8-9 zł za krzaczek. A ja mam do osłonięcia 470 mkw działki :( To wcale mi tak tanio nie wyjdzie... A mój mąż jest strasznie sceptycznie nastawiony do tej mojej działki (może trochę zazdrosny o poświęcany jej czas <haha>) i na pewno nie zgodzi się na taki wydatek :( Żeby podkreślić jak strasznie niedobry jest ten mój małżonek powiem Wam, ze właśnie wertuję strony o murowaniu bo będę sobie musiała sama wymurować narożnik na działce z piaskowca, żeby zasłonić betonową ścianę od kompostownika sąsiada. Pewnie mi maż pomoże jak zobaczy jak się z tym męczę, ale jak narazie to twierdzi, ze jak sobie wymyślam takie głupoty to mam sobie sama robić. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: ligustr z nasion 11.03.09, 09:02 To nie lepiej zasłonić bluszczem na siatce? Bluszcz jest przecież zimozielony i ogrodzenie będzie nieprzejrzyste cały rok. A na pewno robota lżejsza. Nawiasem mówiąc, jakby mój mąż miał się wziąć za roboty murarskie... całe szczęście, że ja to potrafię. Bo on nawet nie umie równo załatać dziury w ścianie, ani zaszpachlować ubytku tynku. W ogródku to może on być najwyżej przedłużeniem kosiarki, a i to potrafi sknocić, wjeżdżając w rośliny poza trawnikiem. Miałam kiedyś dębik ośmiopłatkowy... Odpowiedz Link Zgłoś
berita Re: ligustr z nasion 11.03.09, 09:31 Haha co do dębu to przypomnialo mi się jak kiedyś na spacerze zaatakował mnie z góry żołędź i postanowiłam go zasadzić na balkonie. Po długim czasie wzszedł i miał już chyba ze 4 liście kiedy mój M wyrwał go i przyszedł do kuchni dumny poinfomować mnie jakie to chwaszczysko znalazł wśród moich pięknych kwiatów... a myślałam, ze już tylko zostanie nam dom wybudować ;) (bo syna mamy). Innym razem posiałam kwiaty w skrzynkach na balkonie i kiedy wzeszły mój M postanowił zrobić mi niespodziankę i powyrywać chwasty... :( Kiedy zobaczył moje zaskoczenie to do dziś utrzymuje, ze to wróble wyskubały. Dziś się z tego śmieję, ale wtedy moja złość i żal były nie do opisania. Co do murku sąsiada - bluszcz przelezie na ogród sąsiada i będzie się facet gorączkował bo on po drugiej stronie ma (pseudo)kompostownik. Poza tym murek jest nieduży - ok. 1,4 m wysoki i 1,2 m szeroki. Chcę tam usypać górkę i zrobić coś na wzór skarpy z funkiami i jakimiś płożacymi, bo tam jest cień od jabłonki. No tą widoczną częśc murku chcę zasłonić kawałkami piaskowca, a drugą ściankę narożnika to muszę sobie postawić, bo jest tylko siatka metalowa i cała ziemia przesypie się do sąsiada (a piach na działce mamy jak na plaży, tylko wiadomo, nie taki żółty) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
berita Re: ligustr z nasion 11.03.09, 09:33 właśnie przeczytałam co napisałam i oczywiście poprawiam się, że miałam na myśli skojarzenie nazwy dębiku z dębem, a nie samych roślin :P Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: ligustr z nasion 11.03.09, 15:03 wiesz, berita, ja nie wiem, czy pokazywanie, że się umie zrobić wszystko samej jest takie przyszłościowe:-)Chyba, że Twój mąż jest dwustronnie leworęczny i po prostu WIESZ, że zrobisz to lepiej. Jeśli nie jest, to ja przynajmniej nękałabym go o rady jako autorytet budowlany(kadząc mu nieprzyzwoicie) aż miałby dość i sam by to zrobił(jak to rycerz na białym koniu:)Przepraszam za tę radę ale tak mi się nasunęło... po wieloletniej praktyce.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiekz22 Re: ligustr z nasion 11.03.09, 19:04 Berita ... powiedz mi gdzie mieszkasz że masz takie ceny na ligustr, może się tam przeniosę..... jeśli chodzi o twoją teoretyczna produkcję z nasion to lepiej daj je ptakom. Jakbyś po spacerowała po działkach to możesz sama zrobić sadzonki, właśnie w tym okresie, teraz przytnij jakiemuś sąsiadowi żywopłot. Powolna produkcja w tym roku zaczęta da ci krzew ok 50 cm dość rzadki za dwa latka . Faktycznie jeśli chcesz obsadzić całe 470 mb to bagatela potrzeba ok 950 krzewów rozstaw 0,5m , jest troszkę roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
berita Re: ligustr z nasion 11.03.09, 21:39 Lellapolela - Mój mąż jest nówka sztuka przynajmniej na tyle (3 lata), ze jeszcze nie wiem co on potrafi w kwestiach budowlanych. remonty w domu robi, ale nie wiem jak z murowaniem hehe. Ale z tymi komplementami to niezły pomysł. Jak to moja siostra ujęła: na słabą kruchą kobietkę. Spróbuję ;) Grzesiekz22 - mieszkam w Zielonej Górze. U nas zaopatrują się często niemcy, również w ogrodowe towary, więc ceny jak dla nich. A jaka jest normalna cena takiego krzaczka? Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiekz22 Re: ligustr z nasion 12.03.09, 19:21 berita powiem tak, dwuletnia sadzonka doniczkowana 4,5 zł, gruntówka z gołym korzeniem wiosna jesień 2,5-3 zł, nad ten sezon jeszcze nie wiem jakie będą ceny Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: ligustr z nasion 12.03.09, 19:50 Jak potrzebujesz ilość hurtową, to wyguglaj sobie "ligustr - agrotrader". Odpowiedz Link Zgłoś