slaxx 28.03.09, 22:34 Jak grubo sypie się korę na podłoże i czy każda kora z drzewa się nadaje do tego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deerzet Re: Kory grubość 29.03.09, 21:11 Każdą korę można sypnąć. Jaki cel kory sypania? Odpowiedz Link Zgłoś
melex123 Re: Kory grubość 30.03.09, 21:54 a nie macie opieńkowych fobii? Ja mam. Po trzech latach posiadania ogrodu wysypanego niby to "parowaną" korą wyrósł mi śliczny wielokapeluszowy miodowy grzybek na korownaym gruncie. I teraz patrzę w kryształową kulę (bo ekspertem ogrodniczym bynajmniej nie jestem ) i pytam się kiedy i w jakich okolicznościach ta opieńka (jeśli jest to w istocie opieńka) wlezie mi na drzewa.... No bo zdejmowanie kory nie ma sensu - jest ci ona już w glebie mojej...:( Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet O! Opieńka... 30.03.09, 22:15 Fungizarodników nie upilnujesz... A miodowa opieńka opina się na pieńkach: www.grzyby.consoft.com.pl/ostatnia/33.jpg www.grzyby.pl/foto/ak-tn_DSCF1910.htm Odpowiedz Link Zgłoś
melex123 Re: O! Opieńka... 31.03.09, 19:34 czyli, że: - nieważne, że kora wyjałowiona, bo i tak zarodniki latają w powietrzu, - cholerstwo wyrasta na pieńkach a nie na zdrowch drzewach, dobrze zrozumiałam? To po com podlała wszystkie iglaki w zeszłym sezonie rovralem (i tak wątpiąc w jego moc)?... No, ale , nie - znam przypadek dorosłego żywopłotu z tuj (tui ?), co miał pecha rosnąć przy lesie i dostł opieńkę na całej długości (żywopłotu)- oczywiście nie było kapeluszy ale brązowe ryzomorfy (?) wzdłuż korzeni i biały nalot pod korą tudzież miły dla nosa grzybowy zapach. Ekspert przyjechał i mówi, że to ona. I, że jak już wlezie , to po drzewie :( Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: rhisomorph sensu stricte 01.04.09, 11:24 O ryzomorfach nie podawałem, by do szczętu nie straszyć. A na zdjęciach moich były opończe opieńki w końcowym stadium rozwoju - z umartwieniem drzewa-żywiciela. Okopy i wilcze doły też nie starczą... Sensu stricte leśnicy wycinają drzewa porażone Armilarią sensu lato - i wzbogacają skład gatunkowy lasu w miejscach porażonych. A atakuje ona OSŁABIONE z różnych przyczyn drzewa. [... "Normalni" zbieracze grzybów do jedzenia często przyjmują za opieńkę każdy gatunek wyrastający w formie dużych wiązek dużych owocników na drewnie lub w pobliżu drzew. Inne grzyby o podobnym pokroju nie mają, jak opieńki, białego wysypu zarodników - a ciemną barwę wysypu zarodników - rdzawobrązową, brązową. Jako najbardziej mylące możliwości można wymienić...]: www.grzyby.pl/gatunki/Armillaria_mellea_sensu_lato.htm Odpowiedz Link Zgłoś