lobuz_kkc-w 11.02.10, 16:26 No i jak się można było spodziewać... niespodziewanie za miesiąc mamy MP 2010. Dziwne i zastanawiające ale chyba trzeba się zacząć poważnie szykować. Ale wpisowe jest mniejsze ;D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbarakarwat Re: MP 2010 11.02.10, 19:04 a czy nasza żeńska Reprezentacja też będzie brała udział w tym przedsięwzięciu? Odpowiedz Link Zgłoś
lpiworowicz Re: MP 2010 11.02.10, 21:04 No i o co w ogóle gramy? Bo nawet w tych absurdach widzę kolejne niekonsekwencje PZC. Skoro PZC nie finansuje żadnych rozgrywek, które nie prowadzą do sukcesów olimpijskich (dlatego nie ma w tym roku jak słyszę turniejów dwójek mikstowych ani drużyn mikstowych), to po co są te Mistrzostwa??? Przecież reprezentacja żeńska jak słyszę, zostaje ta co w zeszłym roku, a z kolei na męską drużynę nikt nie liczy... To po co te Mistrzostwa??? Jeśli o prestiż, to gdzie są pozostałe, które powinniśmy rozgrywać? No i po raz kolejny ręce opadają na myśl o juniorach... ____________________________ Polska Strona Entuzjastów Curlingu Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: MP 2010 12.02.10, 11:16 Dla mnie i mam nadzieje ze dla nas wszystkich to jest granda, bezczelność i skandal. Na miesiac przed dowiadujemy sie o NAJWAZNIEJSZEJ imprezie w sezonie. kazdy normalny czlowiek ma prawo planowac co bedzie robic za 4 tygodnie a nie byc do tego zmuszany przez bande nieudacznikow i amatorów. To tylko NIENORMALNI decydują o takich sprawach ad hoc nie licząc się z innymi. Czy ta decyzja zapadla na jakimkolwiek zebraniu zarządu? Nie slyszalem o takim. Czy podejmujący licza sie w jakikolwiek sposob z zawodnikami, klubami itd? O przygotowaniach sportowych itp nie wspominam bo CI panowie nie maja pojecia chyba o czym mowimy. Dziwi to szczegolnie jesli dotyczy to wysokiej klasy fachowca jakim jest kol. Wodzyński. Wstyd kolego profesjonalny zawodniku. Jedne co powinnismy zrobic to zbojkotowac te zawody, na znak protestu przeciw traktowaniu nas jak kupa smieci, stada baranów czy pionkow na szachownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
martaka_mcc Re: MP 2010 12.02.10, 11:18 Kto w takim razie będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Europy w Mixtach i Mistrzostwach Świata w Dwójkach? Czy może Polska w ogóle tam się nie pojawi? Ciekawe.... Odpowiedz Link Zgłoś
oldcurler Re: MP 2010 13.02.10, 12:20 Co do dwójek, sądze że także miejsce jest już obsadzone. Chyba że się mylę. Jak tak obserwuję to co sie dzieje w grajdołku, nazywanym inaczej kalringPL, to cisnie sie tylko jedno na usta. To jest zwykłe, polskie s...syństwo. Bezczelność "sterników" zwiazku i bierność tych którzy tego doznają, to normalka naszej rzeczywistości. Nasze forum uzmysławia mi jak bardzo jesteśmy bierni w tym środowisku( i nie tylko), żeby nie powiedzieć tchórzliwi w rzeczach małych. A co tu mówić o DUŻYCH. Tylko pare osób mniej lub bardziej głośno "skarży" się na rzeczywistość. Czyż nie rozumiecie, że sprawcą tych nieszczęść nie jest tylko prezes, czy sekretarz. Oni by nic nie moglo zrobić w tym zwiazku, gdyby nie towarzysząc im "klaka" z zarzadu. To ta grupa decyduje, że zadne reformy nie są mozliwe. CMAC. Masz rację. Najlepiej byłoby zbojkotować te "mistrzostwa" o NIC! Ale kto ma na tyle cywilnej odwagi i przyzwoitośi, a także woli zmian? Zmian, które rzekomo wszyscy chcą. Bojkot, to dobra broń. Tylko musi byc dobrze wycelowana. A może nalezałoby boikotować( inorować ) te osoby które są winne temu stanu rzeczy. Nazwiska i imiona tychże można znaleść w zakładce "WŁADZE ZWIAZKU" na stronce PZC. Kontrowersyjne jest to co piszę? Powiem Wam coś. Chcecie lepszego jutra? Pokazcie że jesteście przyzwoici i dojrzali jako ludzie i społeczność. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychbe Re: MP 2010 13.02.10, 18:51 Nie, nie, nie i jeszcze raz nie! Skończmy z tymi pomysłami rodem z poprzedniej epoki. Owszem, polski sport jest jednym z kilku wciąż jeszcze istniejących skansenów, w których komunizm się nie skończył, ale żaden bojkot tego nie zmieni. Ci, którzy cynicznie wykorzystują naszą bierność i głupotę po prostu po raz kolejny roześmieją się nam w twarz i nic więcej się nie stanie. Obecność gdzieniegdzie paru sku...ów jest mało szkodliwa, o ile mają wokół siebie ludzi, od których się odbijają. Problem zaczyna się gdy sku... yn znajdzie sobie frajerów do dojenia. Jak myślicie, dlaczego prezes tak mocno trzyma się stołka? Wierzy, że rozwinie curling w Polsce i osiągnie z nim sukcesy? Nie! W każdym momencie pokazuje wyraźnie, gdzie nas ma. Zatem o co chodzi? Bo jak nie wiadomo o co, to jest na to odpowiednie przysłowie. To MY jesteśmy w tej sprawie sędziami! I to MY najpierw udzieliliśmy prezesowi i jego świcie absolutorium, a potem wybraliśmy ich na kolejną kadencję. Było wiadomo, że zostawiając ten skład nic się nie zmieni i tak też się stało. Czemu się dziwimy? I to nie ministerstwo, sądy ani MKOL, ale MY wciąż mamy w ręku wszystkie narzędzia, by dokonać zmiany. Na tym polega demokracja. Nie na strajkach ani bojkotach. Trzeba tylko (aż?) przekonać wyborców obecnych władz do zmiany poglądów, ponoć tylko krowa ich nie zmienia. Osobiście do niedawna najbardziej liczyłem na 2 kluby, rzeczywiście grające (bo na przykład 4 kluby spośród popierających stare władze od czasu wyborów nie wystawiły w żadnych zawodach żadnej drużyny) i kierowane przez rozsądnych, zdawało mi się, ludzi. Niestety jedna z tych osób chyba siedzi głęboko w kieszeni władz (gdy się okazało, że akurat to jej drużyna wywalczyła sobie pewne prawo, które miało nie być finansowane, pieniądze „jednak się znalazły”). Druga z kolei robi wszystko, by przekonać mnie, że jednak jest krową (w wielu długich dyskusjach, w których na moje argumenty milion razy słyszałem „tak, masz rację”, konkluzja tej osoby zawsze brzmiała „ale i tak Piworowicz nie był lepszym kandydatem niż Jóźwik”). Zatem sądzę, że trzeba szukać gdzieś indziej. Jeśli znalezienie dodatkowego poparcia się uda, wciąż możemy zwołać nadzwyczajne wyborcze (NASZ wniosek powoduje jego zwołanie, nie decyzja prezesa, jak ostatnio!) i wybrać kogo tylko chcemy. Zresztą termin po olimpiadzie jest całkiem fajny na początek nowej kadencji. Pozdrawiam. K. PS. Moja prawdopodobna nieobecność na MP nie będzie bojkotem. Po prostu dowiedziałem się o terminach za późno, by się zorganizować. Za co serdecznie dziękuje wszystkim, którzy przedłużyli kadencję „starych” władz. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychbe Re: MP 2010 13.02.10, 18:53 Te durne uśmiechy, które się wstawiły do poprzedniego posta, to miał być koniec cudzysłowowa i nawiasu. Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: MP 2010 13.02.10, 20:01 Krzysiek Czy ty wierzysz w jakiekolwiek demokratyczne i zgodne z prawem/statutem rozwiazania ktore doprowadza do zmiany obecnego zarządu? Oni sie nie liczą z zadnym prawem i maja za nic opinie i potrzeby srodowiska ktore niestety ich wybralo. I zapewniam Cie (choć strasznie chciałbym sie mylić) że liczenie na normalne, zgodne z prawem wybory to jest dalsza strata czasu i po prostu naiwnosc. Malo Ci przykladow dzialania obecnych rządzących niezgodnego z prawem i zasadami etyki czy moralnosci? I teraz liczysz ze nagle dadza sie zgodnie ze statutem demokratycznie odwołac? Niestety nie widze podstaw do takiego optymizmu. A czemu? bo na przeciw maja zgraję niezorganizowanych cieląt ktore jak im kaza isc na rzeź to pojda. Nie robimy nic zeby to zmienic, tylko dajemy sie doić. Po prostu nasza, srodowiska INDOLENCJA pozwala im na tak bezczelne i bezkarne dzialanie. Tracimy czas i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
t_korolko Re: MP 2010 13.02.10, 21:43 A ja uważam że bojkot to bardzo dobry pomysł. I jak najbardziej związany z demokracją. Coś mi się nie podoba - nie biorę w tym udziału. Proste. A nie podoba mi się i to bardzo. Dlatego począwszy od tego sezonu nie będę grał w mp dopóki nie będzie normalnie. A jak narazie z roku na rok jest coraz gorzej. Nie będę wydawał kilkuset złotych i jeszcze się przy tym męczył np. przez zły lód, a dalej to mi się już nawet nie chce wymieniać. Pozdrawiam z normalnej curlingowo Szwecji. Dzisiaj miałem okazję zwiedzić halę w Karlstadzie. 60 tysięcy mieszkańców i 8 torów. Odpowiedz Link Zgłoś
driu-djum Re: MP 2010 14.02.10, 21:21 > A ja uważam że bojkot to bardzo dobry pomysł. Bojkot to nie jest dobey pomysł. Jedyne co pozostało, to jednak współzawodnictwo. Przy całej grandzie którą uprawia kilku kolesi z Zarządu, to jednak curlerzy wychodzą na lód. Dyletant Prezes jest zajęty swoją kasą tu i wokół lekkiej atletyki, tzw. dyrektor sportowy nie wie nawet, ile trwa jeden mecz. Oni na lód nie wyjdą. Parafrazując znane powiedzenie - z każdą akcją kilku kolesi z zarządu zwiększa się lista curlerów i curlinek, których mogą oni pocałować w D4. I tylko trochę szkoda tego straconego czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
krzychbe Re: MP 2010 13.02.10, 22:14 Nie mam żadnych złudzeń co do spraw zależnych od woli zarządu i nie miałem ich już przed lipcowymi wyborami. Ale właśnie o to chodzi, że są procedury, które nie zależą od woli aktualnych decydentów. I w razie ich nieprzestrzegania już uzasadniona jest prośba o pomoc ministerstwa lub sądu (na przykład w postaci ustanowienia kuratora do czasu wyborów). Nie liczę, że „nagle dadzą się zgodnie ze statutem demokratycznie odwołać”. Ale da się to zrobić bez ich zgody, że tak powiem siłą (siła demokracji oczywiście). Co do tego fragmentu o zgrai niezorganizowanych cieląt i indolencji, zgadzam się w 100% i twierdzę, że właśnie dlatego owej siły demokracji na razie nie mamy. Ale prędzej liczę na to, że ktoś z wyborców (nie trzeba wielu) wreszcie się opamięta i poświęci osobistą antypatię do Łukasza na rzecz normalności dla wszystkich, niż na to, że zarząd przestanie używać najbardziej chamskich sposobów postępowania. Gdy po wyborach pisałem, że wyrządzono mi świństwo, być może niektórzy nie do końca rozumieli o co mi chodziło. Teraz pewnie pojmują to lepiej. I o to chodzi! A teraz przypominam, jakie mamy narzędzia. Od razu do Tomka. Oczywiście jeśli coś mi nie pasuje, to mogę wyjść. Tyle że to nic nie da, a wg Waldka taki miał być cel, by coś dało. Nikt z rządzących nie przejmie się malejącą frekwencją, bo mają to wszystko gdzieś. A poza tym dlaczego to ja mam wychodzić, skoro istnieje możliwość wyproszenia tych co robią smród? Odpowiedz Link Zgłoś
t_korolko Re: MP 2010 15.02.10, 08:57 Może nie bojkot to też dobry pomysł. Ale ja mam wrażenie, że większość narzeka, pisze na forum że jest fatalnie, ale ostatecznie i tak jedzie na mistrzostwa i robi dokładnie to co każą ludzie, na których narzekają, czyli grają w mistrzostwach. Skoro nie udało się nic zmienić w związku innymi meodami niż bojkot to może bojkotem się uda. Próba zmian już była, nie udało się. To może trzeba spróbować inaczej. Najwyżej znowu się nie uda. W każdym razie nie będę grał i robię to nawet nie w intesie ogółu, tylko w swoim - nie będę wydawał kasy na coś, co nie sprawia mi przyjemności i dodatkowo tracił czas na sport co wg mnie z reguły w Polsce nawet nie jest podobne do curlingu. Fajne to było może w pierwszych 2 latach grania w curling, ale teraz to mnie już to zupełnie nie bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
curlingowyfan Re: MP 2010 15.02.10, 23:59 Myślę, że protest przeciwko PZC jest dobrym pomysłem. Wydaje mi się jednak, że nie występowanie na MP jest tylko na rękę "pseudo związkowi", bo i tak wystąpią te drużyny które są za obecnym stanem rzeczy i związek ma podstawę do wyboru z tych zawodników reprezentacji. Można np. nie wychodzić na ceremonię otwarcia. Może nic wielkiego ale może dyrektorowi sportowemu będzie głupio (jak się pojawi), jak wyjdzie tylko kilka drużyn. Można też zrobić koszulki z napisem np: PZC - Już dziękujemy !!! czy coś w tym stylu i wystąpić w tych koszulkach oczywiście zachowując wszystkie przepisy jeśli chodzi o powierzchnie reklamową dla PZC :) Związek chyba większości z nas obrzydza naszą pasję. Ale nie dajmy się. Wszyscy wiemy, że jest źle (no chyba, że mi ktoś powie że jest dobrze...), ale nie dajmy się ponieść złości na leśnych dziadków. Jeśli pokażemy publicznie (forum nie jest wystarczająco publiczne), a mistrzostwa takim miejscem mogą być, że jest wielu przeciwników obecnego stanu rzeczy to może jakieś media uchwycą podczas wywiadu z panem "pseudo dyrektorem sportowym", że coś w tym polskim karlingu jest nie tak. To taki mój wywód, bo uważam że nie przyjeżdżanie na mistrzostwa nie jest rozwiązaniem. Nie wyjście na ceremonie otwarcia - 0 zł Koszulka z napisem - 20 zł Zobaczyć zawiedzioną minę pseudo dyrektora sportowego - bezcenne Za wszystko inne zapłacisz kartą MasterCard Odpowiedz Link Zgłoś
angeleszek Re: MP 2010 16.02.10, 00:01 W curling nie gramy dla władz tylko dla siebie, my chcemy osiągnąć coś w tym sporcie. Władze są jakie są ale nie grając sytuacji nie zmienimy. Bojkotem władze się nie przejmą. Do PZC powinien wejść kurator z ministerstwa i zrobić porządek - curling w Polsce musi się ustatkować, zanim jeszcze nie jest tak znany jak w innych krajach. Potrzebne jest tylko zgranie wszystkich czynnych klubów. Odpowiedz Link Zgłoś
angeleszek Re: MP 2010 16.02.10, 00:19 Przeglądałem teraz internetową stronę Ministerstwa Sportu i Turystki, i doszedłem do wniosku, że może powinniśmy napisać skargi na zarząd PZC albo prezesa. W Ministerstwie jest taki Departament Prawno-Kontrolny, który rozpatruje skargi na działalność organów polskich związków sportowych. Można by stworzyć jakąś wspólną skargę i wysyłać to do ministerstwa na maila, np. o tym, że miesiąc przed MP się o nich dowiadujemy. Chodzi mi o to żeby wysłał to każdy kto tylko jest przeciwko związkowi. Może wyglądałoby to jak spam, ale jakby Ministerstwo dostało wiele takich maili to może w końcu by się tym zajęło. msport.gov.pl/departamenty_i_biura/295-Departament-Prawno-Kontrolny?retpag=/departamenty_i_biura/ Odpowiedz Link Zgłoś
damiahn Re: MP 2010 22.02.10, 00:25 Dla zainteresowanych - jest słowne zapewnienie sekretarza generalnego, że juniorzy mogą startować zarówno w eliminacjach MPJ jak i w seniorach... Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: MP 2010 22.02.10, 01:33 A formalnie? Bo na słowo to juz chyba nikt nie wierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
michaeljajo Re: MP 2010 22.02.10, 19:18 No, to jest dość istotne! Jeśli zgłoszenia przyjmowane są do piątku, to kiedy Związek ma zamiar się określić? Odpowiedz Link Zgłoś
msfmcc Re: MP 2010 22.02.10, 21:00 "Słowne zapewnienie" to ja dostałam od sekretarza kilka lat temu, że mój medal czeka na mnie w siedzibie pzc tuż po MP (na których to MP medali zabrakło). Doczekałam się go... pół toku później. Więc uważajcie juniorzy, bo pół roku robi różnicę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: MP 2010 24.02.10, 14:10 Jak to zwykle bywa, potwierdzenie pojawiło sie dzis na stronie. Moze ktos jednak czyta co tu piszemy... Odpowiedz Link Zgłoś
oldcurler Re: MP 2010-dobra wiadomość! 02.03.10, 17:56 MSF wraca! Połamania szczotki, Marto! Odpowiedz Link Zgłoś
msfmcc Re: MP 2010-dobra wiadomość! 04.03.10, 11:45 oldcurler napisał: > MSF wraca! Połamania szczotki, Marto! Dzięki i wzajemnie! To chyba trzeba wziąć dwie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oldcurler Re: MP 2010-dobra wiadomość! 04.03.10, 16:49 Mogę Ci pozyczyć. Mam dwie. Ale że szanuję swoje mienie, więc nie gram w Gliwicach. No, może nie tylko dlatego! Myslałem że Twój powrót na lód zauważy( i się ucieszy!?) więcej karlerów. Ale, chyba mało kto zagląda na te forum. Sukcesów! Odpowiedz Link Zgłoś
msfmcc Re: MP 2010-dobra wiadomość! 04.03.10, 21:01 Oj rzeczywiście! Widzisz, dopiero po Twoim poście prześledziłam składy zgłoszonych drużyn ;) Mimo to, mam nadzieję, że do zobaczenia niebawem? (to by oznaczało, że COŚ się zmieni...) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_czarnykot Re: MP 2010 23.02.10, 11:10 Dwie czarnokocie kurlerki poszukują drużyny - może jest ktoś chętny nas przygarnąć?:) Odpowiedz Link Zgłoś
kgmcc Re: MP 2010 05.03.10, 08:48 Na stronie PZC pojawiło się już wiele informacji, ale chyba jakoś przeoczyłem tą najważniejszą - o co w ogóle w tym roku gramy? Jak narazie to chyba o to, by szanowny pan "pseudo prezes" mógł później mówić w wywiadach, że w Polsce curling się rozwija bo przecież są Mistrzostwa Polski. W zeszłym roku jak już wszyscy opłacili wpisowe, ukazała się informacja o powoływaniu reprezentacji. Ciekawe jaką niespodziankę PZC szykuje nam w tym roku. Kamil Gęśla MCC Odpowiedz Link Zgłoś
lpiworowicz Re: MP 2010 05.03.10, 09:37 Do pytania o co gramy, warto dodać pytanie dlaczego wg PZC zdobyte kamienie są ważniejsze od zdobytych partii przy ustalaniu kolejności w przypadku równej liczby punktów za zwycięstwa (Regulamin Eliminacji i Półfinałów p. I.7.)? Swoją drogą kto układa regulaminy skoro nie działają w PZC żadne komisje (w tym regulaminowa i sędziowska)? Dla przypomnienia regulaminy działania i składy poszczególnych komisji miały być zatwierdzone przez Zarząd na DRUGIM w tej kadencji posiedzeniu Zarządu w styczniu, które zostało przerwane wyjściem z obrad Prezesa i Sekretarza... To nie tylko spowodowało zamieszanie z wyborami do Komisji Rewizyjnej, ale i skutecznie sparaliżowało działania wszelkich komisji w ramach PZC... Ale to przecież nie ma znaczenia w perspektywie awansu naszych curlerów do Igrzysk w Soczi 2014, do których system kwalifikacji był jeszcze całkiem niedawno zupełnie obcy ustalającemu program przygotowań Prezesowi... ____________________________ Polska Strona Entuzjastów Curlingu Odpowiedz Link Zgłoś
hit_and_roll Re: MP 2010 05.03.10, 14:29 Warto też zwrócić uwagę na losowanie męskich grup juniorskich w którym nikt nie pomyślał by "rozstawić" jak było w poprzednich latach drużyny z pierwszych dwóch miejsc, w efekcie czego w jednej z pięciozespołowych grup eliminacyjnych mamy wszystkich medalistów z roku 2009! Nic tylko pogratulować pomysłu...! Odpowiedz Link Zgłoś
kwak4 Re: MP 2010 05.03.10, 14:36 Jest jeszcze jeden dość kuriozalny pomysł w regulaminie (oprócz bezsensownego pomysłu, że zdobyte kamienie są ważniejsze od zdobytych partii). Mianowicie zasada wolnego losu (po połączeniu grup). Co kolejkę któraś z drużyn (najpierw wylosowana, potem najsłabsza) dostanie niezasłużoną premię w postaci zwycięstwa 2 pkt, 5 endów i 8 kamieni - za walkower! Bez wychodzenia na lód! Brawo dla autora pkt I.11!!! Powód? Nieparzysta liczba drużyn w eliminacjach. Jeżeli wolelibyśmy, żeby wszystko rozstrzygnęło się na lodzie (a ja zawsze jestem za takim rozwiązaniem), wymuśmy zmianę w regulaminie. Uważam, że po rozegraniu 2 kolejek i sporządzeniu tabel zbiorczych, dwie najsłabsze drużyny turnieju męskiego i dwie najsłabsze turnieju kobiecego powinny zagrać baraże - o pozostanie w eliminacjach. Termin? Środa godz. 21 tor E (mężczyźni) i środa godz. 22:15 lub trochę później) tor E (kobiety). Baraże 4-endowe. Przegrywający odpadają. Pozostaje w eliminacjach parzysta liczba drużyn. Baraż (tzn. punkty, endy, kamienie) nie jest wliczany do tabeli ogólnej. Mecz M9 vs M10 trzeba by wtedy przenieść na czwartek na godz. 8 (tor C), a mecz K5 vs K6 na czwartek na godz. 10:30 (tor E). Reszta bez zmian. Co Wy na to? Pozdrawiam Krzysztof Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
hit_and_roll Re: MP 2010 08.03.10, 13:15 www.skc.katowice.pl - pierwsze juz wklepane :) Odpowiedz Link Zgłoś
skip_yeti Re: MP 2010 08.03.10, 20:45 Nieoficjalne - mogą być wielbłądy... Chłopaki grupa A Łosie-Łódź 10-7 ; Gliwice-Marlex 4-3 Łosie-Sopot 11-5 ; Łódź-Marlex 7-2 Chłopaki grupa B Warszowice-Kraków 10-5 ; Łódź2-Gliwice2 11-2 Warszowice-Łódź 14:4 (o.O) Toruń-Kraków 7-2 Dziewczyny X-treme-Kamikaze 9-1 ; Łódź-Get on Top 6-2 Śfiry-Get on Top 5-4 ; X-treme-Łódź 13-0 Tabelki se sami ułóżcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
t.kierzkowski Re: MP 2010 09.03.10, 10:28 Mac, co się głupio pytasz ;) Jest trudniej niż na Pucharze Zarządu, bo "rolby" są ukryte pod peblami i nigdy nie wiesz kiedy się od czegoś odbije :D Lód był robiony od niedzieli. Obsługa się stara, ale cudów zrobić nie mogą. Za to nie jest tępo - Czasy tee-hog na draw to około 2,7 Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: MP 2010 09.03.10, 18:20 juz sie nie moge doczekac. uwielbiam grac tylko z jedna rotacja :) polecam literature Curling 3D. Ciezko zdobyc ale warto... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgliwice MPEJ 2010 - wyniki 09.03.10, 11:24 wtorek: 8.30 kolejka dziewcząt AZS Gliwice Get on Top - AZS Gliwice Kamikaze: 3-9 AZS Łódź 1 - City CC Śfiry: 4-5 (ciekawy wynik: 1-0,1-0,1-0,1-0,0- 1,0-4 Odpowiedz Link Zgłoś
skip_yeti Re: MPEJ 2010 - wyniki 09.03.10, 13:10 Ten ciekawy wynik to tzw. "umiejętne budowanie napięcia" Przećwiczyłem to już kiedyś z Cieniasami :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgliwice MPEJ 2010 - wyniki, wtorek 12.00 09.03.10, 14:20 wtorek g. 12.00, kolejka chłopców ŚKC Marlex - CC Wa ku'ta Sopot: 5-7 AZS Łódź 2 - MKS Axel Toruń: 3-9 KS Warszowice - AZS Gliwice(Pluta): 7-3 AZS Łódź - AZS Gliwice (Sypień: 7:5 Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgliwice Re: MPEJ 2010 - wyniki 09.03.10, 20:21 wtorek, 14.30 Dziewczeta RKC X-Treme - CCC Śfiry: 8-5 AZS Łódź - AZS Gliwice Kamikaze: 3-10 Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgliwice MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 09.03.10, 20:27 g. 17.00, chłopcy KKC Kraków - AZS Łódź 2: 10-1 AZS Gliwice - CC Sopot: 8-6 CCC Łosie - ŚKC Marlex: 2-12 AZS Gliwice - MKS Axel: 6-4 Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgliwice Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 09.03.10, 20:30 Trwają baraże u chłopców o pierwsze miejsca w grupach i awans. AZS Gliwice Sypień - AZS Łódź 1 KS Warszowice - AXEL Toruń Trzecie miejsce w grupach i możliwość walki o awans wywalczyły: AZS Gliwice (Pluta) i CCC Łosie W-wa Odpowiedz Link Zgłoś
skip_yeti Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 10:45 Do finałów awansowali: Chłopcy: AZS Gliwice (R.Sypień), Axel Toruń, AZS Łódź (A.Grzelka), City CC Warszawa Dziewczyny: RKC X-treme, AZS Gliwice (Kamikaze), City CC Warszawa, AZS Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
gen.wlochy Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 12:36 gratulacje dla finalistow, trzy kluby maja po 2 druzyny Odpowiedz Link Zgłoś
gen.wlochy Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 12:41 a teraz moze mniej przyjemnie jak mozna k.mać zapomniec o kamieniach??? czy raz w roku podczas MP organizatorzy (bez personaliow, bo nie wiem kto za to odpowiada) nie moga zapewnic tego dosyc podstawowego sprzetu??? dla niewtajemniczonych wyjasniam ze mielismy rozpisane zawody na 5 torow, i w ostatniej chwili trzeba bylo zmieniac na 4 bo jeden komplet nie dotarl... Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 18:51 ojtam ojtam... mnie juz nic nie zdziwi. a lód jest? Odpowiedz Link Zgłoś
skip_yeti Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 16:25 Hej, puści ktoś wyniki eliminacji? Bo moje źródło informacji opuściło Gliwice... Odpowiedz Link Zgłoś
gen.wlochy Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 10.03.10, 19:26 walka zazarta o kazdy kamien, a co do wynikow to na pewno piechowice maja 2 zwyciestwa i niedlugo ma ruszyc nieoficjalna strona www.mpcurling2010.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hit_and_roll Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 11.03.10, 11:48 Zanim jakakolwiek strona oficjalna ruszy będzie wiosna ;) Tymczasem wszystkie dotychczasowe wyniki eliminacji pojawiły się na stronie www.skc.katowice.pl Na czele tabeli obecnie ŚKC "Marlex Team" z 3 zwycięstwami, później 2 druzyny mające 2 zwycięstwa i remis - KKC WSLiT oraz Media CC Polaris... Walka trwa! :) Odpowiedz Link Zgłoś
smok.ondri Re: MPEJ 2010 - wyniki, 17.00 11.03.10, 20:25 Pierwsza kolejka półfinałów rozpocznie się o godzinie 9:00 !!! (nie 8) - nie będzie uroczystego otwarcia zawodów. Odpowiedz Link Zgłoś
msfmcc Finaliści 14.03.10, 19:44 Finałowa czwórka: ŚKC Marlex MCC (Detyniecki) MCC (Frynia) Smok Serdeczne gratuluję wszystkim drużynom, a najbardziej tej, która rozegrała dziś 5 spotkań ;) Jesteście super chłopaki! Odpowiedz Link Zgłoś
msfmcc Re: Finaliści 14.03.10, 21:02 Czwórka Pań: Media Cocktail Spark Dzwoneczki Odpowiedz Link Zgłoś
hit_and_roll Re: Finaliści 14.03.10, 23:05 Wyniki wszystkich meczy już w komplecie na stronie www.skc.katowice.pl Wszystkim finalistom bardzo gratuluje zwłaszcza chłopakom z Marlex Team i dziewczynom z ŚKC "Spark" i dzięki za grę w te wszystkie dni :) Słowa uznania dla tych co spędzili na zimnie cały tydzień, bo grali zarówno w eliminacjach juniorskich jak i seniorskich!!! Moze kiedyś ktoś pójdzie po rozum do głowy i zapomni o organizacji dwóch turniejów ciągiem przez tydzień... Co do chłopaków grających 5 meczy w ostatni dzień, to tak się rozegrali że nawet "Lodołamcz" nie poradził :P Zagraliście niezły curling Panowie :) No i na koniec pytanie, jak będa wyglądały finały, skoro w finałach MP Seniorów mamy drużyne juniorską, czego można było się spodziewać bo młodzi naciskają coraz bardziej - i dobrze!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
pfrynia Re: Finaliści 15.03.10, 19:49 Dzięki Krzysiek za mecz i za tak szybką aktualizację strony - było to cenne i w zasadzie jedyne źródło informacji o wynikach. Gratulacje dla wszystkich drużyn, które awansowały i do zobaczenia w Cieszynie! Odpowiedz Link Zgłoś
softpeelpromotionraise Podsumowanie 15.03.10, 20:42 Dla tych co nie byli kilka refleksji z MP 2010: - lód jak zwykle daleki od oczekiwań; dwa tory tragiczne reszta przyzwoita jak na Gliwice - status quo u kobiet zachowane (3 zespoły ponownie w najlepszej 4) - niespodzianka in minus to odpadnięcie w eliminacjach zespołu Toxic - wyrównany poziom u mężczyzn; w zasadzie każdy z każdym mógł wygrać - 3 zespoły ponownie w 6; tylko 1 (Media KNB) ponownie w 4 - niespodzianka in plus to komplet zwycięstw Marlexu - niespodzianki in minus to słaba postawa Tartela i Mistrzów Polski z Sopotu - dla niektórych mimo wszystko lód był zbyt równy i szybki i nie mogli wykorzystać swoich karlingowych atutów (patrz Yeti) - tchórzostwo frakcji "J&J" - nie potrafili zmierzyć się ze środowiskiem i odwołali nawet otwarcie zawodów - brawa dla układających regulamin; po doświadczeniach z MP2009 nikt nie uzupełnił sytuacji gdy identyczny bilans mają zespoły z miejsc 2-3 co więcej nikt też nie przewidział takiej sytuacji dla zespołów 1-4 - no i trzeba wspomnieć na koniec o tragicznym poziomie zaprezentowanym przez Sędziego Gównego.......przykłady można by podawać i podawać... Odpowiedz Link Zgłoś
michaeljajo Re: Podsumowanie 16.03.10, 09:32 Jeśli chodzi o lód, to seniorzy mieli już całkiem niezłe warunki. Zawody juniorskie jak zwykle służyły jako przetarcie, eksperyment (patrz TKJ) etc. Od środy-czwartku dało się już całkiem fajnie pograć, szczególnie na FENOMENALNYM torze E! Co najśmieszniejsze, to nie jest sarkazm. Na A i C kamienie lekko odpadały do boków, ale jak na Gliwice i tak były super. Na D za mało grałem żeby się wypowiedzieć, a B to wyjątek potwierdzający, że tym razem lód był całkiem niezły jak na polskie warunki. Oczywiście, to nie oznacza, że nie może być lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
smok.ondri Finały MP2010 21.03.10, 11:32 Wciąż nie mogę dojść do tego, czemu finały seniorów mają być w środku tygodnia a juniorów w weekend, może ktoś mi to wyjaśni? Odpowiedz Link Zgłoś
lwilczek Re: Finały MP2010 21.03.10, 12:25 Żeby juniorzy nie musieli brać urlopów w pracy. To chyba oczywiste... Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: Finały MP2010 21.03.10, 14:43 po to zeby bardziej utrudnic uprawianie dyscypliny. nie dosc ze pzc nie pomaga w zaden sposob, to jeszcze utrudnia czlonkom zdobywanie funduszy na uprawianie curlingu - bo inaczej tego, ze trzeba rezygnowac z zarabiania pieniedzy aby grac w finalach MP, nie mozna nazwac. tak trzymac JWJ i Cz. Smok: podziekuj swojemu szefowi Panu Czapli za super wsparcie swojej druzyny w finalach MP. Odpowiedz Link Zgłoś
justynazalewska Re: Finały MP2010 21.03.10, 18:02 Zmiana terminu na 3 tygodnie przed zawodami super. Powiem szczerze mój team ma wielki problem i nie wiemy czy wystąpimy w finałach. Kto taki system wymyślił i dlaczego zmienił datę? Jutro dzwonię do związku. Czy ktoś jeszcze ma ten sam problem? Im więcej nas tym lepiej. Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
barbarakarwat Re: Finały MP2010 21.03.10, 20:15 Justyna błąd! Nie powinnaś była pisać, że będziesz dzwonić, bo może nikogo nie być, trzeba było z zaskoczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_vel_ciocia Re: Finały MP2010 21.03.10, 20:26 Zmiana terminu na 3 tygodnie przed zawodami to faktycznie coś co nie powinno mieć miejsca. Ale... Jako trener drużyny juniorskiej powiem szczerze, że osobiście cieszę się z takiego rozwiązania (choć na samą decyzję nie miałam wpływu). To nie do końca jest bowiem tak, że jak grają juniorzy to seniorzy nie muszą brać urlopów. Nie każdy junior ma bowiem skończone 18 lat i może jeździć na zawody sam (poza tym w tej kategorii wiekowej pomoc trenerska jest wysoce wskazana). OOM (czyli MPJMł) był rozgrywany od wtorku rano do czwartku (4 dni urlopu), kwalifikacje MPJ od poniedziałku do środy (3 dni urlopu - a analogiczne rozgrywki seniorów były umiejscowione tak, aby zahaczały o weekend), do tego problem z treningami - żeby dzieciaki dobrze grały i podnosiły swoje umiejętności muszą jak wszyscy pojechać "w świat" potrenować (kolejne dni urlopu dla opiekunów). Jak widzicie doskonale więc rozumiem czym jest branie urlopów na curling. :-) Do tego trzeba zauważyć, że juniorzy mają do zdawania testy gimnazjalne (27-29 kwietnia) i maturę (od 4 maja) i dobrze by jednak było, żeby umożliwić im bywanie w szkole przed tymi dość istotnymi życiowo wydarzeniami. Piszę to dla zwrócenia uwagi, żebyście drodzy seniorzy nie patrzyli na wszystko tylko z Waszej perspektywy, bo takie rozwiązanie ma jednak pewne uzasadnienie. A bez prowadzenia szkolenia w kategorii juniorów o rozwoju dyscypliny nie może być mowy. Pozdrawiam Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_vel_ciocia Re: Finały MP2010 21.03.10, 21:03 A tak doprecyzowując - też miałam przekonanie, że miała miejsce zmiana terminu (na podstawie dotychczasowych doświadczeń z góry założyłam, że juniorzy dostaną ten mniej korzystny). Otóż sprawdziłam i info z 11.02 ze strony PZC jest następującej treści: "Turniej finałowy zostanie rozegrany 15-18 kwietnia br. na lodowisku MOSiR w Cieszynie razem dla 16 drużyn juniorów i seniorów." Nie doszukałam się innego stanowiska PZC w tej sprawie. Oprócz tego, że zmieniła się kwestia łącznego startu w obydwu imprezach. Odpowiedz Link Zgłoś
yoasia_25 Re: Finały MP2010 21.03.10, 21:47 Zmiana terminu jest, bo teraz początek zawodów to 14.04. Subtelna zmiana, ale jednak robi dla niektórych sporą różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_vel_ciocia Re: Finały MP2010 21.03.10, 23:03 No fakt, ale tego dnia planowana jest tylko jedna kolejka wieczorową porą tj. o 19 i myślę (bo nie wiem - po prostu patrzę na harmonogram i tak mi z niego wynika), że ta zmiana została wprowadzona, aby nie było 3 kolejek (+ewentualnych baraży) jednego dnia. Granie 3 meczy zawsze budziło protesty i ja osobiście uważam, że jest to rozsądne rozwiązanie. Aczkolwiek nie dalej niż w Gliwicach 3 mecze dziennie to była norma (przynajmniej na juniorach), więc myślę, że jeśli drużyny seniorskie nie chcą takiej zmiany harmonogramu (w mojej opinii na lepsze) to jest to do dogadania. Odpowiedz Link Zgłoś
kgmcc Re: Finały MP2010 22.03.10, 08:17 Ale przecież pan pseudo prezes napisał w liście otwartym do "karlingowców", że nie można stawiać pracy ponad curling... Szkoda tylko, że przykład nie idzie z góry i praca komentatorska i wszystko inne jest dla pana pseudo prezesa ważniejsze, a dla "karlingowców" niestety ma być inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
arekmcc Re: MP 2010 - rezygnacja 29.03.10, 10:29 Teraz mogę już oficjalnie potwierdzić: W związku z przesunięciem terminu finałów MP 2010 drużyna KNB Media CC jest zmuszona podjąć bardzo trudną dla nas decyzję o rezygnacji z udziału w tym turnieju. Tym którzy dotrą do Cieszyna, życzę prostego i szybkiego lodu oraz dobrej gry. Zwycięzcom, aby jak najszybciej dowiedzieli się czy będą mieli prawo reprezentować Polskę na międzynarodowych arenach i kto to ewentualnie sfinansuje. Do zobaczenia na kolejnych turniejach.... Arkadiusz Detyniecki on ice since 2002 P.S. Przedstawiciel PZC został już o powyższym poinformowany i sądzę że nasze miejsce nie będzie puste. Odpowiedz Link Zgłoś
tish_jedyna Re: MP 2010 - rezygnacja 29.03.10, 15:26 Przykro to słyszeć Arku. :( Szkoda, że nie ma szans na zbojkotowanie tej farsy, jaką są finały MP... Pozdrawiam! Pati z ŚKC Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: MP 2010 - rezygnacja 29.03.10, 22:43 Przykre. Oczywiscie zawsze mozna powiedziec ze "siła wyższa" i "zawsze komuś termin nie bedzie pasowac". Ale tym razem to "bardzo przemyslane" przez Zarzad PZC zmiany terminow oraz podanie ich z "odpowiednim" wyprzedzeniem powodują taką paranoje, że czołowa drużyna z szansą na Mistrzostwo Polski nie zagra. Brawo dla decydentów za "ułatwienia" dla wszystkich wciąż grających za własną kasę i dodatkowo jeszcze robiących tło dla "robiących" kasę na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: MP 2010 - rezygnacja 29.03.10, 22:44 i jeszcze jedno. Zarzad sam sobie podcina gałąź na której siedzi. Nie rozumiem tego.... Odpowiedz Link Zgłoś
tish_jedyna Re: MP 2010 - rezygnacja 30.03.10, 07:32 Naprawdę? Po ostatnim głosowaniu dot. odwołania zarządu już mnie to jakoś specjalnie nie dziwi... :( Odpowiedz Link Zgłoś
oldcurler Re: MP 2010 - rezygnacja 30.03.10, 17:03 > Brawo dla decydentów za "ułatwienia" dla wszystkich wciąż grających za własną > kasę i dodatkowo jeszcze robiących tło dla "robiących" kasę na górze. Nieźle, nieźle CMAC. Niby wszyscy o tym wiemy, a jednak to powyżej jest wciąż "odkrywcze". Biurokracja ( pewnie ktoś sie znowu obrazi),jak mszyca obsiada w coraz wiekszym stopniu tą biedną, zabiedzoną roslinkę , jaką jest RP, i ją zżera. Najgorsze, że nie ma kogokolwiek kto by czymś "spryskał" te insekty. I tak jest chyba w każdym związku sportowym w Polsce. Czy ktoś zna chlubny wyjątek? Termin rozgrywania finałów w Cieszynie dla seniorów nie jest przypadkowy. Cel będzie osiągniety. Bo czyż nie będzie ideałem stan, w którym to nie bedzie narzekań, ubolewań, polemik i sporów w karlinguPL! Wykończyć oponentów, zostawić trochę młodocianych "pasjonatów" curlingu to cel na najbliższy okres. Mniej wydatków, mniej krytyki-czyż nie warto o to powalczyć? Najważniejsze że "układ" zostanie nie wzruszony. A takie tam mówienie o etyce, przyzwoitości, klasie, honorze, to przeszłość. Dziś w naszej rzeczywistości mamy "zamienniki". Jakie? Znam parę; -dobre układy -dobra "fura" -zero moralności -zero człowieczeństwa -full bezczelności -full hipokryzji Odpowiedz Link Zgłoś
krzychbe Rezygnacja - ciąg dalszy 01.04.10, 22:16 KNB zrezygnowali z udziału w turnieju finałowym. I co dalej? Punkt I.2. Regulaminu Finałów Mistrzostw Polski Juniorów i Seniorów 2010 mówi: „(...)Jeżeli uprawniona do startu drużyna zrezygnuje z turnieju, jej miejsce zajmuje kolejna drużyna danych Mistrzostw Polski Juniorów/Seniorów. (...) Jednakże Regulamin eliminacji i półfinałów MP seniorów 2010 w żaden sposób nie określa (wśród mężczyzn) kto zajął 5, a kto 6 miejsce. Jest za to inny punkt tegoż regulaminu, który mówi: „We wszystkich sprawach nieuregulowanych niniejszym dokumentem, stosuje się przepisy kolejno "Regulaminu Mistrzostw Polski" Polskiego Związku Curlingu i "Rules of Curling" Światowej Federacji Curlingu. Interpretacji regulaminów dokonuje sędzia główny zawodów, a jego decyzje są ostateczne.” W oficjalnych wynikach zawodów półfinałowych na stronie PZC widnieje na 5 miejscu ŚKC Lodołamacz Katowice, a na 6 - AZS Gliwice. Tak zdecydował sędzia główny i to jest decyzja ostateczna. Jeśli myślicie, że to koniec sprawy, to się grubo mylicie. Nie w PZC! Otóż AZS Gliwice 2 tygodnie po zakończeniu zawodów podważył wyniki półfinałów, a biuro PZC ich posłuchało! Zapewne zbieżność tego zdarzenia z faktem, że to drużyna pupilków jednego z członków zarządu i że to członek zarządu z tej, a nie innej opcji politycznej, jest zupełnie przypadkowy. Zatem Lodołamacz rozegra z AZS baraż o awans do turnieju finałowego. Lodołamaczowi oczywiście nie bardzo ten pomysł się podoba, ale nie robi wielkich przeszkód, z dwóch powodów. Po pierwsze nie boi się konfrontacji na lodzie i woli sprawy załatwiać w ten sposób, niż brnąć w spory prawne. Nawet jeśli miałby przegrać. Po drugie postępuje zgodnie z własnym wyobrażeniem ducha curlingu, o czym jego oponenci często i głośno mówią gdy chodzi o ich korzyść, ale nie przypominam sobie ani jednego zdarzenia, by sami go pokazali ze stratą dla siebie. Ale i to jeszcze nie jest koniec. Obecnie trwa przepychanka o miejsce rozegrania barażu/baraży. Generalnie Lodołamacz chce do dwóch zwycięstw na dobrym cieszyńskim lodzie, a AZS koniecznie 1 mecz w Gliwicach, na lodzie, o którego jakości może coś powiedzieć każdy, kto grywa w gliwickiej lidze. Dlaczego tak? Nie podejrzewam ich o strach przed rywalem i chęć zapewnienia jak najbardziej loteryjnych warunków. Przypuszczam, że to raczej forma zabezpieczenia. Jeśli przegrają, zawsze będzie można podważyć wynik barażu. Bo lód był zły... Drużyno AZS - trzeba umieć przegrywać. Naginanie reguł, końcowych klasyfikacji i wykorzystywanie kumoterstwa dla własnej korzyści jest działaniem niegodnym i nie ma nic wspólnego z duchem curlingu. Jeśli przegramy baraż, spakujemy się i pojedziemy do domu. Szkoda, że Was nie było stać na to samo, gdy przegraliście półfinały. Wyborcy obecnych władz PZC - po raz kolejny spójrzcie, kogo wybraliście. Reguły napisane przez kogoś, kto jest zbyt głupi, albo zbyt leniwy, by to porządnie zrobić. I kolejna zmiana „ostatecznych” decyzji przez osoby do tego nieuprawnione (jeszcze raz i uważnie: „Interpretacji regulaminów dokonuje sędzia główny zawodów”, nie dyrektor sportowy, ani sekretarz!). To może rzeczywiście, z godnie z pomysłem, który już tu kiedyś padł, niech biuro PZC wybierze uznaniowo pierwszą trójkę MP. Będzie taniej. Za co „serdecznie dziękuję” wszystkim, którzy głosowali za przedłużeniem rządzenia starym władzom. PS. Jeśli ktoś zwrócił uwagę na dzisiejszą datę, to go rozczaruję - to nie jest ponury żart primaaprilisowy. PS II. Ktoś zauważył, że Niemki zostały mistrzyniami świata? Wesołych Świąt. K. Odpowiedz Link Zgłoś
hit_and_roll Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 01.04.10, 23:18 Media KNB - wiedzieliście że tak "namieszacie" swoją rezygnacją? ;) Faktycznie po trzech dniach "negocjacji trójstronnych" nie udało się ustalić sposobu rozegrania baraży, może jutro cos się zmieni w tym temacie.. co gorsza nadal chyba nikt z nas nie wie czym kierował się sędzia główny ustalając ostateczną klasyfikację półfinałów, a to powinno być wyjaśnione zanim podejmuje sie decyzję o ewentualnym barażu. Tylko czy ktoś w PZC próbowal się wogóle tego od sędziego dowiedzieć - chyba nie... Ale baraż będzie, mimo niewyjaśnionego powyższego zagadnienia, a wszystko rozstrzygnie się miejmy nadzieję na lodzie, a nie przy zielonym stoliku - jednak przed następnymi MP jasno trzeba w regulaminie określić w jaki sposób ustala się kolejność na miejscach 5-6, bo sa to jak się okazuje miejsca "wysokiego ryzyka"... Odpowiedz Link Zgłoś
barbarakarwat Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 08:01 ja zauważyłam, że Niemki wygrały, zauważyłam również wiele innych rzeczy na Mistrzostwach..... PP- ale sobie wybrałeś drużynę.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 10:01 Krzysiek. Szacunek za to ze zgodziliscie sie zagrac ten baraz i rozstrzygnąc sprawe na lodzie. Tak jak curlerowi przystaje. Moje druzyny mialy 2 przypadki ewidentnego lamania regulaminu lub jego conajmniej dwuznacznej interpretacji - zawsze na moja niekorzysc. W zadnym z tych wypadkow (mimo naszej propozycji rozegrania chocby druzynowego teeshota jesli juz nie barazy tak aby nie pozostawic watpliwosci i rozstrzygnąc sprawy na lodzie) nikt nie chcial grac. Przykre to i rozczarowujace bardzo. Dlatego ciesze sie ze taka decyzje podjeliscie teraz. Trzymam kciuki za Wasz sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
kkskc Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 11:59 Dostaliśmy dzisiaj oficjalne pismo z PZC. Cytat: "W nawiązaniu do wcześniejszej korespondencji, po analizie argumentów przedstawionych przez zainteresowane Drużyny, oraz po rozważeniu propozycji terminu i miejsca rozgrywki barażowej, mając jednocześnie na uwadze zminimalizowanie konieczności brania wolnych dni z pracy bądz uczelni Dyrektor Sportowy PZC podejmuje następującą decyzje: (...) 