Dodaj do ulubionych

moja begonia choruje

12.12.03, 04:07
Witam,
nie wiem co sie dyieje y moja begonia.. - na spodach lisci pojawiaja sie
brazowe plamki i stopniowo czesc liscia usycha (niekoniecznie od brzegu
liscia).
Co to moze byc?
Bede wdzieczna za szybka odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: moja begonia choruje 14.12.03, 13:10
      Witam na forum Gazety!
      Nie napisałaś o jaka begonię chodzi czy taka która uprawiamy dla ozdobnych
      kwiatów czy też liści? Begonie kwitnące są roślinami stosunkowo łatwymi do
      uprawy, jednak te o dekoracyjnych liściach wbrew temu co piszą w magazynkach
      to dość trudne i kapryśne rośliny. Wymagają stanowisk umiarkowanie ciepłych
      widnych lecz z dala od bezpośredniego słońca. Nie lubią zraszania liści i
      wilgotnego podłoża gdyż wówczas padają ofiarą ich dwóch podstawowych chorób
      grzybowych - szarej pleśni i czarnej zgniliźnie pędów. Choroby te nękają te
      osobniki które nie mają właściwych warunków do wzrostu. Polecane jest
      opryskiwanie Euparenem lub Topsinem, ale ja proponuje chore osobniki wyrzucić
      i kupić coś co łatwiej zniesie warunki panujące w naszych mieszkaniach.
      Begonie takie jak królewska były kiedyś ulubionymi roślinami babci , wówczas w
      domach było chłodno i lekko wilgotno a te właśnie warunki odpowiadają begoniom
      najbardziej. Ponieważ są one dość chorowite oprócz szarej pleśni podobne
      objawy mogą wywołać też tłusta plamistość liści begonii z tym ze plamy te sa
      żółtawe a później lekko brązowieją, gdy śa one żółtozielone i otoczone
      jaśniejszym pierścieniem to plamistość pierścieniowa liści begonii; Często tez
      zdarza się że liście brunatnieją na brzegach a następnie zamierają jest to
      objaw nadmiaru azotu w glebie gdyż begionie najlepiej rosną w podłożu o pH
      między 5 a6 lekkim, przewiewnym i stosunkowo mało żyznym
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • wikia Re: moja begonia choruje 15.12.03, 09:56
        Dzien Dobry,
        bardzo dziekuje za odpowiedz. Nie wiem dokladnie jak nazywa sie moja begonia,
        ale z pewnoscia jest kwitnaca (pomaranczowo-lososiowate kwiaty).
        Juz prawie przekwita i zaczal sie ten problem z liscmi - brazowe kropki - duza
        plama, ktora potem usychaja... Nie chce jej wyrzucic, bo zywie do swoich
        roslin takie uczucia jak do psa czy kota..
        Byc moze za duzo podlewalam? Begonia stoi w widnym miejscu, jednak nie
        bezposrednio w sloncu. W jadalni jest zazwyczaj mniej niz 20 stopni.
        Poradziwszy sie sKupilam w sklepie kupilam jakies lekarstwo - nie wiem co to
        bedzie po polsku - po angielsku (mieszkam zagranica) to Daconil 1000.
        Zobaczymy, moze pomoze.
        Jesli mialby Pan jeszcze jakies sugestie - bede bardzo wdzieczna za pomoc.
        Serdecznie dziekuje i pozdrawiam
        wiktoria

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka