Dodaj do ulubionych

Trzykrotki

04.01.04, 11:25
Mam słabość do trzykrotek, ale nie umiem ich uprawiać. Wszystko jest dobrze,
gdy pędy są króciutkie, ale gdy zaczynają wystawać poza doniczkę robią się
wątłe i schnął(zwłaszcza w okolicy przylegania do doniczki). Czy można
sadzić różne ich gatunki w jednej donicy?
Bardzo proszę o rady i pozdrawiam!
Dagmara

Jeszcze się taaam żagiel bieli...
Obserwuj wątek
    • natka00 Re: Trzykrotki 05.01.04, 09:01
      Sadzenia w jendej doniczce kilku gatunków nie polecam. Otóz ja postawilam dwie
      doniczki z trzykrotkami obok siebie, w jednej taka zwykla zielona a w drugiej
      taka z bordowym spodem lisci i kilkoma kreseczkami na wierzchu (na
      trzykrotkach to ja sie nie znam:). To bylo okolo 2 tygodni temu. I teraz obie
      sa o dziwo bordowe!! Nie wiem jak to sie stalo i dlaczego... ale trzymaja sie
      swietnie i maja maluskie filetowe kwaituszki na koncach lodyszek :)
      A co do chorob trzykrotek to juz wogole nie mam o nich pojecia :(
      • dagg Re: Trzykrotki 06.01.04, 19:42
        Dziękuję za odpowiedź.
        Też mam takie jak Ty i jeszcze jedną w zieloną w białe paski, ale nie
        pozamieniały się kolorami, jedna ma fioletowe a druga białe kwiatki. U mnie
        raczej ich listki zbladły. Mam okna od wschodu i myślę, że o kolorze decyduje
        (też) słońce.
        Może koś jest znawcą trzykrotnym?
        Pozdrawiam!!
        Dagmara

• jerzy.wozniak Re: Trzykrotki 06.01.04, 21:08

Witam na forum Gazety!
      Czy twoja trzykrotka to trzykrotka – (Tradescantia), czy tez pasiatka –
      (Zebrina)?
      Trzykrotki i większość roślin z tej rodziny uprawianych w mieszkaniu wymagają
      jasnego stanowiska szczególnie ważne jest to zimą, ale nie bezpośrednio na
      słońcu. Objawy jakie opisujesz to przelanie roślin i niewłaściwe, zbyt ciężkie
      i mało przewiewne podłoże. Rośliny te wymagają wilgoci w powietrzu, ale
      podlewać należy je umiarkowanie. Podlewać je należy letnią wodą o temperaturze
      pokojowej. Zima podlewanie ograniczmy.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • dagg Re: Trzykrotki 07.01.04, 20:08
        Dzikuję za odpowiedź.
        Nie mam pojęcia, która to trzykrotka? Mam trzy rodzaje(w jednej doniczce):
        jedna cała zielona, druga zielono-czerwona, trzecia zielono-biała. Liście mają
        długość około 4-5cm.
        Teraz, zimą, postawiłam je na parapecie, ale nie w pełnym słońcu(bo takiego
        zimą u mnie nie ma). Chyba faktycznie je przelewałam, ale obiecuję poprawę.
        Czy jeżeli ziemia jest zbita to powinnam je przesadzić, albo spulchnić jakoś
        ziemię?
        Pozdrawiam!!!
        Dagmara

