Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    11.02.10, 16:26
    No i jak się można było spodziewać... niespodziewanie za miesiąc mamy
    MP 2010. Dziwne i zastanawiające ale chyba trzeba się zacząć poważnie
    szykować. Ale wpisowe jest mniejsze ;D
    Obserwuj wątek
      • barbarakarwat Re: MP 2010 11.02.10, 19:04
        a czy nasza żeńska Reprezentacja też będzie brała udział w tym przedsięwzięciu?
        • lpiworowicz Re: MP 2010 11.02.10, 21:04
          No i o co w ogóle gramy? Bo nawet w tych absurdach widzę kolejne niekonsekwencje PZC.

Skoro PZC nie finansuje żadnych rozgrywek, które nie prowadzą do sukcesów olimpijskich (dlatego nie ma w tym roku jak słyszę turniejów dwójek mikstowych ani drużyn mikstowych), to po co są te Mistrzostwa??? Przecież reprezentacja żeńska jak słyszę, zostaje ta co w zeszłym roku, a z kolei na męską drużynę nikt nie liczy... To po co te Mistrzostwa???

Jeśli o prestiż, to gdzie są pozostałe, które powinniśmy rozgrywać?

No i po raz kolejny ręce opadają na myśl o juniorach...
          • cmac Re: MP 2010 12.02.10, 11:16
            Dla mnie i mam nadzieje ze dla nas wszystkich to jest granda, bezczelność i
            skandal. Na miesiac przed dowiadujemy sie o NAJWAZNIEJSZEJ imprezie w sezonie.
            kazdy normalny czlowiek ma prawo planowac co bedzie robic za 4 tygodnie a nie
            byc do tego zmuszany przez bande nieudacznikow i amatorów.

To tylko NIENORMALNI decydują o takich sprawach ad hoc nie licząc się z innymi.
            Czy ta decyzja zapadla na jakimkolwiek zebraniu zarządu? Nie slyszalem o takim.
            Czy podejmujący licza sie w jakikolwiek sposob z zawodnikami, klubami itd?
            O przygotowaniach sportowych itp nie wspominam bo CI panowie nie maja pojecia
            chyba o czym mowimy. Dziwi to szczegolnie jesli dotyczy to wysokiej klasy
            fachowca jakim jest kol. Wodzyński. Wstyd kolego profesjonalny zawodniku.

Jedne co powinnismy zrobic to zbojkotowac te zawody, na znak protestu przeciw
            traktowaniu nas jak kupa smieci, stada baranów czy pionkow na szachownicy.
          • martaka_mcc Re: MP 2010 12.02.10, 11:18
            Kto w takim razie będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Europy w Mixtach
            i Mistrzostwach Świata w Dwójkach? Czy może Polska w ogóle tam się nie pojawi?
            Ciekawe....
            • oldcurler Re: MP 2010 13.02.10, 12:20
              Co do dwójek, sądze że także miejsce jest już obsadzone. Chyba że
              się mylę.
              Jak tak obserwuję to co sie dzieje w grajdołku, nazywanym inaczej
              kalringPL, to cisnie sie tylko jedno na usta. To jest zwykłe,
              polskie s...syństwo. Bezczelność "sterników" zwiazku i bierność tych
              którzy tego doznają, to normalka naszej rzeczywistości. Nasze forum
              uzmysławia mi jak bardzo jesteśmy bierni w tym środowisku( i nie
              tylko), żeby nie powiedzieć tchórzliwi w rzeczach małych. A co tu
              mówić o DUŻYCH. Tylko pare osób mniej lub bardziej głośno "skarży"
              się na rzeczywistość. Czyż nie rozumiecie, że sprawcą tych nieszczęść
              nie jest tylko prezes, czy sekretarz. Oni by nic nie moglo zrobić w
              tym zwiazku, gdyby nie towarzysząc im "klaka" z zarzadu. To ta grupa
              decyduje, że zadne reformy nie są mozliwe.
              CMAC. Masz rację. Najlepiej byłoby zbojkotować te "mistrzostwa" o
              NIC! Ale kto ma na tyle cywilnej odwagi i przyzwoitośi, a także woli
              zmian? Zmian, które rzekomo wszyscy chcą.
              Bojkot, to dobra broń. Tylko musi byc dobrze wycelowana. A może
              nalezałoby boikotować( inorować ) te osoby które są winne temu stanu
              rzeczy. Nazwiska i imiona tychże można znaleść w zakładce "WŁADZE
              ZWIAZKU" na stronce PZC.
              Kontrowersyjne jest to co piszę?
              Powiem Wam coś. Chcecie lepszego jutra? Pokazcie że jesteście
              przyzwoici i dojrzali jako ludzie i społeczność.
              • krzychbe Re: MP 2010 13.02.10, 18:51
                Nie, nie, nie i jeszcze raz nie!

Skończmy z tymi pomysłami rodem z poprzedniej epoki. Owszem, polski sport jest
                jednym z kilku wciąż jeszcze istniejących skansenów, w których komunizm się nie
                skończył, ale żaden bojkot tego nie zmieni. Ci, którzy cynicznie wykorzystują
                naszą bierność i głupotę po prostu po raz kolejny roześmieją się nam w twarz i
                nic więcej się nie stanie. Obecność gdzieniegdzie paru sku...ów jest mało
                szkodliwa, o ile mają wokół siebie ludzi, od których się odbijają. Problem
                zaczyna się gdy sku... yn znajdzie sobie frajerów do dojenia.

Jak myślicie, dlaczego prezes tak mocno trzyma się stołka? Wierzy, że rozwinie
                curling w Polsce i osiągnie z nim sukcesy? Nie! W każdym momencie pokazuje
                wyraźnie, gdzie nas ma. Zatem o co chodzi? Bo jak nie wiadomo o co, to jest na
                to odpowiednie przysłowie.

To MY jesteśmy w tej sprawie sędziami! I to MY najpierw udzieliliśmy prezesowi i
                jego świcie absolutorium, a potem wybraliśmy ich na kolejną kadencję. Było
                wiadomo, że zostawiając ten skład nic się nie zmieni i tak też się stało. Czemu
                się dziwimy? I to nie ministerstwo, sądy ani MKOL, ale MY wciąż mamy w ręku
                wszystkie narzędzia, by dokonać zmiany. Na tym polega demokracja. Nie na
                strajkach ani bojkotach.

Trzeba tylko (aż?) przekonać wyborców obecnych władz do zmiany poglądów, ponoć
                tylko krowa ich nie zmienia. Osobiście do niedawna najbardziej liczyłem na 2
                kluby, rzeczywiście grające (bo na przykład 4 kluby spośród popierających stare
                władze od czasu wyborów nie wystawiły w żadnych zawodach żadnej drużyny) i
                kierowane przez rozsądnych, zdawało mi się, ludzi. Niestety jedna z tych osób
                chyba siedzi głęboko w kieszeni władz (gdy się okazało, że akurat to jej drużyna
                wywalczyła sobie pewne prawo, które miało nie być finansowane, pieniądze „jednak
                się znalazły”). Druga z kolei robi wszystko, by przekonać mnie, że jednak jest
                krową (w wielu długich dyskusjach, w których na moje argumenty milion razy
                słyszałem „tak, masz rację”, konkluzja tej osoby zawsze brzmiała „ale i tak
                Piworowicz nie był lepszym kandydatem niż Jóźwik”). Zatem sądzę, że trzeba
                szukać gdzieś indziej.

Jeśli znalezienie dodatkowego poparcia się uda, wciąż możemy zwołać nadzwyczajne
                wyborcze (NASZ wniosek powoduje jego zwołanie, nie decyzja prezesa, jak
                ostatnio!) i wybrać kogo tylko chcemy. Zresztą termin po olimpiadzie jest
                całkiem fajny na początek nowej kadencji.

Pozdrawiam. K.

PS. Moja prawdopodobna nieobecność na MP nie będzie bojkotem. Po prostu
                dowiedziałem się o terminach za późno, by się zorganizować. Za co serdecznie
                dziękuje wszystkim, którzy przedłużyli kadencję „starych” władz.
                • krzychbe Re: MP 2010 13.02.10, 18:53
                  Te durne uśmiechy, które się wstawiły do poprzedniego posta, to miał być koniec
                  cudzysłowowa i nawiasu.
                  • cmac Re: MP 2010 13.02.10, 20:01
                    Krzysiek

Czy ty wierzysz w jakiekolwiek demokratyczne i zgodne z prawem/statutem
                    rozwiazania ktore doprowadza do zmiany obecnego zarządu? Oni sie nie liczą z
                    zadnym prawem i maja za nic opinie i potrzeby srodowiska ktore niestety ich
                    wybralo. I zapewniam Cie (choć strasznie chciałbym sie mylić) że liczenie na
                    normalne, zgodne z prawem wybory to jest dalsza strata czasu i po prostu
                    naiwnosc. Malo Ci przykladow dzialania obecnych rządzących niezgodnego z prawem
                    i zasadami etyki czy moralnosci? I teraz liczysz ze nagle dadza sie zgodnie ze
                    statutem demokratycznie odwołac? Niestety nie widze podstaw do takiego optymizmu.

A czemu? bo na przeciw maja zgraję niezorganizowanych cieląt ktore jak im kaza
                    isc na rzeź to pojda. Nie robimy nic zeby to zmienic, tylko dajemy sie doić. Po
                    prostu nasza, srodowiska INDOLENCJA pozwala im na tak bezczelne i bezkarne
                    dzialanie.

Tracimy czas i tyle.
                    • t_korolko Re: MP 2010 13.02.10, 21:43
                      A ja uważam że bojkot to bardzo dobry pomysł. I jak najbardziej
                      związany z demokracją. Coś mi się nie podoba - nie biorę w tym udziału.
                      Proste. A nie podoba mi się i to bardzo. Dlatego począwszy od tego
                      sezonu nie będę grał w mp dopóki nie będzie normalnie. A jak narazie z
                      roku na rok jest coraz gorzej. Nie będę wydawał kilkuset złotych i
                      jeszcze się przy tym męczył np. przez zły lód, a dalej to mi się już
                      nawet nie chce wymieniać.

Pozdrawiam z normalnej curlingowo Szwecji. Dzisiaj miałem okazję
                      zwiedzić halę w Karlstadzie. 60 tysięcy mieszkańców i 8 torów.
                      • driu-djum Re: MP 2010 14.02.10, 21:21
                        > A ja uważam że bojkot to bardzo dobry pomysł.

Bojkot to nie jest dobey pomysł. Jedyne co pozostało, to jednak
                        współzawodnictwo. Przy całej grandzie którą uprawia kilku kolesi z Zarządu, to
                        jednak curlerzy wychodzą na lód. Dyletant Prezes jest zajęty swoją kasą tu i
                        wokół lekkiej atletyki, tzw. dyrektor sportowy nie wie nawet, ile trwa jeden
                        mecz. Oni na lód nie wyjdą.

Parafrazując znane powiedzenie - z każdą akcją kilku kolesi z zarządu zwiększa
                        się lista curlerów i curlinek, których mogą oni pocałować w D4.

I tylko trochę szkoda tego straconego czasu...
                    • krzychbe Re: MP 2010 13.02.10, 22:14
                      Nie mam żadnych złudzeń co do spraw zależnych od woli zarządu i nie miałem ich
                      już przed lipcowymi wyborami. Ale właśnie o to chodzi, że są procedury, które
                      nie zależą od woli aktualnych decydentów. I w razie ich nieprzestrzegania już
                      uzasadniona jest prośba o pomoc ministerstwa lub sądu (na przykład w postaci
                      ustanowienia kuratora do czasu wyborów). Nie liczę, że „nagle dadzą się zgodnie
                      ze statutem demokratycznie odwołać”. Ale da się to zrobić bez ich zgody, że tak
                      powiem siłą (siła demokracji oczywiście).

Co do tego fragmentu o zgrai niezorganizowanych cieląt i indolencji, zgadzam się
                      w 100% i twierdzę, że właśnie dlatego owej siły demokracji na razie nie mamy.
                      Ale prędzej liczę na to, że ktoś z wyborców (nie trzeba wielu) wreszcie się
                      opamięta i poświęci osobistą antypatię do Łukasza na rzecz normalności dla
                      wszystkich, niż na to, że zarząd przestanie używać najbardziej chamskich
                      sposobów postępowania. Gdy po wyborach pisałem, że wyrządzono mi świństwo, być
                      może niektórzy nie do końca rozumieli o co mi chodziło. Teraz pewnie pojmują to
                      lepiej. I o to chodzi! A teraz przypominam, jakie mamy narzędzia.

Od razu do Tomka. Oczywiście jeśli coś mi nie pasuje, to mogę wyjść. Tyle że to
                      nic nie da, a wg Waldka taki miał być cel, by coś dało. Nikt z rządzących nie
                      przejmie się malejącą frekwencją, bo mają to wszystko gdzieś. A poza tym
                      dlaczego to ja mam wychodzić, skoro istnieje możliwość wyproszenia tych co robią
                      smród?
                      • t_korolko Re: MP 2010 15.02.10, 08:57
                        Może nie bojkot to też dobry pomysł. Ale ja mam wrażenie, że większość
                        narzeka, pisze na forum że jest fatalnie, ale ostatecznie i tak jedzie
                        na mistrzostwa i robi dokładnie to co każą ludzie, na których
                        narzekają, czyli grają w mistrzostwach. Skoro nie udało się nic zmienić
                        w związku innymi meodami niż bojkot to może bojkotem się uda. Próba
                        zmian już była, nie udało się. To może trzeba spróbować inaczej.
                        Najwyżej znowu się nie uda.
                        W każdym razie nie będę grał i robię to nawet nie w intesie ogółu,
                        tylko w swoim - nie będę wydawał kasy na coś, co nie sprawia mi
                        przyjemności i dodatkowo tracił czas na sport co wg mnie z reguły w
                        Polsce nawet nie jest podobne do curlingu.
                        Fajne to było może w pierwszych 2 latach grania w curling, ale teraz to
                        mnie już to zupełnie nie bawi.
                        • curlingowyfan Re: MP 2010 15.02.10, 23:59
                          Myślę, że protest przeciwko PZC jest dobrym pomysłem. Wydaje mi się jednak, że
                          nie występowanie na MP jest tylko na rękę "pseudo związkowi", bo i tak wystąpią
                          te drużyny które są za obecnym stanem rzeczy i związek ma podstawę do wyboru z
                          tych zawodników reprezentacji. Można np. nie wychodzić na ceremonię otwarcia.
                          Może nic wielkiego ale może dyrektorowi sportowemu będzie głupio (jak się
                          pojawi), jak wyjdzie tylko kilka drużyn. Można też zrobić koszulki z napisem np:
                          PZC - Już dziękujemy !!! czy coś w tym stylu i wystąpić w tych koszulkach
                          oczywiście zachowując wszystkie przepisy jeśli chodzi o powierzchnie reklamową
                          dla PZC :) Związek chyba większości z nas obrzydza naszą pasję. Ale nie dajmy
                          się. Wszyscy wiemy, że jest źle (no chyba, że mi ktoś powie że jest dobrze...),
                          ale nie dajmy się ponieść złości na leśnych dziadków. Jeśli pokażemy publicznie
                          (forum nie jest wystarczająco publiczne), a mistrzostwa takim miejscem mogą być,
                          że jest wielu przeciwników obecnego stanu rzeczy to może jakieś media uchwycą
                          podczas wywiadu z panem "pseudo dyrektorem sportowym", że coś w tym polskim
                          karlingu jest nie tak. To taki mój wywód, bo uważam że nie przyjeżdżanie na
                          mistrzostwa nie jest rozwiązaniem.

Nie wyjście na ceremonie otwarcia - 0 zł
                          Koszulka z napisem - 20 zł
                          Zobaczyć zawiedzioną minę pseudo dyrektora sportowego - bezcenne
                          Za wszystko inne zapłacisz kartą MasterCard
                        • angeleszek Re: MP 2010 16.02.10, 00:01
                          W curling nie gramy dla władz tylko dla siebie, my chcemy osiągnąć coś w tym
                          sporcie. Władze są jakie są ale nie grając sytuacji nie zmienimy. Bojkotem
                          władze się nie przejmą. Do PZC powinien wejść kurator z ministerstwa i zrobić
                          porządek - curling w Polsce musi się ustatkować, zanim jeszcze nie jest tak
                          znany jak w innych krajach. Potrzebne jest tylko zgranie wszystkich czynnych klubów.
                          • angeleszek Re: MP 2010 16.02.10, 00:19
                            Przeglądałem teraz internetową stronę Ministerstwa Sportu i Turystki, i
                            doszedłem do wniosku, że może powinniśmy napisać skargi na zarząd PZC albo
                            prezesa. W Ministerstwie jest taki Departament Prawno-Kontrolny, który
                            rozpatruje skargi na działalność organów polskich związków sportowych. Można by
                            stworzyć jakąś wspólną skargę i wysyłać to do ministerstwa na maila, np. o tym,
                            że miesiąc przed MP się o nich dowiadujemy. Chodzi mi o to żeby wysłał to każdy
                            kto tylko jest przeciwko związkowi. Może wyglądałoby to jak spam, ale jakby
                            Ministerstwo dostało wiele takich maili to może w końcu by się tym zajęło.
                            msport.gov.pl/departamenty_i_biura/295-Departament-Prawno-Kontrolny?retpag=/departamenty_i_biura/
                            • damiahn Re: MP 2010 22.02.10, 00:25
                              Dla zainteresowanych - jest słowne zapewnienie sekretarza generalnego, że
                              juniorzy mogą startować zarówno w eliminacjach MPJ jak i w seniorach...
                              • cmac Re: MP 2010 22.02.10, 01:33
                                A formalnie? Bo na słowo to juz chyba nikt nie wierzy...
                                • michaeljajo Re: MP 2010 22.02.10, 19:18
                                  No, to jest dość istotne! Jeśli zgłoszenia przyjmowane są do piątku, to kiedy
                                  Związek ma zamiar się określić?
                                  • msfmcc Re: MP 2010 22.02.10, 21:00
                                    "Słowne zapewnienie" to ja dostałam od sekretarza kilka lat temu, że mój medal
                                    czeka na mnie w siedzibie pzc tuż po MP (na których to MP medali zabrakło).
                                    Doczekałam się go... pół toku później.
                                    Więc uważajcie juniorzy, bo pół roku robi różnicę ;)
                                    • cmac Re: MP 2010 24.02.10, 14:10
                                      Jak to zwykle bywa, potwierdzenie pojawiło sie dzis na stronie. Moze ktos jednak
                                      czyta co tu piszemy...
                                    • oldcurler Re: MP 2010-dobra wiadomość! 02.03.10, 17:56
                                      MSF wraca! Połamania szczotki, Marto!
                                      • msfmcc Re: MP 2010-dobra wiadomość! 04.03.10, 11:45
                                        oldcurler napisał:

> MSF wraca! Połamania szczotki, Marto!

Dzięki i wzajemnie!
                                        To chyba trzeba wziąć dwie ;)
                                        • oldcurler Re: MP 2010-dobra wiadomość! 04.03.10, 16:49
                                          Mogę Ci pozyczyć. Mam dwie. Ale że szanuję swoje mienie, więc nie gram w Gliwicach. No, może nie tylko dlatego!
                                          Myslałem że Twój powrót na lód zauważy( i się ucieszy!?) więcej karlerów. Ale, chyba mało kto zagląda na te forum. Sukcesów!
                                          • msfmcc Re: MP 2010-dobra wiadomość! 04.03.10, 21:01
                                            Oj rzeczywiście! Widzisz, dopiero po Twoim poście prześledziłam składy
                                            zgłoszonych drużyn ;)
                                            Mimo to, mam nadzieję, że do zobaczenia niebawem? (to by oznaczało, że COŚ się
                                            zmieni...)
      • kasia_czarnykot Re: MP 2010 23.02.10, 11:10
        Dwie czarnokocie kurlerki poszukują drużyny - może jest ktoś chętny nas
        przygarnąć?:)
        • kgmcc Re: MP 2010 05.03.10, 08:48
          Na stronie PZC pojawiło się już wiele informacji, ale chyba jakoś przeoczyłem tą
          najważniejszą - o co w ogóle w tym roku gramy? Jak narazie to chyba o to, by
          szanowny pan "pseudo prezes" mógł później mówić w wywiadach, że w Polsce curling
          się rozwija bo przecież są Mistrzostwa Polski. W zeszłym roku jak już wszyscy
          opłacili wpisowe, ukazała się informacja o powoływaniu reprezentacji. Ciekawe
          jaką niespodziankę PZC szykuje nam w tym roku.

Kamil Gęśla MCC
          • lpiworowicz Re: MP 2010 05.03.10, 09:37

Do pytania o co gramy, warto dodać pytanie dlaczego wg PZC zdobyte kamienie są ważniejsze od zdobytych partii przy ustalaniu kolejności w przypadku równej liczby punktów za zwycięstwa (Regulamin Eliminacji i Półfinałów p. I.7.)?

Swoją drogą kto układa regulaminy skoro nie działają w PZC żadne komisje (w tym regulaminowa i sędziowska)? Dla przypomnienia regulaminy działania i składy poszczególnych komisji miały być zatwierdzone przez Zarząd na DRUGIM w tej kadencji posiedzeniu Zarządu w styczniu, które zostało przerwane wyjściem z obrad Prezesa i Sekretarza... To nie tylko spowodowało zamieszanie z wyborami do Komisji Rewizyjnej, ale i skutecznie sparaliżowało działania wszelkich komisji w ramach PZC... Ale to przecież nie ma znaczenia w perspektywie awansu naszych curlerów do Igrzysk w Soczi 2014, do których system kwalifikacji był jeszcze całkiem niedawno zupełnie obcy ustalającemu program przygotowań Prezesowi...

• hit_and_roll Re: MP 2010 05.03.10, 14:29
              Warto też zwrócić uwagę na losowanie męskich grup juniorskich w którym nikt nie
              pomyślał by "rozstawić" jak było w poprzednich latach drużyny z pierwszych dwóch
              miejsc, w efekcie czego w jednej z pięciozespołowych grup eliminacyjnych mamy
              wszystkich medalistów z roku 2009! Nic tylko pogratulować pomysłu...!
            • kwak4 Re: MP 2010 05.03.10, 14:36
              Jest jeszcze jeden dość kuriozalny pomysł w regulaminie (oprócz bezsensownego
              pomysłu, że zdobyte kamienie są ważniejsze od zdobytych partii). Mianowicie
              zasada wolnego losu (po połączeniu grup). Co kolejkę któraś z drużyn (najpierw
              wylosowana, potem najsłabsza) dostanie niezasłużoną premię w postaci zwycięstwa
              2 pkt, 5 endów i 8 kamieni - za walkower! Bez wychodzenia na lód! Brawo dla
              autora pkt I.11!!!
              Powód? Nieparzysta liczba drużyn w eliminacjach.
              Jeżeli wolelibyśmy, żeby wszystko rozstrzygnęło się na lodzie (a ja zawsze
              jestem za takim rozwiązaniem), wymuśmy zmianę w regulaminie. Uważam, że po
              rozegraniu 2 kolejek i sporządzeniu tabel zbiorczych, dwie najsłabsze drużyny
              turnieju męskiego i dwie najsłabsze turnieju kobiecego powinny zagrać baraże - o
              pozostanie w eliminacjach. Termin? Środa godz. 21 tor E (mężczyźni) i środa
              godz. 22:15 lub trochę później) tor E (kobiety). Baraże 4-endowe. Przegrywający
              odpadają. Pozostaje w eliminacjach parzysta liczba drużyn. Baraż (tzn. punkty,
              endy, kamienie) nie jest wliczany do tabeli ogólnej.
              Mecz M9 vs M10 trzeba by wtedy przenieść na czwartek na godz. 8 (tor C), a mecz
              K5 vs K6 na czwartek na godz. 10:30 (tor E). Reszta bez zmian.
              Co Wy na to?
              Pozdrawiam
              Krzysztof Kowalski
      • smok.ondri Re: MP 2010 08.03.10, 12:23
        Jakieś wyniki ktoś wklepie? :)
        • hit_and_roll Re: MP 2010 08.03.10, 13:15
          www.skc.katowice.pl

- pierwsze juz wklepane :)
          • skip_yeti Re: MP 2010 08.03.10, 20:45
            Nieoficjalne - mogą być wielbłądy...
            Chłopaki grupa A
            Łosie-Łódź 10-7 ; Gliwice-Marlex 4-3
            Łosie-Sopot 11-5 ; Łódź-Marlex 7-2
            Chłopaki grupa B
            Warszowice-Kraków 10-5 ; Łódź2-Gliwice2 11-2
            Warszowice-Łódź 14:4 (o.O) Toruń-Kraków 7-2
            Dziewczyny
            X-treme-Kamikaze 9-1 ; Łódź-Get on Top 6-2
            Śfiry-Get on Top 5-4 ; X-treme-Łódź 13-0
            Tabelki se sami ułóżcie :)
          • cmac Re: MP 2010 09.03.10, 09:16
            a jak lód?
            • t.kierzkowski Re: MP 2010 09.03.10, 10:28
              Mac, co się głupio pytasz ;)

Jest trudniej niż na Pucharze Zarządu, bo "rolby" są ukryte pod peblami i nigdy
              nie wiesz kiedy się od czegoś odbije :D

Lód był robiony od niedzieli. Obsługa się stara, ale cudów zrobić nie mogą. Za
              to nie jest tępo - Czasy tee-hog na draw to około 2,7
              • cmac Re: MP 2010 09.03.10, 18:20
                juz sie nie moge doczekac. uwielbiam grac tylko z jedna rotacja :)
                polecam literature Curling 3D. Ciezko zdobyc ale warto...
      • piotrgliwice MPEJ 2010 - wyniki 09.03.10, 11:24
        wtorek:
        8.30 kolejka dziewcząt
        AZS Gliwice Get on Top - AZS Gliwice Kamikaze: 3-9
        AZS Łódź 1 - City CC Śfiry: 4-5 (ciekawy wynik: 1-0,1-0,1-0,1-0,0-
        1,0-4
        • skip_yeti Re: MPEJ 2010 - wyniki 09.03.10, 13:10
          Ten ciekawy wynik to tzw. "umiejętne budowanie napięcia"
          Przećwiczyłem to już kiedyś z Cieniasami :)
        • piotrgliwice MPEJ 2010 - wyniki, wtorek 12.00 09.03.10, 14:20
          wtorek
          g. 12.00, kolejka chłopców
          ŚKC Marlex - CC Wa ku'ta Sopot: 5-7
          AZS Łódź 2 - MKS Axel Toruń: 3-9
          KS Warszowice - AZS Gliwice(Pluta): 7-3
          AZS Łódź - AZS Gliwice (Sypień: 7:5
        • piotrgliwice Re: MPEJ 2010 - wyniki 09.03.10, 20:21
          wtorek, 14.30 Dziewczeta
          RKC X-Treme - CCC Śfiry: 8-5
          AZS Łódź - AZS Gliwice Kamikaze: 3-10
        • piotrgliwice MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 09.03.10, 20:27
          g. 17.00, chłopcy
          KKC Kraków - AZS Łódź 2: 10-1
          AZS Gliwice - CC Sopot: 8-6
          CCC Łosie - ŚKC Marlex: 2-12
          AZS Gliwice - MKS Axel: 6-4
          • piotrgliwice Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 09.03.10, 20:30
            Trwają baraże u chłopców o pierwsze miejsca w grupach i awans.
            AZS Gliwice Sypień - AZS Łódź 1
            KS Warszowice - AXEL Toruń

Trzecie miejsce w grupach i możliwość walki o awans wywalczyły:
            AZS Gliwice (Pluta) i CCC Łosie W-wa
            • skip_yeti Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 10:45
              Do finałów awansowali:
              Chłopcy: AZS Gliwice (R.Sypień), Axel Toruń, AZS Łódź (A.Grzelka), City CC Warszawa
              Dziewczyny: RKC X-treme, AZS Gliwice (Kamikaze), City CC Warszawa, AZS Łódź
              • gen.wlochy Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 12:36
                gratulacje dla finalistow, trzy kluby maja po 2 druzyny

• gen.wlochy Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 12:41
                  a teraz moze mniej przyjemnie

jak mozna k.mać zapomniec o kamieniach??? czy raz w roku podczas MP
                  organizatorzy (bez personaliow, bo nie wiem kto za to odpowiada) nie
                  moga zapewnic tego dosyc podstawowego sprzetu??? dla
                  niewtajemniczonych wyjasniam ze mielismy rozpisane zawody na 5
                  torow, i w ostatniej chwili trzeba bylo zmieniac na 4 bo jeden
                  komplet nie dotarl...
                  • cmac Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 18:51
                    ojtam ojtam...
                    mnie juz nic nie zdziwi. a lód jest?
            • skip_yeti Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 16:25
              Hej, puści ktoś wyniki eliminacji? Bo moje źródło informacji opuściło Gliwice...
              • gen.wlochy Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 19:26
                walka zazarta o kazdy kamien, a co do wynikow to na pewno piechowice
                maja 2 zwyciestwa

i niedlugo ma ruszyc nieoficjalna strona www.mpcurling2010.prv.pl
                • hit_and_roll Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 11.03.10, 11:48
                  Zanim jakakolwiek strona oficjalna ruszy będzie wiosna ;)

Tymczasem wszystkie dotychczasowe wyniki eliminacji pojawiły się na stronie
                  www.skc.katowice.pl

Na czele tabeli obecnie ŚKC "Marlex Team" z 3 zwycięstwami, później 2 druzyny
                  mające 2 zwycięstwa i remis - KKC WSLiT oraz Media CC Polaris...
                  Walka trwa! :)
              • smok.ondri Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 11.03.10, 20:25
                Pierwsza kolejka półfinałów rozpocznie się o godzinie 9:00 !!! (nie 8) - nie
                będzie uroczystego otwarcia zawodów.
                • msfmcc Finaliści 14.03.10, 19:44
                  Finałowa czwórka:

ŚKC Marlex
                  MCC (Detyniecki)
                  MCC (Frynia)
                  Smok

Serdeczne gratuluję wszystkim drużynom, a najbardziej tej, która rozegrała dziś
                  5 spotkań ;) Jesteście super chłopaki!
                  • kasia_czarnykot Re: Finaliści 14.03.10, 20:46
                    A kto awansował wśród kobiet?:)
                    • msfmcc Re: Finaliści 14.03.10, 21:02
                      Czwórka Pań:

Media
                      Cocktail
                      Spark
                      Dzwoneczki
                      • hit_and_roll Re: Finaliści 14.03.10, 23:05
                        Wyniki wszystkich meczy już w komplecie na stronie www.skc.katowice.pl

Wszystkim finalistom bardzo gratuluje zwłaszcza chłopakom z Marlex Team i
                        dziewczynom z ŚKC "Spark" i dzięki za grę w te wszystkie dni :) Słowa uznania
                        dla tych co spędzili na zimnie cały tydzień, bo grali zarówno w eliminacjach
                        juniorskich jak i seniorskich!!! Moze kiedyś ktoś pójdzie po rozum do głowy i
                        zapomni o organizacji dwóch turniejów ciągiem przez tydzień...

