Gość: mateo7771 Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 16:56 O Boże, jak ja tęskniłem za Szpakowskim i Szaranowiczem, kiedy bedąc na Karaibach byłem skazany na oglądanie w NBC Olimpiady w Sydney. Przez całą olimpiadę pokazano tylko jednego polskiego medalistę - brązowego w gimnastyce. A i tak dzięki niemu byliśmy wyróżnieni. No, ale cóż, pokazywanie sportowców innych narodowości mogłoby zakłocić w przeciętnym Amerykaninie przekonanie, że swiat rozciąga się od Nowego Jorku do Los Angeles. Oprócz Amerykanów istnieli od czasu do czasu Brytyjczycy, Australijczycy (pływacy i lekkoatletka Aborygenka) i Izraelczycy. Pozostali jako prawie niewidoczne tlo dla tych wymienionych. Olimpiadę można było pomylić z mistrzostwami świata w pływaniu i koszykówce i mistrzostwami USA w lekkiej atletyce. Z niektórych innych dyscyplin wyłącznie migawki i to tylko wtedy, kiedy zaistnieli tam Amerykanie. Proporcje sport/reklama jak 50:50. Dzwoniłem do kraju by się czegokolwiek dowiedzieć. Bo komentarze w NBC ... niech żyje Szpakowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markgore cat calling pot black IP: *.83.126.206.dsl-cust.ca.inter.net 25.02.10, 16:56 Niewatpliwie NBC mozna krytykowac za szowinizm, selektywnosc w pokazywaniu glownie wystepow Amerykanow... Niestety reportaze panow Ciastonia i Blonskiego staly do tej pory na bardzo niskim poziomie. Narzekania na pogode, brak rzetelnej informacji, ignorowania piekna rywalizacji wielu konkurencji... Czytelnik "Gazety" niewielu mogl dowiedziec sie na temat atmosfery tej wspanialej imprezy. Szkoda wielka, ze Gazeta nie wyslala na Olimpiade kogos z talentem i warsztatem dziennikarskim Bohdana Tomaszewskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: America Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... IP: *.ny325.east.verizon.net 25.02.10, 16:59 Najlepsze są reklamy w czasie meczu hokeja na żywo. Potem skrót najciekawszych akcji z czasu reklam i powrót na żywo. Za kilkanaście minut to samo. A z tym Małyszem to prawda, po 2 dolary bilety! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja w usa Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... IP: *.adsl.snet.net 25.02.10, 17:02 Oglądam relację w NBC i zgadzam się z każdym słowem z artykułu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta Dlatego ogladam w internecie na zywo w USA IP: 204.153.88.* 25.02.10, 17:19 Ludzie publikuja linki do strumieni Share TV gdzie wysylaja w swiat. Malysza i innych mozna bylo w USA obejrzec na zywo w internecie i to po polsku co ogladali nawet obcokrajowcy z niemiec, Austrii i Szwajcarii... bo ktos (dzieki Bogu mamy dobrych ludzi!) wyslal streaming polskiej telewizji. Moze to nie brzmi legalnie, ale naet jak sie zaplaci to dosaje sie gow.. wiec ludzie po prostu nie chca placic. Na razie mozna zagladac na fromsport.com i stamtad wybierac strumienie sportowe do ohgladania. Acha polskich bobsleistow i wszystkie starty mozna bylo obejrzec przez internet dzieki dobrej duszy z Wielkiej Brytanii, ktora robial streaming tego co mogli ogladac Brytyjczycy. Wielu z nas chetnie zaplaci stacjom i dostarczycielom sprrtowej rtelewizji za np. same Igrzyska... ale nie za caly rok subskrypcji do gowna z milionem reklam. A nieststy taka subskrypcje trzeba miec by ogladac oficajlny streaming medialny przez internet z uzyciem roznych stacji TV. Dlaczego mam kupowac caly browar jak chce sie napic tylko piwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xex Ciekawe zjawisko IP: *.ny325.east.verizon.net 25.02.10, 17:20 Nie widziałem wielu wpisów z USA broniących polskich sportowców (Justyna Kowalczyk). Ale wystarczy napisać coś w niebałwochwalczym stylu o USA i większość Polaków z USA wyskoczy bronić USy jak dziewiczej cnoty... Ciekawe zjawisko psychologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yarre Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... IP: *.as.kn.pl 25.02.10, 17:21 "W zjeździe kobiet pokazano dziesięć zawodniczek. Klucz był prosty - wszystkie cztery Amerykanki, w tym dwie medalistki Lindsey Vonn i Julię Mancuso, ale i Alice McKennis" a w GW poszli dalej:))))))))))))) Relacja z supergiganta ozdobiona została dwoma otkami. Na obu Vonn, na zadnym słowenki i triumfatorki. To pogratulowac, kochanieńcy. Odpowiedz Link Zgłoś
zemka fresh off the boat 25.02.10, 17:21 ja tez narzekam , ze tak malo o "naszych" ale zdaje sobie sprawe , ze jak by transmitowali Wszystkich to kto to by ogladal. pamietajmy ze w malych krajach duzo w dzieniku jest co sie dzieje w duzych wplywowych.... Ja mieszkam za granicom wiele lat i prawde mwiac wiekszosc artykolow jest pisane przez ludzi Zalosnie malo wiedzacych na temat Co naprawde gra . ktos moze przetlumaczy...fresh Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... 25.02.10, 17:33 Olimpiada w TVP: Małysz, Małysz&Małysz. Kowalczyk, Kowalczyk& Kowalczyk (bez wzgledu na wyniki) Konkurencje alpejskie? Hokej? Aerials? Wolne żarty! Przecież nie ma w nich Małysza. Ani Kowalczyk. Z dwuosobowej ekipy polskiej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... IP: *.thp.uni-duisburg.de 25.02.10, 17:35 i kogo to wszystko obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
kingstonny Zdecydowanie gorzej w NCB 25.02.10, 17:36 Dlaczego? Bo pokazywac gorzej niz NCB po prostu nie da rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amrik Ja ogladam w BBC2 IP: 167.127.24.* 25.02.10, 17:38 jest super nie mcale tego gowna reklamowego. Jedynie co jest irytujace dostaja tu wszyscy wzwodu jak odbywa sie curling, najbardziej absurdalna dyscyplina, ale Brytyjczycy zdaje sie sa potega, wiec dlatego pokazuja. Poza tym mozna sobie wybrac w kilku rownoleglych (re)transmisji. Ja przelaczam sie na hokej. Jedyny problem to roznica czasu. Hokej zaczyna sie o 0.30. Amerykanska telewizja jest nie do ogladania z powodu reklam. Tam reklamy sa przerywane filmami czy innymi programami a nie na odwrot jak to jest w krajach cywilizowanych. Polska niestety rowna do USA pod tym wzgledem tez. Ale BBC jest jeszcze ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: Ja ogladam w BBC2 IP: *.hsd1.ga.comcast.net 26.02.10, 02:13 Fajnie, ze bez reklam to fakt, a w HD leci, bo to w sumie najwazniejsze? A curling bardzo mi sie w tym roku podoba. Ciekawa dyscyplina i ladne kobitki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tortury Czytanie GW to tez nie latwe zajecie IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.10, 17:39 ale trzeba wiedziec co kombinuja Zydzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscUSA Re: Czytanie GW to tez nie latwe zajecie IP: *.itt.com 25.02.10, 18:02 Jak wracam z pracy o atej , mam czas na obiad i inne sprawy i 8 wieczorem ogladam olimpiade na NBC, nagrywam ja rowniez na tivo i jak mi sie niechce to odgrywm nastepnego dnia i nie ogladam reklam jezeli nie lubie.Lubie sprawozdania i uwazam ze NBC pokazuje nie tylo Amerykanow, widzialem skoki Malysz i to w konkursie , nie z replayu,podobnie z tancami na lodzie,zjazdy itp.Wymawianie slowianskich nazwisk jest trudne dla Amerykanow i nie ma co im uragac.Polscy dziennkarze popelniaja sporo bledow fonetycznych wymawiajac nazwy w j.angielskim tak ze Amerykanin by nie zrozumial. Pan Bosacki jest widocznie zmeczony pobytem w USA i powinien wrocic do domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O. Re: Czytanie GW to tez nie latwe zajecie IP: *.nyc.res.rr.com 26.02.10, 05:05 Zapewniam Cie, ze skokow Malysza na zywo na NBC nie widziales. Na malej skoczni, NBC prowadzilo transmisje z pierwszej serii, kiedy odbywala sie druga. To mowi samo za siebie. Moze nawet nie wiesz kiedy NBC karmi Cie replayem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Niestety to prawda.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 17:57 W 1996 roku zwiedzałem USA. Akurat trwały igrzyska w Atlancie. Przez dwa dni próbowałem zobaczyć cokolwiek w amerykańskiej telewizji. Jednym słowem: d.pa! Pokazywali tylko i wyłącznie dyscypliny, w których udział brali amerykanie i ewentualnie wręczenie złotego, srebrnego lub brązowego medalu. Jeśli amerykanin zdobył złoto to wiedziałem kto zdobył srebro i brąz. Niestety dopiero po powrocie do kraju dowiedziałem się kto zdobył złoto lub srebro jeśli amerykanin zdobył analogicznie srebro lub brąz. Jedna wielka cenzura. Ale co się dziwić skoro będąc w Buffalo człowiek, który mnie wiózł nad Niagara Fals mieszkając w tym mieście od urodzenia pierwszy raz jechał go zobaczyć ze mną mając 67 lat. Oczywiście nie miał (on jak i wiele innych wykształconych osób) zielonego pojęcia z jakimi stanami sąsiaduje jego stan. Opinie o amerykanach już sobie wyrobiłem także nie mnie nic już nie zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefanzbydzi Tęsknić za Szaranowiczem - po lekcjach gramatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 17:58 Ileż on razy już to powiedział i ile razy jeszcze powie... Jak dotąd nie znalazł się nikt, kto by do p.Szaranowicza zadzwonił i powiedział mu po przyjacielsku i pro publico bono, że po polsku nie mówi się "12,5 punktu", tylko PUNKTA. Chyba, że on ma na myśli punkt sanitarny lub coś w tym rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_nowa_ja Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... 25.02.10, 18:01 geeenialny artykuł:)) BRAWO ! (zwłaszcza bardzo celny ostatni akapit). Nic dodać nic ująć - TVP - prezentuje poziom żenujący, oglądanie po raz kolejny Wisły i Kasiny Wielkiej nie bawi ... niech ktoś wreszcie w to uwierzy www.pomoz-amelce.pl Odpowiedz Link Zgłoś
conadeser Polscy komentatorzy 25.02.10, 18:06 Widze ze co kraj to obyczaj. Ja np. ogladam transmisje miedzynarodowych meczow pilki noznej w Polsce z wylaczonym glosem. Nie jestem w stanie przelknac tej genialnej wiedzy naszych komentatorow, ktorzy po prawie kazdej akcji komentuja np tak: " No wiec Ronaldo.... nie powinien podawac pilki na lewo,... powinien ja jeszcze troche przytrzymac i dopiero potem podac na prawo". Nie bede was dreczyl innymi przykladami. Kiedy jeszcze sluchalem tych ekspertow najlepszych na swiecie gotowych zgnoic i skrytykowac najlepszych pilkarzy i najlepsze druzyny z latwoscia odebrania dziecku cukierka, bylem zdumiony, ze zadna zachodnia druzyna lub reprezentacja ich nigdy nie zatrudnila jako trenerow, strategow, konsultantow technicznych. Grubawych panow dinosaurow z flamastrami mazajacych jeden przez drugiego po ekranach monitorow na szczescie ktos chyba umiescil w muzeum bo ostatnio ich nie widzialem i mam nadzieje ze ich tak szybko nie zobacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dojcze Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... IP: *.earth.ac.cr 25.02.10, 18:08 drugi kraj najbardziej proamerykanski na Swiecie!, wiec naresczie polacy obudza sie z tej glupoty?. Juz nie mysla ze same cude sa w USA lub ze wszystko co 'made in USA' is the best? Odpowiedz Link Zgłoś
bgd2 Ja od dawna oglądam na Eurosporcie, nie na TVP! 25.02.10, 18:09 Tam przynajmniej spokojnie, rzeczowo, a i żarty jak są to lepsze. W publicznej wkurza mnie sztuczność, pseudo-filozoficzne uwagi typu Szaranowicz i reszta, zapowiadanie kolejnych medali 10 minut przed tym, jak nasi kończą w granicach 18-tego miejsca. Można by dalej wuliczać, już mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuniaagunia Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... 