• jerzy.wozniak Re: Trzykrotki 08.01.04, 07:28
      Witam na forum Gazety!
      Na pytania dotyczące uprawy trzykrotek powinna Pani znaleźć odpowiedz w każdym
      pisemku ogrodniczym. Niestety cała grupa roślin opisywanych jako Tradescantia,
      do których należy wiele różnych rodzajów przenoszonych od kilkunastu lat raz z
      jednego do drugiego rodzaju i zmieniających tym samym nazwy łacińskie, nie
      cieszy się popularnością w publikatorach. Mimo że nalezą tu tak popularne
      rośliny jak trzykrotka, reo czy kalisia.
      Wynika to z tego, że panuje przesąd jakoby trzykrotka czy podobne rodzaje
      przynosiły nieszczęście w finansach i sam znam poważne osoby na stanowiskach
      które wywaliły trzykrotkę, gdy pan domu stracił posadę dyrektora.
      Szkoda, bo to jedne z najłatwiejszych w uprawie i nadzwyczaj dekoracyjnych
      roślin doniczkowych. Co prawda wiele gatunków bardzo źle znosi zimę, ale latem
      ozdabiają nasze mieszkania niezwykłym, świeżym kolorem swych liści.
      Rośliny te nie lubią zbyt gorącego i suchego powietrza gdyż ich pędy szybko w
      takich warunkach gubią liście. Zima należy je trzymać w temperaturze około 15C
      i znacznie mniej podlewać . Właśnie obfite podlewanie oraz zbyt wysoka
      temperatura w połączeniu z suchym powietrzem dają objawy które pani opisuje.
      Roślin tych nie należy zbyt obficie nawozić gdyż z powodu nadmiaru nawozów
      pędy silnie się wyciągają i gubią liście w dolnej części łodyg.
      Trzykrotka i pokrewna rodzaje są roślinami nadzwyczaj łatwymi do rozmnożenia.
      Można je wysiewać z nasion, ale najpopularniejszym i najłatwiejszym sposobem
      rozmnażania jest sadzonkowanie przez sadzonki wierzchołkowe o długości 5—8 cm,
      można to robić o każdej porze roku. Ukorzeniane mogą być w podłożu
      lub w wodzie, następnie wysadzane do ziemi z dla kwiatów doniczkowych. Sam
      wielokrotnie strzygę swoją kalisję, a odcięte wierzchołki pędów wtykam po
      usunięciu kilku liści, na 2-3 centymetry w ziemię. Na kilkadziesiąt sadzonek
      (robiłem wiszące koszyki-kule jak ta na zdjęciu) przyjmowało się 100%. Rośliny
      te ukorzeniają się tak łatwo gównie dlatego że większość należących tu
      gatunków to rośliny okrywowe, a ich pędy wypuszczają korzenie natychmiast po
      zetknięciu się z podłożem
      Powodzenia,
      Jerzy Woźniak
      • adresb Re: Trzykrotki 12.01.04, 14:13
        Właśnie miałam zadać pytanie o trzykrotki ale ktoś mnie uprzedził!
        Panie Ekspercie, poproszę o odpowiedź na moich kilka pytań dotyczących m.in.
        trzykrotki:
        - ograniczyc podlewanie oznacza co? częściej a mało, czy i rzadko i mało?
        - gdy ziemia jest stwardniała, czy należy ją jakoś spulchnic? I czemu się taka
        robi?
        - pisał Pan że strzyże Pan swoje trzykrotki (??) - czy można to wziąć dosłownie
        i po prostu przyciąć pędy na jakąkolwiek długość? Czy wtedy będą rosnąć nadal i
        tylko na długość, czy też będa się rozkrzewiać?
        - czy uszczykiwanie oznacza dosłownie odrywanie tylko końcówki pędu? W jakich
        innych kwiatach można je stosować? czy np. filodendronowi pnącemu lub
        bluszczowi czy hederze to coś pomoże w zagęszczaniu?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
        • jerzy.wozniak Re: Trzykrotki 16.01.04, 07:30
          To znaczy, poczekać aż ziemia nieco przeschnie przed kolejnym podlaniem.

Nie po prostu należy ją wymienić na lekką ziemię ogrodniczą , zbrylanie się
          podłoża znaczy że jest ono ciężkie i gliniaste.

Tak dosłownie, biorę nożyczki i ciach robię z nich kule co dłuższe pędy
          wsadzam do ziemi i mam nowa kule która daję znajomym.

Pobudza to rozkrzewianie, ale trzykrotki i pokrewne gatunki krzewią się tylko
          gdy maja dużo światła inaczej, żeby nie wiem co ciągną się w kierunku okna.

Zwykle uszczykiwanie pędów stosujemy u roślin o niezdrewniałych pędach
          szczególnie przy ziołach i kwiatach balkonowych. Można je stosować u wielu
          roślin pokojowych jednak np. nie u fikusów, filodendronów itp. tu musimy
          posłużyć się sekatorem.
          Jurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka