Gość: boomchA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 18:32 Gratulacje dla Adama! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ada Re: Apoloniusz Tajner dla Gazety: Ulżyło mi IP: *.acn.waw.pl 18.01.04, 18:35 Fantastyczny skok w gęstwinie śniegu. Adam jest totalnym profesjonalista! Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e_rider Nie wiem, dlaczego Tajnerowi tak bardzo ulżyło??? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.01.04, 18:44 Czyżby Tajner uważał się tylko za trenera Adama Małysza??? Przecież jego pozostali zawodnicy znów się totalnie skompromitowali. Z roku na rok skaczą coraz gorzej. Brawa dla Kuttina za dobre prowadzenie Rutkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: virton ja tez nie wiem czemu... IP: 213.25.152.* 18.01.04, 19:12 Tobie Tajner ulzylo nie wiadomo czemu, nam kibicom, niestety nie. Jak sie zaprezentowala kadra A na swoich "smieciach"??? Golym okiem widac, ze Kuttin z Kruczkiem wiedzą o co chodzi w tym sporcie i mają wyniki. Juz niedlugo bedzie do nich biegal Tajner na kolejne konsultacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PEPE SZKODA TYLKO ZE NIE PISNAL SLOWA O RUTKOWSKIM... IP: *.albq.qwest.net 18.01.04, 20:41 PRZECIEZ RESZTA Z TAJNERAMI WLACZNIE MOZE TEMU MLODEMU ZAWODNIKOWI CO NAJWYZEJ NARTY CZYSCIC..............., PO TYM CO POKAZALI............................. PRZECIEZ KONKURS BYK NIEZWYKLE WYROWNANY I TAK NAPRAWDE BARDZO MALO ZABRAKLO MU NAWET DO SCISLEJ CZOLOWKI............. SKOCZYL TYLKO 1.5 METRA BLIZEJ NIZ MALYSZ!!!!!!! NIESTETY, OBAWIAM SIE ZE DO JAPONII RUTKOWSKI NIE POJEDZIE............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markooz Re: SZKODA TYLKO ZE NIE PISNAL SLOWA O RUTKOWSKIM IP: *.acn.waw.pl 19.01.04, 00:26 To nie jest problem, że nie pojedzie. Jego głównym celem są Mistrzostwa Świata juniorów. Niech tam pokaże, na co go stać i w następnym sezonie włączy się do rywalizacji z najlepszymi. Nie ma co się zbytnio spieszyć (przypominam przesadnie rozbudzone nadzieje związane z występami Waleriańczyka - on też przygotowywał się od początku sezonu do MŚ juniorów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DLUGI Re: Apoloniusz Tajner NIE PRZEJMUJ SIĘ OPINIAMI NIEKTÓ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.04, 19:09 TRENERZE PRACUJ DALEJ Z ADASIEM JAK DO TEJ PORY BEZ ZBĘDNYCH NERWÓW A WSZYSTKO BĘDZIE DOBRZE POWODZENIA W NASTĘPNYCH ZAWODACH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi Re: Apoloniusz Tajner NIE PRZEJMUJ SIĘ OPINIAMI N IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.04, 00:08 Już 2 lata temu pisałem, że trenera Tajnera trzeba oceniać na podstawie wyników całej kadry a nie tylko Małysza.Niestety te wyniki były coraz gorsze.Interesuję się tym sporem od ponad trzydziestu lat i śmiem twierdzić, że tak źle jak jest przez ostatnie trzy lata nie było nigdy.Owszem, nie było takiego zawodnika jak Małysz,ale prawie w każdym konkursie było paru Polaków w trzydziestce,nie mówiąc już o pięćdziesiątce.Osobiście bardzo lubię trenera Tajnera (jest bardzo sympatyczny), ale wyniki są jednoznaczne.Niestety Adaś nieświadomie i "niechcący" zaciemnił trochę obraz stanu naszych skoków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Precz z wścibskimi pismakami! kto jest za? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.04, 19:09 Nie kupujmy i nie czytajmy gazet,(np. Fakt, Super Ekspress) które tak kompromitują się i psują atmosferę wokół Małysza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalinowski11@gazeta.pl Re: Precz z wścibskimi pismakami! kto jest za? IP: *.chello.pl 18.01.04, 19:22 ZGAZDZAM SIĘ CAŁKOWICIE ! PISMAKI Z FAKT - U I SUPER EX. MIESZAJĄ JAK TYLKO MOGĄ . NASI SKOCZKOWIE POWINNI ZDRAPAĆ TE CZERWONE NALEPKI Z NART . MOŻE BĘDZIE LŻEJ . NIE POWINNO SIĘ REKLAMOWAĆ GAZETY KTÓRA TAK SZKODZI POLSKIM SKOKOM . kalinowski11@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic1 Re: Precz z wścibskimi pismakami! kto jest za? IP: *.bham.ac.uk 18.01.04, 21:31 Co za bzdury ..... Gość portalu: mark napisał(a): > Nie kupujmy i nie czytajmy gazet,(np. Fakt, Super Ekspress) > które tak kompromitują się i psują atmosferę wokół Małysza! .... gazety twierdza tylko to, co widzi srednio inteligentny kibic (spoko, mark, ty sie do nich nie zaliczasz) - Tajner/Fijas to kompletni laicy, ktorzy nic nie sa w stanie Malyszowi pomoc/zaszkodzic. Stad Tajnerowi ulzylo, gdy Chlopak odnalazl forme! Zrobil to jednak bez Tajnera, reszta zas naszych A-asow trenowanych wlasnie przez duet Tajner/Fijas jest tam, gdzie .... jest! Zobaczmy ilu skoczkow maja w czolowce Niemcy, Austriacy, Norwegowie, Finowie a nawet Slowency - a u nas co??? Gdyby nie odwazna decyzja o sprowadzeniu do Polski obcokrajowac to i nasza kadra B ladowalaby po 40 metrow za czolowka. Taki Kuttin to moze trenowac kadre B, ale jest trenerem klasy A, Tajner zas.... szkoda gadac.... wystarczy popatrzyc na jego wyniki z ostatnich 5 lat! Stad az sie prosi o nastepna odwazna decyzje - wywalic dyletantow jakimi sa Tajner/Fijas, zatrudnic zas fachowcow!!! Czy przyklad Norwegow nie jest do nasladowania? A recze, iz maja u siebie prawdziwych trenerow-fachowcow, nie zas kompletnych nieudacznikow (dla mnie Malysz osiaga to, co osiaga wcale nie dzieki trenerom, co sugeruje czesto Tajner, ale ... wbrew nim! To fenomen, Tajner/Fijas podczepili sie zas pod ten "pociag", a kazdy kto probuje popatrzyc na wyniki wszystkich polskich skoczkow trenowanych przez ten "cudowny duet" w sposob racjonalny i krytykuje to, co widzi jest postrzegany za "psujacego atmosfere"). Ty, Mark, zobacz lepiej, gdzie sie znajduja nasi skoczkowie (poza Malyszem) w klasyfikacjach przez ostatni okres trenowania ich przez geniusza Tajnera/Fijasa! I nie jest to ten/zeszly/poprzedni rok tylko wiecej - mieli juz wystarczajaca ilosc czasu by sie wykazac, ale teraz juz chyba dosc????? Ile mozna "jechac" na Malyszu???? A Kuttin pokazal juz po pol roku swe kompetencje/umiejetnosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzo Re: Precz z wścibskimi pismakami! kto jest za? IP: *.kzkgop.com.pl / *.crowley.pl 19.01.04, 10:32 Gazety widzą co chcą, a w szczególności co będzie się dobrze sprzedawało, a jeśli Ty KIBIC1 uważasz że te szmatławce widzą to, co średnio inteligentny kibic, to widać masz np. wszystkich co byli w zeszły weekend w Zakopcu i wierzyli w sukces Małysza za skończonych durni (zobacz sobie np. dzisiejsza Rzepe) Nie cierpie tanich sensacji, w do nich tylko można zaliczyć ostatnia burzą. Posłuchaj więc najpierw co mówi sam Mistrz, a potem zabieraj głos. A jesli bierzesz Fijasa i tajnera za kompletnych laików, to idź ty lepiej to Tomaszewskiego, on takim jak Ty zawsze coś ciekawego wymyśli. Nie twierdze że Tajner jest lepszy. np od Kojonkowskiego, ale razem z Adamem tworza zespół który wygrywa i to jest najważniejsze. To że reszta naszych jest słabiutka nie jest tylko "zasługą" trenerów. Interesowałem się skokami znacznie wcześniej, niż Adaś został królem i wiem, że nasi skoczkowie z reguły byli cieniutcy (Fijas był jednym z wyjątków-ty masz go za laika- sic!). Kuttin ma wyniki, nie zaprzeczam, ale pracując z Małyszem mógłby mu w ogóle nie pomóc, a wręcz zaszkodzić, stąd pomysł zatrudnienia go w kadrze B uważam za bardzo dobry. Pozdrowienia dla wszystkich prawdziwych kibiców (KIBIC1 zastanów się, czy chcesz do nich należeć). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcat Ten smutek na twarzy Tajnera po skoku Małysza IP: *.aster.pl / 10.64.10.* 18.01.04, 20:15 był zadziwiający. A może to tylko ja tak widziałem a on promieniał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob A mnie ulży IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.04, 21:15 A mnie ulży jak pan Tajner odejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helmut Tajner znowu zadziera nosa IP: *.chello.pl 18.01.04, 21:36 Prowadzony przez Szturca Małysz i podopieczny Kuttina - Rutkowski błysnęli w Zakopanem i Tajner znowu nabrał pewności siebie. A gdzie byli Pana zawodnicy, "trenerze" Tajner? Szkoda mówić, kolejna kompromitacja... Trochę pokory Panie Tajner... Co Pan takiego zrobił, że media domagają się Pana odejścia? Problem właśnie w tym, że przez ostatnie trzy lata nic. Kuttin pokazuje zaś, iż pierwsze efekty pracy mogą przyjść już po kilku miesiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Tajner za Kuttina!!! IP: *.bham.ac.uk 18.01.04, 21:51 Ponoc skoczkowie kadry B zbuntowali sie przeciwko Kuttinowi i blagali, by przejal ich Tajner!!! PZN wyrazil zgode i juz od przyszlego tygodnia Tajner bedzie mogl poprowadzic kadre B i doprowadzic tych skoczkow do podobnych sukcesow/osiagniec jakie ma/mial ze wszystkimi swymi podopiecznymi z kadry A (za wyjatkiem ..... Malysza - on woli ponoc miec .... swiety spokoj, badz swego pierwszego trenera, ktory nie kaze Mu jesc suchych bulek/bananow). Nareszcie!!!! Wiedzialem, iz Kuttin niszczy naszych skoczkow, Tajner bedzie zas teraz mial okazje udowodnic, jakim jest .... "fachowcem"...... Z niecierpliwoscia czekam na rozwoj takiego Rutkowskiego, chociazby.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Re: Tajner za Kuttina!!! IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 18.01.04, 22:30 szkoda tylko ze wypowiada sie w tej kwestii BETON Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Tajner za Kuttina!!! IP: *.bham.ac.uk 18.01.04, 22:47 Gość portalu: adi napisał(a): > szkoda tylko ze wypowiada sie w tej kwestii BETON Czy Ty slyszales o czyms takim, jak sarkazm, adi - jesli nie to odsylam cie do slownika wyrazow obcych .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KARY ZREZYGNUJ GRUBASKU IP: *.new.rr.com 18.01.04, 22:37 Niezle sie spasles na Adamie. On coraz chudszy a Ty jak swiniaczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sHHeba TAJNER ty się nie ciesz- twoje dni i tak są policzone IP: *.karo.punkt.pl / 10.0.1.* 18.01.04, 22:38 myślisz że wyniki Małysza pozwolą ci dalej siedzieć coraz bardziej tłustym dupskiem na ciepłej posadce trenera? Ludzie się już poznali na twoim "kunszcie trenerskim". Pakuj rodzinkę i wracaj skąd przybyłeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitt Re: Apoloniusz Tajner dla Gazety: Ulżyło mi IP: *.kabaty.2a.pl 18.01.04, 22:39 Tejner rzeczywiscie zapomnial ze odpowiada za cala kadre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troc troche oleju, trenerze.... IP: *.bham.ac.uk 18.01.04, 22:42 .... by sie przydalo, ale ani w szkole, ani podczas kursu trenerskiego nie dawali tego za wiele, wiec moze ja ciut pomoge i oswiece? "Co ja takiego zrobiłem, że tak mnie krytykowano i obrażano?" NIC - wlasnie NIC trenerze nie zrobiles i NIC nie robisz, bo zwyczajnie .... nie wiesz co robic! Problem polega na tym, iz zawiesiles sie te kilka lat temu pod Malysza i jedziesz na nim po dzien dzisiejszy. Malysz bylby Malyszem bez Tajnera, Tajner jest Tajnerem (trenerem polskiej kadry A) TYLKO dzieki Malyszowi. Ta prosta prawda jakos do trenera nie dociera i stad uwaza sie za obrazanego/krytykowanego. Jego beznadziejne wyniki ze wszystkimi (poza Malyszem) skoczkami juz dawno powinny sklonic go do odejscia (odrobina obiektywizmu by sie przydala), skoro tego zas nie robi (braki oleju, wspomniane wyzej)to nalezy sie go .... pozbyc! Tym bardziej, iz fachowcy (Kuttin) raptem po pol roku pokazuja co mozna zrobic z dobrego materialu. Malysz trafia sie raz na 50 lat, chwala Tajnerowi, iz przywrocil mu kiedys wiare w kontynuowanie kariery. To mogl jednak zrobic kazdy, trenerem reprezentacji skoczkow powinien byc jednak czlowiek kompetentny, z kwalifikacjami, a nie dyletant, w najlepszym razie "brat-lata", ktory poklepie po ramieniu, kaze wpieprzac bulki czy banany (przeciez z tych "trenerskich systemow" Tajnera smial sie caly swiat...). Troche wiec skromnosci trenerze, najwyzszy czas odejsc, by nie zostac .... wyrzuconym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Re: Apoloniusz Tajner dla Gazety: Ulżyło mi IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 18.01.04, 23:13 Znowu szpilki w dupę Trenera i Mistrza. Przypomnijcie co mówi Mistrz. Jak się krytykuje Trenera to tym samym krytykuje się Mistrza. Po tym co pokazał ostatnimi dniami Mistrz to jakoś nie trzyma się kupy krytyka Mistrza. Pamiętajcie Mistrz i Trener to jedno i nie da się mówić o Jednym bez Drugiego. Sam Mistrz tak mówi więc nie wypada Go nie słuchać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Apoloniusz Tajner dla Gazety: Ulżyło mi IP: 62.141.247.* 18.01.04, 23:16 Słuchajcie,przecież wy możecie bardzo krzywdzić Tajnera,tym gadaniem,że jest złym trenerem.Jesteście kompletnymi laikami,jezeli chodzi o treningi,a wymądrzacie sie,jakbyście sami byli trenerami.Na razie nie wiadomo dlaczego reszta źle skacze.Może po prostu sa słabi.W Polsce nie ma odpowiedniego systemu szkolenia skoczków i trudno jest trafić na talent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Re: Apoloniusz Tajner dla Gazety: Ulżyło mi IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 18.01.04, 23:31 Jeśli chodzi o słabszą formę Mistrza to Trener dobrze wiedział co mu jest. Zresztą wszyscy widzący i słuchający widzieli i słyszeli co jest. Potrzeba było poukładania w Głowie u Mistrza a najlepiej robi się to w Domu (wszyscy spoza Ojczyzny to potwierdzą). Fizycznie u Mistrza jest jak najlepiej więc Trener wymyślił sposób na poukładnie wszystkiego w Głowie Mistrza. Pomysł się sprawdził warto więc go zapamiętać aby w 2006: Finis Coronat Opus Jeśli chodzi o skoczków pozostałych to ich poziom statystycznie odzwierciedla poziom Skoków w Polsce a dokładniej mówiąc ilość pieniędzy na to przeznaczanych w odpowiednim okresie czasu. Polacy nie będą o własnych środkach, na razie, latać na Marsa i trzeba się z tym pogodzić. Rąk oczywiście nie ma co zakłdać mówiąc, że i tak się nie uda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gromax wiedziałem!!! IP: *.acn.pl 19.01.04, 07:14 heh, wiedzialem, że pierwsze co przyjdzie przy powrocie formy Adaska to krytyka trenera. Nie mozna juz powieszac psow na naszym mistrzu, to chociaz na trenerze. Zreszta lepiej jak krytyka opiera sie na trenerze niz na zawodniku. Zwlaszcza jak trener nie jest miekki i potrafi sobie z krytyka poradzic. Generalnie - gratuluje zespolowi wspomagajacemu naszego mistrza przywrocenie wiary i spokojne szlifowanie formy. Gratuluje PZNowi pomyslu na znalezienie dobrego trenera dla kadry B. czyli juz nie zupelnie poczatkujacych skoczkow ktorzy potrzebuja otarcia o Wielki Szlem, ale jeszcze za wczesnie na staly pobyt na zawodach tej rangi. Jeszcze zdaza. I wreszcie gratuluje przedpiszcom, a zwlaszcza krytykantom co to bulke z bananem uwazaja za sedno pomyslu tajnera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: virton Re: wiedziałem!!! IP: 213.25.152.* 19.01.04, 10:29 Gromax, skoro wszystko wiesz, to pewnie pamietasz co niektórzy z nas, przedpiszczow i krytykantow Tajnera pisali rok, 2 lata temu. A jesli nie pamietasz to poszperaj w archiwum. Moim zdaniem tylko laicy wieszali psy na Małyszu i laikami są ci, którzy nie widzą nieudolnosci Tajnera. Jest w Polsce jeszcze troche ludzi ktorzy pasjonowali sie skokami zanim Adam zacząl skakać i beda dalej ogladac jesli nawet zaden nasz zawodnik nie bedzie "punktowal". To sa prawdziwi kibice skokow, ktorzy patrza na nie przez pryzmat osiagniec calej kadry i widza troche wiecej niz tylko wielkiego Małysza z przyczepionym rzepem. P.S. poszperaj tez sobie w statystykach i porownaj wyniki kadry A i B na kilku ostatnich MP albo ilu Polakow punktowalo w PŚ zanimnastała era Tajnera. Odpowiedz Link Zgłoś
gromax Re: wiedziałem!!! 19.01.04, 17:49 Kto ci powiedział że wszystko wiem? po prostu było jasne, ze zaraz po udanych skokach adasia przyjdzie pora na to żeby banda krzykaczy weszła na forum i sobie pokrzyczała. I skoro na mistrza juz nie można, to na trenera. taka jest rzeczywistość. dalej - czy przedpiszcy czy krytykanci, nie istotne. Cały czas pisane jest to samo. Nie wazne czy dwa lata temu, rom temu czy dzisiaj. Cały czas to samo. aż wreszcie - nasi zawodnicy. Został znaleziony talent, zgoda że w dużej mierze samorodny. Ale samorodek nigdy nie stanie sie szlachetny, jeżeli nie będzie dobrego szlifierza. A szlifierz nie będzie miał dobrej aparatury. Dlatego został powołany cały sztab do tego żeby naszego mistrza przygotowywać - doktory, trenerzy, treningi poza krajem. I nagle też sie na górze obudzili,że nie tylko jeden małysz. że przydało by się miec więcej skoczków, bo i jest to profitowe (ot, chociażby nowe pole dla reklamodawców). Więc najpierw oczywiście był pomysł na to żeby skakali najlepsi z tych co są na chwilę obecną. I efekt jest dokładnie taki sam jak na przestrzeni ostatnich 10 lat - czasem wchodzą do 50 a jeszcze rzadziej do 30. Czyli norma. zostało więc wymyślone, żeby sprowadzić jak najlepszego trener dla kadry B. I stąd własnie coraz lepsze występy tejże, bo w końcu zaczęto prace od podstaw z prawdziwego zdarzenia. tymczasem w kadrze A jest tak, że tylko adaśko chce tak naprawdę skakać. Do niego czasem dołączają jedni, czasem drudzy. Czasem tonio, czasem bachleda, czasem wojtkowie. Niestety, oni nie chcą lub nie moga lepiej skakać. I generalnie moje zdanie jest takie (odpowiadając na twojego PSa: wyniki kadry A i kadry B - poza oczywistym pierwszym miejscem, dokładnie się przenikają. cieszy młody narybek i niech trenuje żebyśmy za kilka lat dalej mogli się cieszyć z sukcesów w tej dyscyplinie. martwi oczywiście "stary" narybek. I dopóki nie będziemy mogli miec lepszego wsparcia od tych najmłodszych, będziemy się cieszyć adasiem. I, mam nadzieje, że nadal będzie miał co najmniej równie dobre wsparcie od strony trenerów, doktorów, rodziny , nas - kibiców. I nie wieszałbym kamieni na szyi tajnera. on może nie jest aż tak wielki jak nasz mistrz, ale na pewno zna się na trenowaniu dużo lepiej niż ja. bo prawda jaest taka - jeżeli nie on to kto? kto bedzie wspierał adaśka? na razie część ekipy rozp. Jego Eminencja Paweł Pierwszy Wielki. Chcesz ją dalej rozwalać? Bo za drogo, bo nie ma pieniędzy, bo cokolwiek innego? ja na przykład kocham oglądac dobre widowiska sportowe. i chcę, żeby łezka mi się często kręciła. I wiem, że żadnemu zawodnikowi bez wsparcia nie da się osiągnąć sukcesu. A do tego żeby była drużyna.... mógłbym tak gadac i gadać. mam nadzieję,że i Hakuba i Sapporo będą co najmniej nasze. i że nie będzie śniegu jak w zeszłym roku :) pozdrawiam -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyfra Re: wiedziałem!!! IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.04, 21:45 Chlopie co ty wypisujesz?Jak ty mozesz porownywac Tonia nieudacznika do Bachhledy ! Miedzy nimi jest kolosalna roznica ,wystarczy tylko spojrzec na punktacje PS i odrazu widac. Jak narazie Bachleda jest naszym drugim skoczkiem pomimo" wysilkow" Tajnera seniora.Dziwnym trafem Bachleda dochodzi do formy przy Kutinie i traci ja w kadrze A. A kto zniszczyl Kruczka forujac caly czas swojego syna. Zreszta "sukcesy" Tonia sa najlepszym wykladnikiem warsztatu trenerskiego Tajnera. Jan Sturc pokazal co potrafi bo jest FACHOWCEM !!! Natomiast jednego Tajnerowi nie mozna odmowic jest dobrym menagerem ale nigdy TRENEREM . Odpowiedz Link Zgłoś
gromax Re: wiedziałem!!! 20.01.04, 12:26 jakby ci to powiedzieć... nie porównuję tonia do nikogo. Różnica jest oczywista, że czasem jednemu wychodzi innym razem innemu. I częściej Marcinowi niż toniowi. I wtedy jeden jest lepszy od drugiego. Analizowałeś może dlaczego marcin dochodzi do lepszej formy w kadrze B a gorzej jest w kadrze A? moim zdaniem, jest to kwestia wielkości zawodów w których bierze udział. Bo jest w miarę wytłumaczalne, dlaczego przy mniejszym obciążeniu psychicznym jest lepiej wykonywać swoją pracę, a z kolei w co trzeba być uzbrojonym przy pracy w ogromnym stresie. Tym bardziej że to skoki, i tu nie ma możliwości korekty. Ponadto czy zwróciłeś uwagę, że w kadrze A zostali ci po których oczekuje sie albo bardzo wiele albo prawie nic? do dotrenowania, do dobrego nauczenia podstaw zostali przeznaczeni ci z kadry B. tak trudno to zauważyć? i jakie z tego wnioski? bo moim zdaniem tylko takie że w niektórych wierzą że jeszcze sporo mogą osiągnąć a niektórym juz się nie dowierza i lepiej bedzie jak sobie poskaczą na wielkich imprezach po to, żeby w kolejnych latach wspomóc zespoły szkoleniowe. Tak na przykład wojtek Tajner to juz na prawde stara d..a i nie sądzę że jest na tyle reformowalny jak młodzicy. Niech sobie poskacze, czasem pewnie jeszcze sie pokaze w kadrze A Oczywiście troszkę to nie pasuje do Skupnia, ale może chodzi żeby dał wsparcie psychiczne podczas skoków modym kolegom z B kadry? I bardziej jestem zdania, ze Kruczek stwierdził że lepiej będzie wspomóc młodszych kolegów niz samemu sie wysilać i prawie dobrze skakać. A może się wypalił, a może ty masz rację i to trener przestał go forować? nie znam szczegółów, mam wiedzę tak jak i ty - prasową. czyli prawie żadną. Podtrzymuję swoje zdanie, że Apoloniusz Tajner jest na chwilę obecną dobrym trenerem i wie co robi. Jakby sie znalazł ktoś lepszy od niego, od razu bym przyklasnął zmianie. Ale po pierwsze, jest pełnia sezonu. Teraz nie da się wprowadzić rewolucji. po drugie zespół który osiagnął sukces powinien byc utrzymany (zwróć uwagę, że adaśko do dziś się wypowiada personalnie o doktorach a ani razu się nie zająknął o "ludziach Jego Eminencji Pawła Pierwszego Wielkiego"), zaś po trzecie wskaż lepszy sposób na rozwój polskich skoków. Najłatiej jest krytykować, najłatwiej jest wywalać kogoś kto się nie podoba, dużo łatwiej jest psuć coś co już zostało stworzone niż stworzyc cos nowego. pytanie - po co i dlaczego? i na koniec -argumenty, argumenty i jeszcze raz argumenty. jeżeli mówisz ze coś jest złe, to przedstaw sposób na rozwiazanie tego. nie jest problemem być lepperem i negować wszystko co się da. tylko skoro "balcerowicz musi odejść" to kto zastąpi tego "balcerowicza" i co dalej będzie się w danym temacie działo? powiesz - szturc. ok. to dlaczego nie wyniósł sie do tej pory do warszawy (to oczywiście pewnego rodzaju przenośnia, dotydczy odpowiedniego stopnia trenowania) tylko siedzi z młodymi w szczyrku i wiśle? może faktycznie jest perfekcyjnym trenerem, tylko że do skoczni małych i bardzo małych, do korekty na poziomie szkółki a nie "wielkiego szlema"? przecież błędy które się pojawiły o adaśka wymagały własnie cofnięcia się do szkółki i dlatego potrzebny był mu właściwy trener dla właściwego rozwiązania. Ja po prostu patrze i się uczę. dla mnie działanie formy pod tytułem "małysz" jest w tej chwili pierwowzorem. dla uporu, chęci osiagnięcia celu, umiejętności zarządzania zasobami, umiejętnością przychamowania jak machina jest za bardzo rozpędzona i przyspieszenia, jak machina zaczyna sie zatrzymywać. Zwróć uwage na inne wielkie firmy - niemców, austriaków, finów, norwegów.... dlatego że