Co do chłopaków grających 5 meczy w ostatni dzień, to tak się rozegrali że nawet
                        "Lodołamcz" nie poradził :P Zagraliście niezły curling Panowie :)

No i na koniec pytanie, jak będa wyglądały finały, skoro w finałach MP Seniorów
                        mamy drużyne juniorską, czego można było się spodziewać bo młodzi naciskają
                        coraz bardziej - i dobrze!!! :)
                        • pfrynia Re: Finaliści 15.03.10, 19:49
                          Dzięki Krzysiek za mecz i za tak szybką aktualizację strony - było to cenne i w zasadzie jedyne źródło informacji o wynikach.

Gratulacje dla wszystkich drużyn, które awansowały i do zobaczenia w Cieszynie!
                • softpeelpromotionraise Podsumowanie 15.03.10, 20:42
                  Dla tych co nie byli kilka refleksji z MP 2010:
                  - lód jak zwykle daleki od oczekiwań; dwa tory tragiczne reszta przyzwoita jak na Gliwice
                  - status quo u kobiet zachowane (3 zespoły ponownie w najlepszej 4)
                  - niespodzianka in minus to odpadnięcie w eliminacjach zespołu Toxic
                  - wyrównany poziom u mężczyzn; w zasadzie każdy z każdym mógł wygrać
                  - 3 zespoły ponownie w 6; tylko 1 (Media KNB) ponownie w 4
                  - niespodzianka in plus to komplet zwycięstw Marlexu
                  - niespodzianki in minus to słaba postawa Tartela i Mistrzów Polski z Sopotu
                  - dla niektórych mimo wszystko lód był zbyt równy i szybki i nie mogli wykorzystać swoich karlingowych atutów (patrz Yeti)
                  - tchórzostwo frakcji "J&J" - nie potrafili zmierzyć się ze środowiskiem i odwołali nawet otwarcie zawodów
                  - brawa dla układających regulamin; po doświadczeniach z MP2009 nikt nie uzupełnił sytuacji gdy identyczny bilans mają zespoły z miejsc 2-3 co więcej nikt też nie przewidział takiej sytuacji dla zespołów 1-4
                  - no i trzeba wspomnieć na koniec o tragicznym poziomie zaprezentowanym przez Sędziego Gównego.......przykłady można by podawać i podawać...
                  • michaeljajo Re: Podsumowanie 16.03.10, 09:32
                    Jeśli chodzi o lód, to seniorzy mieli już całkiem niezłe warunki. Zawody
                    juniorskie jak zwykle służyły jako przetarcie, eksperyment (patrz TKJ) etc. Od
                    środy-czwartku dało się już całkiem fajnie pograć, szczególnie na FENOMENALNYM
                    torze E! Co najśmieszniejsze, to nie jest sarkazm. Na A i C kamienie lekko
                    odpadały do boków, ale jak na Gliwice i tak były super. Na D za mało grałem żeby
                    się wypowiedzieć, a B to wyjątek potwierdzający, że tym razem lód był całkiem
                    niezły jak na polskie warunki.
                    Oczywiście, to nie oznacza, że nie może być lepiej...
      • smok.ondri Finały MP2010 21.03.10, 11:32
        Wciąż nie mogę dojść do tego, czemu finały seniorów mają być w środku tygodnia a
        juniorów w weekend, może ktoś mi to wyjaśni?
        • lwilczek Re: Finały MP2010 21.03.10, 12:25
          Żeby juniorzy nie musieli brać urlopów w pracy.

To chyba oczywiste...
          • cmac Re: Finały MP2010 21.03.10, 14:43
            po to zeby bardziej utrudnic uprawianie dyscypliny. nie dosc ze pzc nie pomaga w
            zaden sposob, to jeszcze utrudnia czlonkom zdobywanie funduszy na uprawianie
            curlingu - bo inaczej tego, ze trzeba rezygnowac z zarabiania pieniedzy aby grac
            w finalach MP, nie mozna nazwac.
            tak trzymac JWJ i Cz.

Smok: podziekuj swojemu szefowi Panu Czapli za super wsparcie swojej druzyny w
            finalach MP.
            • justynazalewska Re: Finały MP2010 21.03.10, 18:02
              Zmiana terminu na 3 tygodnie przed zawodami super. Powiem szczerze mój team ma
              wielki problem i nie wiemy czy wystąpimy w finałach.
              Kto taki system wymyślił i dlaczego zmienił datę?
              Jutro dzwonię do związku. Czy ktoś jeszcze ma ten sam problem? Im więcej nas tym
              lepiej.

Pozdrawiam Justyna
              • barbarakarwat Re: Finały MP2010 21.03.10, 20:15
                Justyna błąd! Nie powinnaś była pisać, że będziesz dzwonić, bo może nikogo nie
                być, trzeba było z zaskoczenia!
              • karolina_vel_ciocia Re: Finały MP2010 21.03.10, 20:26
                Zmiana terminu na 3 tygodnie przed zawodami to faktycznie coś co nie
                powinno mieć miejsca.

Ale... Jako trener drużyny juniorskiej powiem szczerze, że osobiście
                cieszę się z takiego rozwiązania (choć na samą decyzję nie miałam
                wpływu). To nie do końca jest bowiem tak, że jak grają juniorzy to
                seniorzy nie muszą brać urlopów. Nie każdy junior ma bowiem
                skończone 18 lat i może jeździć na zawody sam (poza tym w tej
                kategorii wiekowej pomoc trenerska jest wysoce wskazana).

OOM (czyli MPJMł) był rozgrywany od wtorku rano do czwartku (4 dni
                urlopu), kwalifikacje MPJ od poniedziałku do środy (3 dni urlopu - a
                analogiczne rozgrywki seniorów były umiejscowione tak, aby zahaczały
                o weekend), do tego problem z treningami - żeby dzieciaki dobrze
                grały i podnosiły swoje umiejętności muszą jak wszyscy pojechać "w
                świat" potrenować (kolejne dni urlopu dla opiekunów).

Jak widzicie doskonale więc rozumiem czym jest branie urlopów na
                curling. :-)

Do tego trzeba zauważyć, że juniorzy mają do zdawania testy
                gimnazjalne (27-29 kwietnia) i maturę (od 4 maja) i dobrze by jednak
                było, żeby umożliwić im bywanie w szkole przed tymi dość istotnymi
                życiowo wydarzeniami.

Piszę to dla zwrócenia uwagi, żebyście drodzy seniorzy nie patrzyli
                na wszystko tylko z Waszej perspektywy, bo takie rozwiązanie ma
                jednak pewne uzasadnienie. A bez prowadzenia szkolenia w kategorii
                juniorów o rozwoju dyscypliny nie może być mowy.

Pozdrawiam
                Karolina
                • karolina_vel_ciocia Re: Finały MP2010 21.03.10, 21:03
                  A tak doprecyzowując - też miałam przekonanie, że miała miejsce zmiana terminu
                  (na podstawie dotychczasowych doświadczeń z góry założyłam, że juniorzy dostaną
                  ten mniej korzystny). Otóż sprawdziłam i info z 11.02 ze strony PZC jest
                  następującej treści:

"Turniej finałowy zostanie rozegrany 15-18 kwietnia br. na lodowisku MOSiR w
                  Cieszynie razem dla 16 drużyn juniorów i seniorów."

Nie doszukałam się innego stanowiska PZC w tej sprawie. Oprócz tego, że zmieniła
                  się kwestia łącznego startu w obydwu imprezach.
                  • yoasia_25 Re: Finały MP2010 21.03.10, 21:47
                    Zmiana terminu jest, bo teraz początek zawodów to 14.04. Subtelna zmiana, ale
                    jednak robi dla niektórych sporą różnicę.
                    • karolina_vel_ciocia Re: Finały MP2010 21.03.10, 23:03
                      No fakt, ale tego dnia planowana jest tylko jedna kolejka wieczorową porą tj. o 19 i myślę (bo nie wiem - po prostu patrzę na harmonogram i tak mi z niego wynika), że ta zmiana została wprowadzona, aby nie było 3 kolejek (+ewentualnych baraży) jednego dnia. Granie 3 meczy zawsze budziło protesty i ja osobiście uważam, że jest to rozsądne rozwiązanie.
                      Aczkolwiek nie dalej niż w Gliwicach 3 mecze dziennie to była norma (przynajmniej na juniorach), więc myślę, że jeśli drużyny seniorskie nie chcą takiej zmiany harmonogramu (w mojej opinii na lepsze) to jest to do dogadania.
                      • kgmcc Re: Finały MP2010 22.03.10, 08:17
                        Ale przecież pan pseudo prezes napisał w liście otwartym do "karlingowców", że
                        nie można stawiać pracy ponad curling... Szkoda tylko, że przykład nie idzie z
                        góry i praca komentatorska i wszystko inne jest dla pana pseudo prezesa
                        ważniejsze, a dla "karlingowców" niestety ma być inaczej...
      • arekmcc Re: MP 2010 - rezygnacja 29.03.10, 10:29
        Teraz mogę już oficjalnie potwierdzić:
        W związku z przesunięciem terminu finałów MP 2010 drużyna KNB Media
        CC jest zmuszona podjąć bardzo trudną dla nas decyzję o rezygnacji z
        udziału w tym turnieju.
        Tym którzy dotrą do Cieszyna, życzę prostego i szybkiego lodu oraz
        dobrej gry.
        Zwycięzcom, aby jak najszybciej dowiedzieli się czy będą mieli prawo
        reprezentować Polskę na międzynarodowych arenach i kto to
        ewentualnie sfinansuje.
        Do zobaczenia na kolejnych turniejach....
        Arkadiusz Detyniecki
        on ice since 2002

P.S. Przedstawiciel PZC został już o powyższym poinformowany i sądzę
        że nasze miejsce nie będzie puste.
        • tish_jedyna Re: MP 2010 - rezygnacja 29.03.10, 15:26
          Przykro to słyszeć Arku. :( Szkoda, że nie ma szans na zbojkotowanie tej farsy, jaką są finały MP...
          Pozdrawiam!
          Pati z ŚKC
        • cmac Re: MP 2010 - rezygnacja 29.03.10, 22:43
          Przykre. Oczywiscie zawsze mozna powiedziec ze "siła wyższa" i "zawsze komuś
          termin nie bedzie pasowac".