25.02.10, 18:10 To prawda co napisał korespondent GW, np. we wspominanej TV wyścig łyżwiaża szybkiego Apolo Ohno w którym fuksem (przewróciło się przed nim dwóch zawodników) zdobył brąz był pokazywany aż do znudzenia; i jeszcze jedno, nie wiem czy zwróciliście uwagę na stroje olimpijczyków, cała ekipa USA jest ubrana u Polo Ralpha Laurena, np. ... kaszmirowa czapka z napisem USA i kołami olimpijskimi kosztuje raptem $90.00 czy ktoś jeszcze powie o kryzysie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O Re: Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... IP: *.nyc.res.rr.com 26.02.10, 02:36 Cala reprezentacja USA nie jest ubrana w stroje Ralpha Laurena bo to by sie nikomu nie oplacalo. Oficjalne stroje, tj. te ktore reprezentacje maja podczas ceremonii otwarcia i zamkniecia, rzeczywiscie w przypadku USA sa RL, ale juz stroje w poszczegolnych dyscyplinach sa dostarczone przez roznych producentow, m. in. Nike i Burton. Przyjrzyj sie zdjeciom z ceremonii rozdania medali, gdzie Amerykanie w poszczegolnych dyscyplinach wystepuja w roznych strojach. Druga, ale nadrzedna sprawa to to, ze stroje i koszt czapeczki reprezentacji USA nijak sie ma do tresci komentowanego artykulu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cardona Ciekawe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 18:24 "NBC nie wpada mimo wszystko w szowinistyczną histerię, jak Rosjanie po przegranej Jewgenija Pluszczenki"... Tak zwany redaktorze, wszyscy na świecie uważają, że ukradziono Pluszczence złoto, tylko polski tzw. redaktor pewnie chcąc wleźć Amerykanom do pewnej części ciała kłamie jak pies. Odpowiedz Link Zgłoś
evilkath Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... 25.02.10, 18:35 Oglądałam w tym roku transmisję skoków narciarskich we francuskiej telewizji. Niby w domu była kablówka, ale na tej kablówce ani jednego sportowego kanału. Tak więc oglądałam na państwowej telewizji. I co? Przerwy na reklamy (w wyniku czego oczywiście część skoków nie była pokazywana), przerwy na pogadanki (tzn facet w studio zadawał pytania komentatorom, które to pytania pochodziły z smsów od widzów i zazwyczaj były tak głupie, że aż wstyd). Najbardziej jednak wkurzyło mnie gdy pod koniec pierwszej serii ostatnie 10 skoków nie było pokazane ponieważ po skoku bodajże E.Chedala (francuza) zaczęli pokazywać po kilka startów w zupełnie innych kategoriach. Nie był to skrót ogólny, tylko jakieś wyrywki. Cieszę się, że przynajmniej pokazali prawie całą 2 serię. Ale wkurzona byłam jak mało kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Korespondent w USA tęskni za Szaranowiczem... IP: *.nyc.res.rr.com 25.02.10, 18:37 Pan Marcin Bosacki pisał chyba ten tekst na zamówienie, by złagodzić wcześniejszą krytykę TVP. Amerykanie pokazują te olimpiadę przede wszystkim pokazując swoich, ale i innyc medalistów, czy faworytów. Reklam jest dużo mniej niż w telewizji polskiej i są o dużo, dużo krótsze. NBC zawsze podaje, co jest na żywo, co nie. To p. Bosacki kompletnie się myli. Nie spotkałem się z próbą oszustwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conadeser Sport w TV USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 18:37 Dokladnie! Kilka absolutnie rewelacyjnych kanalow sportowych pokazujacych tylko sport przez 24 godziny na dobe jest dostepnych dla tych, ktorzy zaplaca abonament telewizji kablowej lub satelitarnej. Mysle ze ten pan nie mial dostepu do tej telewizji. Jedyna wielka roznica miedzy programami TV w Polsce i np w USA jest to, ze nasze programy sa absolutna improwizacja. Ludzie wchodza przed kamery nie przygotowani, bez poprzednich prob lub ogolnie niedostatecznie przygotowani na zasadzie, "no to lecimy i jakos to bedzie" To jest pierwsze wrazenie jakie odczuwa sie przy pierwszych zetknieciach z polska telewizja. Improwizacja na goroca. I wtedy wiekszosc tych programow wyglada niezwykle amatorsko. Niestety! Odpowiedz Link Zgłoś