1. Mecz barażowy pomiędzy drużynami: ŚKC Katowice "Lodołamacz" a AZS Gliwice Politechniki Śląskiej zostanie rozegrany w dniu 6 kwietnia 2010 r. o godz. 20,00 w Gliwicach na specjalnie przygotowanym torze lodowiska "Tafla", w warunkach jednakowych dla obu drużyn. (...)" Ciekaw tylko jestem skąd PZC wie jak pracujemy, bo nikt z PZC nie kontaktował się z nami w sprawie naszych grafików. I tak się akurat składa, że dwóch członków naszej drużyny nie pracuje od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 do 16, a pracują właśnie bardzo często do późnych godzin wieczornych. Oczywiście wypadło tak, że jeden z nas będzie w czasie meczu w pracy. Wzięto więc pod uwagę dostępne terminy tylko jednej drużyny. Drugą sprawą jest to, że jest to oczywiście termin zaprponowany przez drużynę AZS. My chcąc iść na ugodę, postąpić zgodnie z duchem curlingu (którego brak oczywiście przy okazji ustalania terminu pośrednio nam zarzucono) zrezygnowaliśmy z barażu do dwóch zwycięstw, proponując rozegranie meczu w niedzielę 11 kwietnia o godz. 20. Lokalizcja: Cieszyn. Dlaczego? Dobre warunki gry. W niedzielę kończy sie turniej Silesian Grand Prix, więc będzie dobry lód, niezniszczony przez łyżwiarzy. Termin ten nie był dla nas optymalny - dwóch z nas miało być w tym czasie w pracy, jednak powiedzieli, że spróbują załatwić wolne. Jeszcze jeden postanowił wrócić z wcześniej planowanego urlopu, byleby rozwiązać tą sporną kwestię przed terminem wyznaczonym przez PZC, a więc 11 kwietnia. Była zgoda Kazika Chęcia, że możemy grać w niedzielę. Nawet p. W. zgodził się, iż jest to sensowne rozwiązanie. Oczywiście jego opinia zmieniła się, zapewne po telefonie bądź mailu pewnych osób z Gliwic... A teraz co najciekwasze. We wtorek o godz. 20:30 mamy mecz w ramach rozgrywek o Puchar Zarządu PZC. Według regulaminu nie możemy go już przełożyć, tak więc dostaniemy walkowera, a przed następnym meczem musimy zapłacić karę 100 zł, inaczej grozi nam dyskwalifikacja. Tak, rozgrywki te są organizowane przez PZC, które kazało nam grać w ich czasie inny mecz... Nie pozostało nam nic innego, jak rozegrać baraż 6 kwietnia. Będziemy grać z antyrotacja, odbijać sie od rolb, ale nie boimy się przystąpić do rywalizacji. Wygramy - będziemy szczęśliwi mogąc zagrać w Finałach Mistrzostw Polski. Przegramy - mówi się trudno, żyje się dalej. Przynajmniej nie będziemy mogli sobie zarzucić, że baliśmy się rozstrzygnać sprawy na lodzie. Pozdrawiam i mam nadzieję do zobaczenia w Cieszynie :) Karol Kołodziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kiuru Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 12:54 Decyzja PZC to skandal. Szanuję decyzję Lodołamacza, bo jest ona zgodna z duchem curlingu. Podziwiam, bo ja bym się nie zgodziła na granie takiego barażu. Będę bardzo mocno trzymać za Was kciuk, pewnie tak samo jak cała "curlingowa Polska"(reszta, która przyczyniła się do zaistniałej w PZC sytuacji nie zasługuje na takie miano). Mam tylko pytanie - kto będzie sędziował ten kuriozalny baraż - Wodzyński, Jóźwik czy może Czapla? I jeszcze jedno - od kiedy to PZC bierze pod uwagę urlopy? Przecież finały MP są wyznaczone na 3 dni pracujące - śr, czw i pt. pozdrawiam i ściskam kciuki za ŚKC. Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
lobuz_kkc-w Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 13:06 Burdel na kółkach i tyle można powiedzieć o działaniach związku. Brawo dla Lodołamacza za postępowanie z duchem curlingu. Mam nadzieje że ten duch pozwoli wam zagrać w finałach. A co do niektórych osób AZSu Gliwice to powiem to oficjalnie wracajcie do cyrku bo tam jest wasze miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gen.wlochy Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 13:13 ktore miejsce w MP 2010 zajmie druzyna KNB????? Odpowiedz Link Zgłoś
kgmcc Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 13:47 Uważam, że nie ma co teraz tworzyć jeszcze bardziej napiętej atmosfery przed finałami. Już i tak jest strasznie pogmatwana sytuacja i myślę, że nie ma co teraz tworzyć sztucznych sporów w środowisku curlingowym. Nie ma chyba sensu obwinianie się nawzajem, choć może powody by się znalazły. Trzeba jasno powiedzieć, że za całym tym zamieszaniem stoi "grupa trzymająca władze", a nie zawodnicy. Bardzo szanuję decyzję Lodołamacza i podziwiam zachowanie z duchem curlingu. Ciągle pozostaję również pytanie o co tak wszyscy walczymy w tym roku? W jakim celu są takie dziwne zagrywki PZC ze zmianą terminu finałów? Jak narazie wiadomo, że odbędą się finały mistrzostw Polski i prawdopodobnie zwycięskie drużyny wśród kobiet i mężczyzn będą Mistrzami kraju w kategorii seniorów i juniorów. Prawdopodobnie, bo niestety z "grupą trzymającą władzę" nic nigdy nie wiadomo. Mistrzostwo Polski i co dalej? Czy ktoś jedzie na ME i kto jedzie? Te pytanie pozostaną zapewne bez odpowiedzi do zakończenia MP, kiedy to będzie wiadomo czy zwycięskie drużyny pasują związkowi, czy też nie... Odpowiedz Link Zgłoś
krzychbe Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 03.04.10, 09:53 kiuru napisała: Mam tylko > pytanie - kto będzie sędziował ten kuriozalny baraż - Wodzyński, > Jóźwik czy może Czapla? Co do sędziowania, chyba sprawa jest prosta, skoro PZC poszedł na tak daleko idące kompromisy. To AZSowi zależało na barażach, więc chyba naturalne, że to oni powinni się dostosować. Zatem ilość meczów jest taka, jak chciał Sypień. Miejsce rozegrania - jak chciał Sypień. Jakość lodu - jak chciał Sypień. Termin, żeby nie kolidowało z innymi zajęciami - jak chciał Sypień. Więc chyba oczywistym jest, że sędziował będzie Sypień. Zapewne bez cyrkla, bo po co, skoro jest to człowiek zawsze obiektywny i tak doskonale rozumie ducha curlingu, że wie, że zawsze wszyscy powinni mu ustępować. Zresztą nie będzie kłopotu, bo reguły są proste. Jeśli w środku domu są 2 kamienie czerwone, a na obrzeżach 3 żółte, to jasne jest , że wynik enda to 2 dla czerwonych. O ile oczywiście gra nimi Sypień. Bo jeśli gra żółtymi, to jest 3 dla żółtych. Nie ma jak mieć kumpla na odpowiednio wysokim stołku i z tego korzystać... Tylko kiedyś istniały jeszcze takie pojęcia, jak zażenowanie i wstyd. Za to wyborcy mogą być z siebie dumni! K. Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 03.04.10, 13:56 Grubo! i bardzo dobrze. I tak za mało! Odpowiedz Link Zgłoś
michaeljajo Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 13:44 "(...)w Gliwicach na specjalnie przygotowanym torze lodowiska "Tafla", w warunkach jednakowych dla obu drużyn." Co do tego "specjalnego przygotowania" mam spore wątpliwości... Najśmieszniejsze jest jednak sformułowanie "w warunkach jednakowych dla obu drużyn" - aha, ok, to zawodnicy nie mogą mieć zastrzeżeń do stanu lodu, bo od początku wiadome było, że będzie on sprawiedliwy. Powalczcie jeszcze. Przyjęliście wyzwanie i chwała Wam za to, ale nie musicie iść na wszystkie zarządzenia Pana S. Powołajcie się na konieczność rozegrania meczu w ramach Pucharu PZC w podanym terminie i forsujcie jedyną sprawiedliwą opcję zagrania w Cieszynie! "Jasna strona" karlingu trzyma za Was kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 02.04.10, 15:11 Karol, podziwiam Was za przyjecie tej skandalicznej decyzji dot terminu. Jedne co mogę Wam poradzić: wylosujcie tor przed meczem. 3mam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
michaeljajo Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 03.04.10, 21:58 Dziwi mnie dlaczego wszystko jest rozgrywane 'za kulisami' - czemu nie ma żadnego oficjalnego komunikatu na stronie PZC? Odpowiedz Link Zgłoś
arekmcc Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 06.04.10, 09:08 Zapewniam że nasza rezygnacja nie miała na celu spowodowania tego całego zamieszania i po raz kolejny pokazania organizacyjnego bałaganu związenego z organizacją imprez mistrzwoskich w naszym kraju. NAPRAWDĘ, zamiast oglądania tego bałaganu wolałbym szykować się do gry w finałach MP. Przy okazji przypomniała mi się naegdota. Wiele lat temu prezes mojej firmy powidział do jednego z dyrektorów po kolejnej awarii: Panie Sz., pańskie produkty są jak kamienie. Co jakiegoś podniosę to od spodu wyłążą robaki. Ktoś zadał ciekawe pytanie - na którym miejscu zostanie sklasyfikowana drużyna KNB. Sam chciałbym wiedzieć. W końcu w naszym związku nidgy nic nie wiadomo. Mam nadzieję że zostaniemy sklasyfikowani na czwartym miejscu razem z drużyną która "przegra" finały. A do rozstawienia na przyszłe półfinały możemy być za tą drużyną - To też trzeba ustalić jak najszybciej najlepiej przed finałami. Takie rozwiązanie nie popsuje nam za bardzo miłej statystyki: Od początku rozgrywek o MP zajmowaliśmy 2x 1 miejsce, 2x 2 miejsce, 2x 4 miejsce MP. Szkoda że w tym roku nie możemy do końca sprawdzić się na lodzie. Pozdrawiam i życzę dobrej gry w Gliwicach a potem Cieszynie Arek Odpowiedz Link Zgłoś
cmac Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 06.04.10, 23:50 baraz w dogrywce wygrała druzyna AZS Gliwice. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarakarwat Re: Rezygnacja - ciąg dalszy 07.04.10, 08:34 leją łzy- zwolennicy ŚKC, hura- krzyczą zwolennicy AZS-u ciekawe kogo więcej?! Odpowiedz Link Zgłoś
curlingowyfan MP - wpisowe 07.04.10, 16:07 Nie wiem czy to przeoczenie tego faktu przez biuro PZC czy może niedopełnienie terminu odnośnie wpisowego przez niektóre drużyny, ale jest już tydzień po terminie wpłaty wpisowego, a z informacji na stronie wynika, że niektóre ekipy nie mają jeszcze tej sprawy uregulowanej... Zastanawiające jest to, że są to drużyny wyłącznie z klubów AZS Gliwice i CCC Warszawa... Nie to, że się czepiam tylko nie wiem czy w przypadku jakby to były inne kluby nie zastosowano by dyskwalifikacji? Odpowiedz Link Zgłoś
michaeljajo Re: MP - wpisowe 07.04.10, 17:36 Jakbym wiedział, że rezygnacja z naklejki wiąże się ze zwolnieniem z wpisowego to też bym Was, rebelianci, olał! Odpowiedz Link Zgłoś
skipmarlex Re: MP - wpisowe 08.04.10, 01:24 To rzeczywiście dość dziwne że jak na razie przy 5 zespołach AZS i 2 CCC nie pojawiła się literka W. Widać zasady nie dla wszystkich są takie same:/ Curling robi się sportem dla równych i równiejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
lpiworowicz Re: MP - wpisowe 10.04.10, 09:51 Oj, chłopaki. Jest tak już od siedmiu lat i nic się nie zmieniło w tej kwestii... ____________________________ Polska Strona Entuzjastów Curlingu Odpowiedz Link Zgłoś
hit_and_roll Finały MP odwołane ze względu na żałobę narodową!! 10.04.10, 15:25 Przed momentem otrzymałem wiadomość telefoniczną z PZC, że mające odbyć się w nadchodzącym tygodniu MP w związku z ogłoszoną 7 dniową żałobą narodową zostają odwołane. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_czarnykot Finały się odbędą 12.04.10, 16:07 Jednak finały się odbędą... tyle, że odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
arekmcc Re: MP 2010 - zmiana terminu 12.04.10, 22:05 W sobotę na stronie PZC napisano, że finały MP Juniorów i Seniorów zostały odwołane. Była to dla mnie oczywista konsekwencja ogłoszenia tygodniowej żałoby narodowej. W niedzielę zadzwonił do mnie przyjaciel z informacją, że prawdopodobnie zostanę zapytany przez kogoś z PZC, czy w związku z nowym terminem finałów, drużyna KNB może w nich startować. Tę informację potwierdziły niezależnie dwie osoby, które rozmawiały z p. Mirkiem. Dziś ze strony PZC oraz z rozmowy telefonicznej z dyrektorem sportowym dowiedziałem się że: 1) PZC odwołało poprzednie odwołanie MP Juniorów - zawody mają być rozegrane od piątku do niedzieli. 2) Zmiana terminu finałów seniorów nie wpływa na listę drużyn, p. Mirek nie widzi powodu, dla którego w finałach miałaby wystąpić drużyna KNB zamiast Gliwic. Takie jest jego zdanie i rekomendował członkom prezydium, którzy podjęli kluczowe decyzje. Z przeprowadzonych rozmów wynikało, że jednym z powodów utrzymania terminu i miejsca rozgrywek, jest okazja wykorzystania bardzo dobrego lodu, jaki udało się przygotować w Cieszynie. Od soboty jestem przygaszony i smutny....dziś wiem, że można posmutnieć jeszcze bardziej... Arek P.S. Współczuję młodszym kolegom, których decyzje PZC prawdopodobnie zmuszą do gry podczas żałoby narodowej oraz w dniu pogrzebu Prezydenta RP. Odpowiedz Link Zgłoś
hit_and_roll Re: MP 2010 - zmiana terminu 12.04.10, 22:55 Sytuacja w kraju w jakiej się wszyscy znaleźliśmy nie jest najlepsza do podejmowania jakichkolwiek decyzji na szybko, bo za wiele spraw ciągle nie jest zamknietych... Trwa żałoba narodowa i dla mnie zrozumiałą decyzją było odwołanie finałów MP w tym tygodniu... Szybkie ustalenie nowego terminu w momencie gdy nie wiemy kiedy odbędzie się uroczystość pogrzebowa Pary Prezydenckiej może spowodować sytuację gdy curlerzy będa musieli wyjść na lód w dniu pogrzebu a tego naprawdę bym nie chciał... Nie mozna było wstrzymac się do jutra lub pojutrza z tymi decyzjami, gdy będzie już coś więcej wiadomo? Bardziej dla mnie prawdopodobnym jest to że dzień pogrzebu trafi na któryś z dni rozgrywania finałów MPS niz MPJ, czyli poniedziałek lub wtorek - co wtedy????? Dobry lód w Polsce jest zjawiskiem cennym i rzadko spotykanym, szkoda że ten sam argument raz wykorzystuje się jako najważniejszy dla rozgrywania meczy gdy jeszcze niedawno nie był tak istotnym, a wystarczającym było aby dwie drużyny miały "takie same warunki..." Druga sprawa to prawo startu Media CC KNB w finałach w nowym terminie wyznaczonym przez PZC. Dla mnie to prawo jest oczywiste, bo powodem wcześniejszej rezygnacji była nie możnośc dostosowania się do zmienionego terminu MP, ale termin znów się zmienił, więc powinno się znów zapytać wszystkie drużyny z czwórki wyłonionej w eliminacjach czy mogą grać. Jesli w nowym terminie wszystkie drużyny wyłonione po półfinałach mogą grać to taki powinien być skład finałów... Jest jeden sposób aby jeszcze tak mogło się stać, ale nie mnie o tym pisać... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gen.wlochy Re: MP 2010 - zmiana terminu 13.04.10, 10:56 Mam nadzieję, że zawody nie odbęda się w tym terminie. Ponieważ decyzja o rozegraniu zawodów ma duży ciężar gatunkowy, więc liczę że tym razem osoby, które podjęły taką decyzję podpiszą się z imienia i nazwiska. Bo jestem tradycyjnie pewny, że prezydium się w tej sprawie nie spotkało. Odpowiedz Link Zgłoś
michaeljajo Re: MP 2010 - zmiana terminu 13.04.10, 19:40 Mam nadzieję, że to nie będzie kolejny zmarnowany rok i reprezentacja zostanie wyłoniona jednak wiosną, żeby mogła spokojnie i solidnie przygotowywać się do ECC. Odpowiedz Link Zgłoś
skipmarlex Re: MP 2010 - zmiana terminu 13.04.10, 21:19 Ciekawe czy pojawi się kiedyś termin tych finałów, który już nie ulegnie zmianie. Patrząc na to z profesjonalnego punktu widzenia(takiego oczekuje od nas PZC) zespoły walczące o Mistrzostwo Polski powinny mieć plan przygotowań aby trafić na finały z formą. Pytanie tylko jak to zrobić w przypadku kiedy termin zmienia sie 3 razy? Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_vel_ciocia Re: MP 2010 - zmiana terminu 28.04.10, 11:11 Pojawił się nowy termin finałów MP. Pod presją seniorów, którym ciężko jest brać urlopy na curling (oczekuję tu od protestujących zauważenia tej rozsądnej i jedynie słusznej Waszym zdaniem decyzji), dokonano zmian i to nas - zaangażowanych w szkolenie młodzieży - ukarano koniecznością brania dodatkowych 4 dni urlopu (3 dni zawodów + dzień na dojazd, który dla wielu jest koniecznością w przypadku lokalizacji zawodów w Cieszynie). W 2010 r. OOM była rozgrywana od wtorku do czwartku, elMPJ od poniedziałku do środy, teraz finały środa-piątek. A my też wyjeżdżamy trenować w przyzwoitych warunkach. Może się odechcieć... Jak nie nam to naszym pracodawcom, przy okazji pozdrawiam szefów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
skip_yeti Re: MP 2010 - zmiana terminu 28.04.10, 14:30 Uważaj, należysz do ciemnej strony mocy, nie bądź zgryźliwa, bo cię nocą dopadną... Z doświadczenia mojego i innych - uzyskać zgodę na urlop w pracy "pozaplanowy" - w miarę łatwo, uzyskać "turbozmianę" urlopu (tzn 2 tygodnie i mniej) - już ciężko, ale wykonalne. Ale - zwolnić z zajęć szkolnych notabene nieźle uczącego się juniora w tym samym trybie, ewentualnie przekonac rodziców uczącego sie słabiej - praktycznie mission impossible. Uprawiałem już curling jako student, pracownik różnego typu instytucji. Jako trener mam doświadczenie z uczniami SP, gimnazjum, liceum oraz studentami. Oczywiście, że lepiej byłoby zorganizować jedne i drugie zawody w weekend, osobno. Na pewno nie jeden na tym forum jednym pstryknięciem palca znajduje chętne obiekty i kołuje środki na rozegranie turnieju. Znajdując przy tym ekipę sędziowską, która w tym czasie nie gra, nikogo nie trenuje, jednoczęsnie będąc na tyle doświadczona i rozeznana w meandrach "rules of play" i "spirit of curling" żeby się aby swoimi decyzjami nie narazić uczestnikom. W sporcie, w którym podobno sedziów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_vel_ciocia Re: MP 2010 - zmiana terminu 28.04.10, 15:38 Nie mam poczucia przynależności do ciemnej strony mocy i nie jestem zgryźliwa. Forum służy wyrażaniu własnych opinii i myśli to pozwoliłam sobie wyrazić moją KRYTYCZNĄ opinię na temat wyboru przez PZC terminów rozgrywek juniorskich w tym sezonie. Mam do tego prawo tak jak osoby biorące udział w rozgrywkach seniorskich mają prawo wyrażać swoje niezadowolenie z takiego czy innego terminu. Co więcej - ja rozumiem, że jest to problem, bo uprawiałam curling w czasach studenckich i pracowniczych, więc znam te problemy z autopsji. Ale myślę, że warto w tym miejscu zauważyć, iż działając pod wpływem nacisków jednych utrudnia się funkcjonowanie w ramach curlingu innym, nie mniej zaangażowanym i mającym na względzie dobro tego sportu. Odpowiedz Link Zgłoś
pntb1 Re: MP 2010 - zmiana terminu 28.04.10, 19:40 > Oczywiście, że lepiej byłoby zorganizować jedne i drugie zawody w weekend, osobno. Na pewno nie jeden na tym forum jednym pstryknięciem palca znajduje chętne obiekty i kołuje środki na rozegranie turnieju. Zły adres Rafał. Nie tutaj szukaj, a w zarządzie PZC. To za jego sprawą imprezy rozgrywane są nie w systemie ligowym, nie w osobnych turniejach w kilku etapach, tylko na gwałt w ostatniej chwili. Kto wie, czy nie byłoby chętnych, gdyby mistrzostwa były planowane nie miesiąc przed, tylko normalnie. Albo gdyby zarząd PZC był wiarygodnym partnerem do rozmów. I nie przesadzaj z ciemną stroną mocy. Niepotrzebnie komplementujesz zwyczajną niemoc. P. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_vel_ciocia Re: MP 2010 - zmiana terminu 28.04.10, 20:57 Zaskoczył mnie ten wpis kompletnie, bo jak dla mnie jest oderwany od rzeczywistości. Jasne, że to zarząd odpowiada za organizację zawodów, a nie osoby udzielające się na tym forum. I zapewne Rafał jest tego równie świadomy, jak każda inna osoba w jakikolwiek sposób zaangażowana w curling. Jeśli nie, to czyta to forum i już będzie widział. ;-) O tym, że ustalone terminy są nieustannie niedotrzymywane przez zarząd było tu już tyle razy, że nie będę tego powtarzać. O tym, że działań zarządu np. w zakresie pozyskania sponsorów strategicznych ani widu ani słychu - to też wiemy. Ale... Piszesz Pawle o systemie ligowym - to na ten moment, kiedy nie mamy hali, jest moim zdaniem pewną utopią i nie jest istotne kto i z jakimi chęciami będzie w zarządzie. Były podjęte pewne próby zorganizowania ligi (Toruń, LEC). Niestety warunki gry na nieprzygotowanym lodowisku mało przypominają te jakich oczekujemy w zawodach mających rangę MP. Do tego godziny czy dni tygodnia jakie możemy mieć do dyspozycji powodują, iż tego rodzaju rozgrywki często nabierają charakteru lokalnego. Nikt z nas bowiem nie chce jechać setek kilometrów, żeby grać "na klepisku" (to cytat z drużyny, która zrezygnowała z rozgrywek w Toruniu). Super, że takie inicjatywy są, że są ludzie, którym chce się próbować coś zrobić. Bardzo to doceniam. Ale nie wyobrażam sobie walki o medale MP w ramach tak zorganizowanych rozgrywek. Albo inaczej - nawet nie chcę myśleć jakie by były wpisy na tym forum, jakby zarząd podjął decyzję o rozgrywaniu ligi np. co 2-gi tydzień w czwartki w nocy, na lodowisku przygotowywanym przez 2 godziny przed. Po kilku latach działalności curlingowej i wielokrotnym oglądaniu nocami "jak zamarza woda" wiem doskonale, że nie da się przygotować lodowiska hokejowego/ślizgawki do naszych potrzeb w 1 dzień. Do tego lista obiektów, na których potencjalnie można rozgrywać zawody jest mocno limitowana małą liczbą lodowisk w naszym kraju. Obiekty te zarabiają głównie na ślizgawkach, które niestety najwięcej chętnych przyciągają w weekendy. Znając koszty wynajmu różnych lodowisk w Polsce na weekend (+ czas przed weekendem na przygotowanie lodu) obawiam się, że jeszcze długi czas polskiego curlingu nie będzie stać na taki wynajem lodu. Po prostu przegrywamy w konfrontacji z brutalnymi prawami rynku. Liga - TAK, jestem całym sercem za, ale dopiero jak powstanie obiekt przeznaczony do uprawiania curlingu. Myślę, że warto odnotować fakt, iż w chwili obecnej po kilku sezonach udało się wypracować 2 rzeczy - turniej finałowy jest turniejem odrębnym od eliminacji i półfinałów i jest rozgrywany na możliwie najlepszym lodzie jaki możemy mieć w kraju; całość rozgrywek jest podzielona na odrębne mistrzostwa juniorów i seniorów, choć z finansowego punktu widzenia w przypadku osobnych finałów jest to rozrzutność. Chciałam podkreślić - udało się wypracować - tak jest w moim odczuciu, gdyż z jednej strony wiele osób pisało na tym forum, iż takie rozwiązanie powinno być zastosowane, a z drugiej strony te słowa spotkały się z jakimś zrozumieniem i osoby odpowiedzialne za organizację mistrzostw spróbowały takiego rozwiązania w praktyce. I jeszcze jedno - napisałam Rafałowi, że nie mam poczucia, że jestem po złej stronie mocy. Ja nie popieram (na mój własny, prywatny użytek, bo nie moje zdanie nie ma żadnego przełożenia na wyniki głosowań czy w klubie czy na zjeździe delegatów) "polityki" obecnego zarządu. Uważam, że wiele rzeczy można zrobić lepiej, wiele rzeczy można po prostu zrobić, jeśli tylko znajdą się chętni. Ale szczerze mówiąc to niemoc obserwuję po obydwu stronach tej naszej curlingowej barykady... Odpowiedz Link Zgłoś
barbarakarwat Re: MP 2010 - zmiana terminu 29.04.10, 01:49 skip_yeti napisał: > Uważaj, należysz do ciemnej strony mocy, nie bądź zgryźliwa, bo cię nocą dopadną... ;-) podążając za cytatem: "Ciemna Strona Mocy – w fikcyjnym świecie Gwiezdnych wojen to jeden ze sposobów postrzegania i stosowania Mocy, energii wypełniającej Wszechświat. Jej ścieżka zawiera w sobie gniew, nienawiść, kłamstwo, morderstwa i okrucieństwo. Zwolennicy Ciemnej Strony nazywani są Mrocznymi Jedi (w tym: Sithami). Z początku Ciemna Strona Mocy kusi możliwością łatwego i szybkiego uzyskania wielkiej potęgi, władzy oraz zaawansowanych umiejętności w korzystaniu z Mocy. Z czasem jednak okazuje się, że wymaga więcej, niż daje, a swoich wyznawców stopniowo demoralizuje - nawet niektórzy wielcy Jedi dali się jej uwieść, z reguły powodowani pragnieniem zwiększania własnej potęgi. Studium działania Ciemnej Strony Mocy (oraz jej przeciwieństwa - Jasnej Strony) jest w Gwiezdnych wojnach historia Anakina Skywalkera - bohatera, który będąc Jedi, stał się następnie Sithem, aby w końcu, dzięki miłości do swojego syna, Luke'a Skywalkera, powrócić na stronę dobra i odkupić swoje winy", no nie wiem czy współczuć czy jednak nie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
skip_yeti Re: MP 2010 - zmiana terminu 29.04.10, 16:16 Basiu, chyba jednak współczuć, bo moment powrotu na Jasną Stronę i zejście jego z tegoż powodu dzieli jakieś 2 kartki scenariusza tudzież 10 minut filmu... Aktualna formuła finału MP jest efektem ewolucji słynnego Turnieju Kwalifikacyjnego, na którym (prawie) wszyscy wieszali psy. W sumie taka formuła nie jest najgorsza... ale na pewno nie ma jak liga. Paweł, jak masz jakiś pomysł na ligę przy obecnej dostępności obiektów, nie krępuj się. Jak nie chcesz tu, to na priva, albo się nawet na herbatę umówimy. Znam ze strony technicznej 18 obiektów w Polsce, gwarancję zrobienia dobrego lodu w 3-4 dni dałbym w przypadku 8 i to z założeniem, że Spodek po remoncie ma takie możliwości. Tylko na czterech z tych ośmiu nie ma rozgrywek hokejowych, tylko jedno ma właściciela chętnego na razie do udostępniania lodu na nasze potrzeby. Chodzi oczywiście o Cieszyn. Obiekt super, ale mało praktyczny geograficznie dla rozgrywek ligowych. Jakoś nie widzę ekip z Trójmiasta podróżujących 6-7 razy na sezon. Wniosek prosty, jak czajnik ;] nie ma hali, nie ma ligi. Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
kgmcc Gratulacje 17.10.10, 13:50 Gratulacje dla wszystkich uczestników finałów MP Cieszyn 2010, a szczególne dla ŚKC i drużyn Marlex oraz Spark za dwa złota i świętną grę. Szczególne podziękowania również dla Kazika i Pawła Turka za świetne przygotowanie lodu. Wielkie dzięki dla sędziego i całego biura zawodów. Do zobaczenia na następnych zawodach. (Miejmy nadzieję, że już niedługo:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.pons Re: Gratulacje 18.10.10, 15:56 a ja mam jedno pytanie :] z regulaminu wynikało że w meczach o trzecie miejsce jest też brany pod uwagę round robin. u pań wszystko ok był ii mecz ale u panów już nie... w meczach oficjalnie jest 1-1 + baraż czy to może jakieś błędy w wynikach na stronie pzc? Odpowiedz Link Zgłoś
michael.zoltowski Re: Gratulacje 18.10.10, 16:32 dr.pons napisał: > a ja mam jedno pytanie :] z regulaminu wynikało że w meczach o trzecie miejsce > jest też brany pod uwagę round robin. u pań wszystko ok był ii mecz ale u panów > już nie... w meczach oficjalnie jest 1-1 + baraż > > czy to może jakieś błędy w wynikach na stronie pzc? Ze strony PZC: "Drużyna AZS Gliwice (Sypień) poddała II mecz o 3. miejsce." Odpowiedz Link Zgłoś
lpiworowicz Re: Gratulacje 18.10.10, 20:24 Też przyłączam się do gratulacji :) Super ŚKC! Szkoda, że nie mogłem tego zobaczyć, ale i tak się cieszę :) Uściski... Odpowiedz Link Zgłoś