tam nie maja w większości tak skomasowanej maszyny z detelicznie ułożona każdą śrubka i pokrętłem, to zawodzi. Wielkie gadanie haniego w zeszłym roku że "on nie potrzebuje psychologa". i czym to sie kończy? że zachowuje sie jak panienka. I raz skacze rewelacyjnie, żeby za chwile coś schrzanić. I na sam koniec - te trybiki. Do dobrego sprzedania produktu potrzebny jest: półprodukt, ktoś kto super wykona produkt, ktos kto dobrze wypromuje produkt, ktoś kto dobrze sprzeda produkt, ktoś kto dobrze będzie potafił wewnętrznie zarządzać wszystkimi trybikami. I jak całość jest dobrze zarządzana to powinno dac to efekt. oczywiście, teoretycznie całością może się zająć jedna osoba. i znowu mnie sprowokowaliście do dłuższej wypowiedzi. a za to mi nikt nie płaci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e_rider Gromax... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.01.04, 15:37 A nie wydaje Ci się, że korzystniejsze byłoby powołanie zupełnie niezależnej od PZN i Włodarczyka firmy pt. np. "Adam Małysz Ski Jumping Team", gdzie sam Adam decydowałby jakiego trenera i jakich fachowców od odnowy biologicznej, psychologów czy biomechaników chciałby zatrudnić? Gdzie, na jakie treningi chciałby pojechać? Coś na wzór zawodowych tenisistów czy Roberta Korzeniowskiego. Kadra PZN trenowałaby sobie osobno za pieniążki Włodarczyka, a Małysz byłby sobie sam sterem, okrętem i żeglarzem? Jak myślisz? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gromax Re: Gromax... 20.01.04, 16:06 masz rację, że to byłby świetny pomysł (patrz - goldi). ale decyzja zależy tu tylko od adasia, jak woli byc finansowany (a w dużej mierze jest przez pzn) no i oczywiście od kontraktu jaki jest zawarty między nim a pzn. a są to dla mnie zupełnie niewiadome. jak zwykle, pewnie diabeł tkwi w szczegółach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inteligent Re: wiedziałem!!! IP: 62.141.247.* 19.01.04, 21:09 Virton głosi te swoje teorie jakby zrobił doktorat ze skoków narciarskich i jeździł na praktyki trenerskie.Czy to co wypisujesz jest potwierdzone empirycznie,czy to tylko teoretyczne rozważania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: virton Re: wiedziałem!!! IP: 213.25.152.* 19.01.04, 21:28 Nie trzeba robic doktoratu ze skokow, zeby pewne rzeczy zauwazac. Nie zamierzam tez nikogo na sile przekonywac do moich pogladow. Tajner nie jest dobrym trenerem, jego obecnosc w kadrze w celu podtrzymania dobrej atmosfery nie jest nieodzowna a wyniki kadry A i B (nie licząc Małysza)nie są podobne. Nie szukam tez kozla ofiarnego czy tez obiektu do narzekań. Jak wiekszosc kibicow chcialbym, zeby polska kadra bardziej sie liczyla w tym sporcie a nie sądze, zeby to sie stalo pod wodzą obecnego trenera. To tyle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Re: Apoloniusz Tajner dla Gazety: Ulżyło mi IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 19.01.04, 21:55 Dyskutują wszyscy dyskutują. A nie można porościej: spytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TADEUSZ Re: Apoloniusz Tajner dla Gazety: Ulżyło mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.04, 20:46 To typowo polskie! Kopanie leżącego! Tajner nie jest bez winy, ale nie zapominajmy co zrobił wcześniej! Odpowiedz Link Zgłoś