Ale tym razem to "bardzo przemyslane" przez Zarzad PZC zmiany terminow oraz
          podanie ich z "odpowiednim" wyprzedzeniem powodują taką paranoje, że czołowa
          drużyna z szansą na Mistrzostwo Polski nie zagra.

Brawo dla decydentów za "ułatwienia" dla wszystkich wciąż grających za własną
          kasę i dodatkowo jeszcze robiących tło dla "robiących" kasę na górze.
          • cmac Re: MP 2010 - rezygnacja 29.03.10, 22:44
            i jeszcze jedno. Zarzad sam sobie podcina gałąź na której siedzi. Nie rozumiem
            tego....
            • tish_jedyna Re: MP 2010 - rezygnacja 30.03.10, 07:32
              Naprawdę? Po ostatnim głosowaniu dot. odwołania zarządu już mnie to jakoś
              specjalnie nie dziwi... :(
          • oldcurler Re: MP 2010 - rezygnacja 30.03.10, 17:03

> Brawo dla decydentów za "ułatwienia" dla wszystkich wciąż grających za własną
            > kasę i dodatkowo jeszcze robiących tło dla "robiących" kasę na górze.
            Nieźle, nieźle CMAC. Niby wszyscy o tym wiemy, a jednak to powyżej jest wciąż "odkrywcze". Biurokracja ( pewnie ktoś sie znowu obrazi),jak mszyca obsiada w coraz wiekszym stopniu tą biedną, zabiedzoną roslinkę , jaką jest RP, i ją zżera. Najgorsze, że nie ma kogokolwiek kto by czymś "spryskał" te insekty. I tak jest chyba w każdym związku sportowym w Polsce. Czy ktoś zna chlubny wyjątek?
            Termin rozgrywania finałów w Cieszynie dla seniorów nie jest przypadkowy. Cel będzie osiągniety. Bo czyż nie będzie ideałem stan, w którym to nie bedzie narzekań, ubolewań, polemik i sporów w karlinguPL! Wykończyć oponentów, zostawić trochę młodocianych "pasjonatów" curlingu to cel na najbliższy okres. Mniej wydatków, mniej krytyki-czyż nie warto o to powalczyć?
            Najważniejsze że "układ" zostanie nie wzruszony. A takie tam mówienie o etyce, przyzwoitości, klasie, honorze, to przeszłość. Dziś
            w naszej rzeczywistości mamy "zamienniki". Jakie? Znam parę;
            -dobre układy
            -dobra "fura"
            -zero moralności
            -zero człowieczeństwa
            -full bezczelności
            -full hipokryzji
        • krzychbe Rezygnacja - ciąg dalszy 01.04.10, 22:16
          KNB zrezygnowali z udziału w turnieju finałowym. I co dalej? Punkt I.2.
          Regulaminu Finałów Mistrzostw Polski Juniorów i Seniorów 2010 mówi:

„(...)Jeżeli uprawniona do startu drużyna zrezygnuje z turnieju, jej miejsce
          zajmuje kolejna drużyna danych Mistrzostw Polski Juniorów/Seniorów. (...)

Jednakże Regulamin eliminacji i półfinałów MP seniorów 2010 w żaden sposób nie
          określa (wśród mężczyzn) kto zajął 5, a kto 6 miejsce. Jest za to inny punkt
          tegoż regulaminu, który mówi:

„We wszystkich sprawach nieuregulowanych niniejszym dokumentem, stosuje się
          przepisy kolejno "Regulaminu Mistrzostw Polski" Polskiego Związku Curlingu i
          "Rules of Curling" Światowej Federacji Curlingu. Interpretacji regulaminów
          dokonuje sędzia główny zawodów, a jego decyzje są ostateczne.”

W oficjalnych wynikach zawodów półfinałowych na stronie PZC widnieje na 5
          miejscu ŚKC Lodołamacz Katowice, a na 6 - AZS Gliwice. Tak zdecydował sędzia
          główny i to jest decyzja ostateczna.

Jeśli myślicie, że to koniec sprawy, to się grubo mylicie. Nie w PZC! Otóż AZS
          Gliwice 2 tygodnie po zakończeniu zawodów podważył wyniki półfinałów, a biuro
          PZC ich posłuchało! Zapewne zbieżność tego zdarzenia z faktem, że to drużyna
          pupilków jednego z członków zarządu i że to członek zarządu z tej, a nie innej
          opcji politycznej, jest zupełnie przypadkowy. Zatem Lodołamacz rozegra z AZS
          baraż o awans do turnieju finałowego.

Lodołamaczowi oczywiście nie bardzo ten pomysł się podoba, ale nie robi wielkich
          przeszkód, z dwóch powodów. Po pierwsze nie boi się konfrontacji na lodzie i
          woli sprawy załatwiać w ten sposób, niż brnąć w spory prawne. Nawet jeśli miałby
          przegrać. Po drugie postępuje zgodnie z własnym wyobrażeniem ducha curlingu, o
          czym jego oponenci często i głośno mówią gdy chodzi o ich korzyść, ale nie
          przypominam sobie ani jednego zdarzenia, by sami go pokazali ze stratą dla siebie.

Ale i to jeszcze nie jest koniec. Obecnie trwa przepychanka o miejsce rozegrania
          barażu/baraży. Generalnie Lodołamacz chce do dwóch zwycięstw na dobrym
          cieszyńskim lodzie, a AZS koniecznie 1 mecz w Gliwicach, na lodzie, o którego
          jakości może coś powiedzieć każdy, kto grywa w gliwickiej lidze. Dlaczego tak?
          Nie podejrzewam ich o strach przed rywalem i chęć zapewnienia jak najbardziej
          loteryjnych warunków. Przypuszczam, że to raczej forma zabezpieczenia. Jeśli
          przegrają, zawsze będzie można podważyć wynik barażu. Bo lód był zły...

Drużyno AZS - trzeba umieć przegrywać. Naginanie reguł, końcowych klasyfikacji i
          wykorzystywanie kumoterstwa dla własnej korzyści jest działaniem niegodnym i nie
          ma nic wspólnego z duchem curlingu. Jeśli przegramy baraż, spakujemy się i
          pojedziemy do domu. Szkoda, że Was nie było stać na to samo, gdy przegraliście
          półfinały.

Wyborcy obecnych władz PZC - po raz kolejny spójrzcie, kogo wybraliście. Reguły
          napisane przez kogoś, kto jest zbyt głupi, albo zbyt leniwy, by to porządnie
          zrobić. I kolejna zmiana „ostatecznych” decyzji przez osoby do tego
          nieuprawnione (jeszcze raz i uważnie: „Interpretacji regulaminów dokonuje sędzia
          główny zawodów”, nie dyrektor sportowy, ani sekretarz!). To może rzeczywiście, z
          godnie z pomysłem, który już tu kiedyś padł, niech biuro PZC wybierze uznaniowo
          pierwszą trójkę MP. Będzie taniej.

Za co „serdecznie dziękuję” wszystkim, którzy głosowali za przedłużeniem
          rządzenia starym władzom.

PS. Jeśli ktoś zwrócił uwagę na dzisiejszą datę, to go rozczaruję - to nie jest
          ponury żart primaaprilisowy.

PS II. Ktoś zauważył, że Niemki zostały mistrzyniami świata?

Wesołych Świąt.
          K.

• hit_and_roll Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 01.04.10, 23:18
            Media KNB - wiedzieliście że tak "namieszacie" swoją rezygnacją? ;)

Faktycznie po trzech dniach "negocjacji trójstronnych" nie udało się ustalić
            sposobu rozegrania baraży, może jutro cos się zmieni w tym temacie.. co gorsza
            nadal chyba nikt z nas nie wie czym kierował się sędzia główny ustalając
            ostateczną klasyfikację półfinałów, a to powinno być wyjaśnione zanim podejmuje
            sie decyzję o ewentualnym barażu. Tylko czy ktoś w PZC próbowal się wogóle tego
            od sędziego dowiedzieć - chyba nie...

Ale baraż będzie, mimo niewyjaśnionego powyższego zagadnienia, a wszystko
            rozstrzygnie się miejmy nadzieję na lodzie, a nie przy zielonym stoliku - jednak
            przed następnymi MP jasno trzeba w regulaminie określić w jaki sposób ustala się
            kolejność na miejscach 5-6, bo sa to jak się okazuje miejsca "wysokiego ryzyka"...
            • barbarakarwat Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 08:01
              ja zauważyłam, że Niemki wygrały, zauważyłam również wiele innych
              rzeczy na Mistrzostwach.....

PP- ale sobie wybrałeś drużynę.... ;-)
          • cmac Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 10:01
            Krzysiek. Szacunek za to ze zgodziliscie sie zagrac ten baraz i rozstrzygnąc
            sprawe na lodzie. Tak jak curlerowi przystaje.
            Moje druzyny mialy 2 przypadki ewidentnego lamania regulaminu lub jego
            conajmniej dwuznacznej interpretacji - zawsze na moja niekorzysc. W zadnym z
            tych wypadkow (mimo naszej propozycji rozegrania chocby druzynowego teeshota
            jesli juz nie barazy tak aby nie pozostawic watpliwosci i rozstrzygnąc sprawy na
            lodzie) nikt nie chcial grac. Przykre to i rozczarowujace bardzo.

Dlatego ciesze sie ze taka decyzje podjeliscie teraz. Trzymam kciuki za Wasz sukces.
            • kkskc Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 11:59
              Dostaliśmy dzisiaj oficjalne pismo z PZC. Cytat:
              "W nawiązaniu do wcześniejszej korespondencji, po analizie argumentów przedstawionych przez zainteresowane Drużyny, oraz po rozważeniu propozycji terminu i miejsca rozgrywki barażowej, mając jednocześnie na uwadze zminimalizowanie konieczności brania wolnych dni z pracy bądz uczelni Dyrektor Sportowy PZC podejmuje następującą decyzje:
              (...)
              1. Mecz barażowy pomiędzy drużynami:
              ŚKC Katowice "Lodołamacz" a AZS Gliwice Politechniki Śląskiej zostanie rozegrany w dniu 6 kwietnia 2010 r. o godz. 20,00 w Gliwicach na specjalnie przygotowanym torze lodowiska "Tafla", w warunkach jednakowych dla obu drużyn.
              (...)"
              Ciekaw tylko jestem skąd PZC wie jak pracujemy, bo nikt z PZC nie kontaktował się z nami w sprawie naszych grafików. I tak się akurat składa, że dwóch członków naszej drużyny nie pracuje od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 do 16, a pracują właśnie bardzo często do późnych godzin wieczornych. Oczywiście wypadło tak, że jeden z nas będzie w czasie meczu w pracy. Wzięto więc pod uwagę dostępne terminy tylko jednej drużyny. Drugą sprawą jest to, że jest to oczywiście termin zaprponowany przez drużynę AZS. My chcąc iść na ugodę, postąpić zgodnie z duchem curlingu (którego brak oczywiście przy okazji ustalania terminu pośrednio nam zarzucono) zrezygnowaliśmy z barażu do dwóch zwycięstw, proponując rozegranie meczu w niedzielę 11 kwietnia o godz. 20. Lokalizcja: Cieszyn. Dlaczego? Dobre warunki gry. W niedzielę kończy sie turniej Silesian Grand Prix, więc będzie dobry lód, niezniszczony przez łyżwiarzy. Termin ten nie był dla nas optymalny - dwóch z nas miało być w tym czasie w pracy, jednak powiedzieli, że spróbują załatwić wolne. Jeszcze jeden postanowił wrócić z wcześniej planowanego urlopu, byleby rozwiązać tą sporną kwestię przed terminem wyznaczonym przez PZC, a więc 11 kwietnia. Była zgoda Kazika Chęcia, że możemy grać w niedzielę. Nawet p. W. zgodził się, iż jest to sensowne rozwiązanie. Oczywiście jego opinia zmieniła się, zapewne po telefonie bądź mailu pewnych osób z Gliwic...
              A teraz co najciekwasze. We wtorek o godz. 20:30 mamy mecz w ramach rozgrywek o Puchar Zarządu PZC. Według regulaminu nie możemy go już przełożyć, tak więc dostaniemy walkowera, a przed następnym meczem musimy zapłacić karę 100 zł, inaczej grozi nam dyskwalifikacja. Tak, rozgrywki te są organizowane przez PZC, które kazało nam grać w ich czasie inny mecz...
              Nie pozostało nam nic innego, jak rozegrać baraż 6 kwietnia. Będziemy grać z antyrotacja, odbijać sie od rolb, ale nie boimy się przystąpić do rywalizacji. Wygramy - będziemy szczęśliwi mogąc zagrać w Finałach Mistrzostw Polski. Przegramy - mówi się trudno, żyje się dalej. Przynajmniej nie będziemy mogli sobie zarzucić, że baliśmy się rozstrzygnać sprawy na lodzie.
              Pozdrawiam i mam nadzieję do zobaczenia w Cieszynie :)
              Karol Kołodziej.
              • kiuru Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 12:54
                Decyzja PZC to skandal.
                Szanuję decyzję Lodołamacza, bo jest ona zgodna z duchem curlingu.
                Podziwiam, bo ja bym się nie zgodziła na granie takiego barażu.
                Będę bardzo mocno trzymać za Was kciuk, pewnie tak samo jak
                cała "curlingowa Polska"(reszta, która przyczyniła się do
                zaistniałej w PZC sytuacji nie zasługuje na takie miano). Mam tylko
                pytanie - kto będzie sędziował ten kuriozalny baraż - Wodzyński,
                Jóźwik czy może Czapla?

I jeszcze jedno - od kiedy to PZC bierze pod uwagę urlopy? Przecież
                finały MP są wyznaczone na 3 dni pracujące - śr, czw i pt.

pozdrawiam i ściskam kciuki za ŚKC.
                Marianna
                • lobuz_kkc-w Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 13:06
                  Burdel na kółkach i tyle można powiedzieć o działaniach związku. Brawo
                  dla Lodołamacza za postępowanie z duchem curlingu. Mam nadzieje że ten
                  duch pozwoli wam zagrać w finałach. A co do niektórych osób AZSu
                  Gliwice to powiem to oficjalnie wracajcie do cyrku bo tam jest wasze
                  miejsce.
                  • gen.wlochy Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 13:13
                    ktore miejsce w MP 2010 zajmie druzyna KNB?????
                    • kgmcc Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 13:47
                      Uważam, że nie ma co teraz tworzyć jeszcze bardziej napiętej atmosfery przed
                      finałami. Już i tak jest strasznie pogmatwana sytuacja i myślę, że nie ma co
                      teraz tworzyć sztucznych sporów w środowisku curlingowym. Nie ma chyba sensu
                      obwinianie się nawzajem, choć może powody by się znalazły. Trzeba jasno
                      powiedzieć, że za całym tym zamieszaniem stoi "grupa trzymająca władze", a nie
                      zawodnicy.

Bardzo szanuję decyzję Lodołamacza i podziwiam zachowanie z duchem curlingu.

Ciągle pozostaję również pytanie o co tak wszyscy walczymy w tym roku? W jakim
                      celu są takie dziwne zagrywki PZC ze zmianą terminu finałów? Jak narazie
                      wiadomo, że odbędą się finały mistrzostw Polski i prawdopodobnie zwycięskie
                      drużyny wśród kobiet i mężczyzn będą Mistrzami kraju w kategorii seniorów i
                      juniorów. Prawdopodobnie, bo niestety z "grupą trzymającą władzę" nic nigdy nie
                      wiadomo.

Mistrzostwo Polski i co dalej? Czy ktoś jedzie na ME i kto jedzie? Te pytanie
                      pozostaną zapewne bez odpowiedzi do zakończenia MP, kiedy to będzie wiadomo czy
                      zwycięskie drużyny pasują związkowi, czy też nie...
                • krzychbe Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 03.04.10, 09:53
                  kiuru napisała:

Mam tylko
                  > pytanie - kto będzie sędziował ten kuriozalny baraż - Wodzyński,
                  > Jóźwik czy może Czapla?

Co do sędziowania, chyba sprawa jest prosta, skoro PZC poszedł na tak daleko
                  idące kompromisy. To AZSowi zależało na barażach, więc chyba naturalne, że to
                  oni powinni się dostosować. Zatem ilość meczów jest taka, jak chciał Sypień.
                  Miejsce rozegrania - jak chciał Sypień. Jakość lodu - jak chciał Sypień. Termin,
                  żeby nie kolidowało z innymi zajęciami - jak chciał Sypień.
                  Więc chyba oczywistym jest, że sędziował będzie Sypień. Zapewne bez cyrkla, bo
                  po co, skoro jest to człowiek zawsze obiektywny i tak doskonale rozumie ducha
                  curlingu, że wie, że zawsze wszyscy powinni mu ustępować.
                  Zresztą nie będzie kłopotu, bo reguły są proste. Jeśli w środku domu są 2
                  kamienie czerwone, a na obrzeżach 3 żółte, to jasne jest , że wynik enda to 2
                  dla czerwonych. O ile oczywiście gra nimi Sypień. Bo jeśli gra żółtymi, to jest
                  3 dla żółtych.

Nie ma jak mieć kumpla na odpowiednio wysokim stołku i z tego korzystać... Tylko
                  kiedyś istniały jeszcze takie pojęcia, jak zażenowanie i wstyd.

Za to wyborcy mogą być z siebie dumni!

K.
                  • cmac Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 03.04.10, 13:56
                    Grubo! i bardzo dobrze. I tak za mało!
              • michaeljajo Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 13:44
                "(...)w Gliwicach na specjalnie przygotowanym torze lodowiska "Tafla", w
                warunkach jednakowych dla obu drużyn."
                Co do tego "specjalnego przygotowania" mam spore wątpliwości... Najśmieszniejsze
                jest jednak sformułowanie "w warunkach jednakowych dla obu drużyn" - aha, ok, to
                zawodnicy nie mogą mieć zastrzeżeń do stanu lodu, bo od początku wiadome było,
                że będzie on sprawiedliwy.
                Powalczcie jeszcze. Przyjęliście wyzwanie i chwała Wam za to, ale nie musicie
                iść na wszystkie zarządzenia Pana S. Powołajcie się na konieczność rozegrania
                meczu w ramach Pucharu PZC w podanym terminie i forsujcie jedyną sprawiedliwą
                opcję zagrania w Cieszynie!
                "Jasna strona" karlingu trzyma za Was kciuki!
              • cmac Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 15:11
                Karol, podziwiam Was za przyjecie tej skandalicznej decyzji dot terminu. Jedne
                co mogę Wam poradzić: wylosujcie tor przed meczem.

3mam kciuki.
                • michaeljajo Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 03.04.10, 21:58
                  Dziwi mnie dlaczego wszystko jest rozgrywane 'za kulisami' - czemu nie ma
                  żadnego oficjalnego komunikatu na stronie PZC?
                  • arekmcc Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 06.04.10, 09:08
                    Zapewniam że nasza rezygnacja nie miała na celu spowodowania tego
                    całego zamieszania i po raz kolejny pokazania organizacyjnego
                    bałaganu związenego z organizacją imprez mistrzwoskich w naszym
                    kraju.
                    NAPRAWDĘ, zamiast oglądania tego bałaganu wolałbym szykować się do
                    gry w finałach MP.
                    Przy okazji przypomniała mi się naegdota. Wiele lat temu prezes
                    mojej firmy powidział do jednego z dyrektorów po kolejnej awarii:
                    Panie Sz., pańskie produkty są jak kamienie. Co jakiegoś podniosę to
                    od spodu wyłążą robaki.

Ktoś zadał ciekawe pytanie - na którym miejscu zostanie
                    sklasyfikowana drużyna KNB. Sam chciałbym wiedzieć. W końcu w naszym
                    związku nidgy nic nie wiadomo.
                    Mam nadzieję że zostaniemy sklasyfikowani na czwartym miejscu razem
                    z drużyną która "przegra" finały.
                    A do rozstawienia na przyszłe półfinały możemy być za tą drużyną -
                    To też trzeba ustalić jak najszybciej najlepiej przed finałami.

Takie rozwiązanie nie popsuje nam za bardzo miłej statystyki:
                    Od początku rozgrywek o MP zajmowaliśmy 2x 1 miejsce, 2x 2 miejsce,
                    2x 4 miejsce MP. Szkoda że w tym roku nie możemy do końca sprawdzić
                    się na lodzie.

Pozdrawiam i życzę dobrej gry w Gliwicach a potem Cieszynie
                    Arek
                    • cmac Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 06.04.10, 23:50
                      baraz w dogrywce wygrała druzyna AZS Gliwice.
                      • barbarakarwat Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 07.04.10, 08:34
                        leją łzy- zwolennicy ŚKC,
                        hura- krzyczą zwolennicy AZS-u

ciekawe kogo więcej?!

• curlingowyfan MP - wpisowe 07.04.10, 16:07
                          Nie wiem czy to przeoczenie tego faktu przez biuro PZC czy może niedopełnienie
                          terminu odnośnie wpisowego przez niektóre drużyny, ale jest już tydzień po
                          terminie wpłaty wpisowego, a z informacji na stronie wynika, że niektóre ekipy
                          nie mają jeszcze tej sprawy uregulowanej... Zastanawiające jest to, że są to
                          drużyny wyłącznie z klubów AZS Gliwice i CCC Warszawa... Nie to, że się czepiam
                          tylko nie wiem czy w przypadku jakby to były inne kluby nie zastosowano by
                          dyskwalifikacji?
                          • michaeljajo Re: MP - wpisowe 07.04.10, 17:36
                            Jakbym wiedział, że rezygnacja z naklejki wiąże się ze zwolnieniem z wpisowego
                            to też bym Was, rebelianci, olał!
                            • skipmarlex Re: MP - wpisowe 08.04.10, 01:24
                              To rzeczywiście dość dziwne że jak na razie przy 5 zespołach AZS i 2 CCC nie
                              pojawiła się literka W. Widać zasady nie dla wszystkich są takie same:/ Curling
                              robi się sportem dla równych i równiejszych.
                              • lpiworowicz Re: MP - wpisowe 10.04.10, 09:51

Oj, chłopaki. Jest tak już od siedmiu lat i nic się nie zmieniło w tej kwestii...
                                • hit_and_roll Finały MP odwołane ze względu na żałobę narodową!! 10.04.10, 15:25
                                  Przed momentem otrzymałem wiadomość telefoniczną z PZC, że mające odbyć się w
                                  nadchodzącym tygodniu MP w związku z ogłoszoną 7 dniową żałobą narodową zostają
                                  odwołane.
                                  • kasia_czarnykot Finały się odbędą 12.04.10, 16:07
                                    Jednak finały się odbędą... tyle, że odwrotnie...
      • arekmcc Re: MP 2010 - zmiana terminu 12.04.10, 22:05
        W sobotę na stronie PZC napisano, że finały MP Juniorów i Seniorów
        zostały odwołane.

Była to dla mnie oczywista konsekwencja ogłoszenia tygodniowej
        żałoby narodowej.

W niedzielę zadzwonił do mnie przyjaciel z informacją, że
        prawdopodobnie zostanę zapytany przez kogoś z PZC, czy w związku z
        nowym terminem
        finałów, drużyna KNB może w nich startować. Tę informację
        potwierdziły niezależnie dwie osoby, które rozmawiały z p. Mirkiem.

Dziś ze strony PZC oraz z rozmowy telefonicznej z dyrektorem
        sportowym dowiedziałem się że:

1) PZC odwołało poprzednie odwołanie MP Juniorów - zawody mają być
        rozegrane od piątku do niedzieli.

2) Zmiana terminu finałów seniorów nie wpływa na listę drużyn, p.
        Mirek nie widzi powodu, dla którego w finałach miałaby wystąpić
        drużyna KNB zamiast Gliwic. Takie jest jego zdanie i rekomendował
        członkom prezydium, którzy podjęli kluczowe decyzje.

Z przeprowadzonych rozmów wynikało, że jednym z powodów utrzymania
        terminu
        i miejsca rozgrywek, jest okazja wykorzystania bardzo dobrego lodu,
        jaki udało się przygotować w Cieszynie.

Od soboty jestem przygaszony i smutny....dziś wiem, że można
        posmutnieć jeszcze
        bardziej...

Arek
        P.S. Współczuję młodszym kolegom, których decyzje PZC prawdopodobnie
        zmuszą do gry podczas żałoby narodowej oraz w dniu pogrzebu
        Prezydenta RP.
        • hit_and_roll Re: MP 2010 - zmiana terminu 12.04.10, 22:55
          Sytuacja w kraju w jakiej się wszyscy znaleźliśmy nie jest najlepsza do
          podejmowania jakichkolwiek decyzji na szybko, bo za wiele spraw ciągle nie jest
          zamknietych...
          Trwa żałoba narodowa i dla mnie zrozumiałą decyzją było odwołanie finałów MP w
          tym tygodniu...

Szybkie ustalenie nowego terminu w momencie gdy nie wiemy kiedy odbędzie się
          uroczystość pogrzebowa Pary Prezydenckiej może spowodować sytuację gdy curlerzy
          będa musieli wyjść na lód w dniu pogrzebu a tego naprawdę bym nie chciał... Nie
          mozna było wstrzymac się do jutra lub pojutrza z tymi decyzjami, gdy będzie już
          coś więcej wiadomo? Bardziej dla mnie prawdopodobnym jest to że dzień pogrzebu
          trafi na któryś z dni rozgrywania finałów MPS niz MPJ, czyli poniedziałek lub
          wtorek - co wtedy?????

Dobry lód w Polsce jest zjawiskiem cennym i rzadko spotykanym, szkoda że ten sam
          argument raz wykorzystuje się jako najważniejszy dla rozgrywania meczy gdy
          jeszcze niedawno nie był tak istotnym, a wystarczającym było aby dwie drużyny
          miały "takie same warunki..."

Druga sprawa to prawo startu Media CC KNB w finałach w nowym terminie
          wyznaczonym przez PZC.
          Dla mnie to prawo jest oczywiste, bo powodem wcześniejszej rezygnacji była nie
          możnośc dostosowania się do zmienionego terminu MP, ale termin znów się zmienił,
          więc powinno się znów zapytać wszystkie drużyny z czwórki wyłonionej w
          eliminacjach czy mogą grać. Jesli w nowym terminie wszystkie drużyny wyłonione
          po półfinałach mogą grać to taki powinien być skład finałów...

Jest jeden sposób aby jeszcze tak mogło się stać, ale nie mnie o tym pisać...

Pozdrawiam
          • gen.wlochy Re: MP 2010 - zmiana terminu 13.04.10, 10:56
            Mam nadzieję, że zawody nie odbęda się w tym terminie.

Ponieważ decyzja o rozegraniu zawodów ma duży ciężar gatunkowy, więc
            liczę że tym razem osoby, które podjęły taką decyzję podpiszą się z
            imienia i nazwiska. Bo jestem tradycyjnie pewny, że prezydium się w
            tej sprawie nie spotkało.
            • yoasia_25 Re: MP 2010 - zmiana terminu 13.04.10, 16:35
              MP jednak odwołane...
              • michaeljajo Re: MP 2010 - zmiana terminu 13.04.10, 19:40
                Mam nadzieję, że to nie będzie kolejny zmarnowany rok i reprezentacja zostanie
                wyłoniona jednak wiosną, żeby mogła spokojnie i solidnie przygotowywać się do ECC.
                • skipmarlex Re: MP 2010 - zmiana terminu 13.04.10, 21:19
                  Ciekawe czy pojawi się kiedyś termin tych finałów, który już nie ulegnie
                  zmianie. Patrząc na to z profesjonalnego punktu widzenia(takiego oczekuje od nas
                  PZC) zespoły walczące o Mistrzostwo Polski powinny mieć plan przygotowań aby
                  trafić na finały z formą. Pytanie tylko jak to zrobić w przypadku kiedy termin
                  zmienia sie 3 razy?
        • karolina_vel_ciocia Re: MP 2010 - zmiana terminu 28.04.10, 11:11
          Pojawił się nowy termin finałów MP. Pod presją seniorów, którym ciężko jest brać urlopy na curling (oczekuję tu od protestujących zauważenia tej rozsądnej i jedynie słusznej Waszym zdaniem decyzji), dokonano zmian i to nas - zaangażowanych w szkolenie młodzieży - ukarano koniecznością brania dodatkowych 4 dni urlopu (3 dni zawodów + dzień na dojazd, który dla wielu jest koniecznością w przypadku lokalizacji zawodów w Cieszynie). W 2010 r. OOM była rozgrywana od wtorku do czwartku, elMPJ od poniedziałku do środy, teraz finały środa-piątek. A my też wyjeżdżamy trenować w przyzwoitych warunkach. Może się odechcieć... Jak nie nam to naszym pracodawcom, przy okazji pozdrawiam szefów ;-)
          • skip_yeti Re: MP 2010 - zmiana terminu 28.04.10, 14:30
            Uważaj, należysz do ciemnej strony mocy, nie bądź zgryźliwa, bo cię nocą dopadną...
            Z doświadczenia mojego i innych - uzyskać zgodę na urlop w pracy "pozaplanowy" - w miarę łatwo, uzyskać "turbozmianę" urlopu (tzn 2 tygodnie i mniej) - już ciężko, ale wykonalne. Ale - zwolnić z zajęć szkolnych notabene nieźle uczącego się juniora w tym samym trybie, ewentualnie przekonac rodziców uczącego sie słabiej - praktycznie mission impossible. Uprawiałem już curling jako student, pracownik różnego typu instytucji. Jako trener mam doświadczenie z uczniami SP, gimnazjum, liceum oraz studentami.

Oczywiście, że lepiej byłoby zorganizować jedne i drugie zawody w weekend, osobno. Na pewno nie jeden na tym forum jednym pstryknięciem palca znajduje chętne obiekty i kołuje środki na rozegranie turnieju. Znajdując przy tym ekipę sędziowską, która w tym czasie nie gra, nikogo nie trenuje, jednoczęsnie będąc na tyle doświadczona i rozeznana w meandrach "rules of play" i "spirit of curling" żeby się aby swoimi decyzjami nie narazić uczestnikom. W sporcie, w którym podobno sedziów nie ma.
            • karolina_vel_ciocia Re: MP 2010 - zmiana terminu 28.04.10, 15:38
              Nie mam poczucia przynależności do ciemnej strony mocy i nie jestem zgryźliwa.
              Forum służy wyrażaniu własnych opinii i myśli to pozwoliłam sobie wyrazić moją
              KRYTYCZNĄ opinię na temat wyboru przez PZC terminów rozgrywek juniorskich w tym
              sezonie. Mam do tego prawo tak jak osoby biorące udział w rozgrywkach
              seniorskich mają prawo wyrażać swoje niezadowolenie z takiego czy innego
              terminu. Co więcej - ja rozumiem, że jest to problem, bo uprawiałam curling w
              czasach studenckich i pracowniczych, więc znam te problemy z autopsji. Ale
              myślę, że warto w tym miejscu zauważyć, iż działając pod wpływem nacisków
              jednych utrudnia się funkcjonowanie w ramach curlingu innym, nie mniej
              zaangażowanym i mającym na względzie dobro tego sportu.
            • pntb1 Re: MP 2010 - zmiana terminu 28.04.10, 19:40
              > Oczywiście, że lepiej byłoby zorganizować jedne i drugie zawody w weekend,
              osobno. Na pewno nie jeden na tym forum jednym pstryknięciem palca znajduje
              chętne obiekty i kołuje środki na rozegranie turnieju.

Zły adres Rafał. Nie tutaj szukaj, a w zarządzie PZC. To za jego sprawą imprezy
              rozgrywane są nie w systemie ligowym, nie w osobnych turniejach w kilku etapach,
              tylko na gwałt w ostatniej chwili. Kto wie, czy nie byłoby chętnych, gdyby
              mistrzostwa były planowane nie miesiąc przed, tylko normalnie. Albo gdyby zarząd
              PZC był wiarygodnym partnerem do rozmów. I nie przesadzaj z ciemną stroną mocy.
              Niepotrzebnie komplementujesz zwyczajną niemoc.
              P.
              • karolina_vel_ciocia Re: MP 2010 - zmiana terminu 28.04.10, 20:57
                Zaskoczył mnie ten wpis kompletnie, bo jak dla mnie jest oderwany od
                rzeczywistości. Jasne, że to zarząd odpowiada za organizację zawodów, a nie
                osoby udzielające się na tym forum. I zapewne Rafał jest tego równie świadomy,
                jak każda inna osoba w jakikolwiek sposób zaangażowana w curling. Jeśli nie, to
                czyta to forum i już będzie widział. ;-)

O tym, że ustalone terminy są nieustannie niedotrzymywane przez zarząd było tu
                już tyle razy, że nie będę tego powtarzać. O tym, że działań zarządu np. w
                zakresie pozyskania sponsorów strategicznych ani widu ani słychu - to też wiemy.
                Ale...

Piszesz Pawle o systemie ligowym - to na ten moment, kiedy nie mamy hali, jest
                moim zdaniem pewną utopią i nie jest istotne kto i z jakimi chęciami będzie w
                zarządzie. Były podjęte pewne próby zorganizowania ligi (Toruń, LEC). Niestety
                warunki gry na nieprzygotowanym lodowisku mało przypominają te jakich oczekujemy
                w zawodach mających rangę MP. Do tego godziny czy dni tygodnia jakie możemy mieć
                do dyspozycji powodują, iż tego rodzaju rozgrywki często nabierają charakteru
                lokalnego. Nikt z nas bowiem nie chce jechać setek kilometrów, żeby grać "na
                klepisku" (to cytat z drużyny, która zrezygnowała z rozgrywek w Toruniu). Super,
                że takie inicjatywy są, że są ludzie, którym chce się próbować coś zrobić.
                Bardzo to doceniam. Ale nie wyobrażam sobie walki o medale MP w ramach tak
                zorganizowanych rozgrywek. Albo inaczej - nawet nie chcę myśleć jakie by były
                wpisy na tym forum, jakby zarząd podjął decyzję o rozgrywaniu ligi np. co 2-gi
                tydzień w czwartki w nocy, na lodowisku przygotowywanym przez 2 godziny przed.

Po kilku latach działalności curlingowej i wielokrotnym oglądaniu nocami "jak
                zamarza woda" wiem doskonale, że nie da się przygotować lodowiska
                hokejowego/ślizgawki do naszych potrzeb w 1 dzień. Do tego lista obiektów, na
                których potencjalnie można rozgrywać zawody jest mocno limitowana małą liczbą
                lodowisk w naszym kraju. Obiekty te zarabiają głównie na ślizgawkach, które
                niestety najwięcej chętnych przyciągają w weekendy. Znając koszty wynajmu
                różnych lodowisk w Polsce na weekend (+ czas przed weekendem na przygotowanie
                lodu) obawiam się, że jeszcze długi czas polskiego curlingu nie będzie stać na
                taki wynajem lodu. Po prostu przegrywamy w konfrontacji z brutalnymi prawami rynku.

Liga - TAK, jestem całym sercem za, ale dopiero jak powstanie obiekt
                przeznaczony do uprawiania curlingu.

Myślę, że warto odnotować fakt, iż w chwili obecnej po kilku sezonach udało się
                wypracować 2 rzeczy - turniej finałowy jest turniejem odrębnym od eliminacji i
                półfinałów i jest rozgrywany na możliwie najlepszym lodzie jaki możemy mieć w
                kraju; całość rozgrywek jest podzielona na odrębne mistrzostwa juniorów i
                seniorów, choć z finansowego punktu widzenia w przypadku osobnych finałów jest
                to rozrzutność. Chciałam podkreślić - udało się wypracować - tak jest w moim
                odczuciu, gdyż z jednej strony wiele osób pisało na tym forum, iż takie
                rozwiązanie powinno być zastosowane, a z drugiej strony te słowa spotkały się z
                jakimś zrozumieniem i osoby odpowiedzialne za organizację mistrzostw spróbowały
                takiego rozwiązania w praktyce.

I jeszcze jedno - napisałam Rafałowi, że nie mam poczucia, że jestem po złej
                stronie mocy. Ja nie popieram (na mój własny, prywatny użytek, bo nie moje
                zdanie nie ma żadnego przełożenia na wyniki głosowań czy w klubie czy na
                zjeździe delegatów) "polityki" obecnego zarządu. Uważam, że wiele rzeczy można
                zrobić lepiej, wiele rzeczy można po prostu zrobić, jeśli tylko znajdą się
                chętni. Ale szczerze mówiąc to niemoc obserwuję po obydwu stronach tej naszej
                curlingowej barykady...
            • barbarakarwat Re: MP 2010 - zmiana terminu 29.04.10, 01:49
              skip_yeti napisał:

> Uważaj, należysz do ciemnej strony mocy, nie bądź zgryźliwa, bo cię nocą
              dopadną...

;-) podążając za cytatem:
              "Ciemna Strona Mocy – w fikcyjnym świecie Gwiezdnych wojen to jeden ze sposobów
              postrzegania i stosowania Mocy, energii wypełniającej Wszechświat. Jej ścieżka
              zawiera w sobie gniew, nienawiść, kłamstwo, morderstwa i okrucieństwo.
              Zwolennicy Ciemnej Strony nazywani są Mrocznymi Jedi (w tym: Sithami).

Z początku Ciemna Strona Mocy kusi możliwością łatwego i szybkiego uzyskania
              wielkiej potęgi, władzy oraz zaawansowanych umiejętności w korzystaniu z Mocy. Z
              czasem jednak okazuje się, że wymaga więcej, niż daje, a swoich wyznawców
              stopniowo demoralizuje - nawet niektórzy wielcy Jedi dali się jej uwieść, z
              reguły powodowani pragnieniem zwiększania własnej potęgi. Studium działania
              Ciemnej Strony Mocy (oraz jej przeciwieństwa - Jasnej Strony) jest w Gwiezdnych
              wojnach historia Anakina Skywalkera - bohatera, który będąc Jedi, stał się
              następnie Sithem, aby w końcu, dzięki miłości do swojego syna, Luke'a
              Skywalkera, powrócić na stronę dobra i odkupić swoje winy",

no nie wiem czy współczuć czy jednak nie :-)
              • skip_yeti Re: MP 2010 - zmiana terminu 29.04.10, 16:16
                Basiu, chyba jednak współczuć, bo moment powrotu na Jasną Stronę i zejście jego z tegoż powodu dzieli jakieś 2 kartki scenariusza tudzież 10 minut filmu...
                Aktualna formuła finału MP jest efektem ewolucji słynnego Turnieju Kwalifikacyjnego, na którym (prawie) wszyscy wieszali psy.
                W sumie taka formuła nie jest najgorsza... ale na pewno nie ma jak liga.
                Paweł, jak masz jakiś pomysł na ligę przy obecnej dostępności obiektów, nie krępuj się. Jak nie chcesz tu, to na priva, albo się nawet na herbatę umówimy.
                Znam ze strony technicznej 18 obiektów w Polsce, gwarancję zrobienia dobrego lodu w 3-4 dni dałbym w przypadku 8 i to z założeniem, że Spodek po remoncie ma takie możliwości. Tylko na czterech z tych ośmiu nie ma rozgrywek hokejowych, tylko jedno ma właściciela chętnego na razie do udostępniania lodu na nasze potrzeby. Chodzi oczywiście o Cieszyn. Obiekt super, ale mało praktyczny geograficznie dla rozgrywek ligowych. Jakoś nie widzę ekip z Trójmiasta podróżujących 6-7 razy na sezon.
                Wniosek prosty, jak czajnik ;] nie ma hali, nie ma ligi. Howgh.
                • kgmcc Gratulacje 17.10.10, 13:50
                  Gratulacje dla wszystkich uczestników finałów MP Cieszyn 2010, a szczególne dla ŚKC i drużyn Marlex oraz Spark za dwa złota i świętną grę. Szczególne podziękowania również dla Kazika i Pawła Turka za świetne przygotowanie lodu. Wielkie dzięki dla sędziego i całego biura zawodów.

Do zobaczenia na następnych zawodach. (Miejmy nadzieję, że już niedługo:))
                  • dr.pons Re: Gratulacje 18.10.10, 15:56
                    a ja mam jedno pytanie :] z regulaminu wynikało że w meczach o trzecie miejsce jest też brany pod uwagę round robin. u pań wszystko ok był ii mecz ale u panów już nie... w meczach oficjalnie jest 1-1 + baraż

czy to może jakieś błędy w wynikach na stronie pzc?
                    • michael.zoltowski Re: Gratulacje 18.10.10, 16:32
                      dr.pons napisał:

> a ja mam jedno pytanie :] z regulaminu wynikało że w meczach o trzecie miejsce
                      > jest też brany pod uwagę round robin. u pań wszystko ok był ii mecz ale u panów
                      > już nie... w meczach oficjalnie jest 1-1 + baraż
                      >
                      > czy to może jakieś błędy w wynikach na stronie pzc?

Ze strony PZC: "Drużyna AZS Gliwice (Sypień) poddała II mecz o 3. miejsce."
                      • lpiworowicz Re: Gratulacje 18.10.10, 20:24

Też przyłączam się do gratulacji :) Super ŚKC! Szkoda, że nie mogłem tego zobaczyć, ale i tak się cieszę :) Uściski...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka